Відеопрезентація "Таємниці скіфських курганів"

Про матеріал

Проект-дослідження з історії рідного краю "Таємниці скіфських курганів". Територія дослідження - с.Саблине Знам"янський р-н, Кіровоградська обл. Проект цікавий учням 5-11класів.

Зміст слайдів
Номер слайду 1

КОМУНАЛЬНИЙ ЗАКЛАД „НАВЧАЛЬНО-ВИХОВНЕ ОБ’ЄДНАННЯ” ЗАГАЛЬНООСВІТНІЙ НАВЧАЛЬНИЙ ЗАКЛАД І-ІІІ СТУПЕНІВ № 1 – ДИТЯЧИЙ ЮНАЦЬКИЙ ЦЕНТР „ПЕРЛИНКА” КІРОВОГРАДСЬКОЇ МІСЬКОЇ РАДИ КІРОВОГРАДСЬКОЇ ОБЛАСТІ”Таємниці скіфських курганів(с. Саблино Знам’янський район)(Історико-краєзнавчий напрям. Давня історія та археологію краю)Автори: Рябченко Альона, Олійник Марія, Шевченко Олена. Керівник: Юхименко Ольга Петрівна

Номер слайду 2

З історії краю. Село Саблине Знам’янського району Кіровоградської області розкинулося у широкій долині річки Бешки. Засноване воно у 1772 році вихідцем із Некрасівського хутора. Село відносилось до ранніх військових поселень. Історичні джерела підтверджують той факт, що спочатку воно називалося Некрасове, згодом Сабліне (за прізвищем військового намісника генерала Сабліна). Село поділяється річкою Бешкою на дві частини. Ця тиха хлюпотлива річка бере свій початок п’ятьма витоками, що колись були відрогами Чорного лісу, впадає на 53 км до р.Інгулець біля с. Новостародуб.

Номер слайду 3

Невідомі факти. У XVII столітті село тримав пан Ф. Шимановський, не хто інший, як близький родич видатного польського композитора Кароля Шимановського. Маєток Ф. Шимановського знаходився біля самої річки, сходи вели аж до берега. На жаль, маєток було зруйновано під час Першої світової війни. До сьогодні ще збереглися уламки будинку, цеглу від фундамента можна знайти попід ставком.ppt_x

Номер слайду 4

Ставок біля бувшого маєтку тепер називають ставком Шимановського

Номер слайду 5

Цікаві знахідки. На місці маєтку пана Шимановського були знайдені монети різного номіналу, залізна печатка, годинник, ручка від самовару, яку, можливо, тримав у руках сам Ф. Шимановський. Пошуками таких ось речей займається місцевий житель А. Ярмошевич. Свою колекцію він із задоволенням показує історикам та краєзнавцям.

Номер слайду 6

Знахідки у розвалинах маєтку Шимановського

Номер слайду 7

Існує легенда, що недалеко від свого маєтку в Чорному лісі пан Шимановський закопав свої скарби. Але охочі до пошуків знаходять подекути лише мідні монетки. Можливо, комусь пощастить знайти й увесь скарб.ppt_x

Номер слайду 8

Звичайно, історія цього краю дуже багата та цікава, але приїхали ми в це село не досліджувати історичне минуле, а розкрити таємницю…

Номер слайду 9

А тепер про головне. Ось уже не одне століття археологів привертають увагу скіфські кургани, які знаходяться на території села Саблине. Стоять вони по периметру, що нагадує якийсь невідомий символ, якщо поглянути на нього зверху.

Номер слайду 10

Дослідники припускають, що ці кургани з’явилися у V-VI ст. до н.е. А місцеві жителі передають легенду, що могили наносили шапками скіфи.

Номер слайду 11

Невигадана історія. Жителька села Могильда Г.І. розповідає, що її прадідусь Красножон Є. В. 1871 р.н. багато знав про скіфські кургани, та переказував онуці деякі легенди. Ось одна з них. На початку ХХ ст. курган було пограбовано, “чорні” археологи знайшли поховання вочевидь молодої дівчини з конем. Довге чорне волосся, міцні білі зуби та золоті прикраси. Та шабля. Також було знайдено срібні вуздечки від коня, багато мідних грошей, два глиняні горщики – великий для коня, менший, вочевидь, для дівчини.

Номер слайду 12

Курган до кінця розкопати не вдалося, бо з грабіжниками почали діятися дивні речі: дехто з них збожеволів, дехто помер за загадкових обставин. Вони почали бачити дівчину з кургану живою, а коли темніло, то вона “виловлювала” їх по одному, вистрибувала на плечі і їздила на бідоласі до самого світанку.

Номер слайду 13

З курганами пов’язують іще одну загадкову подію – появу на території села НЛО. З 2009 по 2012 рік жителі села неодноразово мали змогу спостерігати в нічному небі невідомий літаючий об’єкт. Вони вже наскільки звикли до нього, що дехто з них і не реагував на приліт прибульців.

Номер слайду 14

Є припущення, що неземні цивілізації зацікавилися саме курганами. Мешканець села Могильда П. Г. розповідає, що 28 квітня 2009 року вони з дружиною о 6.00 ранку бачили, як в один з курганів опускалася величезна вогняна куля. Це повторювалося декілька разів.ppt_x

Номер слайду 15

Ми зайшли всередину одного з курганів і ось, що ми там знайшли. По центру кургану виритий квадрат, а в центрі нього яма

Номер слайду 16

У нас виникли деякі припущення:- могили знову намагалися пограбувати;- справи рук неземних цивілізація;- тут відбувалися певні ритуали, можливо, якоїсь секти.

Номер слайду 17

Так виглядає курган зсередини

Номер слайду 18

Курган має якусь магічну силу, оскільки знаходячись на ньому, одразу хочеться спати, ноги стають неслухняними і виникає таке відчуття, що ти знаходишся в іншій реальностіppt_x

Номер слайду 19

Скіфські кургани приховують в собі ще багато нерозкритих таємниць, але ми впевнені, що обов’язково їх колись розкриємо, а це був тільки початок наших грандіозних досліджень!

Номер слайду 20

Використані джерела. Під час цього дослідження ми спиралися лише на перекази та легенди жителів с. Саблине.

pptx
Додано
17 квітня 2018
Переглядів
1038
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку