Вимова голосних звуків. Ненаголошені голосні [е], [и], [о] в коренях слів.

Про матеріал
Презентація уроку української мови для учнів 5 класу з теми "Вимова наголошених і ненаголошених голосних. Ненаголошені голосні [ е ], [и ] ,[ о] в коренях слів"
Зміст слайдів
Номер слайду 1

НЕНАГОЛОШЕНІ ГОЛОСНІ [ Е ], [ И ], [ О ] В КОРЕНЯХ СЛІВ.

Номер слайду 2

Емоційне налаштування - Діти, для того, щоб ми ефективно працювали, маємо більше довіряти один одному, маємо бачити те, що є у нас спільного. Пропоную вам відшукати і назвати щось спільне з сусідом, утворюючи ланцюг довіри та підтримки.

Номер слайду 3

Пригадаймо правила переносу слів. Діти, по черзі називайте правила і приклади слів до кожного з них. Слова з рядка в рядок переносимо за складами. Проте не можна плутати правила поділу на склади з правилами переносу. Треба пам’ятати:- одна буква не переноситься й не залишається в попередньому рядку;- не можна розривати буквосполучень дж, дз, які позначають на письмі один звук; якщо дж, дз не становлять одного звука, їх можна розривати;- не можна розривати буквосполуки йо, ьо;- не розриваються абревіатури: УАПЦ, МАГАТЕ;- при перенесенні прізвищ не можна залишати на попередньому рядку ініціали або інші умовні скорочення. Треба пам’ятати, що слова з подвоєними буквами можна переносити так: жит-тя і жи-ття, без доріж-жя і бездорі-жжя. При подвоєнні літер на межі значущих частин слова можливий тільки один перенос: без-змістовний.

Номер слайду 4

Вправа 1 Вiдгадати загадки, вiдгадки записати. Записанi слова подiлити для переносу. Якi з них не можна переносити? Позначити наголос. Бiла, як снiг, надутий, як мiх, лопатами ходить, а рогом їсть. Повзун повзе, сiмсот голок везе. Ноги, як лопати, хату поверх хати має, рахунок жабам знає. Уночi лiтає, вогнем миготить, а диму немає. В землі гулялося, на повiтрi розгулялося, в печi гартувалося, запахом своїм всiх приваблює. Без рук, без нiг, а всiх кладе на постiль.

Номер слайду 5

Вправа 2 Записати в зошит слова . Розставити наголоси. Дати відповіді на питання:а) Як вимовляються голосні звуки в наголошених складах?б) Як вимовляються ненаголошені [е], [и], [о]?в) Як вимовляються ненаголошені [а], [у], [і]?Землі, озерце, джерельце, біжить, водичка, зозуля, урожай.

Номер слайду 6

Вивчення нового матеріалу.

Номер слайду 7

{5 C22544 A-7 EE6-4342-B048-85 BDC9 FD1 C3 A}1. Ненаголошені [е] та [и] у вимові зближуються і вимовляються то як [еи], то як [ие][веисна], [стеиповий], [жиеве], [виеш- невией]2. Ненаголошений [о] здебільшого вимовляється чітко. Лише в деяких словах перед складом з наголошеним [у], [і] він наближається у вимові до [у][вода], [молоко], [додому], [зоузул’а], [поур’іг]

Номер слайду 8

В українській літературній вимові голосні під наголосом вимовляються завжди чітко: зелень, щебече, пити. В інших випадках, як правило, плутаються ненаголошений [е] з [и], [и] з [е], написання яких створює складність; [о] з [у] плутають лише перед складом з наголошеним [у] або [і].

Номер слайду 9

{5 C22544 A-7 EE6-4342-B048-85 BDC9 FD1 C3 A}Ненаголошені [е], [и] та [о], що перевіряються наголосом. У складах з ненаголошеним голосним пишеться та сама буква, що й під наголосом. Голубка, бо голуб; розумний, бо розум; великий, бо велич; непримиренний, бо мир. Ненаголошені [е], [и] та [о], що не перевіряються наголосом. Пишемо е, якщо при змінюванні слова неясний звук випадає або чергується з і в закритому складіВітер — вітру, каменя — камінь, але в кількох дієслівних коренях випадає и: згинати — зігну, починати — почну, проривати — прорву. Пишемо е в кореневих буквосполу- ченнях -ере-, -еле-Берег, стерегти, пелена, пелехатий, але на межі кореня і суфікса можливе буквосполучення -ери-, -ели-: величезний. Пишемо и в кореневих буквосполученнях -ри-, -ли- у словах: Бриніти, гриміти, дрижати, кривавий, криниця, тривати, тривога, глитати. Пишемо о, якщо при змінюванні в наступному складі немає наголошеного у чи іПоріг — порога, кожух — кожушина

Номер слайду 10

У деяких словах (переважно іншомовних) написання ненаголошеного голосного не перевіряється: левада, бензин, бетон, кишеня, пиріг. У таких випадках краще користуватися орфографічним словником.

Номер слайду 11

Вправа 3 Назвати наголошені й ненаголошені голосні у словах тексту. Як перевірити правильність їх написання?З’ясувати значення виділених слів за допомогою тлумачного словника. Прочитати текст. Дібрати заголовок. Що він виражає — тему чи основну думку? Україна надзвичайно багата різноманітними лікувальними ресурсами. На її території більш як 500 джерел мінеральних вод, на базі яких функціонує 50 курортів, понад 20 лікувальних закладів, близько 40 заводів по розливу мінеральних вод. Є джерела мінеральних вод на Харківщині, у Криму, Карпатах. Багата Україна й лікувальними грязями, які застосовують для лікування у вигляді ванн і аплікацій (З підручника географії).

Номер слайду 12

Творча робота 1. Продовжити прислів’я і приказки. Підкреслити ненаголошені голосні е, и, о в коренях слів. Як перевірити правопис слів з ненаголошеними голосними?Вода, що тече повз двір … . Вода сильніша . . Вода солодша за . . Вода Дніпрова над усе … . Вода в струмку не буває … . Вода має своє . . Вода м’яка, а камінь … . Вода найчистіша біля . . Довідка: ціни не має; за вогонь; всяке вино; здорова; каламутна; джерело; пробива; витоку.

Номер слайду 13

Інтерактивний тренажер «Ненаголошені голосні»https://www.educ.com.ua/interaktivni-zavdannya/interaktivnij-trenazher-nenagolosheni-golosni.html

Номер слайду 14

Словникова робота. Вставити пропущені літери. Від…пити, д…вувати, в…зти, п…сати, з…мля, сон…чко, п…р…логи, гл…бокий, ч…тець, т…хенький, пл….ту, б…різка, квіт…нь, тр…вати, кр…шити, в…хователь, трав…нь, кр…вий, лож…чка, гр….бниця, м…даль.

Номер слайду 15

Підсумок уроку Дати відповіді на питання:1. Які правила слід застосовувати щодо написання наголошених голосних?2. Що треба знати при написанні ненаголошених голосних у коренях слів?3. Як перевірити написання ненаголошених голосних, які не перевіряються наголосом?

Номер слайду 16

Домашнє завдання: Вивчити правила та скласти хмару слів на вивчені орфограми.

Номер слайду 17

pptx
Додано
7 січня
Переглядів
1052
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку