Виховний захід «Надання першої медичної допомоги»

Про матеріал
Мета: - вчити правильно надавати першу допомогу в незвичайних ситуаціях; - розвивати вміння активно діяти , не губитися; - виховувати самостійність , стійкість. Обладнання : проектор, ноутбук, відео «Надання першої медичної допомоги», загадки, прислів’я .
Перегляд файлу

Мета:

- вчити правильно надавати першу  допомогу  в незвичайних ситуаціях;

- розвивати вміння активно діяти , не губитися; 

- виховувати самостійність , стійкість.

 Обладнання : проєктор, ноутбук, відео «Надання першої медичної допомоги», загадки, прислів’я .

Хід заходу

1.  Організація класу.

2.  Повідомлення теми і мети  виховного заходу.

3.  Ознайомлення  з правилами надання першої допомоги при травмах,

нещасних випадках.

У житті бувають різні ситуації , і людина повинна знати, що робити,  як вийти з певного становища, в яке потрапила , бо не раз буває так,  що від маленької подряпини, від комариного укусу , людина може важко захворіти, а то й загинути . А щоб не сталося нещастя , уважно послухайте і запам’ятайте .

  1. Якщо ти поранився, порізав палець, руку , ногу , то перше, що ти маєш зробитице промити рану перекисом водню, її краї змазати йодом або зеленкою і зав’язати стерильним бинтом. Якщо ж сильно йде кров ,  то треба її спинити, затиснувши судинку , з якої  вона витікає . Можна накласти і тугу повязку , щоб спинити кровотечу, та негайно доставити потерпілого у лікарню, бо тугу повязку довго тримати не можна ( треба не більше години ). 
  2. Якщо ти вдарився, то також потрібно надати допомогу , бо удар – механічне пошкодження м’яких тканин . Вони частково руйнуються , кров із судин виливається під шкіру і утворюється синець. Це теж небезпечно, особливо, ці синці м’які . Тоді вони можуть загнивати і доведеться різати те місце, якщо своєчасно не надати кваліфікованої лікарської допомоги.

А перша допомога така:спокій, холодний компрес і туга повязка. Через день призначається тепло, щоб швидше розсмоктався синець. Така сама допомога надається в тому випадку, коли ти розтягнув зв’язки .Але обов’язково треба звертатися до лікаря у будь-якому випадку , щоб переконатися , що ти у безпеці.

  1. Якщо ти впав , особливо з висоти , то може бути струс мозку. Якщо легка форма струсу , то в дитини паморочиться в голові, нудить, шум у вухах, може бути блювота, короткочасна втрата свідомості. А от коли важка, то людина може втратити свідомість надовго, навіть на кілька днів.

Перша допомога в будь-якому випадку: повний спокій , дитину треба покласти на спину , щоб голова була на підвищенні , а на голову кладуть холод.Не можна транспортувати потерпілого , Не рекомендується нюхати нашатирний спирт.

  1. При переломі кісток людина відчуває сильний біль, не може поворухнути рукою чи ногою, те місце напухає.

Перша допомога така: повний спокій для ушкодженого органа; кінцівку фіксують, наклавши шину поверх одягу, і перевязують ( забинтовують ).Можна використати підручні матеріали : вологий картон, планки, дощечки,палки. Довжина цього матеріалу має бути такою, щоб захопити суглоби. Внутрішню частину, що на неї кладуть кінцівку , вистеляють м’якою тканиною або ватою, шарфом, хусткою… У такий спосіб потерпілого транспортують у лікарню.

  1. Якщо тобі щось потрапило в око , треба змочити ватку в теплій воді і промивати око в напрямку до перенісся. Якщо не допоможе , то верхню вію можна відтягти вперед і вниз, а сильне виділення сліз вимиє стороннє тіло . Коли ж і це не допомогло , то можна нижню вію відтягти вниз , дивитися при цьому треба вгору , тоді можна оглянути , де те тіло , що спричиняє біль, і видалити його.  Ніколи не три око, тому що можеш поранити рогівку ока.
  2. Якщо тобі ненароком щось потрапило у ніс або у вухо, треба негайно звернутися до лікаря. Не слід користуватися пінцетом.
  3. Якщо почалася носова кровотеча , треба сісти , голову трохи підняти , а крило носа притиснути до носової перетинки .  У ніздрю ,що з неї тече кров , можна вставити тампон з вати, змочений у перекисі водню . На перенісся та на потилицю треба покласти холод .
  4.  Якщо тобі в дихальне горло потрапив шматок їжі і ти закашляєшся, то кашель допоможе викинути цей кусочок назовні. Коли ж ні , тобі потрібна допомога.

Треба дитину нахилити вниз і постукати між лопатками рукою, а якщо і це не допомагає – мерщій до лікаря.

  1. Небезпечним також може бути отруєння . Ознаки його залежать від характеру отрути : це може бути нудота, блювота , серцева недостатність, а може настати збудження  і судоми.Треба з’ясувати , чим отруїлася людина, щоб врятувати її. Необхідно видалити отруту зі шлунка, тобто промити його, дати випити 2-3 склянки теплої води і викликати блювоту. А потім негайно до лікаря.
  2.  Якщо тебе вкусила гадюка , то на тілі будуть ранки у вигляді крапочок., через них протікає у кров отрута.

Перша допомога така: накласти тісну повязку вище місця укусу, щоб отрута не поширювалася. Ранки потрібно змочувати , прикладаючи серветки з розчином перманганату калію. Відсмоктувати отруту ротом дуже небезпечно. Якомога швидше потрібно доправити потерпілого в лікарню. Треба дати гарячий чай чи каву, серцеві ліки (це повинен зробити хтось із дорослих ).

  1. Якщо тебе вжалила бджола чи оса,  треба  обов’язково вийняти жало , щоб припинити доступ отрути в організм, а потім змочити місце укусу нашатирним спиртом. Прикласти шматочок цукру, що сприяє витяганню отрути з ранки і перешкоджає розвитку набряку, або льоду для зменшення болю. Дати випити міцного і солодкого чаю.
  2.  Якщо тебе вкусила собака , треба обробити рану перекисом водню або розчином марганцю. Краї рани змазати йодом і обов’язково звернутись до лікаря . Якщо рана велика , треба перев’язати її стерильним бинтом.
  3.  Дуже небезпечні укуси скорпіонів і павуків – тарантулів . Від них гинуть люди.  Настає слабість, головний біль , блювота, пітливість.

Треба  швидко надати першу  допомогу  ( як і при укусах бджіл та  ос )  і доправити потерпілого в лікарню.

  1.  Комарі також небезпечні, тому що вони можуть бути носіями небезпечних хвороб. Від їхніх укусів людина може важко захворіти.

Треба користуватися засобами від комарів. 

  1.  При укусах кліщів треба шкіру навколо кліща змащують ефіром, бензином , після цього паразит виходить самостійно;  ранку змазати розчином йоду ;  вилучених кліщів спалити . Якщо голівка відірвалась і залишилася в товщі шкіри , потрібно звернутися к лікарю.  

4. Практична робота

  1. Надати допомогу потерпілому з переломом руки ; з переломом ноги.
  2. Обробити самому собі рану на пальчику ( поріз ножем ) , спинити кров;

допомогти товаришеві.

  1. У твого друга йде кров з носа. Надай йому допомогу.
  2. Надай допомогу хлопчикові, якого вжалила оса.
  3. Тебе вкусив пес, що треба зробити ?
  4. Які твої дії , коли в дихальне горло потрапив шматок їжі.
  5. У тебе паморочиться в голові , нудота, ти щось несвіже з’їв , що в такому випадку будеш робити ?
  6. У поході твого друга вкусила гадюка. Твої дії ?
  7. Дівчинка впала з дерева і сильно вдарилась, у неї великий синець на нозі .  Яку допомогу  ти можеш надати ?
  8.  У вухо заліз жучок , тобі дуже боляче , ніхто не знає , як тобі допомогти. А ти знаєш?

5. Підсумок заняття

 

 

 

 

docx
Додано
28 лютого 2020
Переглядів
3030
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку