Усний журнал ,,Голос серця''

Про матеріал
Усний журнал (матеріали до вивчення творчості Т.Г.Шевченка). Розроблений у формі газети.
Перегляд файлу

image

Орихівчицька ЗОШ І-ІІ ступенів


 

 

В перекладі з грецької мови ім’я Тарас означає – бунтівник.

Творчість Шевченка запалила те поетичне світло, при якім “стало видно по всій Україні, куди… кожен мусить простувати”.

П. Куліш

То була дивовижна зоря:

На убогу і світом забу-

ту, 

Щоб її до життя повернути,

Бог послав Кобзаря…

Є. Сверстюк

 

У ВИПУСКУ:

Видатна постать і гор- 2 дість України

Цікаві факти із жит- 2 тєвої долі Т. Г. Шевченка.

Шкільне життя: пере- 3

можці конкурсу «Свято квітів»

Цікаві кросворди                3

Безсмертний своїм      4 народом. 

У читача нашого, який розгорне цю святкову газету, постане чимало запитань. І передовсім – як же сталося, що син кріпака, забитого та безправного до тієї межі, нижче котрої можна поставити хіба, що раба, виріс у таку духовну гору , верховина якої видна всім племенам і народам.

Не забуваймо про те, що  в час становлення Шевченка як художника, поета та громадянина в українських землях вже творили першорядні майстри, і серед них КвіткаОсновяненко, Іван Котляревський, Євген гребінка… та зрештою, і геніальний гоголь пив живу воду з тієї ж криниці, що й Тарас. 

Якихось сорок сім років судилося поетові топтати ряст. До болю мало. Одначе Пушкін прожив тільки тридцять сім, Лермонтов – усього лише двадцять вісім літ. Та коли від

Шевченкових сорока семи відняти ще роки заслання та кріпаччини, то це все таки до розпачу мало.

І все ж, ризикуючи наразитися на бурхливі заперечення, всмілимось твердити, що вони підняли його на унікальлюдини, щасливішої від Шев- ний рівень серед світових ченка, важко знайти у світо- величин. Найвищого щастя, вій історії.  яким обдаровує природа тіль-

imageІ не тільки тому, що, при всій згорьованості                і               сирітстві, були в нього дитиною погідні дні, коли він залітав мріями в небесні сфери і вбирав від діда–гайдамаки Залізнякову непокору та відчайдушну козацьку волю.

Не тільки від того щасливий був, що і він кохав, і його лю-

били жінки навіть елітарного ки безсмертних, Шевченко світу, відчуваючи у ньому ту пізнав тоді, коли настільки земну силу і духовну глибину злився з народом, що вже та могутність, якої так не ви- відчув його під серцем своїм, стачало зледащілому бомон- осмисливши всю відповідальду. ність і за його минувше, і за

суще, і – головне за його май-

Не лише тим щасливий буття. Він сповна виконав

був, що зазнав вищої насолосвоє історичне призначення:

ди, відкривши в собі талант відстояв у багатоликості  люд-

художника та поета, водноства лице і характерну поста-

час, маючи таких друзів як: ву свого народу, за яким його

Сошенко, Брюллов, Жуковсьвпізнає світ. І хоч задля цього

image

кий, Венеціанов. довелося покласти дві третиЦе справді благовісні спа- ни свого життя, дарованого лахи озорення. І все ж не йому суворою долею, зате ж і в нагороду здобув право рівне безсмертю.

ТАРАС ШЕВЧЕНКО – секрет успіху та визнання

imageВидатна постать і гордість України

Говорячи про життя Т. Шевченка, ми впевнені, що одна згадка про подібних людей спроможна підняти і облагородити нашу душу, хоча б на мить відірвати нас від життєвих дрібниць і понести в заманливі простори ідеали. П. Грабовський. 

В організмі кожного наро- мало своїх. І чи не в останньо- визволення від ярма експлуаду, як і в будь-якої окремої му ударі поминального дзвону тації, показав минуле народу, людини, є не вивчені резер- механізм самозбереження його мрії про краще життя. ви, що в кризові моменти нації послав у світ себе в об- Уже протягом двох століть хвороби спричиняють вра- разі і подобі Шевченка: Я – є! народ вчиться у великого жаючий ефект самовиліку- поета самовіддано служити

Т. Г. Шевченко – видатна

вання. В подібному кризо- рідному краю, ненавидіти постать і гордість України, її

вому стані опинився орга- його ворогів-експлуататорів, нізм нації на часи шевчен- велич і слава. У своїх творах загарбників, любити правду і кового явлення: Україну він відображав героїчну боро- ненавидіти несправедливість вже відспівали і чужі, і чи- тьбу нашого народу за своє

та лицемірство. 

Напередодні 200 – річниці пропонуємо вирушити у подорож шляхами цікавих фактів із життєвої долі Т. Г. Шевченка.


“Щоб дати відсіч брехням про те, що Шевченко пише лише українською, бо не знає російської, Кобзар написав декілька віршів, поем і драм російською мовою. Про те сам автор вважав ці твори гріхом і ніколи ними не хвалився”. 

І . Відомо, що родовід Тарасових батьків до кінця не вияснено. Але є окремі думки, що лінія материних батьків, яка носила прізвище Бойко, походила з Галичини, з Львівщини, де бойки існують як етнічна група: якщо це так, то в особі Тараса Шевченка злилися дві ріки розділених ворогами українців – східна, батьківська, козацько-чумацька, і західна, материнська. 

 

Стр. 2

 

ГОЛОС СЕРЦЯ 

imageІІ. Викуп Т. Г. Шевченка з неволі закономірний. Правда, досі точаться суперечки – хто ходив до Енгельгардта домовлятися про суму: Венеціано чи Брюллов, скільки грошей зібрали художники, а скільки царська сім’я і т. п. Для цікавих наводимо факти: В. Жуковський через фрейліну цариці Ю. Баранову домігся виплати грошей від коронованої сім’ї найімовірніше уже після того. Як К. Брюллов вніс усю суму і одержав відпускну для Шевченка. Велика княжна Марія і престолонаслідник Олександр внесли по 300 крб., цариця – 400 22 квітня 1828 року двадцяти п’ятирічний Шевченко став вільним.

ІІІ. А чи відомо вам, що з Оренбурга до Орська, де відбував покарання Т. Г. Шевченко, 265 верств, тому неймовірним видаються окремі твердження шевченкознавців, що Тарас Григорович пройшов їх пішки за п’ять днів. Інша річ. Що уряд не виділяв гроші на транспорт для Шевченка і за коні заплатили друзі, можливо, навіть Василь Лазаревський.

IV                    . Щоб дати відсіч брехням про те, що Шевченко пише лише українською, бо не знає російської, Кобзар написав декілька віршів, поем і драм російською мовою. Про те сам автор вважав ці твори гріхом і ніколи ними не хвалився. 

V                     . Мусимо згадати ще один цікавий нюанс: якщо Шевченко писав до когось із українців листа російською мовою, то це був знак, що поет цю людину не поважає.

VІ. Є різні припущення стосовно поетових захалявних книжечок. Дехто з науковців вважає, що їх зберіг німець Герн, офіцер російської армії, добрий і розумний приятель Кобзаря, інші – що Шевченко сам їх вивіз до Новопетровська.

VІІ. В неволі Шевченка мордовано 10 років 3 місяці 26 днів. Цей час становить четвертину всього віку поета і четвертину найліпшу, ту саме, коли талант його став широко розвиватися в усіх напрямках.

VІІІ. На початку 30-х років за участю піонерів з могили Куліша знято залізний хрест на металобрухт першої п’ятирічки. Хреста з могили Шевченка теж знято.


Тарас Шевченко! Досить було однієї людини, щоб урятувати цілу націю.

Остап Вишня

imageimageШкільне життя: переможці конкурсу «Свято квітів»

В рамках проведення шкільного заходу “Свято квітів”, учні шостого класу, під керівництвом Горбаль Галини Михайлівни, створили композицію на честь 200 – річниці  з дня народження Т. Ш. Шевченка. Композиція “ПАМ'ЯТЬ ПРО ВЕЛЕТА ДУХУ” отримала перше місце в конкурсі.

Кросворд за віршем Т. Шевченка  «СОН» До того часу, поки

                                   5                                                                                                                                             народи будуть

imageimageвоювати за свою незалежність і

1.              На панщині пшеницю … .       демократичні права , вірші Шевченка

2.              … в снопи.

читатимуться різними

3.              Воно … кричало.      мовами.

4.              І … , і багатий.          Назим Хікмет

 

ВИПУСК № 1

 

Стр. 3

5.              … Івана сина годувать.

6.              … – нема нічого…

7.              Його … сповила.

8.              Ще копу дожинать … .

9.              На  … глянула, взяла.

10.          Соціальний стан жінки-матері

Кросворд «Встав слово» (за віршем Т. Шевченка “Мені тринадцятий минало...”)

                                                                     10.       Недовго молилось … 

1.              Я … ягнята за селом…

… , почервоніло.

2.              Чи то … сонечко сіяло …

11.                    Недалеко коло мене

3.              Уже покликали до …

Плоскінь … .

4.              Запекло, почервоніло і …

12.                    Прийшла, привітала, … запалило.

мої сльози.

5.              … прокинувся, дивлюся.

13.                    Чого так весело було?

6.              Поглянув я на ягнята – Не

… небо, і село.

… ягнята

14.                    … чужі ягнята до води.

7.              Не ...м мені Бог нічого!..

15.                    Ягня, … , веселилось!

8.              Моє … лани, ...сади!..

16.                    А …

9.              І ми, … погнали Чужі ягня-

При самій дорозі та до води

image

pdf
Додано
26 листопада 2021
Переглядів
225
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку