Виховний захід для учнів 2-3 класів : "Писанка мальована"

Про матеріал

Цей матеріал з народознавства стане в нагоді при підготовці до проведення свята Великодня. Сценарій включає в себе вірші, легенди про писанки, виставку дитячих робіт, ескізи, цікаві історичні дані про свято, значення кольорів в орнаменті писанок.

Перегляд файлу

Розробка виховного заходу містить цікавий матеріал з народознавства і стане у нагоді під час проведення виховних заходів до свята Великодня.

Тема. Писанка мальована.

Кабанова  Н. П..,  вихователь  Глухівської загальноосвітньої школи-інтернат І-ІІІ ступенів

 ім.. М. І.  Жужоми, Сумської області

 

Мета. Узагальнити знання дітей про писанки як твори декоративно-прикладного мистецтва; розширювати і поглиблювати знання учнів про народну символіку, історію писанкарства; розвивати почуття композиції та учнівської творчості  здібності дітей; виховувати повагу до звичаїв, традицій народу.

Кімната прикрашена вишитими рушниками. На столі – виставка писанок, крашанок. На стенді – виставка малюнків, дитячих робіт,  вишиванок.

Ведуча.

А вже красне сонечко припекло, припекло,

Ясне – щире золото розлило, розлило.

Засиніли проліски у ліску, у ліску.

Швидко буде земленька вся  в вінку,

Настала весна , і саме на цю пору припадає одне з найбільших свят – свято Великодня або Пасхи. Упродовж багатьох століть українці шанують цей обряд, тому що він символізує перемогу добра над злом. Що є символом цього свята?

(Відповіді учнів)

писанки 3

 

Вихователь. Сьогодні наше свято належить маленькому диву – писанці, символу життя, оберегові.

Учень. О писанко! Ти символ України!
Любові й миру вірна берегиня!
Ти – воскресіння весняний цілунок!
Ти – мамин великодній подарунок.
Несеш ти людям радість веселкову,
Всміхаєшся крізь хмари Бога словом,
Й коли тобою хата наша сяє,
В душі у нас світанок розцвітає.
Учениця.  Тебе із нами разом убивали,
Підковами залізними топтали
Та смерті ти не віддала життя
В ім’я народу, правди й майбуття.
І згинуть всі, хто зло на світі сіє,
А писанка добром весь світ зігріє,
За нею вічність, небо, Україна.
Учень. Вона плекає в душі дитини,
Вона любові й миру берегиня,
І серця нашого поезія й святиня.
То й хай по світу символ України
Несе проміння сонячне людині,
Суцвіття веселкові всюди сіє,
І Землю всю теплом добра зігріє!

 

( Гурець А. Виконує пасхальну пісню)

DSC01695

Ведуча . Навесні, коли все оживає, як веселиться з синіми небесами і водами, зеленіє оновлена земля, приходять до нас Великодні свята! Ми христосуємося, зичимо один одному щастя, здоров’я і обмінюємося великодніми яйцями, цокаємося: чия витриваліше. З великоднім яйцем йдемо в поле - аби на полі був добрий пожиток, до худоби - аби худоба множилася, кладемо в дитячу купіль - аби дітки росли здоровими й розумними, ставимо на святковий стіл - аби в родині були спокій і добро, аби в кожній світлиці панувала злагода! Їх даруємо коханим, друзям на знак уваги й приязні, кладемо на могилки – аби душі близьких нам людей не почували себе самотньо.

 Ведуча : Звичай розфарбовувати яйця прийшов до нас з сивої давнини і втілює уявлення народу про єдність небесної і земної сфери, про красу нашої землі. Свій початок він бере з сивої давнини, від прадавніх вірувань нашого народу. Під час розкопок археологи знаходили розфарбовані й розмальовані глиняні яйця, історія яких вимірюється тисячоліттями. Пізніше почали виготовляти їх на яйцях лелек, бо вірили, що лелека приносить в дім радість, то й писанка на такому яйці буде оберігати оселю від злих духів.

  Невід’ємною частиною Великоднього свята є крашанки й писанки. Яйце — це символ весняного відродження природи, зародження життя, продовження роду.

    В Україні існують два види фарбованих яєць: крашанки й писанки.

писанки 1

  1 учень. Крашанки — це варені яйця, пофарбовані природними барвниками одним кольором: жовтим, коричневим — від лушпиння цибулі, червоним — від соку буряка тощо. Крашанки їдять, коли граються діти у великодні ігри.

 2 учень.  Писанки — це сирі яйця з нанесеними на них символічними візерунками, В давнину писанки не варили, щоб не вбивати живу силу зародка. Сьогодні люди не надають писанкам такого значення, тому часто трапляються писанки з варених або видутих яєць.

Учні ( по черзі)

  1.  Писанка така барвиста,

Гарна, красна промениста,

Фарби всі неначе грають,

Бога славлять, величають.

  1. Писанка – це дивосвіт.

Цю красу шанує світ.

З року в рік і крізь віки

Всіх чарують писанки.

  1. Яєчко – розмальоване, барвисте.

Ним тішиться і старець і дитя.

Творіння людських рук святе і чисте,

Маленький символ нашого життя.

  1. Я – Писанка – красуня,

Вся в рисках і квітках.

Красу митців несу я ,

Їх славлячи в віках.

Мене кладуть у святої,

На пишному столі,

Щоби моїм убранством

Втішалися малі. 

Виставка дитячих робіт

DSC01720DSC01719DSC01721

 

 Ведуча.  У Велику Суботу батьки разом з діточками розфарбовують яєчка різними орнаментами, і під час Великодніх свят обдаровують один одного зі  словами: "Христос Воскрес!"

 Українські писанки розповсюджені по всьому світі, де перебувають українці. І ми знаємо, що українці в Канаді спорудили величний пам'ятник українській Писанці. Десятиметрова писанка красується багатьма барвами і нагадує поселенцям з України про свій далекий край.

   Бабуся. З давніх  давен яйце є символом весняного відродження  природи, зародження життя, продовження роду. Розмальоване  яйце вважається  оберегом,     намагаються його зберегти хоча б один рік, до наступного Великодня. З писанкою  зустрічають  весну.  

             Святковий великодній обід починали з того, що кожен у родині мав з'їсти хоч шматочок освяченого яйця.  Родина за столом збирається і святочне дійство так розпочинається: батько родини ділить свячене яєчко на стільки частин, скільки присутніх снідає (залишають на тарілці для тих, хто відійшов у вічність із сім'ї), зі словами благословення яєчка роздає й промовляє:

   - Щоб на ті свята нас Всевишній поблагословив щастям і добрим здоров'ям на многії літа. Щоб нас усіх під свій покров взяла Божа Матінка Свята. Дай же Боже, ці свята щасливо відсвяткувати і других дочекати.

 Звичай на Великдень розпочинати святкування яйцем побутує в Україні з давніх-давен, адже яйце має чудодійну силу - зародка нового життя. Яєчко є символом Христового Воскресіння, бо як із мертвої шкаралупи яйця народжується нове життя, так і Христос вийшов із гробу до Нового Життя. Після свяченого яйця всі їдять паску й усе, що приготували на свято.

 Ведуча : Існує багато легенд про писанки і крашанки. Хтось знає якусь із них?

 Учень : За одною з легенд, найперше яйце мало всередині не жовток із білком, а зародок цілого світу. Здавна вони були символом весняного відродження природи, зародження життя. З тієї хвилини, коли на яйце наносили орнамент, воно переставало бути простим яйцем, а ставало предметом магічного обряду, своєрідним оберегом. Наші предки вірили у чарівну силу писанки і крашанки. Їх клали на вікні, щоб не було пожежі в хаті; у воду при першому купанні дитини, щоб дитя здоровим росло; закопували у землю перед посівом і коли знаходили під час обжинків, то було доброю прикметою.

 Учениця : Інша легенда розповідає, що коли Ісуса розіп’яли на хресті, з його ран точилася кров. З кожної її краплі виникла червона крашанка. А сльози Матері Божої, яка стояла під хрестом, молилася і гірко плакала, капали на ті червоні крашанки і кожна з них перетворювалася на чудову писанку. Забравши всі писанки та крашанки у хустину, Богородиця пішла до Пілата просити дозволу за  свого сина. Дорогою вона дарувала писанки дітям і наказувала їм жити в злагоді та мирі.

Бабуся. Діти, а що вам розповідали ваші рідні про свято Великодня?

1 учениця. Моя бабуся розповідала, що писанки  не лише захищають людину від зла, а й приносять добробут. Колись пасічники клали їх під вулик, щоб роїлися бджоли.

2 учениця. А моя бабуся мене вчила, що шкарлупи від писанок зберігають, а потім вивішують на городі на палицях, щоб у землі не водилися шкідники.

3 учень. А я від своєї бабусі чув , що коли садять часник , то шкарлупи , прикріплюють на двох устромлених у землю палицях, сподіваючись, що часник буде круглий, як яйце.

Бабуся. А чи знаєте ви які ігри існували з писанками та крашанками?

4 учень. Мені бабуся розповідала, що грали у «навбитки». Брали яйце і зі словами «Христос Воскрес» цокалися крашанками. Чиє яйце не розбилося – той вигравав і забирав собі яйце того хто програв.

( Проводиться гра).

5 учень.   А мене бабуся навчила грі «Чиє довше крутитиметься». Діти обирають по одній деревяній писанці. Одночасно закручують їх на деревяній підлозі. Чия писанка найдовше крутиться – той і перемагає.

( Проводиться гра).

 Діти  виконують пісню «Писанки» музика  В. Таловирі, слова С. Жупанина.

Ведуча.  А чи знаєте ви , що кожний колір мав певне значення. Учні гуртка «Умілі рученята» розкажуть вам і покажуть свої роботи. Ось послухайте їх.

DSC01700

 

1 учень. Орнамент писанки пов'язаний з оспівуванням землі, небесних світил, води, знарядь  праці, із звичаями та обрядами.

2 учень. Червоний колір – це  радість, життя і любов.

3 учень. Жовтий – уособлює Місяць і зорі, а у господарстві – врожай.

4 учень. Блакитний  колір – небо, повітря, простір. А ще це побажання здоров'я.

5 учень. Зелений колір – розмай весни, воскресіння природи.

6 учень. Чорний і білий – ушанування душ померлих, подяка ангелові за охорону від лихих сил.

Виставка дитячих виробів до Великодня.

Ведуча. Всі християни на земній кулі святкують Великдень. Це  одне з найбільших і найсвятіших свят. Бережіть же наші звичаї, бо в них душа народу. Христос Воскрес!

( Діти зі словами «Христос Воскрес» дарують гостям, один одному писанки)

 

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
5.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
5.0
Всього відгуків: 1
Оцінки та відгуки
  1. Кутняк Ірина Михайлівна
    Корисна робота для вчителів та вихователів початкових класів
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
docx
Додано
14 лютого 2018
Переглядів
4851
Оцінка розробки
5.0 (1 відгук)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку