Відкритий урок «Око як оптична система. Зір і бачення. Окуляри. Вади зору та їх корекція»

Про матеріал
Презентація до уроку «Око як оптична система. Зір і бачення. Окуляри. Вади зору та їх корекція»
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Охорона зору. Підготувала: Срюбко Аліна. Учитель: Гніздовська Н. М.

Номер слайду 2

Поради, які допоможуть зберегти зір 1. Коли ти читаєш, пишеш, вишиваєш або виконуєш іншу роботу, сторінка або предмет, з яким ти працюєш, мають бути добре освітлені. 2. Від очей до сторінки, тканини для вишивання тощо відстань має становити 30—35 сантиметрів.

Номер слайду 3

Поради, які допоможуть зберегти зір 3. Якщо ти пишеш при штучному освітленні, настільна лампа має бути розташована ліворуч, інакше на сторінку падатиме тінь від руки. 4. Читати у ліжку та транспорті дуже шкідливо для очей.

Номер слайду 4

Поради, які допоможуть зберегти зір 5. Не сиди перед телевізором чи за комп'ютером більше за 2-3 години на добу. Бо їх випромінювання дуже шкідливе для очей. 6. Частіше бувай на свіжому повітрі

Номер слайду 5

Поради, які допоможуть зберегти зір 7. Виконуй вправи для тренування очей.

Номер слайду 6

Поради, які допоможуть зберегти зір 8. Вживай більше свіжих овочів і фруктів. Найбільш корисні для гарного зору морква, зелена цибуля, селера, помідори, солодкий перець. А от надмірне споживання солодощів шкодить зору. Людям з ослабленим зором потрібно вживати продукти, які зміцнюють судини сітківки ока: чорницю, чорну смородину, моркву. У раціоні короткозорих має бути присутня печінка тріски, зелень: петрушка, салат, кріп, зелена цибуля. При дистрофії сітківки допомагає шипшина (настій, відвар), журавлина

Номер слайду 7

Не завжди сонячне світло корисне вашим очам!Сонячні промені , постійно потрапляючи на рогівку й сітківку ока, прискорюють процеси старіння й деградації мускульної системи ока і сприяють виникненню безповоротних руйнівних процесів в очах. Очам також потрібен захист. Якщо вони постійно знаходяться під прямими сонячними променями, то це може призвести до погіршення зору, і, навіть, спричинити катаракту. Сонце і наші очі

Номер слайду 8

Поради при роботі за комп'ютером. Відстань від екрана монітора до очей має бути не менше 50-70 см. Необхідно чергувати роботу на комп'ютері і перерви: 5-10 хвилин після кожної години або 15-20 хвилин після кожних двох годин роботи. Постарайтеся, щоб тривалість вашої роботи була не більше двох годин.

Номер слайду 9

Поради при роботі за комп'ютером. Якщо ви працюєте з текстами на папері, листи треба розташовувати якомога ближче до екрана, щоб уникнути частих рухів головою й очима при перекладі погляду. При роботі необхідно зволожувати слизову оболонку очей.

Номер слайду 10

Поради при роботі за комп'ютером. Спробуйте зробити на своєму робочому місці «екран відпочинку», який являє собою прямокутник з кольорового картону, бажано зеленого, синього або жовтого кольору, розміром з екран монітора. Не напружуючи зір, дивіться на нього протягом 10-15 хвилин з відстані 30-40 см.

Номер слайду 11

1. Шторки. Швидко і легко моргайте 2 хвилини. Сприяє покращенню кровообігу.2. Дивимося у вікно. Робимо точку з пластиліну і ліпимо на скло. Вибираємо за вікном далекий об’єкт, кілька секунд дивимося вдалину, потім переводимо погляд на точку. Пізніше можна ускладнити навантаження – фокусуватися на чотирьох різновіддалених об’єктах.3. Великі очіСидимо прямо. Міцно заплющує очі на 5 секунд, потім широко відкриваємо їх. Повторюємо 8-10 разів. Зміцнює м’язи повік, покращує кровообіг, сприяє розслабленню м’язів очей.4. Масаж. Трьома пальцями кожної руки легко натисніть на верхні повіки, через 1-2 секунди зніміть пальці з повік. Повторіть 3 рази. Покращує циркуляцію внутрішньоочної рідини.7 найкращих вправ для підтримки, відновлення і поліпшення зору:

Номер слайду 12

5. Гідромасаж. Двічі в день, вранці і ввечері, обполіскувати очі. Вранці – спочатку відчутно гарячою водою (не обпалюючи!), Потім холодною. Перед сном все в зворотному порядку: промиваємо холодною, потім гарячою водою.6. Малюємо картинку. Потерти долоні рук і прикрити очі теплими долонями, схрестивши пальці на середині чола. Закрити очі на кілька хвилин і уявити щось приємне.7. «Стріляти очима» (як на ілюстрації)

pptx
До підручника
Фізика 9 клас (Бар'яхтар В.Г., Довгий С.О., Божинова Ф.Я., Кирюхіна О.О. (за редакцією Баряхтара В.Г., Довгого С.О.))
Додано
19 січня 2022
Переглядів
296
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку