Відкритий обласний Чемпіонат з інтернет-вікторин «Знай, люби, бережи»

Про матеріал
Обласний відкритий Чемпіонат з інтернет-вікторин «Знай, люби, бережи» у 2019 році включає три інтернет-вікторини: «Юний зоолог», «Юний міколог» та «Юний ентомолог» (у проекті). Вони призначені для вихованців закладів загальної середньої та позашкільної освіти, які люблять природу і цікавляться біологією та екологією. Запропонована добірка наших інтернет-вікторин може стати у пригоді на уроках біології, географії, екології, при підготовці до ЗНО або у позаурочний час. Відкрити кожну вікторину можна за посиланнями, наданими у тексті видання.
Перегляд файлу



 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Донецька обласна державна адміністрація

Департамент освіти і науки

Донецький обласний еколого-натуралістичний центр

 

 

 

Номінація «Віртуальні ресурси»

 

 

Відкритий обласний Чемпіонат  з інтернет-вікторин 

«Знай, люби, бережи»

 

 

 

 

 

Краматорськ – 2019

 

 

Авторський колектив:

Гнибіда О.А. – методист;

Гуменюк О.В. – методист;

Гнибіда А.С. – завідувач відділу організаційно-масової роботи;

Стрілець О.С. – завідувач лабораторії екології та охорони навколишнього середовища

  

 

Рецензенти:

Лещенко І.А. – заступник директора з навчально-виховної роботи Донецького обласного еколого-натуралістичного центру;

Шатух Н.Ф. – завідувач лабораторії інноваційних технологій Донецького обласного еколого-натуралістичного центру

 

Знай, люби, бережи. Обласний чемпіонат з інтернет-вікторин - 2019 – Краматорськ, 2019. – 37 с.

 

Обласний відкритий Чемпіонат  з інтернет-вікторин «Знай, люби, бережи» у 2019 році включає три інтернетвікторини: «Юний зоолог», «Юний міколог» та «Юний ентомолог» (у проекті). Вони призначені для вихованців закладів загальної середньої та позашкільної освіти, які люблять природу і цікавляться біологією та екологією. Запропонована добірка наших інтернет-вікторин може стати у пригоді на уроках біології, географії, екології, при підготовці до ЗНО або у позаурочний час. Відкрити кожну вікторину можна за посиланнями, наданими у тексті видання. 

 

Розглянуто і схвалено 

на засіданні науково-методичної ради  Донецького обласного еколого-натуралістичного центру

 

 

 

Передмова

Більшість школярів і навіть дорослих полюбляють різноманітні ігри та змагання! Це загальновідомий факт! Тому, чи не найкращий спосіб організувати освітній процес, поєднавши пізнання нового та гру-поєдинок!

Одним з найулюбленіших розваг у дітвори є вікторина. Це ж дуже весело – не просто бігати, а ще й ерудицією блищати! Але далеко не всі уявляють, що таке вікторина. Як її влаштувати, чим вона відрізняється від інших забав? Кажуть, що якщо вам пропонують швидко відповідати на безліч різноманітних питань, це вже вікторина. Скоріше, це найпростіший варіант. Так що ж робить вікторину такою цікавою і популярною?

Сама розвага має давню історію. А слово, яке його позначає, придумав письменник Михайло Кольцов. У його газеті був розділ, в якому друкувалися всілякі інтелектуальні конкурси: шаради, загадки, цікаві запитання. Вів її журналіст на ім'я Віктор. Звідси і слово "вікторина".

Це змагання в дотепності, кмітливості, ерудованості. Події розвивалися в двадцяті роки минулого століття, коли нова країна будувала не схоже на старе суспільство. Все оригінальне було в пошані. Вікторина прижилася і як термін, і як розвага. Особливо старалися захопити новим заняттям молодь. Завдяки пресі незабаром вся країна дізналася, що таке вікторина. Заняття настільки захоплююче, що вже й країна стала іншою, а конкурси проводяться все частіше, придумуються нові їх різновиди. Діти вже в садку знають, що таке вікторина. Тому що ця знахідка виявилася безцінною для викладачів. Дітвора грає і нові знання отримує! Змушувати не треба, самі просять. 

Інтелектуальні розваги бувають самими різними. Зараз дуже багато вікторин проводиться в мережі Інтернет. Частина з них спрямована на залучення користувачів, інші проводяться для розваги. Найчастіше ці конкурси мають на меті стимулювати розвиток інтелектуальних здібностей.

Підсумуємо. Що таке вікторина? Визначення цього поняття досить просте – інтелектуальний конкурс. Розвиток способів і методів сильно його розширило. Процес це нескінченний, такий же, як вдосконалення власних здібностей. Вже дуже захоплююче це заняття – вікторина.

 

 

 

 

 

Особливості підготовки та проведення інтернет-вікторин обласного відкритого Чемпіонату «Знай, люби, бережи»

 

Обласний відкритий Чемпіонат з інтернет-вікторин «Знай, люби, бережи» проводиться згідно з Положенням про обласний відкритий Чемпіонат  з інтернет-вікторин «Знай, люби, бережи», затвердженим наказом департаменту освіти і науки Донецької обласної державної адміністрації від 20 вересня 2016 року № 338, зареєстрованого в Головному територіальному управлінні юстиції в Донецькій області 30 вересня 2016 року № 90/2158.

На підготовчому етапі відбувається вибір галузі знань для змісту вікторини, визначення цілей та завдань проведення, критерії та умови визначення переможців, створення творчої групи та розподілення обов'язків між її членами, складання плану підготовки та проведення вікторини, визначення терміну проведення.

Конкурс-вікторина проводиться серед учнів та вихованців закладів загальної середньої та позашкільної освіти. 

Вікторина – це гра, зміст якої полягає у відповіді на запитання. Кожне питання оцінюється кількістю балів по мірі зростання складності. Питання можуть бути різних типів: вибір однієї правильної відповіді, множинний вибір декількох відповідей, введення числа або рядка, розташування елементів по порядку, відповідність елементів, вказівка на активну область та інші. Інтерес учнів до вікторин і їх успіх залежить від вдало складених питань і ступеня активності школярів. Інтерес до питань вікторини збільшується, коли школярі беруть участь не тільки в їх оформленні, а й в складанні, а також коли питання пробуджують творче мислення учнів, є посильними і цікавими для них.

Чітке і ясне формування питань – обов'язкова вимога до їх відбору для вікторини. 

Особливість нашого обласний відкритого Чемпіонату з інтернет-вікторин «Знай, люби, бережи» полягає у широкому використанні мережі ІНТЕРНЕТ у їх підготовці та проведенні та його еколого-натуралістичне спрямування. Час на проведення кожної вікторини необмежений, кожна вікторина діє протягом місяця з дня її відкриття. Вік учасників необмежений. Запитання та завдання вікторини складені таким чином, щоб під час роботи з ними учасники опрацювали великий об’єм матеріалу, використовуючи усі наявні ресурси та джерела знань. Обов’язковою складовою вікторин є наявність творчого завдання та бонусу, пошук ключових слів та визначення кодового слова. Після закінчення роботи чергової вікторини підводяться її підсумки, нагороджуються переможці, але вона залишається відкритою для подальшого використання у освітньому процесі. Загальним переможцем є учасник, який набрав найбільшу кількість балів у трьох вікторинах Чемпіонату, що проходять протягом року.

 

Тезаурус

Віктори́на — вид гри, що полягає у відповідях на усні чи письмові запитання з різних галузей знань. Ігри в основному відрізняються правилами, що визначають черговість ходу, тип і складність питання, порядок визначення переможців, а також винагороду за правильну відповідь.

Чемпіонат — термін, який використовують у спорті, для позначення різних форм конкуренції, в якому метою є визначити, які особи або команда є найсильнішими в цей час в певному виді спорту. Синоніми: змагання, міряння сил, турнір, першість, конкурс.

QR-код (англ. quick response — швидкий відгук) — матричний код (двовимірний штрих-код), розроблений і представлений японською компанією «Denso-Wave» в 1994 році.

Зооло́гія (грец. ζωο та λογος) — це розділ біології, що вивчає тварин та їхні взаємозв'язки з довкіллям.

Зоолог - це людина, яка вивчає навколишній світ тварин та їхні взаємозв'язки з довкіллям. Досліджує біологічну різноманітність світу тварин, систематизує й класифікує тварин, вивчає їх морфологічну та анатомічну будову, закономірності їхнього індивідуального та історичного розвитку, географічне поширення, функціональну біогеоценотичну й біосферну роль, зв'язки з середовищем.

Валеоло́гія (лат. valeo — «здоров'я», «бути здоровим») — псевдонаука у країнах колишнього СНД про духовне, психічне та фізичне здоров'я людини.

Валеолог - це фахівець з медичною освітою, в компетенції якого питання про харчування, по загартовуванню, про те, як вийти з неприємної ситуації, як підняти свої психічні і фізичні сили. Також валеолог може датирекомендації щодо повного оздоровлення організму з питання лікування дорогоцінними каменями (літотерапія), харчування по сезонах, по групі крові, протиракову харчування, як харчуватися щоб не було депресії, підняти і відновити свою імунну систему, щоб не булоостеопорозу, щоб народилися здорові діти. Валеолог підкаже вам чим краще харчуватися, щоб організм був здоровий, як одягтися, щоб поправити собі настрій, яке прикраса подарувати, щоб зробити не тільки приємне, але і корисне людині.

Міколо́гія (грец. μύκης — гриб і ...логія) — наука, яка досліджує гриби як особливу групу організмів, що становлять самостійне царство живої природи. Нещодавно мікологія вивчалась як один з розділів ботаніки, тепер же доведено, що гриби становлять собою самостійне царство живої природи. Предметом вивчення мікології є: морфологія, анатомія, фізіологія, біохімія, екологія, географія, філогенія та роль грибів у природі та житті людини.

Міколог – фахівець з мікології.

Лікар-міколог – це фахівець досить вузького профілю, який займається діагностикою, а також подальшим лікуванням захворювань, що виникли в результаті грибкового ураження шкіри, волосся, нігтів та інших систем і органів.

Ентомоло́гія (від грец. έντομον, εντόμου — «комаха» та λόγος — «слово», «вчення») — наука, що вивчає комах. ... Прикладна ентомологія досліджує комах, які пошкоджують рослини, продукти рослинництва, лісові породи, а також збудників хвороб людини, тварин і рослин, або ж комах, що виконують корисну для людини функцію.

Ентомолог – це фахівець, який займається вивченням життєдіяльності і будови комах. Він вивчає форми комах, їх умови існування, розмноження, вплив на навколишнє середовище, розподіл на планеті і багато іншого. Загалом, в його обов’язки входить вивчення всього, що пов’язано з комахами.

 

 

Інтернет-вікторина «Юний міколог» - https://sites.google.com/site/donoenc/vidkritij-oblasnij-cempionat-z-internetviktorin/unij-mikolog

 

 

 

 

 

 

 

Інтернет-вікторина «Юний зоолог» - https://sites.google.com/site/donoenc/vidkritij-oblasnij-cempionat-z-internetviktorin/unij-zoolog

 

 

 

 

 

 

Відкритий обласний чемпіонат з інтернет-вікторин – 2017-2018 рр.

Інтернет-вікторина «Юний знавець фауни» - https://sites.google.com/site/donoenc/vidkritij-oblasnij-cempionat-z-

internet-viktorin/unij-znavec-fauni

 



ДОДАТОК А.  ПОЛОЖЕННЯ про обласний відкритий Чемпіонат з інтернет-вікторин «Знай, люби, бережи»

 

І. Загальні положення

 

1.                  Це Положення визначає порядок проведення обласного відкритого Чемпіонату з інтернет-вікторин «Знай, люби,

бережи» (далі – Чемпіонат).

 

2.                  Чемпіонат проводиться щороку з метою формування екологічної грамотності та національної культури дітей та

молоді області.

 

3.                  Основними завданнями Чемпіонату є:  

органічне поєднання в освітньому просторі науки та інновацій;

інтенсифікація освітнього процесу завдяки впровадженню інформаційно-комунікаційних технологій; створення умов для оволодіння учнівською молоддю поглибленими знаннями з основ природничих наук, її

професійного самовизначення; поширення екологічних знань; виявлення та підтримка обдарованої молоді; пошук нових форм, методів і моделей організації навчально-виховної діяльності.

 

4.                  Чемпіонат проводиться на добровільних засадах і є відкритим для учнів (вихованців, слухачів) загальноосвітніх, позашкільних та професійно-технічних навчальних закладів.  

 

5.                  Організаційно-методичне забезпечення проведення Чемпіонату здійснює департамент освіти і науки Донецької обласної державної адміністрації та Донецький обласний еколого-натуралістичний центр учнівської молоді (далі – ДОЕНЦ).

 

6.                  Інформація про проведення Чемпіонату розміщується на веб-сайтах департаменту освіти і науки Донецької

обласної державної адміністрації, ДОЕНЦ та у засобах масової інформації.  

 

7.                  Під час проведення Чемпіонату обробка персональних даних учасників здійснюється з урахуванням вимог Закону України «Про захист персональних даних».

 

II. Порядок і строки проведення Чемпіонату

 

1.                  Чемпіонат проводиться з 01 жовтня по 20 травня поточного навчального року.

 

2.                  Щомісяця, з жовтня по травень поточного навчального року, не пізніше 1-го числа місяця на офіційному сайті ДОЕНЦ розміщуються питання інтернет-вікторини з природничих дисциплін.

 

3.                  Відповіді на питання інтернет-вікторини підсумовуються протягом проведення інтернет-вікторини.

 

4.                  Проміжні підсумки інтернет-вікторини підводяться щомісяця не пізніше 4-го числа наступного місяця.

 

5.                  Відповіді оцінюються за такими критеріями:

правильність, логічність, обґрунтованість; повнота, глибина, гнучкість, системність; самостійність оцінних суджень.

 

6.                  Остаточний підсумок інтернет-вікторини підводиться 20 травня поточного року.

 

III. Учасники Чемпіонату

 

1.                  У Чемпіонаті беруть участь учні позашкільних, загальноосвітніх, професійно-технічних та інших видів

навчальних закладів (далі – учасники Чемпіонату).

 

2.                  Учасники беруть участь у Чемпіонаті індивідуально або у складі команди.  

 

3.                  Підставою для участі в інтернет-вікторині є заповнення інтерактивної форми на офіційному сайті ДОЕНЦ (https://sites.google.com/site/donoenc/).

 

4.                  Відповіді приймаються після заповнення всіх полів інтерактивної форми.

5.                  Учасники Чемпіонату мають право ознайомитися з оцінюванням результатів вікторини та одержати пояснення

щодо їх об’єктивності.

 

6.                  Учасники Чемпіонату зобов’язані дотримуватись вимог цього Положення, норм поведінки, правил техніки

безпеки.

 

ІV. Організаційний комітет Чемпіонату

 

1.                  Для організації та проведення Чемпіонату створюється організаційний комітет. Склад організаційного комітету

затверджується наказом департаменту освіти і науки Донецької обласної державної адміністрації.  

 

2.                  До складу організаційного комітету входять представники департаменту освіти і науки Донецької обласної державної адміністрації, ДОЕНЦ, педагогічні та науково-педагогічні працівники науково-дослідних установ, вищих начальних закладів, представники громадських організацій (за згодою).

 

3.                  Очолює організаційний комітет голова, який розподіляє повноваження членів організаційного комітету, керує роботою з організації та проведення Чемпіонату.

V. Журі Чемпіонату

 

1.                  Журі Чемпіонату (далі – журі) формується з метою забезпечення об’єктивності оцінювання робіт учасників та

визначення переможців і призерів Чемпіонату.

 

2.                  Журі формується з числа педагогічних і науково-педагогічних працівників загальноосвітніх, позашкільних і вищих навчальних закладів, установ та організацій (за згодою). Склад журі затверджується наказом департаменту освіти і науки Донецької обласної державної адміністрації.  

 

3.                  Кількість членів журі повинна бути не меншою ніж п’ять осіб. До складу журі входять: голова журі, члени та

секретар журі.

 

VІ. Визначення та нагородження переможців та призерів Чемпіонату

 

1.                  Переможці та призери Чемпіонату визначаються журі окремо кожного місяця та загалом за загальною кількістю набраних ними балів.  

 

2.                  Переможцем Чемпіонату є учасник, який набрав найбільшу кількість балів та прийняв участь у максимальній

кількості інтернет-вікторин.  

 

3.                  Призерами Чемпіонату є учасники, які за кількістю набраних балів посіли друге та третє місця та прийняли участь

у максимальній кількості інтернет-вікторин.  

 

4.                  Переможець та призери Чемпіонату нагороджуються грамотами. Решті учасників Чемпіонату вручаються

сертифікати учасників.

 

VIІ. Фінансові умови

 

Витрати на організацію та проведення Чемпіонату здійснюються за рахунок коштів, не заборонених чинним

законодавством України.

 

 

 

 

ЗМІСТ

 

Передмова......................................................................................................................................................... 5

Особливості підготовки та проведення інтернет-вікторин обласного відкритого Чемпіонату «Знай, люби, бережи».................................................................................................................................... 6

Тезаурус............................................................................................................................................................. 7

Інтернет-вікторина «Юний міколог» - https://sites.google.com/site/donoenc/vidkritij-oblasnij-cempionat-z-internet-viktorin/unij-mikolog ................................................................................................. 9

Інтернет-вікторина «Юний зоолог» - https://sites.google.com/site/donoenc/vidkritij-oblasnij-cempionat-z-internet-viktorin/unij-zoolog.................................................................................................. 17

Відкритий обласний чемпіонат з інтернет-вікторин – 2017-2018 рр Інтернет-вікторина «Юний знавець фауни» - https://sites.google.com/site/donoenc/vidkritij-oblasnij-cempionat-z-internet-..... 35

viktorin/unij-znavec-fauni.......................................................................................................................... 35

Інтернет-вікторина «Юний знавець лісу» - https://sites.google.com/site/donoenc/vidkritij-oblasnij-cempionat-z-internet-viktorin/unij-znavec-lisu........................................................................ 36

Інтернет-вікторина «Юний еколог» - https://sites.google.com/site/donoenc/vidkritij-oblasnij-cempionat-z-internet-viktorin/unij-ekolog .............................................................................................. 37

Інтернет-вікторина «Юний валеолог» - https://sites.google.com/site/donoenc/vidkritij-oblasnij-cempionat-z-internet-viktorin/httpsdocs-google-com-forms-d-1tuch_ukkp5hkdha90e-srqkgmgjvgeduhbwpa-macfk-edit............................................................................................................. 38

Інтернет-вікторина «Юний аграрій» - https://sites.google.com/site/donoenc/vidkritij-oblasnij-cempionat-z-internet-viktorin/unij-agrarij .............................................................................................. 39

Інтернет-вікторина «Юний психолог» - https://sites.google.com/site/donoenc/vidkritij-oblasnij-cempionat-z-internet-viktorin/yuni_psy .................................................................................................. 40

ДОДАТОК А. ПОЛОЖЕННЯ про обласний відкритий Чемпіонат з інтернет-вікторин «Знай, люби, бережи»............................................................................................................................................... 41

 

 

 

 

pdf
Додано
23 січня 2020
Переглядів
1069
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку