Виховний захід до Дня українського козацтва

Про матеріал

Мета заходу - розширити кругозір учнів про козацтво; популяризувати фізичну культуру та спорт; сприяти патріотичному вихованню, виховувати почуття дружби, колективізму, взаємовиручки.

Перегляд файлу

День українського козацтва

МЕТА: розширити кругозір учнів про козацтво; популяризувати фізичну культуру та спорт; сприяти патріотичному вихованню, виховувати почуття дружби, колективізму, взаємовиручки.

Напис на дошці

« Тепло моїх долонь і розум, і серця

Я Україні милій віддаю»

Вчитель. Дитино, поглянь навкруг,

Яка твоя земля;

Красива, дивовижна і єдина.

Усе тут дороге: ліс, гори і поля,

Бо це Вітчизна наша – Україна!

Що таке Вітчизна? Як називається наша Батьківщина?

Виходить учень, декламує вірш

Україна. Рідний край.

Поле. Річка. Синій гай.

Любо стежкою іти.

Тут живемо я і ти…

Вчитель. Наближається 14 жовтня – день, коли в Україні відзначається цілих три значущих свята: Покрова Пресвятої Богородиці, День захисника України, а також День українського козацтва. День захисника України – з 2015 року є державним святом і неробочим днем. Тому саме сьогодні ми поговоримо про славну українську минувшину.

( На презентації з’являється зображення козака)

Вчитель. Кого ви бачите на малюнку? ( Відповіді дітей). А звідки знаєте, що це саме козак? Так, бо про це говорить його чуб – оселедець. А якими були козаки?

Перші згадки про козаків датовані 1489 роком. Козаки – це члени самоврядних військових, а згодом і територіальних громад, які називали себе вільними людьми з волі Божої, воїнами Христовими. Головною своєю метою козаки вважали захист українських земель від татарської «полювання на рабів», охорону торгових шляхів і кордонів держави.

Оскільки українські козаки здавна вважали Матір Божу своєю захисницею і покровителькою, то і своє свято вони приурочили до Покрови, 14 жовтня. Коли козаки хотіли обрати нових членів старшини, то збиралися саме в цей день.

Учні декламують вірші

  1. Козаки – це вільні люди!

Козаки – безстрашні люди!

Козаки – борув за волю,

За народу кращу волю!

  1. Козак – це людина чесна і смілива,

Найдорожча йому Батьківщина!

Козак слабому захисник,

Цінити побратимство звик!

Вчитель. А чи знаєте ви , де жили козаки? Вони жили на острові Хортиця за дніпровськими порогами, на Січі. А чи знаєте ви щось про Січ?

  1. Знаєм, що славна Січ

Ворогам ішла навстріч,

Рідну землю захищала

І народ наш прославляла!

Вчитель. Сьогодні ми здійснимо подорож на славну Запорізьку Січ, як справжні козаки.

Звучить « Марш Запорозьких козаків»

Вчитель. Починаючи з XIII століття, українці часто піддавалися нашестю завойовників. У XVI-XVII століттях найважливішу роль e боротьбі з іноземними загарбниками зіграли особливі види військ – козацтво Запорізької Січі.

   Запорізька Січ! Мабуть немає жодної людини на нашій багатостраждальній Україні, яка б не знала про славну Запорізьку Січ, про січове лицарство, про героїчні звитяги, про інші походи і подвиги славних козаків.     Січ – то була простора площа на Дніпровім острові Хортиці. Довкола площі стояли побудовані хатки, так звані коші, або курені.

Вчитель. А як ви думаєте, хто був за голову на Січі? ( Гетьман, кошовий отаман)

Найвідоміші гетьмани українського козацтва: Богдан Хмельницький, Іван Сірко, Петро Сагайдачний.

Гетьман козакам був за порадника. Козаки називали його шанобливо – батьком. Лише у гетьмана була булава і печатка.

( Показ слайдів із фото гетьманів, печатки та булави)

 Вчитель. А зараз я пропоную в захоплюючий світ козацтва з підбіркою найцікавіших фактів про них.

( Перегляд презентації)

СЛАЙД 1

https://etnoxata.com.ua/image/catalog/stat/1/k/11.jpg

Одним з невід’ємних атрибутів козака була його зачіска та вуса, за думками більшості дослідників, запорожці успадкували цю традицію від своїх предків язичників. Існує легенда, що козаки вважали себе надто грішними щоби попасти до раю, а отже може Господь змилується над ними й витягне з пекла за чуба. Козаки вважали, що як загинуть на війні, їх янгол в небо понесе за чуприну. Практично для всіх народів де використовувалась зачіска «оселедець», вона символізувала «промінь сонця», головною відмінність між козацькими оселедцями та іншими народами було його місце положення, так запорожці вистригали чуб на лобі, в той час як інші робили його на потилиці чи по центу голови.

СЛАЙД 2.

      Однією з важливих переваг козаків, окрім сили, зброї та неперевершеної бойової майстерності були хитрість та не аби яка кмітливість. Практично завжди запорожці непомітно підкрадалися до своїх ворогів, та заставали їх зненацька, забезпечуючи собі тим самим більше шансів на перемогу.

https://etnoxata.com.ua/image/catalog/stat/1/k/3.jpg

СЛАЙД 3

     Не можна не згадати про унікальні та оригінальні козацькі човни, що використовувалися для походів. Як це не дивно, але козацькі судна можна сміливо назвати праобразом сучасних підводних човнів, адже вони були побудовані особливим чином, з використанням подвійного дна. Козацькі чайки були і лишаються неперевершеними зразками суднобудування, ці човни були надзвичайно міцні, але в той же час легкі та маневрені.

https://etnoxata.com.ua/image/catalog/stat/1/k/4.jpg

СЛАЙД 4.

       Цікаво, що одним з перших демократичних об’єднань в світі прийнято вважати Запорізьку Січ. Всі рішення та питання стосовно життя, побуту та діяльності вирішувалися на загальних зборах-радах, шляхом голосування.

Також Запорізьку Січі по праву вважають першими політичним формуванням на території нашої країни. Січ мала всі ознаки республіки, була повністю незалежна й більшість європейських країн намагалися встановити з нею дипломатичні зв’язки.

https://etnoxata.com.ua/image/catalog/stat/1/k/6.jpg

СЛАЙД 5

Помилково думати, що у мирний час основною забавкою козаків була пиятика. Звісно без міцних напоїв обходилося не завжди, але все ж козаки полюбляли культурний відпочинок, вони грали на різноманітних музичних інструментах, танцювали, співали пісень та влаштовували показові поєдинки на втіху собі та оточуючим. Також доволі багато справ в козаків було й по господарству, адже жінок на січі не було взагалі.

https://etnoxata.com.ua/image/catalog/stat/1/k/10.jpg

СЛАЙД 6

Закони та правила на Січі були суворими та інколи жорстокими. Так за крадіжку чи вбивство побратима, винуватець не те що повинен буде розплачувався своїм життям, а робив це в доволі жорстокій формі: його могли бити кийками чи навіть поховати живцем в домовині разом з небіжчиком. Можливо це було зовсім не гуманно, але дисципліна в козаків була відмінна.

https://etnoxata.com.ua/image/catalog/stat/1/k/2.jpg

СЛАЙД 7

    Одного загального прапора в козаків не існувало, кожна сотня чи полк мали свої власні стяги, однак починаючи з 17 століття з’являються згадки про головний прапор запорізької січі. На цьому стязі було зображено Архангела Михаіла на червоному фоні з одного боку, а з іншого білий хрест, золотаве сонце, півмісяць та зорі. А своєрідним символом-гербом став образ козака з мушкетом.

Незвично та цікаво що на козацьких прапорах доволі часто зображували шестикутну зірку. Згідно давніх переконань та вірувань, це був знак гармонії, який міг символізувати окремий рід чи бути символом магії.

https://etnoxata.com.ua/image/catalog/stat/1/k/8.jpg

СЛАЙД 8

У запорожців був цікавий звичай, тримати курені завжди відкритими, так мандрівник чи перехожий міг зайти туди, відпочити, поїсти, погостювати та рушити далі в дорогу, навіть якщо господаря не було вдома. Однак, на противагу цій гостинності, існувало суворе правило, виносити з куреня нічого не можна, в інакшому випадку суворе покарання. Також якщо хтось знаходив якусь річ на Січі, її прив’язували до високої палиці чи стовпа і якщо за 3 дні власник не знаходився, ця річ переходила у власність того хто її знайшов.

СЛАЙД 9

Подейкують, що на Хортиці й досі росте дуб, оспіваний козацькими легендами, думами та піснями. В деяких з них розповідається про обряди та ритуали, які проводили перед боєм. Місцеві жителі переконані, що тому дубові вже 700 років.

https://etnoxata.com.ua/image/catalog/stat/1/k/7.jpg

СЛАЙД 10

Цікавим історичним фактом є й те що українські козаки добралися й до Америки. Так Джон Сміт, засновник одного з перших поселень британців на американському континенті, брав участь в боротьбі з турками та татарами й потрапив в полон. Сміта з полону врятували запорізькі козаки, він гостював на Січі звідки й повернувся до Англії, куди й запросив своїх рятівників. Саме в цей період англійці вирішили заснувати першу колонію на території Америки. Джон Сміт вирушив у цю подорож прихопивши з собою декількох козаків, що виявили бажання подорожувати разом з ним. Саме так українці допомагали засновувати Америку.

Вчитель. Козаки билися до останку, кажучи: “Або перемога, або смерть!”.

А чи готові ви показати свої знання з історії козацтва та продемонструвати фізичну міць та силу? Відповідь дітей: так

( Звучить пісня « Ой, на горі та женці жнуть»)

Вчитель ділить клас на 2 команди.

( Проводяться конкурси та естафети)

 1. КОНКУРС «ПОЇЗД».

Як відомо, козаки вміли швидко бігати, навіть доганяли й ловили дикого коня. А чи вмієте ви так швидко бігати   ? Зараз перевіримо. За моїм сигналом отамани біжать навколо поворотного прапорця, підбігають до команди, чіпляють одного воїна (зачіпають обов`язково правою рукою за ліву), вони вдвох оббігають навколо прапорця й назад, чіпляють третього воїна й усе повторюється, доки не заберуть останнього.

2. КОНКУРС ХУДОЖНИКІВ.

На прикріплених аркушах паперу кожна команда повинна намалювати козака на повний зріст. Один учасник біжить – малює голову, повертається, тоді наступний – тулуб і т.д. Виграє команда, яка швидко, згуртовано, акуратно і точно намалює козака.

3. КОНКУРС « КАШОВАРИ»

В центрі залу на столах знаходяться змішані горох, квасоля, рис. По сигналу потрібно всією командою прибігти до столів і як найшвидше розібрати на окремі тарілки все змішане (тобто: на одній тарілці тільки горох, на другій – квасоля і так далі) і всією командою потім повернутися назад.

4. КОНКУРС « СТРИБКИ»

Бігову доріжку поділено на три рівні частини. У першій частині гравці стрибають на лівій нозі, у другій — на правій, у третій — на двох. Назад діти вертаються бігом.

5. КОНКУРС «КОЗАЦЬКА КМІТЛИВІСТЬ».

Курінь, який відповідає першим, отримує бал. Читаємо швидко.

  • Кого називали козаком? (Вільну людину).
  • Хто стояв на чолі козацького війська? (Гетьман).
  • Як називали хати, в яких жили козаки? (Курінь).
  • Де розташовувались козацькі табори? (Запорізька Січ).
  • Про яку деталь козацького вбрання казали: «Широкі, як Чорне море». (Шаровари).
  • Як називалась козацька зачіска? (Оселедець).
  • Які імена козацьких гетьманів вам відомі? (Богдан Хмельницький, Іван Мазепа, Петро Полуботок…)
  • Що таке булава? (Кулясте потовщення на кінці палиці, символ влади кошового отамана)
  • Як називали козацький човен завдовжки близько 20 м? (Чайка)

6. КОНКУРС « ЛІТАЧКИ»

Ваше завдання змайструвати з паперу літачки (на кожного учасника команди) і по каманді по два гравці (по 1 з кожної команди) запускають літачки. Чий літачок залетить далі – отримує 2 бали, другий – 1 бал. І доки всі гравці команди запустять свій літачок.

4. Наші славні козаки

Позмагались залюбки,

Всі долали перешкоди,

Пройшли крізь вогонь і воду.

Учні  декламують вірш

  1. Ми роду козацького діти,
  2. Ми любимо сонце і квіти
  3. І сонце нам шле свій привіт.
  4. Ми роду козацького діти,
  5. Землі української цвіт.
  6. Хай, добрі люди, вам щастя буде
  7. Хай буде доля на все роздоля.
  8. А до того – літ пребагато на добро і згоду

Разом : Хай не буде переводу козацькому роду!

Вчитель.Ось і закінчився наш захід. Ви всі показали, що ви – гідні нащадки славного козацького роду.

Навчайтеся бути здоровими! І навчайте цього інших людей, що оточують вас.
Успіхів вам і здоров`я!

 

https://etnoxata.com.ua/image/catalog/stat3/10_2016/13_10/00005.jpg

docx
Додано
13 жовтня 2019
Переглядів
1168
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку