Вимова приголосних звуків.

Про матеріал
Урок з розділу "Фонетика". Стимулюється логічне мислення, розвивається вміння проводити паралелі між дисциплінами, висловлювати думки тощо.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

ВИМОВАПРИГОЛОСНИХ ЗВУКІВ

Номер слайду 2

ДОБРИЙ ДЕНЬ, ШАНОВНІ УЧНІ!З позитивом я до вас. А натомість я чекаю,Що активним буде клас.

Номер слайду 3

ІСНУЮТЬ ЧОТИРИ ТИПИ УПОДІБНЕННЯ ПРИГОЛОСНИХ ЗВУКІВ. . За дзвінкістю. За глухістю . За м’якістю . За місцем і способом творення .

Номер слайду 4

ЗА ДЗВІНКІСТЮ Однією із особливостей правильної української вимови є одзвінчення глухих приголосних. Це помітно у таких словах:

Номер слайду 5

В українській дзвінкі приголосні в кінці слів не оглушуються. Вмовляємо їх дзвінко:2 ЗА ГЛУХІСТЮ 1 Виняток із правила становить дзвінкий [г], який у вимові перед глухим приголосним може уподібнюватись до парного глухого. Оглушення в українській мові відбувається тільки у 5 словах (та в похідних від них):

Номер слайду 6

ЗА М’ЯКІСТЮ Під час уподібнення наступний звук впливає на попередній. Наприклад, у випадку уподібнення за м’якістю наступний м’який приголосний випливає на твердий: Уподібнення за м’якістю стосується звуків д, з, с, л, ц, н (Де зусиль ціна?). Якщо вони стоять перед наступним м’яким або пом’якшеним, теж стають м’якими.

Номер слайду 7

ЗА МІСЦЕМ І СПОСОБОМ ТВОРЕННЯ Це, напевно, найскладніший випадок уподібнення. Його можна просто вивчити

Номер слайду 8

ФОЛЬКЛОРНА МОЗАЇКА «НАРОД СКАЖЕ, ЯК ЗАВЯЖЕ» Записати прислів’я, вставляючи пропущені букви2 Важко у навчанні – ле...ко в бою13 З книгою подружи….я, розуму набере….я На діжку меду ложка дьо.......тю. Осла знати по вухах, ведмедя — по кі…тях, а неука — по мові

Номер слайду 9

РУХАНКА «ТАК\НІ» Усі дзвінкі звуки оглушуються. Шиплячі при уподібненні звучать як свистячі. Виняток із правила становить дзвінкий [г], бо може уподібнюватись. Усі глухі звуки при уподібненні стають дзвінкими. Слова уподібнюються тільки за глухістю й дзвінкістю. Уподібнення за м’якістю притаманне українській мові. Тільки словник допоможе правильно написати слова.

Номер слайду 10

ПРОЧИТАЙТЕ СЛОВА, ПОДАНІ У ФОНЕТИЧНІЙ ТРАНСКРИПЦІЇ. ЗАПИШІТЬ ЇХ БУКВАМИЧому слово Великдень написано з великої літери?

Номер слайду 11

РЕФЛЕКСІЯЧи корисну інформацію я отримав на уроці?Який у мене настрій після уроку? (намалювати смайлик)

Номер слайду 12

ДОМАШНЄЗАВДАННЯОпрацюавати § 29, виконати вправу 235.

pptx
Додано
11 січня
Переглядів
184
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку