Віртуальна екскурсія в Чорнобиль

Про матеріал
МЕТА: - розповісти дітям  про  трагедію на Чорнобильській атомній станції 1986 року і донести інформацію про наслідки подібних катастроф; - формувати екологічно-свідому, духовну особистостість; бережливе ставлення до життя в усіх його проявах; - виховувати в учнів людяність, співчуття, дбайливе ставлення до природи.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Розробка дистанційного заняття “Віртуальна екскурсія в Чорнобиль”Міський центр еколого-натуралістичної творчості учнівської молоді Чернівецької міської ради. Керівник гуртків: Гавучак Надія Миколаївна. Чернівці, 2020

Номер слайду 2

Мета:розповісти дітям  про  трагедію на Чорнобильській атомній станції 1986 року і донести інформацію про наслідки подібних катастроф;формувати екологічно-свідому, духовну особистостість; бережливе ставлення до життя в усіх його проявах;виховувати в учнів людяність, співчуття, дбайливе ставлення до природи.

Номер слайду 3

Вікторина26 квітня, уже 34 роки поспіль, яку у США назвали «найбільшою екологічною катастрофою в історії людства». Про яку подію згадується? Що стало причиною трагедії?Який реактор вийшов з ладу? Скільки людей брало участь у ліквідації пожежі? Як називається місто, яке найбільше постраждало від аварії на ЧАЕС? Які наслідки мала трагедія?Звідки з’явилася фраза «Рудий ліс»? Чи діє Чорнобильська АЕС зараз? Скільки років має пройти, щоб у забрудненій зоні стало можливим безпечне життя? Чи є життя в зоні відчуження? Як називають людей, які ще в 1986 році повернулися в зону відчуження?Як можна використовувати забруднені радіацією території на користь українцям?

Номер слайду 4

КПП "Дитятки"КПП «Дитятки» — головний контрольно-пропускний пункт до 30-кілометрової Чорнобильської Зони Відчуження. Для перетину кордону потрібно приготувати орігинали документів - це важливо під час перевірки.

Номер слайду 5

Прогулянка по місту Чорнобиль. Перший об'єкт, який зустрічає туристів у  Чорнобилі - мурований напис. Порожні вулиці і здоровенні будівлі натякають на те що місто давно без населення. Проте незважаючи на ризик тут продовжують жити близько півтори тисячі осіб, які попри радіацію обслуговують досі діючі енергоблоки.

Номер слайду 6

Перед нами парк-меморіал "Зірка Полин", який 26 квітня 2011 року урочисто відкрили на 25-річчя трагічного вибуху в Чорнобильській АЕС.

Номер слайду 7

На разі в Зоні Відчуження є постійно діюча їдальня №19, у якій можна пообідати дуже смачними стравами. Та перш за все безпека! Тож при вході всі проходять радіоактивний контроль.

Номер слайду 8

Відвідування території ЗГРЛС "Дуга-1"Поблизу гігантського об'єкта радара "ДУГА-1", розміщене секретне містечко Чорнобиль-2, що забезпечувало працездатність антен загоризонтного стеження за запуском балістичних ракет.

Номер слайду 9

Екскурсія по місту Прип'ять. Місто-привид Прип'ять - німий свідок того, як життя його жителів в одну мить розділилось на «до» і «після» в квітневу ніч 1986 року.

Номер слайду 10

Місце, в яке ніколи не зможуть повернутися ті люди, для кого воно було створене. Пустельні вулиці, мертві вікна будинків, покинуті квартири зі збереженими фотографіями на стінах, дерева на дахах висоток - так зараз виглядає колись зразкове радянське місто.

Номер слайду 11

Парк атракціонів - одна з найпопулярніших визначних пам'яток Прип'яті. Напівзруйновані гойдалки і занедбані алеї різко підкреслюють контраст між минулим і сьогоденням. Відкриття цього парку було заплановано на 1 травня 1986 року, але йому так і не судилося прийняти своїх гостей через катастрофу, що відбулася.

Номер слайду 12

Медсанчастина №126 м. Прип'яті відома тим, що саме сюди надходили перші постраждалі від аварії на Чорнобильській АЕС працівники станції і пожежні, які брали участь в гасінні полум'я на даху 4-го енергоблоку. У підвалі МСЧ-126 досі лежать їхні речі.

Номер слайду 13

Жахають пусткою велечезні коридори та просторі кімнати дитячого садка. Покинуті напризволяще іграшки та меблі поруч зі зловісним знаком «радіація». 

Номер слайду 14

Зараз зруйновані стіни школи, де раніше лунав дитячий сміх. Яскраві плакати та багато світла, більше не приносять ніякої користі.

Номер слайду 15

Збережена атмосфера радянських магазинів зразка 1986 року. Старі касові апарати, вцілілі корпуси лампових телевізорів і напівавтоматичних пральних машин, залишки прилавків - сучасники епохи, яка пішла назавжди.

Номер слайду 16

Уявити масштаби індустіалізації та розвитку дозвілля можна споглядаючи на покинуті споруди готелю “Полісся” та будинку культури “Енергетик”, адже у розвиненому місті вирувало життя молоді.

Номер слайду 17

Рудий ліс розташований в безпосередній близькості від Чорнобильської АЕС. Дерева взяли на себе потужний удар радіації, який пофарбував хвою в цегляний колір. І вони перетворилися в «іржавий» ліс. Загиблий лісовий масив був міною уповільненої дії, адже під час пожежі міг стати джерелом вторинного радіоактивного забруднення. Тому було прийнято рішення про поховання частини найбільш зараженої деревини. Згодом, екосистема почала відновлюватися і на цьому місці вирости молоді сосни.

Номер слайду 18

Територія ЧАЕСБіля адміністративного корпусу знаходиться меморіал, присвячений загиблим ліквідаторам.

Номер слайду 19

З оглядового майданчика Чорнобильської АЕС можна детально розглянути саркофаг, який накриває будівлю четвертого енергоблоку. Це унікальна споруда заввишки в 110 метрів, створена для консервації сильного радіаційного фону ЧАЕС, яка дозволяє убезпечити навколишню територію від радіоактивних речовин. Також на оглядовому майданчику встановлено пам'ятник ліквідаторам наслідків аварії на ЧАЕС.

Номер слайду 20

Градирні - це гігантські охолоджувальні вежі, які використовуються на атомних і теплоелектростан-ціях. Ці величезні споруди (понад 90 м) повинні були знижувати температуру на п'ятому і шостому блоках ЧАЕС. Однак, після аварії на четвертому енергоблоці, роботи на цих об'єктах були зупинені.

Номер слайду 21

 При в'їзді в місто Прип'ять розташовується так званий міст «смерті». Насправді, це звичайний пішохідний міст, який з'єднував місто з Чорнобильською АЕС. Під час аварії на атомній станції це місце накрила хмара радіонуклідів і радіаційний фон досягав 600 рентген на годину. Вважалося, що людина, яка пройшла по цьому мосту, через кілька діб неодмінно помирала. Звичайно, це все вигадка, проте саме тому він отримав таку назву.

Номер слайду 22

Тут можна познайомитися з найбільшим прісноводним хижаком - сомом. Зазвичай ці рибини ховаються на дні річок. А в каналі охолодження ЧАЕС їх можна не тільки побачити, а й погодувати.

Номер слайду 23

Висновки. Варто вивчати трагічні сторінки з історії своєї держави. Трагедія на Чорнобильській атомній станції 1986 року спричинила великомасштабне забруднення довкілля та трагічний відбиток на долях мільйонів людей. Ми маємо пам'ятати героїзм людей, які захистили майбутнє для наступних поколінь, щоб подібне не трапилось ніколи.

pptx
Додано
20 листопада 2023
Переглядів
211
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку