Виховний вечір на тему "Святкування ХЕЛОУВІНУ "

Про матеріал
Я до крику рада бачити вас усіх на нашому Чорному святі! Сьогодні 31 жовтня, а це значить, що вся нечисть збереться на щорічну вечірку Чорних сил! Сьогодні тут зібрались самі жахливі, страшні і вредні представники потойбічного світу, і я впевнена, що сьогодні тут вам сумувати не доведеться!! Тільки цієї ночі, на Хелоувін, не існує ні минулого, ні майбутнього, тільки сьогодні ми насолоджуємось магічним «зараз», якого також не існує! Тільки у цю ніч ворота часу відкриті в обидва боки. Хелоувін наближається і час переходу наступає! І розпочну я з того, що трішки розповім про історію цього свята, а вам необхідно все слухати і запамятовувати . Хелоувін – це сучасне свято, яке походить від традицій древніх кельтів Ірландії і Шотландії, історія якого розпочалась на території сучасних Великобританії і Північної Ірландії.Святкується завжди 31 жовтня, в переддень усіх святих.
Перегляд файлу

Святкування ХЕЛОУВІНУ

Хід міроприємства

На сцену виходить  Відьма

Недобрий вечір, жахливенькі мої!!

Я до крику рада бачити вас усіх на нашому Чорному святі! Сьогодні 31 жовтня, а це значить, що вся нечисть збереться на щорічну вечірку Чорних сил! Сьогодні тут зібрались самі жахливі, страшні і вредні представники потойбічного світу, і я впевнена, що сьогодні тут вам сумувати не доведеться!!

Тільки цієї ночі, на Хелоувін, не існує ні минулого, ні майбутнього, тільки сьогодні ми насолоджуємось магічним «зараз», якого також не існує! Тільки у цю ніч ворота часу відкриті в обидва боки. Хелоувін наближається і час переходу наступає!

І розпочну я з того, що трішки розповім про історію цього свята, а вам необхідно все слухати і запамятовувати .

Хелоувін – це сучасне свято, яке походить від традицій древніх кельтів Ірландії і Шотландії, історія якого розпочалась на території сучасних Великобританії і Північної Ірландії.Святкується завжди 31 жовтня, в переддень усіх святих.

Це свято є одним із найбільш загадкових і в більшості випадків асоціюється із Америкою. Однак, традиційне і загальноприйняте святкування із відьомськими ковпаками і гарбузами виникло нещодавно. Інша назва свята – САМХЕЙН, що дослівно в перекладі з ірландської мови означає «кінець літа». Також цей день ще називався раніше, як All Hallows Even, він же вечір усіх святих. В результаті скорочення одержали Hallowe’en, а зовсім скоротивши маємо Halloween.

Традиція виготовлення гарбузів-ліхтариків пішла від кельтського звичаю створення ліхтариків, які допомагають душам померлих знаходити дорогу до потойбіччя.

З самого початку Хелоувін представляв собою свято урожаю, яке святкувалося в язичницькій Європі задовго до того, як була колонізована Америка. Традиція веселитися в ніч на 1 листопада, переодягаючись у карнавальні костюми, сьогодні носить характер необразливого жарту, а не язичницьких ритуалів, але так було не завжди.

В дохристиянські часи вважалося, що новий сезон розпочинався після 31 жовтня – в цей час по закінченні збиру урожаю, в Європі в свої права вступала зима. В момент надходження зими, в полях Ірландії, Англії і Північної Франції гуляла нечиста сила. Ці гулянки дозволялись їй саме в ніч на 1 листопада, коли грань між світом мертвих і живих ставала найбільш призрачною. Нечисть була всюди – у всікому випадку люди вірили в це і намагалися відлякувати нечисту силу своїм зовнішнім виглядом і поведінкою.

В хід йшли шкури диких тварин і шумні веселощі. Також духам на вулиці виставляись частування, для того, щоб задобрити їх.

Хелоувін – це свято для дітей, свого роду вітчизняні колядки. Фраза «Trick or Treat», яка означає «Розіграш чи пригощання!», має більш коротку історію, ніж саме свято. Дітки виряджаються в монстриків і ходять по домам, викрикуючи цю фразу, за що одержують пригощання – цукерки, фрукти, солодощі.

Обов’язковий атрибут святкування – вирізаний гарбуз. Вперше ліхтар з нього був зроблений в Ірландії і символізував світло в кінці тунелю.  Згідно місцевою легендою, з подібним гарбузом-ліхтариком шукав собі останнє місце упокоєння грішний житель Ірландії.

Популярні в цей день костюми персонажів класичних фільмів-жахів, в святковому оздобленні будинків велику роль грають символи осені, наприклад, павутина, листя, пугала. Основними темами свята є смерть, зло, окультизм і монстри. Традиційними кольорами являються чорний і помаранчевий.

Вважається, що ніч на Хелоувін є свого роду містком між цим і потойбічним світом. Душі вмерлих розгулюють по вулицям, на Землю з чистилища, піднімається всяка нечисть, відьми і вурдалаки почуваються привольно і починають бешкетувати, влаштовуючи шабаш.

 Давайте і ми долучимся до веселощів! Активніше беріть участь у різноманітних конкурсах і розвагах і вас чекають всілякі нагороди!!

І так, ми розпочинаємо вечір жахів!!Бажаю усім негативного настрою і жахливих емоцій!

Для початку – розминка, із енергетичним зарядом. Для того, щоб позитивно зарядитись на перемогу у конкурсах, нам необхідна командна кричала. Спробуємо дружньо і ритмічно повторювати рухи і кричати фразу «Кошмарной ночи» в кінці кожного куплета кричалки.

Шумелка для Хэллоуина "Кошмарной ночи!"

У нас жесткая вечеринка, а не сиеста,

Ханжам и  хлюпикам здесь не место!

Нервы друг другу мы пощекочем (щекочут соседей)

И пожелаем..

Все (хором): «Кошмарной ночи!»

 

Если нечистая сила сюда к нам заглянет,

И за собою в темный мир нас поманит,

Мы захлопаем дружно в ладоши (хлопают в ладоши)

И пожелаем..

Все (хором): «Кошмарной ночи!»

 

Гулять мы будем до третьих петухов,

Победим вампиров мы и ведьмаков!

Под музыку дружно мы все потопочем (топают ногами)

И пожелаем..

Все (хором): «Кошмарной ночи!»

 

А если нас в конкурсах кто обойдет,

Или наш юмор он вдруг не поймет!

 На это мы весело лишь захохочем (смеются жутким смехом)

И пожелаем..

Все (хором): «Кошмарной ночи!»

 

Відьма  Молодці! Ось тепер ви дійсно готові і ми переводимо наші символічні часи на опівніч і розпочинаємо розваги не дитячі!!!

 

Необхідно розділитися на дві команди. За перемогу у кожному конкурсі команда отримуватиме «ЧОРНУ МІТКУ». В кінці гри, підрахувавши результати і кількість чорних міток, виявимо і переможця.

 

Конкурс №1 Часниковий оберіг(схований часник, скотч, нитка(2шт))

Всім відомо, що для боротьби із нечистю який засіб є ефективним? Вірно! Часник і осиновий кілок. У нашому випадку буде часник.

Завдання для команд – зібрати схований раніше по аудиторії часник – 13 голівок і нанизати його на шнурок, зробивши таким чином оберіг від нечистої сили. Перемагає та команда, яка впорається із завданням швидше.

 

Аукцион "Нечистая сила"

Конкурс  Безпрограшна лотерея(номерки із числами)

Кожен учасник із двох команд витягує по черзі номерок із призом

 

Конкурс №2«Поцілунок відьмочки». ( 2 помади яскравого кольору, якісний телефон для фото фіксації, серветки)

Всім відомо, що кожна жінка в якійсь мірі відьмочка, просто свої здібності до чаклування до пори, до часу приховує. Необхідно по три учасниці від команди. Їм дається по помаді, якою необхідно накрасити одній із них губи.

Завдання: за 3 хвилини часу, на просторах рідного гуртожитку,  перша відьмочка ловить своїми чарами жертву – особину чоловічої статі(хлопця, чоловіка, дідуся, не має різниці), друга, нафарбованими губами цілує жертву у щічку, третя відьмочка у цей час все фотографує на телефон. Перемогу отримує та команда, яка найбільшу кулькість поцілунків відьми зробила і зафіксувала

 

Конкурс №3 Лист маніяка(ножиці, клей, бумага, газети)

Гравці діляться на дві команди , їм даються газети. Завдання команд – скласти і наклеїти на бумагу «лист із погрозами» для команди-конкурентки за певний час (7хв). Із газети вирізати тільки цілі слова. Оцінюється сам текс листа(чим більше погроз, тим краще) якість наклеювання, охайність, змістовність. Отже, увага, команди, час пішов!!

 

Конкурс №4 Герої страхів(карточки із завданнями для команд)

Від команди виходить представник, який буде показувати своїй команді те, що написано на картці-завданні . Це все, що стосується сьогоднішнього свята. Виграє та команда, що вгадає найбільшу кількість персонажів.

Оборотень, Дракула, Відьма, Собака Баскервілей, Родина Адамсів, Франкенштейн, Мумия, Чупакабра, Барабашка, Домовий, Вампір, Чорт,  Зомби, Скелет.

 

Конкурс №5 Голова привида(надутий шарік, мука, шарфики для зав’язування очей)

Конкурс капітанів команд. Запрошуються два капітани

Посередині столу кладуть надуту повітряну кульку з намальованим страшним виразом.  Двом учасникм  завязують очі і садать за стіл один проти одного. Перед тим, як розпочати конкурс, шарик прибирають  а замість нього ставлять тарілку із мукою. Привидом стає не лише кулька, а й учасники))

 

Конкурс №6. Яблуко від  яблуньки…(яблука, нитка)
Відьма: Яблуко – непростий фрукт, а містичний, таємничий і жахливий… запитаєте – чрму?? Змія-спокусника памятаєте? Ньютону на голову впала що, можливо, груша.. чи апельсин?? ЯБЛУКО!! А чим мачуха отравила бідну Білосніжку? Ківі? Лимоном ?  думаю, тепер вам не потрібно пояснювати,  чому саме яблука будуть в центрі нашого слудуючого конкурсу.

Увага! Завдання!На нитці висять «кроваві» яблучка . Від кожної команди виходить по одному учаснику  - їх завдання зїсти своє яблуко якнайшвидше без допомоги рук.

 

Конкурс №7.  «Мумія фараона». (туалетний папір)

Для змагання вибираються двоє учасників. По сигналу команді необхідно обмотати мумію туалетним папером так, щоб не було видно його одягу.  Рот і очі не замотувати. Хто швидше і якісніше справиться із завданням та команда і переможе в конкурсі.

 

Конкурс – Мої страшні таємниці!(трішки відпочинемо від рухливих конкурсів)(карточки із завданнями)

У кожного із нас є свої таємниці. Часом навіть ми не говоримо про них ніколи і нікому їх не відкриваємо. Можливо, Хелоувін – це час саме для відкриття цих таємниць. Давайте спробуємо поговорити відверто))

 Для гри нам потрібні карточки : на перших буде написано початок вашої таємниці, на другій – закінчення. Спочатку кожен учасник підходить і бере карточку із першої купки і зачитує її а потім із другої. Вийде смішно, але дуже страшно!

Карточки з початком фрази:

1. Каждое полнолуние ко мне в спальню приходит…

2. В детстве я мечтал(а) стать…

3. Недавно я узнал(а), что я внебрачный(ая) сын (дочь)…

4. Хочу иметь детей от…

5. Я считаю, что титул “Самое сексуальное существо на планете” должен достаться…

6. Я дрожу от страха всякий раз при одном только упоминании…

7. Ровно в полночь я превращаюсь в…

8. Я сплю в обнимку с портретом…

9. В детстве родители ласково называли меня…

10. Я считаю, что наш куратор на самом деле…

11. По ночам в мою спальню пробирается…

12. Каждую пятницу тринадцатого числа я становлюсь …

13. Я считаю, что нет ничего лучше, чем поцелуй с…

14. Самая любимая учитель ница в колледже…

15. Я умею готовить котлеты из…

16.Я умею завывать, как…

17. Я выгляжу, как…

18. Больше всего в жизни я боюсь стать…

19. Мечтаю станцевать с…

20. Мой кумир, это…

21. Самая страшная вахтерша общаги…

Карточки с окончанием фразы:

1. Домовенок Кузя

2. Фредди Крюгер

3. Кощей Бессмертный

4. Сергей Зверев

5. Ходячий труп

6. Барабашка

7. Джигурда

8. Старуха с косой

9. Преподаватель бух.учета

10. Чупакабра

11. Кончита Вурст

12. Тухлое яйцо

13. Зомби.

14. Ксения Собчак без макияжа.

15. Вампир.

16. Ведьма.

17. Монстр.

18. Смерть с газонокосилкой.

19. Кровавая Мэри Поппинс.

20. Дракула.

21. Баба Яга

 

Конкурс 8 «Кривава Мері»(томатний сік, стаканчики)

 Від команди виходять по три учасника. Їм необхідно якомога швидше через трубочку випити томатний сік із стаканчиків. Команда-переможець отримує чорну мітку.

 

Конкурс-естафета 9 «Життя за солодощі» 

Це був би не Холоувін, якби вам не потрібно було зібрати якомога більше солодощів у сусідів по грутожитку! Не забувайте при зустрічі кричати  фразу «Солодощі чи життя» !!

Можно приносити не лише цукерки , а все що дадуть: фрукти, овочі, все їстівне. Тільки самих сусідів не приносьте!

У Вас є рівно 7 хвилин, щоб принести якомога більше солодощів від сусідів по гуртожитку! Час пішов!

 

Звучать «треті півні».

Ось і проспівали вже треті півні, але це не значить, що вечір завершився, вони сповістили нас лише про те, що підійшла до завершення конкурсна програма вечора. Ви всі молодці і гарно сьогодні повеселились самі і люд потішили. Зараз підведемо підсумки і визначимо команду переможця. 

Хотілося лише сказати, що наша програма була простою грою, за яку, сподіваюсь, на нас не образяться ні сили добра, на сили зла. Всім бажаю на сьогодні ще раз «Кошмарної ночі» і назавжди світлих безхмарних днів, пам’ятайте, - сили добра і зла постійно ведуть за нас війну, і вибір на якому боці бути – все ж – за нами!! Будьте щасливі, добрі і кохані!!Всім дякую за гарний вечір і заппрошую до частування!!

 

Я звертаюсь до тих, хто прийшов на вечірку без запрошення. У вас є шанс потрапити до зали, але за це вам нас необхідно буде розвеселити. Ми хочем шоу!

 

 

 

Примеры заданий для тех, кто проштрафился

Испугай нечисть (можно трижды прокукарекать в открытое окно).

Нарисуй самого страшного монстра.

Покажи летучую мышь.

Изобрази на лице самый страшный оскал, который можешь.

Поцелуй вампирским поцелуем нескольких человек.

Изобрази пляску ведьмы или домового (хорошо бы подобрать к этому заданию подходящую фонограмму; по желанию участника ему можно вручить метлу).

 

Покажи зомби, который выходит из могилы.

1. "Баба-Яга на метле в праздничный день" (Сказки)

Звучит 8.  отрывок "Частушки Бабок-Ежек"

2. "Богатырь на коне едет биться с Кощеем" (Сказки)

 3. "Борец со злом с магическим мечом" (фильм Ночной Дозор)

4.  "Погоня за привидением с протогонным излучателем" (фильм Охотники за привидениями)

 5. "Соблазнение возлюбленной вампиром Эдгаром" (фильм Сумерки)

 


1 место: Диплом лучшей ведьмы и черные тени для век(для колдовского взгляда) 
2 место: Диплом ведьмы и черный лак для ногтей (для ловкости рук во время колдовства)
3 место: Диплом ведьмы и черная губная помада (для лучшего сотворения заклятий)
4 место: Диплом ведьмы и расческа (для свежей головы)
Главная ведьма поздравляет молодых ведьм с тем, что они прошли экзамен получают статус ведьм и право колдовать.
Призы зрителям за лучшие костюмы – фонарики и чеснок, чтобы распугивать всякую нечисть!

Главная Ведьма: Спасибо, что вы все пришли на наш шабаш. А нам пора лететь в свой лес. Встретимся в следующем году!

 

 

 

 

 

 

Твой кошелек не будет пуст: знать будет ежедневно денег хруст!

 

В Новом Году ты будешь иметь удовольствие тратить много денег, а так же иметь удовольствие их заработать

 

Между заботами, между делами старательно будешь лежать на диване.


Ты будешь жить легко весь год, есть, пить и петь, не знать тревог.


Будет мир на Земле и деликатесы на столе!


Раз хочется махнуть в деревню - не надо ждать устойчивой погоды.


На даче, в поле, в огороде ищите вдохновенье у природы.


Впереди у Вас новогодний салют и домашний уют!


Не грех у берегов турецких предаться развлеченьям светским!


У Вас друзей, знакомых море, и все нагрянут в гости вскоре.

 

Ждет Вас Любовь прекрасная, разделенная и разнообразная!
 

Ждет Вас поездка в Европу и удача по гороскопу!


Будут у Вас торты, сладости и прочие мелкие радости!


Денег будет немерено!– И не фальшивых, а проверенных!


Будут у Вас доходы законные и толковые подчиненные!


Пряники и сладости - будет много радости!


Тебя в конце недели ждет праздник и веселье.
 

Работайте над дипломатическими способностями - они очень пригодятся для реализации идей


Человек никогда не стар, чтобы учиться. Новые знания принесут Вам успех.


Вам удачи, счастья, мира! Будет вам своя квартира!


Я желаю вам везенья! Ждет в семье вас прибавленье!


Мы все, порой, куда-то едем, идём, плывем, летим, как птицы,
Туда, где незнакомый берег... Вас ждёт дорога за границу.

Весь первый месяц вы искусству посвятите -
В театр, балет и оперу сходите!

Займитесь любимыми видами спорта
Иначе останется мир без рекордов!

В апреле – марте ждите новостей:
Готовьтесь принимать и развлекать гостей!

Чтоб дом ваш стал уютнее и шире,
Перестановку сделайте в квартире.

Судьба позолотит Вам ручку, пошлет солидную получку!
Или подкинет кошелек.… И это всё в ближайший срок!

Погремушка и пеленка… Вас ожидает Год Ребенка!
Кому какие испытанья --рожденье или воспитанье……

Любовь украсит ваши дни, и станут яркими они.
Вся ваша жизнь зимой и летом волшебным озарится светом.

Вас ждет немало приключений и много острых ощущений,
Но всё закончится прекрасно, как дальше жить вам будет ясно!

А вас хозяйственных забот, домашних дел немало ждет.
Зато в семье и в жизни личной у вас все сложится отлично!

Вас ждет немало происшествий и интересных путешествий -
На курсы, в отпуск, за границу - куда судьба распорядится!

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Карточки з початком фрази:

1. Каждое полнолуние ко мне в спальню приходит…

2. В детстве я мечтал(а) стать…

3. Недавно я узнал(а), что я внебрачный(ая) сын (дочь)…

4. Хочу иметь детей от…

5. Я считаю, что титул “Самое сексуальное существо на планете” должен достаться…

 

 

6. Я дрожу от страха всякий раз при одном только упоминании…

7. Ровно в полночь я превращаюсь в…

8. Я сплю в обнимку с портретом…

9. В детстве родители ласково называли меня…

10. Я считаю, что наш куратор на самом деле…

11. По ночам в мою спальню пробирается…

12. Каждую пятницу тринадцатого числа я становлюсь …

13. Я считаю, что нет ничего лучше, чем поцелуй с…

14. Самая любимая учитель ница в колледже…

15. Я умею готовить котлеты из…

16.Я умею завывать, как…

17. Я выгляжу, как…

18. Больше всего в жизни я боюсь стать…

19. Мечтаю станцевать с…

20. Мой кумир, это…

21. Самая страшная вахтерша общаги…

 

 

Карточки с окончанием фразы:

1. Домовенок Кузя

2. Фредди Крюгер

3. Кощей Бессмертный

4. Сергей Зверев

5. Ходячий труп

6. Барабашка

7. Джигурда

8. Старуха с косой

9. Преподаватель бух.учета

10. Чупакабра

11. Кончита Вурст

12. Тухлое яйцо

13. Зомби.

14. Ксения Собчак без макияжа.

15. Вампир.

16. Ведьма.

17. Монстр.

18. Смерть с газонокосилкой.

19. Кровавая Мэри Поппинс.

20. Дракула.

21. Баба Яга

 

 

Оборотень, Дракула, Відьма, Собака Баскервілей, Родина Адамсів, Франкенштейн, Мумия, Чупакабра, Барабашка, Домовий, Вампір, Чорт,  Зомби, Скелет.

 

 

 

 

 

 

 

Контроверсійне свято

Свято Хелловіну - дещо контроверсійне свято. Для когось Хелловін – це можливість стати казковим чудернацьким створінням і повеселитися з друзями. А хтось вважає, що це – "диявольське святкування, яке не повинне з'являтись у лексиконі українців". Що ж, у кожного своя думка на цей рахунок.

Останніми роками це свято стає все популярнішим серед української молоді. Ви, мабуть, скажете, що це неповага до власних звичаїв, чи диявольські забави.

Звичайно, ми повинні перш за все дотримуватись своїх власних традицій, але потрібно поважати й інші культури. Інакше нам не стати частиною світової спільноти, до якої ми так прагнемо. А коли ми навчимося адекватно сприймати інші культури, зможемо поділитися зі світом і своїми звичаями та традиціями. Головне, щоби цей процес відбувався без упереджень та забобонів. 

І те, що в цей день дітлахи перевдягаються у різноманітні костюми, деколи й не дуже "світлі" та "добрі", ще нічого не означає. Адже ви забуваєте, що окрім чортенят і вампірчиків, на вулицях можна зустріти також Білосніжок та суперменів.

Однак асоціація не випадкова. Вважається, що в цей день уся нечисть приходить у наш світ погуляти, так би мовити, ну і нашкодити комусь, звичайно. Але що ми насправді знаємо про це свято, що так голосно протестуємо проти нього?   

Давайте зануримось в історію, і все ж таки спробуємо зрозуміти причини виникнення Хелловіну. Виявляється, свято досить старовинне, і навряд чи будь-чиї предки, древні народи із самобутньою культурою, поклонялися б нечистій силі. Окрім того, свято не тільки американське, його здавна відзначають багато англомовних держав.

Так, Хелловін походить від старовинного кельтського свята жнив та дня мертвих. Все почалось з невинного 1 листопада, яке древні кельти обрали для особливого святкування – Савину (день вшанування предків і щось на кшталт нового року). Це був день, коли на землю падав перший сніг, зима приходила на зміну літу, а кельти збирали врожай. Не дивно, що в такий моторошний час, вважалось, мертві повертаються на землю, аби відвідати живих родичів.

Що ж тут поганого. Не тільки кельти вірили у те, що душі померлих можуть відвідувати живих. Слов'яни (особливо українці та білоруси), наприклад, періодично здійснювали обряди під назвою "Діди", "Баби" та "Діти" для поминання померлих родичів. У відповідні дні люди йшли на могили рідних і вшановували їх, приносячи гарячі поминальні страви (вважалось, що духи могли вдихати запах цієї їжі). А під час сімейних трапез на столі з'являлись додаткові столові предмети для гостей з потойбіччя. Окремо згадувалось ім'я кожного предка.

А ще, різдвяною прикрасою столу в українців споконвіків був дідух, який символізував не тільки врожай та добробут, а й предка, зачинателя та оберега роду, тобто мав пряме відношення до вищезгаданого обряду. Цей символ не є насправді християнським, він має язичницьке коріння. Наші предки вірили, що це дух всіх дідів-попередників роду. Коли з'явилось християнство, такі обряди не зникли, але дещо змінились, саме тому важко прослідкувати, які традиції були язичницькими, а які додались з часом.   

День усіх святих – християнське свято, під час якого віруючі вшановують всіх церковних святих. Його відзначають 1 листопада і вважають одним з найважливіших у календарі. Кажуть, що дата була обрана не випадково, а саме через кельтський Савин. Першопрохідцями, що почали святкувати день всіх святих, були ірландці та англійці (від яких фактично і пішов Хелловін). Вважається, що язичницькі традиції, яким не було місця у християнському святі, на кшталт перевдягання і задобрення нечистої сили солодощами, втілились у Хелловіні, який відзначають напередодні.

Але повернімося до кельтів. Вони вважали, що, окрім душ померлих, на землю цього дня може потрапити і різна нечисть: домовики, відьми, бісенята й інші бешкетники (які є і в українських древніх віруваннях також!). Відповідно маскування було всього лиш спробою обдурити злих духів. Люди вірили в те, що відьми, злі феї та мерці можуть викрасти їх дітей, тому перевдягали малечу у страхітливі костюми, аби збити з пантелику нечисть. А ще від потойбічних сил намагались відкупитись, насипавши повну торбу ласощів та смаколиків. Мабуть, про це дізнались малі бешкетники і вирішили скористатись ситуацією на власну користь.

А перевдягання і в нашій культурі є. Щоправда, українська молодь змінює образ взимку: на Різдво чи під час Маланки. Ходить переодягнений вертеп та й співає колядок.  Зазвичай учасники дійства одягаються персонажами вертепу, козаками, циганчатами, тваринами та фольклорними персонажами. Традиційними героями залишаються "баба" Маланка та "дід" Василь. Сьогодні до них додались і сучасні персонажі.

 Повернімось до Хелловіну. Є теорія, що це святкування має християнське підґрунтя. Точніше не свято, а сама назва. Люди спочатку називали цей день Allhallowmas, (the mass of all Hallows – меса Всіх святих), відповідно вечір напередодні назвали All Hallows Eve – передвечір'я усіх святих. З плином часу назва модифікувалась у знайомий нам Хелловін.

Незмінним і найвідомішим символом Хелловіну є, так званий, Ліхтар Джека. Ми його знаєм – гарбуз із вирізаним обличчям і сяючими оченятами. З ним пов'язана не менш цікава легенда. Розповідають, що жив колись в Ірландії коваль на ймення Джек – пиятик і скнара. Однак хитрому парубку вдалось двічі обдурити диявола і вторгувати собі кілька років життя. Коли ж таки прийшов його час, Небеса не бажали прийняти Джека, а через договір з Дияволом до пекла він потрапити також не міг. Душі чоловіка довелось блукати землею. На останок Джек одержав тільки 2 розпечені вуглинки, які помістив у гарбуз замість ліхтаря. Одні кажуть, що цей подарунок дали йому Небеса, аби він міг відлякувати Диявола. Інші стверджують, що це був останній дарунок з пекла, який мав освітлювати йому шлях у вічній темряві. У будь-якому випадку, цей специфічний ліхтарик використовують для тих же цілей, що й перевдягання – захист від нечисті.   

Що ж, підіб'ємо підсумки. Першими цей день почали святкувати кельти. Християни, намагаючись викорінити язичницькі звичаї, спробували замінити одне святкування іншим. Та незважаючи на всі намагання церкви, люди не захотіли відмовитись від своїх древніх традицій. Хоча це не перший такий випадок, адже і в наших віруваннях християнські традиції тісно переплелись з язичницькими обрядами. Ми вже й частенько відділити одне від іншого не можемо.

Зрозуміло, що більшість людей негативно сприймають той момент, що в їх культуру раптом просочується щось нове і невідоме. Але більшість одразу починає захищатись тим, що це свято диявольське. Що ж, можливо коріння у нього таки й не християнське, та наші прадіди теж своїх богів мали. Ми можемо, звичайно, не сприймати їх погляди на життя, але ж все рівно поважаємо і шануємо їх, то чим відрізняються предки іншого народу?!

З іншого боку, це один день в році, коли молоді люди можуть дозволити собі побешкетувати, "перейти на сторону зла" і просто повеселитись. Це ж не означає, що у їх свідомості щось зміниться і вони залишаться такими назавжди. Хіба ж не так?

От трішки розважитися в цей день дозволила собі й група Ф28, на чолі з куратором І.І.Булах, влаштувавши костюмовану вечірку із конкурсами і розвагами. Одні, можливо, нас засуджували, інші - навпаки, із радістю спостерігали за дійством, але точно ніхто не залишився байдужим.

Можливо, з точки зору християнства, декому важко зрозуміти мотиви святкування такого чудернацького дня. Однак, це теж частина всесвітньої культури, всесвітньої спадщини, традиції та звичаї предків. Та й що поганого, якщо завдяки таким святам діти можуть повеселитись, а молодь – розважитись. Головне навчитись усе правильно сприймати і вміти вчасно зупинитись.

Веселого вам Хелловіну!

 

 

 

 

docx
Додано
10 березня 2023
Переглядів
344
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку