Виховний захід до дня волонтера "Українські волонтери, відважні й дивовижні"

Про матеріал

Виховний захід присвячений відзначенню Всесвітнього дня волонтера.Розробка виховного заходу на заявлену тему , мета якого - познайомити учнів із поняттям „волонтер”; створити умови для виховання небайдужого ставлення до людей, які потребують допомоги; стимулювати пізнавальний інтерес до основ моральної культури

Перегляд файлу

Українські волонтери, відважні і дивовижні

Волонтерство - це розмір твоєї душі,

це відчуття, коли віддаєш щось своє,

 власне і радий поділитися тим…

Розповідь про історичні витоки волонтерства.

Ведучий 1. Волонтерами спочатку називали людей, що добровільно та виключно із свого бажання поступали на воєнну службу в деяких європейських країнах (наприклад, Франції, Іспанії). Зараз від цього громіздкого визначення «волонтерства» залишилося лише слово «добровільно». Правда, додалося ще й «безоплатно».

Ведучий 2. Волонтерів називають по-різному, але всі знають, що волонтер – це людина, що допомагає сусідам, співвітчизникам та людям, які потребують допомоги вдома чи за кордоном. Волонтери працюють в школах, лікарнях, бібліотеках, таборах з біженцями, при захисті навколишнього середовища, допомагають воїнам в зоні АТО.

Ведучий 1. Роком виникнення волонтерського руху вважається 1859. Саме тоді французький письменник – журналіст Анрі Дюнан, вражений картинами битви при Сольферино, запропонував ідею створення Червоного Хреста – організації, яка працювала б на волонтерських засадах і надавала першу медичну допомогу пораненим бійцям. Принципами, сформульованими Дюнаном, керуються сьогодні волонтерські організації у всьому світі. Деякі дослідники виділяють 20 століття як головну віху у розвитку волонтерського руху. У Європі після закінчення першої світової війни з’явилися люди, готові надавати допомогу постраждалим у війні. Саме у цей час були створені перші волонтерські організації.

Ведучий 2. 5 грудня – Міжнародний день волонтера. Це свято відзначається щорічно з 1985 року, коли Генеральна Асамблея ООН запропонувала урядам відзначати саме цей день, як день добровольця. Згідно статистичних даних, оприлюднених ООН, по всьому світові нараховується близько 140 мільйонів волонтерів, що допомагають на безоплатній основі всім людям, які цього потребують.

 

Ведучий 1. Пропоную вам пройти тест на доброту.

Я зачитуватиму вам по черзі кілька тверджень. Якщо ви згодні – відповідаєте «так», якщо не згодні – «ні».

  1. У тебе є гроші. Міг (могла) б ти витратити все, що є, на подарунки друзям?
  2. Твій партнер із шахів або якоїсь іншої гри грає погано. Чи будеш ти йому піддаватися, щоб зробити приємно?
  3. Чи вмієш ти на практиці застосовувати свої здібності?
  4. Чи охоче ти виконуєш прохання?

Отже, який рівень доброти у кожного з вас – зараз з’ясуєте.

Якщо у вас всі відповіді позитивні – ви люб’язний і доброзичливий. Вмієте спілкуватися з людьми. Тільки одне побажання – бути щирим.

Фахівці стверджують, що добрі справи впливають на наше психофізіологічне здоров’я. З’ясувалося, що стан людини, охопленої поривами доброти організм сприймає як позитивний стрес і виробляє величезну кількість захисних речовин. Таким чином,по-справжньому добрі люди набагато рідше хворіють. Крім того, у стані добросердя виробляються гормони, що активізують розумову діяльність і стимулюють творчий потенціал.

Ведучий 2. Скільки волонтерів в Україні - порахувати складно. Іноді здається, що вся країна допомагає армії, переселенцям, хворим та пораненим. Нагадуємо вам лише про деяких з цих дивовижних людей.

Ведучий 1. В нашому Каланчацькому  районі є дуже завзяті люди, не байдужі до чужого горя, які займаються волонтерською діяльністю, а саме Фоміна Світлана Володимирівна разом із своїм чоловіком Фоміним Артуром Євгенієвичем та колегою «по цеху» Бурдейним Олексієм Володимировичем, які є депутатами Каланчацької ОТГ. Знагоди «Міжнародного дня волонтерів» ми хочемо щиро привітати Вас, хто своєю добровільною, самовідданою працею щодня робить країну сильнішою.

Ведучий 2. Волонтери – це люди з добрими і чуйними серцями, які не проходять повз чужу біду, люди, які роблять свій внесок у захист України. Особливо важко переоцінити роль волонтерської діяльності в умовах, коли на нашу землю прийшла війна. Дякуємо за те, що присвячуєте свій талант, час, енергію індивідуальним і колективним акціям, виявляєте щире бажання допомогти іншим, не чекаючи подяк та винагороди. Нехай ваші благі справи повертаються вам добром сторицею!

Запрошуємо до слова заступника директора з виховної роботи Іщенко О.М.

Ведучий 1. Ось і добігла кінця наша з вами зустріч. Я сподіваюсь, що ви у своїх вчинках будете керуватись добром, милосердям, співчуттям. Пам’ятайте, що саме ви – капітан свого корабля життя. І куди ви його спрямуєте – до хорошого, чи поганого – залежить тільки від вас, від вашої особистості.

Притча про доброту

Продавець стояв за прилавком магазину і розгублено подивився на вулицю. Одна маленька дівчина підійшла до магазину і буквально прилипла до вітрині. Коли вона побачила те, що шукала, її очі заблищали від радості ...

Вона зайшла в середину і попросила, щоб їй показали намисто з бірюзою.

- Це для моєї сестри. Ви можете гарно їх загорнути? - запитує дівчинка.

Господар з недовірою подивився на маленьку і запитав:

- А скільки у тебе грошей?

Дівчинка вихопила з кишені згорток, розгорнула його і висипала на прилавок кілька монет. З надією в голосі вона запитала:

- Цього досить?

Там було всього кілька дрібних монет. Дівчинка з гордістю продовжувала:

- Знаєте, я хочу зробити подарунок своїй старшій сестрі. З того часу, як померла наша мама, сестра піклується про нас, а на себе у неї не залишається часу. Сьогодні у неї день народження і я впевнена, що вона буде щасливою отримати таке намисто, воно дуже підходять до кольору її очей.

Чоловік взяв намисто, пройшов у глиб магазину, приніс футляр, поклав у нього бірюзу, обгорнув стрічкою і зав'язав бант.

- Тримай! - сказав він дівчинці. - І неси обережно!

Малеча вибігла і підстрибуючи від радості понеслась додому. По закінченні робочого дня, поріг того ж магазину переступила молода дівчина. Вона поклала на прилавок знайомий продавцеві футляр і окремо подарунковий папір і розв'язаний бант.

- Це намисто було придбано тут? Скільки воно коштує?

 - Вартість будь-якого товару в моєму магазині - це завжди конфіденційний договір між мною та клієнтом (сказав господар).

Дівчина заявила:

- Але у моєї сестри було тільки кілька монет. Намисто ж із справжньої бірюзи, чи не так? Воно повинно коштувати дуже дорого. Це нам не по кишені.

Чоловік  взяв футляр, з великою ніжністю і теплотою відновив упаковку, вручив її дівчині і сказав:

- Вона заплатила саму високу ціну ... Більше, ніж міг заплатити будь-який дорослий: вона віддала все, що мала.

Тишина заполонила маленький магазинчик, і дві сльози скотилися по лиці дівчини, що стискає в тремтячій руці невеликий згорток ...

 

 

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
5.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
5.0
Всього відгуків: 2
Оцінки та відгуки
  1. Філь Олена Миколаївна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  2. Головатенко Лілія Михайлівна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
docx
Пов’язані теми
Психологія, Виховна робота
Додано
30 березня 2018
Переглядів
15933
Оцінка розробки
5.0 (2 відгука)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку