Виховний захід на тему: "правила поведінки при пожежі "

Про матеріал

В даній розробці описано про правила поведінки при пожежі , методах евакуації з приміщень , основні поняття про види вогнегасників та правила користування первинними засобами пожежогасіння.

Перегляд файлу

 

Державний навчальний заклад

 «Чортківське вище професійне училище»

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Виховний захід на тему :

 

ПРАВИЛА ПОВЕДІНКИ ПРИ ПОЖЕЖІ

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Викладач з охорони праці :        Карпик С.М.

 

 

 

 

 

 

 

 

2018 р.

Щороку кількість смертей під час пожежі збільшується. Під час надзвичайних ситуацій одразу ж наступає панічний стан, який може загнати в ступор і привести до смерті. В основному смерть наздоганяє людей із-за того, що вони починають панікувати, неуважно себе ведуть і не знають елементарних правил безпеки при надзвичайних ситуаціях.

 

  Необхідно пам’ятати, що в освітніх установах пожежа поширюється зі швидкістю 1-1,5 метра в хвилину,  в коридорах – 4-5 м / хв. При горінні меблів та паперу в навчальних приміщеннях в повітрі накопичується оксид вуглецю, який при вдиханні його протягом 5-10 хвилин стає смертельним.

 

Основні правила евакуації при пожежі,

 який повинен знати кожен

 

Не треба панікувати. Якщо ви почнете панікувати і нервуватися, до добра це не призведе. Треба взяти себе в руки і послідовно приймати дії. Будьте усвідомлені і дуже пильні під час пожежі.

Якщо пожежа не значна, спробуйте зупинити вогонь самостійно. Постарайтеся загасити полум'я за допомогою вогнегасника, щільного ковдри, або води.

Якщо пожежа поширилася на все приміщення, тоді його потрібно швидко залишити. Найкраще звичайно, робити це через двері, але якщо двері замкнені, тоді пробуйте покликати на допомогу людей, які проходять на вулиці.

Під час пожежі звичайно можна забрати найцінніші речі, документи. Але якщо мова йде про життя і смерті, тоді вам як можна швидше потрібно залишити приміщення.

При пожежі використовуйте найпростіші засоби захисту органів дихання від чадного газу: потрібно змочити водою одяг або ватно-марлеві пов'язки і прикрийте ними ніс і рот.

При сильному задимленні під час пожежі найкраще пересуватися поповзом до виходу.

Якщо в приміщення ви не один, тоді першими під час надзвичайної ситуації приміщення повинні залишати діти, а тільки потім дорослі.

 

Які бувають вогнегасники і як ними користуватися?

На даний момент існує кілька видів вогнегасників, які принципово різняться між собою в залежності від свого наповнення – речовини, призначеної для гасіння пожежі. Таким чином, використовуються такі види вогнегасників:

  •               газові (вуглекислотні, хладоновые і бромхладоновые вогнегасники);
  •               пінні (хімічні, хімічні повітряно-пінні, повітряно-пінні вогнегасники);
  •               порошкові;
  •               водні.

Незважаючи на те, що кожен вид вогнегасників має свої нюанси використання, вироблені загальні правила користування вогнегасником:

-  На кожному вогнегаснику знаходяться пломба і кольцо — їх необхідно зірвати перед використанням.

-  Далі слід направити шланг вогнегасника на вогнище спалаху (приблизна дистанція дії речовини – 3 метри).

-  Варто натиснути на важіль вогнегасника – це спровокує вихід вогнегасної речовини.

-  Через кілька секунд після натискання на важіль подачі речовини, вогнегасник прийде в готовність.

-  Можна починати гасіння пожежі.

В основному в газові (вуглекислотні) вогнегасниках міститься діоксид (двоокис) карбону, який у твердому стані ще називають сухим льодом. У рідкому ж своєму стані він активно використовується в якості вогнегасного засобу.

Слід пам’ятати, що при використанні вуглекислотних вогнегасників, ні в якому разі не можна братися за розтруб, так як в процесі гасіння його температура знижується до -70 градусів, внаслідок чого можна отримати обмороження рук. Крім цього, велике скупчення вуглекислого газу в приміщеннях може спровокувати нудоту у людей, тому після використання вогнегасника, настійно рекомендується провітрити приміщення.

Що стосується порошкових вогнегасників, то вони незамінні при спалюванні горючих рідин, газів, а також електроустановок під великою напругою. Порошкові вогнегасники значно забруднюють приміщення при гасінні, тому вони є неефективними для захисту електрообладнання або цінних експонатів. Так само варто враховувати, що порошкова речовина погіршує видимість і може спровокувати алергію у оточуючих людей.

Порошкова речовина у вогнегасниках схильне злежуватися, тому необхідно стежити за умовами зберігання та терміном придатності вогнегасника, щоб він не втратив свою працездатність.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

doc
Додано
5 жовтня 2018
Переглядів
544
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку