Виготовлення трасової моделі класу “ЮНІОР” (початковий рівень навчання)

Про матеріал

Одним з популярних видів спорту є автомодельний. З однаковим успіхом він захоплює школярів і дорослих.

Створення моделі автомобіля - складний процес. Для виготовлення трасової моделі високого класу потрібні навички конструювання і роботи на металоріжучих верстатах, уміння користуватися різними інструментами і приладами, необхідне знання складу і властивостей матеріалів (притому найсучасніших), методів їх обробки.

Перегляд файлу

ОБОЛОНСЬКА РАЙОННА у м. КИЄВІ ДЕРЖАВНА АДМІНІСТРАЦІЯ

УПРАВЛІННЯ ОСВІТИ

                                                                              ЦЕНТР НАУКОВО - ТЕХНІЧНОЇ ТВОРЧОСТІ МОЛОДІ "СФЕРА"      

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

МЕТОДИЧНА РОЗРОБКА

на допомогу керівникам автомодельних гуртків

 

ВИГОТОВЛЕННЯ ТРАСОВОЇ МОДЕЛІ КЛАСУ “ЮНІОР”

(початковий рівень навчання)

 

 

 

 

 

 

 

 

Автор:

Петренко Олександр Іванович завідувач 

спортивно – технічним відділом 

керівник автомодельного гуртка

 

 

 

 

 

 

 

м. Київ 2020

ЗМІСТ

 

1           Вступ   3 ст

                     

2           Виготовлення трасової моделі класу “Юніор”       5 ст

                     

3           Положення змагань відкритої Першості м. Києва з 13 ст автомодельного спорту  (трасові моделі)

                     

4           Список літератури 16 ст

                     

5           Додаток. Креслення кузовів моделей автомобілів            

 

                                                                                                     

 

                                                                                           

ВСТУП

 

Одним з популярних видів спорту є автомодельний. З однаковим успіхом він захоплює школярів і дорослих.

Створення моделі автомобіля - складний процес. Для виготовлення трасової моделі високого класу потрібні навики конструювання і роботи на металоріжучих верстатах, уміння користуватися різними інструментами і приладами, необхідне знання складу і властивостей матеріалів (притому найсучасніших), методів їх обробки. Досягненню високих результатів в змаганнях сприяє розуміння і виконання законів аеродинаміки. Створюючи модель, вихованець набуває теоретичних знань і практичного досвіду, вчиться технічно грамотно вирішувати питання проектування і виготовлення не тільки моделі, але і двигуна до неї.

Сучасні трасові моделі мчать по трасі з неймовірною швидкість, наприклад в спортивному класі G-7 середня швидкість досягає до 50 км/год (траса ЦНТТМ «СФЕРА» Оболонського району м. Києва - повне коло 45м,  вісім поворотів. А уявіть собі, що одночасно по трасі їдуть 8 моделей на такій швидкості, біля траси починає гуляти вітер. Захоплююче видовище! 

По суті, ці напружені, динамічні змагання по напруженню боротьби нічим не відрізняються від автомобільних гонок. Люди і техніка тут проходять таку ж сувору перевірку. Різниця лише в масі і габаритах виробів і в тому, що водії знаходяться не всередині своїх автомобілів. Але винахідливості, знання техніки і тактики гонок від них потрібно не менше, ніж від справжніх гонщиків. До того ж вся машина, хай і невелика, зроблена своїми руками!

Весь комплекс вмінь і знань, придбаних в результаті занять автомодельним спортом, допомагає нашій молоді правильно вибрати свою майбутню спеціальність. Немало, інженерів, конструкторів, технологів, фахівців автомобільного транспорту набули первинну підготовку під час занять в автомодельних гуртках.

Запропонована методична розробка познайомить керівників гуртків та вихованців з новим класом трасових автомоделей – «Юніор» з технологією виготовлення та кресленнями деталей, вузлів і агрегатів для них, з питаннями конструювання моделі.

Слід зазначити, що методична розробка заснована на особистому досвіді, можливо має певні недоліки.. Деякі конструкторські рішення, включені до неї, висококласному автомоделісту можуть показатися спірними або недостатньо перевіреними на практиці. Але виступаючи на міських змаганнях, в цьому класі вихованці з своїми моделями займають призові місця. 

Тому я сподіваюсь, що методична розробка зацікавить автомоделістів, допоможе їм знайти оптимальні рішення при конструюванні моделі.

ВИГОТОВЛЕННЯ ТРАСОВОЇ МОДЕЛІ КЛАСУ «Юніор»

 

Побудова трасової моделі розпочинається з вибору силової установки, тобто двигуна. Він повинен бути надійним та простим в обслуговуванні тобто високої якості, підійдуть двигуни як вітчизняного виробництва так і імпортні. В методичній розробці запропоновано зібрати трасову модель з напівфабрикатів з встановленням на них двигунів (фото №1). 

 

  

Технічні характеристики двигуна, його розміри найбільше нас влаштовують:

 

Ширина                 

 

- 20 мм,

Висота                   

 

- 14 мм,

Довжина без вала

 

- 30 мм,

Довжина з валом

 

- 40 мм,

Напруга живлення

 

 

- 12 V.

Розміщується він на моделі паралельно задній осі.

Використання на моделі деталей з напівфабрикатів (диски для задніх коліс, передні колеса, шестерні, зубчате колесо, струмознімач, гума для коліс (фото №2) спрощує її виготовлення для вихованців початкового рівня навчання.

Гуму для задніх коліс використано китайського виробництва (одної заготовки вистачає на два колеса), можна також використовувати мікропористу гуму для взуття.    

                                                                                                            Фото № 2 

 

                                                                                           

Перейдемо тепер перейдемо до безпосереднього виготовлення самої моделі.

Характерна особливість трассовой копії «Юніор» - це її просторовий каркас з фольгованого склотекстоліту завтовшки близько 1,5 - 2 мм легкого, міцного і технологічного матеріалу. Важлива властивість фольгованого склотекстоліту - можливість стиковки деталей за допомогою паяння. При з'єднанні деталей з такого матеріалу рекомендується наплавляти невелику кількість припою - лудити перед паянням всі місця де будуть з’єднання.

Жерстяні деталі слід робити так, щоб були невеликі бортики і з достатньою під паяний шов площею - це необхідно для того, щоб при навантаженні фольга не відривалася від склотекстоліту. Паяння бажано вести швидко і акуратно, інакше може перегрітися склотекстоліт і зменшитися міцність склеювання фольги з основою.

Робота над моделлю починається з викреслювання і випилювання лобзиком заготовки рами (креслення №1), та вилки струмознімача. Після підгонки рами за допомогою паяння з'єднуються подовжня балка спереду між балансирами, балка обмеження ходу балансирів, вузли кріплення кузова моделі.

На рамі розмічаються і свердлять монтажні отвори для кріплення вилки струмознімача, стійок заднього мосту (фото №3). 

                                                                                                   Фото № 3

 

 

Передній міст трасової моделі - простої конструкції. Колеса кріплять за допомогою невеликих булавок відповідного діаметру - близько 0,5 мм. 

Збирання заднього моста починається з установки стойок, за допомогою заклепок, встановленням фіксуючої балки з дроту діаметром 2 мм. Далі встановлюють вісь з надітим на неї зубчатим колесом (фото №4). Вісь в місцях тертя в стойках потрібно змастити солідолом, або  іншим густим мастилом.

                                                                                                   Фото № 4

 

 

       Диски коліс до упору надіваються на вісь з натягом.

Двигун з надітою на нього шестернею вмонтовується на рамі за допомогою паяння і жерстяного кронштейна прикрученого двома гвинтами знизу рами (фото №5). Якщо операція ця робиться швидко і акуратно, то ніякого збитку електродвигуну не буде. Нагадую, що перегрівати двигун не можна. Перегрів веде до розмагнічування магнітів, втрати обертів, розплавленні внутрішніх деталей з пластмаси. Встановлюючи двигун потрібно правильно вибрати зазор між шестернею і зубчатим колесом, щоб його не перевантажувати.

                                                                                                    Фото № 5

 

 

 

 

 

Гуму для ведучих коліс моделі потрібно розрізати на станку в оправці, щоб потім підрівняти зовнішній край та закруглити його. Діаметр колеса вибираєте такий щоб кліренс моделі був близько 1 мм. Перед кожним заїздом протирайте гуму уайтспиритом для кращого зчеплення коліс з полотном траси. За таких умов гуми вистачить на весь навчальний рік.

Оболонку корпусу (кузов) для гурткових змагань простіше всього зробити з паперу, один із варіантів викройки - це модель автомобіля МакЛарен (креслення № 2). Для склеювання моделі краще використовувати клей ПВА, або його різновид. Слід звернути вашу увагу на те, що розморожений клей не дає міцного з’єднання. Модель при першому зіткненні під час запусків розвалюється на шматки.


 

 

 Послідовність склеювання необхідно виконувати як показано на фото №6.

                                                                                             Фото № 6

 

                                      

 

Фарбувати  паперову модель потрібно простими фарбами для малювання, головне щоб вони були яскраві, тоді модель добре виглядатиме на трасі. Щоб фарба не приставала до рук потрібно кузов покрити прозорим лаком, краще нітро. Він не змінить відтінків кольорів та надасть додаткову міцність моделі.

                                                                                                   Фото № 7

 

 

На відкритих кузовах моделей згідно Правил змагань потрібно мати водія та сегмент руля.

Загальний вигляд готового кузова ви можете спостерігати на фото № 7.

 Для змагань обласного, республіканського масштабу кузов краще виготовляти з ліксану, або іншого пластику (фото №8). Перевага  полягає в міцності, зручності в обслуговуванні моделі під час змагань. 

 

                                                                                                  Фото № 8

 

 

Ліксан перед фарбуванням з середини потрібно обезжирити. Фарби використовувати тільки ті, що підходять за своїми властивостями. Неправильно підібрана фарба може роз’їсти пластик, або обсипатись під час експлуатації моделі.  

Якщо передбачається створення серії однотипних кузовів, має сенс зробити майстер-модель з липи і ретельно відшліфувати і покрити лаком. Виконаний таким чином кузов матиме ідеально гладку поверхню.

На станку розігрітий пластик можна давити за допомогою звичайного побутового пилососа. 

 Кузов моделі потрібно правильно обрізати, це видно з попереднього фото. Максимальна висота моделі 36 мм над рівнем треку. В місцях кріплення кузова потрібно підкласти під булавки металеві шайби, щоб не проривалися дірки, закріпити їх армованим скотчем, або звичайним.

          Кріплення кузова до рами проводиться булавками.

 Тепер коли модель готова (фото №9) до запуску на трасі перевірте ще раз чи біжить по проводам струм і працює двигун.   

                                                                                                     

Фото № 9

 

 

ПОЛОЖЕННЯ

змагань відкритої Першості м. Києва з автомодельного спорту  (трасові моделі)

 

1.   МЕТА ТА ЗАВДАННЯ

-          широка популяризація і подальший розвиток масовості модельних видів спорту серед учнівської молоді;

-          збереження мережі автомодельних гуртків у загальноосвітніх, професійнотехнічних та  позашкільних  навчальних закладах;

-          залучення       гуртківців до        участі          в        шкільних,   районних,      міських,

Всеукраїнських змаганнях учнівської молоді; - підведення підсумків гурткової роботи;

-          обмін досвідом роботи.

           

2.   МІСЦЕ ТА ЧАС ПРОВЕДЕННЯ

 Змагання з автомодельного спорту (трасові моделі) проводяться на трасі ЦНТТМ „СФЕРА” Оболонського району м. Києва згідно з календарем проведення змагань.

           

3.   КЕРІВНИЦТВО ТА ОРГАНІЗАЦІЯ 

 Змагання проводять Головне  управління  освіти і науки та міський координаційний центр науково-технічної творчості учнівської молоді. Організація проведення змагання покладається на ЦНТТМ “СФЕРА”.

           

4.   УЧАСНИКИ ЗМАГАНЬ 

 У змаганнях беруть участь учні загальноосвітніх та професійнотехнічних навчальних закладів,  вихованці позашкільних закладів із моделями класів: PAPER, ЮНІОР, РЕТРО, Вантажівка, G-33, ES-24стандарт, SV.

 Команда складається з спортсменів, тренера-керівника, який очолює команду та несе відповідальність за життя  її членів.

           

5.   ДОКУМЕНТАЦІЯ ЗМАГАНЬ

        На команду подаються такі документи:

-   заявка на участь у змаганнях;

-   свідоцтво про народження членів команди;

-   довідка лікаря.

           

6.   УМОВИ ПРОВЕДЕННЯ ЗМАГАНЬ

 Змагання з автомодельного спорту проводяться згідно з Правилами затвердженими   Федерацією    автомодельного   спорту,  що   діють   на  момент проведення  змагань, та   даними Умовами.

Технічні вимоги до моделей класу PAPER, ЮНІОР:

-   моделі виготовляються  в масштабі М 1:24,

-   максимальна ширина 83 мм,

-   гума коліс, диски, струмознімач, зубчаті колеса, та двигун стандартні (відкривання кришки двигуна заборонено), вісь заднього мосту Ø2 мм.

-   використання кулькопiдшипникiв заборонено,

-   рама виготовляється з склотекстоліту  товщиною  1,5 - 2,0 мм  (кронштейн кріплення струмознімача дозволяється виготовляти з  металу). 

-   балансування рами - тільки свинцевими пластинами.

 Команди, або учасники змагань, які допустили порушення Умов, Правил, Програми, Виклику до змагань не допускаються.

           

7.   ВИЗНАЧЕННЯ ПЕРЕМОЖЦІВ

 Визначення особистої першості на кожному етапі проводиться згідно з Правилами  та даними Умовами.

 В  особистій   першості  при   підведенні    підсумків враховується сума  4 кращих результатів. 

 У командний залік на етапі зараховується сума - 4 кращих результатів показаних членами команди, по одному від кожного спортсмена.

 Підсумки командної Першості визначаються по чотирьох кращих етапах.

           

8.   НАГОРОДЖЕННЯ ПЕРЕМОЖЦІВ

 Команда - переможець нагороджується грамотою Головного управління освіти і науки, кубком.

 Команди - призери нагороджуються грамотами Головного управління освіти і науки. 

 Учасники змагань, які у розіграші  особистої першості посіли призові місця, нагороджуються дипломами МКЦ НТТУМ, призами Головного управління освіти і науки.

           

           

 

 

Директор МКЦ НТТУМ                                               ТИХОПІЙ Олександр Додаток. Креслення кузовів моделей автомобілів 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

СПИСОК ЛІТЕРАТУРИ

 

1.     Правила проведення змагань з автомодельного спорту (трасові моделі), Київ, 2003.

2.     Посібник для автомоделістів, Москва, 1980.

3.     Журнал «Моделіст-конструктор», №5,1998. 

           

 

pdf
Додано
28 квітня 2020
Переглядів
929
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку