Видатні постаті козацької доби

Про матеріал
Українське козацтво було провідною суспільною силою в боротьбі за національне визволення України. Щоб більше дізнатися про козаків та Січ, перегляньте матеріал.
Перегляд файлу

Видатні постаті козацької доби

Матеріал:

Українське козацтво було провідною суспільною силою в боротьбі за національне визволення України. Вони боронили українські землі, освоювали південні степи, підтримували українську культуру і православну церкву, зробили головний внесок у визволення України з-під влади Речі Посполитої. Козаки створили Запорозьку Січ, яка стала важливим етапом у формуванні української державності. Козацький період в історії нашої держави налічує 300 років. Початки його сягають у далеке XV ст., коли в умовах литовського, а згодом і польського поневолення українці мусили відстоювати свою самобутність, кордони і можливість дальшого розвитку як нації.

Всі ви, мабуть, чули слово «козак». Спробуйте уявити, що вам довелось потрапити на Січ і зустрітися з козаком. Опишіть, яким ви його бачите. Як він одягнений? Яка в нього зброя? 
- Діти, уявіть широкий, безкрайній степ, ковил, свіжий вільний вітер хилить високі трави до землі. Ми розпочинаємо подорож південними степами України, щоб дізнатися, що відбувалося тут наприкінці XV ст., як жили, воювали та боролись козаки.
Сприйняття та усвідомлення навчального матеріалу.
Учитель. На півдні України існував район, який дістав назву Дике Поле. Він став своєрідною межею між українськими землями та Кримським ханством, де оселились татари. У Дикому Полі здавна жили різні люди. Вони охороняли купців, випасали коней, а інколи вдавались до розбійництва. У XIV-XV ст. цей район активно почали заселяти вихідці з Полісся, Волині, Наддніпрянської України та інших частин України. Вони ловили рибу, полювали на звірів і птахів, збирали мед, випасали худобу. Частина з них залишалась на цих землях, а частина поверталась додому, щоб вигідно продати сушену та солону рибу, хутро, мед. Згодом до цих людей приєдналися втікачі із сіл та міст, що потерпали від знущання польської знаті. Так з'явилися козаки. Перші відомості про українських козаків у писемних джерелах датують 1489 роком.
Козаки селилися за порогами Дніпра, тому дістали назву запорожці. Задля безпеки свої табори козаки огороджували укріпленнями з рублених або січених колод. Звідси й пішла назва Січ.
Перша Січ виникла 1556 р. на острові Мала Хортиця. її засновником вважають Д. Вишневецького.
- Козак — вільна, озброєна людина.
- Козацька рада — зібрання усіх козаків, вищий орган влади на Січі.
- Гетьман — головний, старший, командувач військ на Січі.
- Кіш — козацьке військо.
- Курені — козацькі загони.
- Клейноди — козацькі символи влади — відзнаки.
- Старшина — виборна група людей, яка керувала усім життям на Січі.
Ритуал прийняття на Січ був дуже простим. У новачка питали, чи вірує він в Бога. Потім козак мав пройти військову підготовку. Враховуючи певні особливості його зовнішності, мови, поведінки, хлопцеві давали прізвисько. Звідси пішли такі дивні прізвища, які й досі носять козацькі нащадки: Перебийніс, Загубиколесо, Панібудьласка тощо. Подейкують, що справжнім козаком вважали того, хто пропливе крізь усі Дніпрові пороги. Необхідність тримати Запорозьке військо у бойовій готовності, постійна небезпека зумовили появу звичаю, що під загрозою смерті на Січ не можна було приводити жінок.
Запитання : Яким чином було організовано життя на Січі?
 Перегляд відео

https://www.youtube.com/watch?v=ZsbEVhSu71w
Завдання

Розшифруй слова.

Розшифруйте слова, прочитайте.

ляво валабу ляшаб тицяхор

  • Поміркуйте і скажіть, з яким словом пов’язані ці слова? (козаки)
  • Як треба писати слово “Хортиця”? Чому?

Вправа “Порівняй”.

Козаки не тільки з ворогами билися, а й любили відпочивати. Їхній улюблений танок — гопак. Вояки дуже гарно танцювали гопак, незважаючи на свою відповідальну роботу, вони дуже цікаво вміли забавлятися. Козаки виконували дуже цікаві рухи. Такі рухи міг зробити не кожен.

Дізнайтеся чи просто танцем для козаків був гопак. Як іще можна було використовувати рухи танцю?

Рефлексія

  • З яким настроєм закінчуєте урок?
  • Якою була для вас подорож до Запорозької Січі?
  • Які таємниці ви сьогодні для себе відкрили?

 

docx
Додав(-ла)
Попова Юлія
Додано
18 березня
Переглядів
79
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку