Відбивання світла. Закони відбивання світла.

Про матеріал
Розробка презентації до уроку фізики в 9 класі на тему: "Відбивання світла. Закони відбивання світла"
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Відбивання світла. Закони відбивання світла. Урок 22 Фізика 9 клас

Номер слайду 2

Перевірка домашнього завдання. Покажіть на рисунку зону тіні і півтіні під час сонячного затемнення. У якій точці на поверхні Землі А чи В затемнення не буде видно?

Номер слайду 3

Перевірка домашнього завдання. Покажіть на рисунку зону тіні під час місячного затемнення. Повне чи часткове затемнення ми будемо спостерігати?

Номер слайду 4

Чому ми бачимо навколишні предмети?Частина світла може пройтикрізь тіло, якщо це тіло прозоре, частина поглинеться, а частина обов’язково відіб’ється від тіла. Деякі відбиті промені потраплять у наші очі, і ми побачимо це тіло (рис. 11.1).

Номер слайду 5

Експеримент. СО – падаючий промінь. ОК – відбитий промінь. ВО – перпендикуляр до поверхні дзеркала - кут падіння - кут відбивання

Номер слайду 6

Закони відбивання світла1. Промінь падаючий, промінь відбитий і перпендикуляр до поверхні відбивання, проведений із точки падіння променя, лежать в одній площині.2. Кут падіння дорівнює куту відбивання: = 

Номер слайду 7

Зображення у плоскому дзеркалі

Номер слайду 8

Побудова зображення у плоскому дзеркаліПредмет і його зображення симетричні відносно поверхні плоскогодзеркала

Номер слайду 9

Характеристики зображення у плоскому дзеркалі1. Плоске дзеркало дає уявне зображення предмета.2. Зображення предмета в плоскому дзеркалі та власне предмет є симетричними відносно поверхні дзеркала, і це означає:1) зображення предмета дорівнює за розміром самому предмету;2) зображення предмета розташоване на тій самій відстані від поверхні дзеркала, щой предмет;3) відрізок, який сполучає точку на предметі з відповідною їй точкою на зображенні, є перпендикулярним до поверхні дзеркала.

Номер слайду 10

Дзеркальне відбивання світла

Номер слайду 11

Розсіяне (дифузне) відбивання світла

Номер слайду 12

Контрольні запитання. Чому ми бачимо тіла навколо нас? Який кут називають кутом падіння? кутом відбивання? Сформулюйте закони відбивання світла. За допомогою якого приладу можна переконатись у справдженні законів відбивання світла?У чому полягає властивість оборотності світлових променів? У якому випадку зображення називають уявним?Охарактеризуйте зображення предмета в плоскому дзеркалі. Чим розсіяне відбивання світла відрізняється від дзеркального?

Номер слайду 13

Розв’язування задач. Побудуйте зображення предмета у плоскому дзеркалі.

Номер слайду 14

Домашнє завдання. Вивчити § 10 Підберіть 1-2 уривки з літературних творів, описів народних обрядів, в яких йдеться про відбивання предметів у дзеркалі.

pptx
До підручника
Фізика 9 клас (Бар'яхтар В.Г., Довгий С.О., Божинова Ф.Я., Кирюхіна О.О. (за редакцією Баряхтара В.Г., Довгого С.О.))
Додано
18 вересня 2021
Переглядів
1995
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку