Відкритий урок на тему "Стилізація у батику засобами форм і кольору"

Про матеріал
Розробка відкритого уроку з предмету холодній батик для учнів 4-го класу, художніх шкіл.Викладенний матеріал поетапності цієї техніки Характеристика різних прийомів техніки
Перегляд файлу

Урок з  «Предмету на вибір » 4 клас

Розділ « Холодний батик»

Тема уроку: « Стилізація у батику засобами форми та кольору»

Тип уроку: Практично-комбінований.

Методи уроку: Пояснювально-наглядні,практичні.

Мета  уроку:

  • Навчальна: Навчити  об'єднувати стилізовані форми в цілісну композицію засобами форм та кольору.  Навчити  послідовності та техніці у користуванні холодним батиком . Навчити творчо знаходити матеріал для своїх задумів.

                      

  • Розвиваюча:Розвити вміння зорового відбору компонентів для стилізаційного          опрацювання. Розвити вміння уявно створювати стилізований образ, засобами фантазії та                імпровізації. Розвити здатність бачити особливі риси як живої так і не живої природи.
  • Виховна : Виховати потяг до саморозвитку , та розвитку декоративного мистецтва в цілому, засобами постійного пошуку нового.

План уроку :

  1. Організаційний момент.  – 1хв
  2. Актуалізація опорних знань.

Встановлення цілей і задач.

  1.  Повторення пройденого матеріалу .- 5хв.
  2. Практична частина .- 35хв
  3. Підбиття підсумків.4 хв

Ескпресс- виставка робіт.

Самоаналіз учнів ( які були труднощі у виконанні)

 

Хід уроку:

  1. Організаційний момент
  • Привітання
  • Організація уваги
  • Наявність всіх необхідних матеріалів до уроку .
  1. Темою нашого уроку сьогодні  є: « Стилізація у батику засобами форм і кольору»

Стилізація – це  декоративне узагальнення і виділення особливостей форми та характеру за допомогою спрощення  чи ускладнення форми.

 Є також і принципи стилізації.

  • Узагальнення форм в її межах.
  • Узагальнення форм зі зміною обрису( окреслення предмету)
  • Узагальнення форм і спрощення конструкції.
  • Зміна характеру форми на більш декоративну.
  •  Перетворення об’ємної  форми на площинну.

 

  1.  Як ми вже з вами знаємо  , що батик це розпис по шовку . Його технічні властивості застосовуються в різних  текстильних виробах, від великих настінних панно до маленьких хустинок.  І кожна така річ має за собою дуже багато пошукової та творчої праці митця.  Пригадаємо , з чого починається робота над батиком .? Це насамперед пошук натхнення в формах, кольорах ,незвичайності емоцій які й виливаються в ескізні рішення. І для того, щоб робота була грамотною нам треба навчитись відбирати форми рослинних, або тваринних чи геометричних  мотивів. Та надавати їм за допомогою уяви та імпровізації своєрідної особливості. Це можливо за допомогою стилізації та її принципів.

 

Невід'ємною складовою батика є колір. Який грає не менш важливу роль у створенні повноцінної, гармонійної композиції. Сьогодні ми зосередимо увагу  саме на колористичному рішенні композиції та техніці  виконання. Ви вже знаєте, що завдяки кольору ви створюєте настрій своїй роботі. Можливо навіть вгадати  які емоції художника були присутні на момент створення роботи. Я б напевно сказала , що силует картини це тіло, а колір душа .І тільки від вас залежить якого наповнення буде ваша робота.

 В кожного з вас є набір фарб для розпису тканини. Перше враження  від 6-ти баночок з базовими фарбами  дає вам запитання ,  а де ж  ті всі відтінки які ми бачили на інших роботах.

На це питання вам відповість кольоровознавство. 

Ви вже знаєте що основними кольорами в спектральному колі  є: червоний , синій,  жовтий. Якщо їх змішувати між собою , наприклад червоний +синій = фіолетовий . синій + жовтий = зелений . жовтий + червоний = жовтогарячий. Отримані кольори і будуть  додатковими.  Таким чином ми отримуємо нескінченну палітру додаткових кольорів, які  наповнюють вашу роботу гармонійним різнобарв’ям .

Зараз ми продовжимо  з вами додавати життя та гармонії вашим композиціям.

  1. Беремо пензлі, фарби та будемо  втілювати задуми. Та не забуваємо правила та принципи нанесення фарб холодного батику .

Ми пам’ятаємо що місця де наноситься фарба повинно бути вологим. 1345314040_photo-9_601x480.jpg

Також встановлюємо що першим будемо заповнювати фарбою, фон чи стилізовані елементи композиції. Якщо  це фон , то нам потрібно його опрацювати в один прийом постійно слідкуючи  за вологістю  тканини,щоб уникнути пересихання фарби в одному місці  і отримання після цього негарних  стиків.

 Місця дрібних елементів  де ми працюємо фарбою повинні бути  також обов’язково вологими. Фарба наноситься на сторону темного місця, тоді розпускається по фрагменту. Якщо фарбу ми будемо рівномірного тону наносити на весь елемент ,то наш малюнок буде більш плоским  . Тому для вираженого об’єму нам потрібно всю масу кольору вкласти в місця затемнення і потім розпускати по елементу, а на кінці звести колір на нівець. Звичайно не забуваємо що батик це живі фарби , і доки вологі вони знаходяться в рухомому стані.  Тому ,якщо є якісь помилки ми можемо їх виправити .

              1345314056_photo-10_640x480.jpg

  1. Добре , наш з вами час закінчується . Попрошу вас викласти свої роботи для експресс-виставки . Давайте уважно подивимось на роботи та оцінемо свої зусилля . Подивіться які творчі етапи та які зусилля ви вклали в свої роботи. Зверніть увагу на кольори  та форми які ви використали .   Як  я вже говорила , це прояв вашого настрою та темпераменту .Попрошу вас зробити самоаналіз своїх робіт.  Які труднощі виникли ? Які помилки були допущені? Що вам сподобалось у техніці холодного батику?  Бачучи ваші роботи , я дуже  щаслива що ви маєте такий барвистий внутрішній світ. Дякую вам за роботу на уроці . Наш урок закінчено . Допобачення .

 

 

                           

docx
Додано
29 квітня 2020
Переглядів
567
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку