Відкритий урок «Око як оптична система. Зір і бачення. Окуляри. Вади зору та їх корекція»

Про матеріал
Презентація до уроку «Око як оптична система. Зір і бачення. Окуляри. Вади зору та їх корекція»
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Захворювання очей. Підготувала учениця 9 класу: Чесановська Яна. Учитель: Гніздовська Н. М.

Номер слайду 2

Глаукома. Глаукома — захворювання очей, при якому порушується циркуляція внутрішньоочної рідини і це призводить до підвищення внутрішньоочного тиску. При відсутності лікування, глаукома викликає різке зниження зору, аж до повної сліпоти. Найбільш ефективними методами зупинки розвитку глаукоми і збереження зору залишаються лазерне лікування і хірургія.

Номер слайду 3

Катаракта. Катаракта — помутніння кришталика ока, що викликає розлад зору. Зір різко падає, предмети сприймаються нечітко, кольори здаються тьмяними, зображення двоїться. Найчастіше катаракта виникає в літньому віці, або у людей, хворих на цукровий діабет. Після 80 років катарактою страждає практично 100% населення. Якщо вчасно не провести лікування, катаракта може призвести до сліпоти.

Номер слайду 4

Астигматизм. Астигматизм — патологія ока, за якої змінюється форма кришталика або рогівки. Зображення предметів для людини спотворюються, місцями стають розмитими. Часто астигматизм розвивається в ранньому віці (разом з далекозорістю або короткозорістю), може бути вродженим або набутим.

Номер слайду 5

Кератоконус. Кератоконус — захворювання рогівки, при якому вона приймає неправильну конічну форму. Супроводжується високим астигматизмом або короткозорістю, що призводить до погіршення зору. Кератоконус найчастіше розвивається у 10-20 років.

Номер слайду 6

БІЛЬМОБІЛЬМО (ПОЛУДА) – помутніння рогівки ока. Причини: вік, травми ока, дефіцит вітамінів С, А, цукровий діабет. Лікування хірургічним втручанням: пересадка рогівки ока.

Номер слайду 7

Кон'юктивіт. Кон'юнктивіт - захворювання, що викликається вірусами або бактеріями, косметикою, і навіть квітковим пилком. Іноді кон'юнктивіт може бути викликаний і механічними травмами (наприклад, сидіння за комп'ютером протягом довгого періоду призводить до сильного напруження очей)

Номер слайду 8

Ячмінь. Ячмінь - це гнійне захворювання очей у людей, яке утворюється на внутрішньому куті повік. Він з'являється не тільки у дітей, але і у дорослих. Причиною появи ячменю може бути ослаблення імунітету.

Номер слайду 9

Відшаровування сітківки. Відшарування сітківки — складне захворювання, відбувається в результаті відділення сітківки ока від судин. При відшаруванні знижується зір, з'являється пелена перед очима, втрачається боковий зір. Причинами відшарування сітківки можуть бути: запалення очних оболонок, сильна короткозорість, далекозорість, астигматизм, діабет, травми.

Номер слайду 10

КУРЯЧА СЛІПОТА КУРЯЧА СЛІПОТА – порушення нормальної діяльності шару паличкоподібних рецепторів в сітківці (така людина з настанням темряви абсолютно втрачає зір). У паличках міститься пігмент — білок родопсин, складовою якого є речовина, похідна від вітаміну А, і за його нестачі в організмі зір у сутінках значно погіршується. Куряча сліпота може бути вродженою або є проявом інших очних хвороб ( глаукоми, катаракти), недокрів'я, діабету або загального виснаження організму. Втім основною причиною захворювання людини курячою сліпотою є недостатнє надходження в організм вітаміну А.

Номер слайду 11

Косоокість. Косоокість — неправильне положення очей, один або обидва ока при погляді прямо відхиляються від симетричної точки фіксації. Дефект викликаний неправильною роботою очних м'язів. Без лікування може розвинутися амбліопія.

Номер слайду 12

Амбліопія. Амбліопія, або як її ще називають «ледаче око» — порушення зору, при якому одне з очей майже не задіяне в процесі зору. При амбліопії ліве і праве око бачать занадто різні картинки, і мозок не в змозі побудувати цілісний образ. У підсумку мозок просто нехтує роботою одного ока, і переключається на обробку зорової інформації, що надходить з іншого ока. Згодом не задіяне у процесі зору око починає атрофуватися.

Номер слайду 13

Дальтонізм. Монохромазія. ДАЛЬТОНІЗМ (КОЛЬОРОВА СЛІПОТА) — спадкова або набута вада зору, пов'язана з порушенням функцій колбочок, унаслідок чого людина не розрізняє певні кольори. Дальтоніки мають труднощі в розпізнаванні зеленого й червоного відтінків. МОНОХРОМАЗІЯ – повна відсутність колірного зору.

Номер слайду 14

Будьте здорові!

pptx
До підручника
Фізика 9 клас (Бар'яхтар В.Г., Довгий С.О., Божинова Ф.Я., Кирюхіна О.О. (за редакцією Баряхтара В.Г., Довгого С.О.))
Додано
19 січня 2022
Переглядів
593
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку