Виховний захід :Масляна

Про матеріал
Даний матеріал можна використовувати, як виховний захід. Матеріал дає змогу разом з дітьми ознайомитись з Масляною.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Підготувала Вчитель початкових класів Пономарьова Олена

Номер слайду 2

Просимо гості милі, вітаємо!Веселощів вам та радості бажаємо. Ласкаво просимо, будьте як дома. В нашій родині – в нашому класі

Номер слайду 3

Гей, хто веселитись бажає?Тут вас щось цікаве чекає!Ми кличемо до нас усіх,Хто полюбляє забави та сміх!

Номер слайду 4

Ми нудьги не переносимо –В гості Масляну запросимо!

Номер слайду 5

А ось і я!Я прийшла до вас з добром,З сиром, маслом, пирогом,Ще з млинцями, калачами та вареничками!На тарілки їх складайте,Та на стіл їх подавайте.

Номер слайду 6

Масляна – це тиждень перед Великим постом. Масляна символізує проводи зими та зустріч із весною.

Номер слайду 7

Масляна – це дзвінкий дитячий сміх, всі катаються на санках з гірок, запах багаття і млинців. Адже кожен млинець — це символ весняного теплого сонечка.

Номер слайду 8

Номер слайду 9

Свято Масляної тривало цілий тиждень

Номер слайду 10

Понеділок - зустріч. Вівторок- загравання. Середа - ласунка. Четвер – велике гуляння. П’ятниця – тещін вечір. Субота – зовичні посиденьки. Неділя – Прощена неділя

Номер слайду 11

Масляна починається у понеділок, який називається зустріч. У цей день зустрічають Масницю, наряджають ляльку-опудало, будують снігові гори, балагани. Ті, хто був багатшим, починали пекти млинці.

Номер слайду 12

З ранку молоді люди запрошувалися кататися з гір, поїсти млинців. Звали рідних і знайомих: «У нас і гірки готові, і млинці спечені - просимо до столу, гості дорогі» .

Номер слайду 13

ВІВТОРОК«Загравання». Цього дня народ розважається. Катається на ковзанах та на льодових гірках.

Номер слайду 14

Найсмачніший день масляничного тижня. У всіх родинах до столу подають вареники із сиром, млинці, оладки, різні пиріжки. СЕРЕДА

Номер слайду 15

Номер слайду 16

Цього дня Масляна розгорталася на всю широчінь. Народ залучався до усіх можливих потіх: льодяних гірок, балаганів, гойдалок, катання на конях, карнавалів, кулачних боїв, веселих святкувань.  Четвер розгул, найвеселіший день. Возять опудало на колесі, катаються, пісні співають, починають колядувати. ЧЕТВЕР

Номер слайду 17

Номер слайду 18

П'ЯТНИЦЯЦього дня за традицією молоде подружжя відвідує усіх, хто був у них на весіллі. А найголовнішою подією є відвідини тещі зятем. Для цього вона готує урочисту вечерю.

Номер слайду 19

Чудо – сани прилетіли,Скакуни в тих санях білі.Їде в саночках цариця –Білокоса, білолиця. Рукавом своїм махає, Сріблом землю накриває. (Зима)

Номер слайду 20

Ця художниця красиво. Починає зелене диво: Тут мазок, там мазок –Є травичка і листок. Як малює в лісі й гаї,Все навколо оживає,Здогадались, хто вона?Це до нас прийшла

Номер слайду 21

Ріжуть лід,Залишають довгий слід…А які швидкі вони!Це, звичайно…

Номер слайду 22

Уночі мороз гулявІ дерева прикрашав,Одягались гілочки. У сріблясті кожушки.

Номер слайду 23

Субота-посиденьки зовиці. У цей день молоді невістки запрошували в гості до себе зовиць. Наречена, невістка повинна була подарувати зовиця подарунки.

Номер слайду 24

Номер слайду 25

Тож давайте ми з вами зараз станемо в коло і візьмемося за руки, та згадаємо все погане, що кожен з вам зробив, всі образи і відпустимо їх.- Пробачте нас, будь ласка!

Номер слайду 26

Масляна в світіУ Шотландії на Масляну було прийнято пекти "пісні коржі".

Номер слайду 27

В одному з міст Англії вже багато років проводяться змагання з бігу із млинцями.

Номер слайду 28

У школах Данії в ці дні проводяться театральні вистави, концерти.

Номер слайду 29

У Словакії під час святкування Масляної вас неодмінно посадять у свиняче корито і потягнуть по селу. А на даху власного будинку ви можете знайти фігуру солом'яне опудало.

Номер слайду 30

А в Чехії  молоді хлопці з вимазаними сажею обличчями під музику обходять усе село, везучи за собою оздоблений дерев'яний брусок - "клатик".

Номер слайду 31

У Вірменії за старих часів на Масляницю готували рясне пригощання, проводили святкові заходи

Номер слайду 32

Номер слайду 33

Щоб українському роду не було переводу, треба берегти його звичаї та обряди. Мамина пісня, батькова хата, дідусева казка, бабусина чи мамина вишиванка, добре слово сусіда, незамулена криниця, незламана гілка – все це родовідна пам'ять, наша історія, культура жива і неповторна.

Номер слайду 34

Подаруйте дорогим вам людям святковий настрій. Зробити це дуже просто – зробіть красиві відкритки на тему свята проводів зими! Подаруйте її близьким людям оригінальні вітальні листівки з Масляною

Номер слайду 35

Нехай яскраві моменти веселого народного свята подарують гарний настрій і зігріють кожного в останні холодні та довжині дні довгої зими!

Номер слайду 36

pptx
Пов’язані теми
Я досліджую світ, 1 клас, Презентації
НУШ
Додано
21 лютого 2023
Переглядів
559
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку