«Велет українськго слова- П.О.Куліш»

Про матеріал
ознайомити школярів з творчою особистістю П.Куліша, виявити особливості кредо митця; розвивати культуру зв’язного мовлення, творчу фантазію, вміння грамотно висловлювати власні думки; формувати естетичні смаки; виховувати почуття поваги до особистості людини, її прагнень, уподобань, до історичного минулого нашого народу.
Перегляд файлу

 

Сценарій виховного заходу

«Велет українськго слова- П.О.Куліш»

(з елементами українознавства: хрещення Русі,  становлення української літературної мови).

Мета:ознайомити школярів з творчою особистістю П.Куліша,  виявити особливості кредо митця; розвивати культуру зв’язного мовлення,  творчу фантазію,  вміння грамотно висловлювати власні думки; формувати естетичні смаки; виховувати почуття поваги до особистості людини,  її прагнень,  уподобань,  до історичного минулого нашого народу.

1.ведучий : П.О. Куліш. Хто він? Поет,  письменник,  драматург,  перекладач, учитель, науковець, публіцист, громадський діяч?

2.ведучий:Перш за все це палкий патріот України,  полум’яний поціновувач рідної мови.

1.Відомо, що письменник починав свій роман «Чорна рада» писати російською мовою, проте відчув, що історична про життя українського козацтва потребує звернення до української мовної стихії.                                  2.За словами П.Куліша : «Запорожжє іспоконвіку було серцем українським, що на Запорожжі воля ніколи не вмирала, давні звичаї ніколи не забувались,  козацькі предковічні пісні ніколи не змовкали»                                   1.Україна у митця – велика, одностайна, розідрана на двоє, безщасна; козак – щирий, добрий, взірець мужності,  одваги,  благородства, справжнього лицарства,  незламний захисник запорозької честі; гетьман – гордий,  пишний,  розумом високий,  щира козацька душа.

2.Що ж спонукало автора до україномовної творчості?                                            -загальний процес національного пробудження в Європі;                                      -зацікавленість українським фольклором;                                                                -творчість Т.Г.Шевченка.                                                                                                         1.»Все прах земний, тільки діло і слово наше праведне останеться навіки»       2.»Спасеніє нашого краю – в нашому слові. Слово земляка укаже землякові,   і явиться сила общественна,  котрої тепер немає,  явиться воля і душа єдина»                                                                                                                         1.Єдиний скарб у тебе-рідна мова,

заклятий для сусіднього хижацтва.

Вона твого життя міцна основа,

певніша над усі скарби й багатства.

2. О слово рідне! Ти стоїш на чаті

Предковічних пам’яток святині,

 В ясній,  блискучій херувимській шаті:

Як меч огненний в нашій Україні

 

                           рідне         віще святе

           любе           Слово        благодатне

                                      кохане живе

                                             красне        вічне    пророче

 

2.До нас завітав у гості славетний майстер слова- Пантелеймон Олександрович Куліш.

-Інтерв’ю з П.Кулішем.

(На інтерактивній дошці-презентація)

1.Яку освіту ви здобули?

-я закінчив повітове училище,  батько мав намір віддати мене писарчуком у повітовий суд,  проте поміщиця   Мужиловська наполягла на тому,  щоб я продовжив навчання в Новгород-Сіверській гімназії. Але гімназію я не закінчив,  підготувавшись самотужки,  зробив  спробу вступити до Київського університету, мене не прийняли,  бо не мав дворянського звання,  пізніше став вільним слухачем університету.

2. Як склалося Ваше особисте життя?

-я одружений з Олександрою Білозерською,  відомою під псевдонімом- Ганна Барвінок.

3. До речі,  а чи правда,  що старшим боярином  на весіллі був Тарас Григорович Шевченко?

-Так!Тарас Григорович-це мій друг і натхненник.

4. За що ви були заарештовані?

-за участь у діяльності Кирило-Мефодіївського товариства.

5. Чи бували ви за кордоном?

-Так. Я свого часу відвідав Німеччину,  Бельгію,  Швейцарію,  Італію,  жив у Польщі.

6. Де і коли зявились ваші перші друковані твори?

-У журналі «Киявлянин» були надруковані перші твори російською мовою «Малороссийские рассказы» та повість "Огненный змей»,  а першою літературною спробою було оповідання «Циган», але надруковане воно було пізніше,  у 1814 році.

7. Про кого йдеться  у цьому вислові : «Можна сказати,  що це зійшовся низовий курінник,  січовик і з городовим козаком-кармазинником»?

- Про мене  і Тараса Шевченка.

 

8.Що Ви  заснували,  перебуваючи у Петербурзі?

- Я заснував друкарню.

9. Твори яких поетів світової літератури вами було досить майстерно перекладено?

 - Й. Гете,  Г. Гейне,  Ф.Шіллера,  Дж. Байрона,  В. Шекспіра,  О. Пушкіна,  О.Кольцова

10. Що було здійснено Вами разом з І. Нечуєм-Левицьким,  львівським видавцем та професором І.Пулюєм?

 - Було здійснено видання українського перекладу Біблії.                                                                                                              Учитель: діти, пригадайте, будь ласка,  коли відбулося хрещення Київської Русі?                                  - Ця подія сталася у 988 році. Як свідчать літописи,  «коли народ увійшов у воду і священики прочитали над ними молитви,  Володимир підняв руки до неба і урочисто промовив: «Господи,  призри на нових людей твоїх і утверди в них правую віру». Глибока віра в християнського Бога перевернула життя великого князя Володимира,  з цих пір і до останніх хвилин свого життя він не переставав пропагувати християнську релігію, під страхом покарання примушував хреститися і бояр і простих смердів. Прийняття християнства на Русі стало визначною подією, яка сприяла духовному  оновленню народу, а оскільки ця релігія прийшла на Русь у тісному поєднанні з книгою,  вона принесла з собою грамотність і просвітництво. Отже,  своїм перекладом Біблії П.Куліш сприяв поширенню християнства на Україні.                                                                                                                                                                     11.Скажіть, будь ласка,  про реформу правопису,   автором якої Ви були?                                                        -Мною було запропоновано вилучити літеру ы та впровадити літеру і (замість « ъ»,  літеру «є» (замість йотованого «е». За «Кулішівкою»,  як тоді називали цей правопис,  для роздільної вимови в середині слів (на місці сучасного апострофа) та в кінці слів ще залишалася літера »ъ»,  а для передачі звука –йо- шведська літера ё .

12. Які проблеми порушені у «Чорній раді»?

- вірність і зрада,

- батьки і діти,

- стосунки між Україною и Росією,

- взаємини між панством,  старшиною і простолюдом,  біднотою,

- козацтво Запорозької Січі,

- цінність людського життя,  

- любов і ненависть,

- козацька честь.

13. Дякуємо Вам за змістовну розповідь.

Інсценізація уривку (с.149) з «Чорної ради» (діалог Кирила Тура з Сомком) від слів: «Постановив Кирило Тур на вікні каганчик» до слів: «Правда не в одного мене живе в серці і не загине вона на Вкраїні»

В.1 Ось такі вони герої П.Куліша: мужні і безкомпромісні,  благородні й відчайдушні,  загартовані в боях і витривалі.

В.2 Одним словом – справжні патріоти рідної землі.

А зараз до Вашої уваги передвиборча промова Я.Сомка

Я-наказний гетьман Яким Семенович Сомко,  продовжувач справи Богдана Хмельницького,  відстоюю ідею міцної державної влади,  сильної гетьманської руки,   прагну «зложити до купи обидва береги Дніпрові,  щоб обидва приклонились під одну булаву! Виженем недоляшка (Тетерю) з України,  одтиснем ляхів до самої Случі - і буде велика одностайна Україна».Шановне лицарство! Єднаймось! У братстві сила! «Як вода в Чорному морі не переведеться,  поки світ –сонця,   так і в Січі до віку вічного не переведуться лицарі»

Обіцяю бути достойним гетьманської булави,  прийнятої з рук славетного Б. Хмельницького.

В.1 Хто за єдину соборну і неподільну Україну?Ставай під прапори Я. Сомка!

Шрам

  • Я, син паволоцького пана,  козацький полковник і священник в одній особі,  пристаю до тебе,  бо є палким поборником України: «Як треба рятувати Україну, байдуже мені і літа, і рани»

Кирило Тур

  • Я справжній козарлюга,  лицар бунтарської вдачі,  захисник козацької честі й благородства.

Всі разом: «В єдності-сила! Україна завжди буде соборною й непереможною                                                                                                                                                                                                                                                                                        

Підсумок заходу.  Рефлексія.                                                                                                                                  – Що вас найбільше вразило в біографії П. Куліша?                                                                                              -- Що таке «Кулішівка» ?                                                                                                                                           -- Які зміни зробив письменник  до українського правопису?                                           -- Як сприяв митець поширенню на Україні духовності?                                                                                   --Які проблеми порушив П. Куліш у «Чорній раді»                                                                                    --Чию передвиборчу програму з претендентів на гетьманську булаву підтримаєте ви?                                                                                                                                   

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

docx
Додано
25 квітня 2020
Переглядів
440
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку