СТВОРЕННЯ СУЧАСНОГО ONLINE-ЗАНЯТТЯ ЗА ДОПОМОГОЮ ІНТЕРНЕТ РЕСУРСІВ: PADLET ТА LIVEWORKSHEETS.

Про матеріал
Розкрити можливості роботи з он-лайн сервісами Padlet та Liveworksheets. Ознайомити з он-лайн сервісами, які стануть корисними при підготовці до занять. Розглянути практичне застосування даних сервісів. Висвітлити доступність та ефективність застосування сервісів Padlet та Liveworksheets
Перегляд файлу

СТВОРЕННЯ СУЧАСНОГО  ONLINE-ЗАНЯТТЯ ЗА ДОПОМОГОЮ

ІНТЕРНЕТ РЕСУРСІВ: PADLET ТА LIVEWORKSHEETS

 

«Позашкілля – це живий організм, який реагує на всі зміни, що відбуваються в сучасному суспільстві»

Актуальність дослідження: у час потужної інформатизації дуже багато напрямків діяльності переноситься в мережевий формат, інтернет-технології стали піковим переломним моментом людства. Не обійшов стороною цей процес і позашкілля. Період вимушеного карантину, протягом якого працюють педагоги та навчаються діти, період змін, нововведень, перезавантаження поглядів, ідей, теорій. Під час вимушеного карантину педагоги шукають нові способи роботи з дітьми. Оскільки позашкільна освіта перебуває у стадії потужного розвитку, саме керівники гуртків допомагають вихованцям проводити дозвілля творчо, продуктивно, змістовно та цікаво.

Комп'ютерні комунікації сьогодні формують нове поле інформаційної культури, інформаційний простір, у яких реалізується діяльність сучасного суспільства. Інформаційний простір сьогодні – це нові можливості, що роблять навчання актуальним і креативним.

Використання он-лайн сервісів в освітньому процесі – це сьогодні нагальна потреба у педагогів, які прагнуть оптимізувати процес навчання та зробити його більш ефективним. Також важливим завданням для сучасного педагога – це медіа грамотність, навички роботи з технологіями, креативність та безперечно бажання працювати. Бо саме від бажання залежить продуктивність роботи з дітьми на відстані, баланс часу та розподіл завдань, впровадження нових ідей.

Мета:розкрити можливості роботи з он-лайн сервісами Padlet та Liveworksheets.

Завдання:

     ознайомити з он-лайн сервісами, які стануть корисними при підготовці до занять;

        розглянути практичне застосування даних сервісів;

     висвітлити доступність та ефективність застосування сервісів Padlet та Liveworksheets.

Аналіз останніх публікацій: сьогодні значного поширення в навчально-виховному процесі набули онлайн сервіси, зокрема Google Classroom; Liveworksheets; LearningApps; Thinglink; Padlet; Linoіt та багато ін.. Саме вони дають можливість зробити навчальні заняття більш ефективними та привабливими, що у свою чергу сприяє усебічному розвитку дітей, підвищенню інтересу до навчання, вихованню самостійності та відповідальності.

Виклад основного матеріалу: в наш час перед педагогами відкривається широкий вибір навчальних платформ та освітніх сервісів, які дозволяють проводити повноцінні заняття та діагностувати знання. Сервіси для педагогів дають можливість створювати завдання й тести, ділитися з дітьми відео і аудіо матеріалами, графічними зображеннями, фото, здійснювати спільне редагування файлів тощо. Інтернет-технології  постійно пристосовуються  до сучасних викликів, працюючи за запитом світової спільноти. Освітні платформи стають більш доступними, соціальні мережі додають до своїх функціоналів нові можливості.

Існує цілий спектр цифрових інструментів, які дозволяють створювати інформаційні продукти для підтримки навчального процесу. Разом з відомими програмами користуються попитом і набувають популярності різні сервіси, які дозволяють створювати ресурси, що використовуються як для роботи на занятті, так і для самостійної роботи дітей в карантинний період.

Серед величезного числа подібних можливостей пропоную розглянути онлайн-сервіс «Padlet», яким активно користуються педагоги нашого закладу при роботі з дітьми старшого дошкільного віку, в Школі раннього творчого розвитку «Пізнайко».

Онлайн-сервіс «Padlet» – це безкоштовний, простий та дуже практичний інструмент, завдяки якому можна виготовляти інтерактивні «дошки» найрізноманітніших форм. Цей сервіс надає 3 безкоштовні дошки, яких, у цілому, вистачає для роботи з гуртківцями.

Сервіс пропонує різні варіанти дизайну онлайн дошки: вибір фону, кольору сторінки, стандарту розстановки деталей, тобто є можливість створити свою унікальну дошку та налаштувати її під свій гурток (Рис.1.). Ці та інші налаштування легко змінювати. Кожна сторінка (дошка) має власну виняткову адресу, яку можна надіслати в популярні громадські мережі, зберегти у вигляді електронного документа в форматах pdf, Exel або відправити по електронній пошті, вставити до своєї сторінки або в блог завдяки html-коду, а також в налаштуваннях є можливість згенерувати для неї QR-код [3].

«Рис. 1». Приклад дизайну дошок

На дошку можна додавати текстові документи, фотографії, зображення, відео, аудіо- файли, знімки з веб-камери, вказувати посилання на інтернет-сторінки (Рис.2.) [2]. На дошку, яку ви створили можна додавати безліч віконечок з певною інформацією, яку ви хочете донести до своїх гуртківців.

Наприклад, оформлення заняття з логіки світу для дітей старшого дошкільного віку – у першому віконечку можна розмістити інформацію для батьків (коли завдання будуть змінюватись, посилання на офіційну сторінку закладу); девіз заняття; ознайомлення з новою темою (в мережі інтернет можна знайти безліч цікавих відео з теми); вивченого нового матеріалу схеми, таблиці, картинки з теми); додати цікаві вправи; цікаву фізкультхвилинку для дітей; практична частина заняття; Зорова гімнастика; підсумок заняття  та багато ін. «як показано на рис.2». Нашим гуртківцям та їх батькам подобається працювати з даним сервісом, тому що сторінка і саме заняття оформлено яскраво, цікаво, незвично та пізнавально.

 

«Рис. 2». Елемент оформлення онлайн дошки «Padlet»

Користуватися дошкою дуже легко, а можливості для застосування її в навчанні величезні.

Серед усього різноманіття он-лайн сервісів (інструментів), що можна використовувати з будь-якого гаджету, підключеного до мережі Інтернет під час занять, самостійної роботи та для підвищення мотивації до навчання дітей, варто виокремити безкоштовний он-лайн сервіс Liveworksheets.

Сервіс  Liveworksheets дозволяє робочі матеріали, створені в форматах docx, pdf, jpg і png, перетворити в інтерактивний матеріал для самоперевірки. Можна створювати робочі листи, які містять кілька типів завдань: додавання текстових полів для введення тексту, вибір правильної відповіді, вікторина з вибором правильної відповіді, зіставлення, перетягування правильної відповіді, завдання на прослуховування, завдання на вимову, відкриті питання; додавання mp3 файлів, додавання відео з YouTube, додавання посилань (Рис.3.) [1].

«Рис. 3». Приклад готових інтерактивних робочих аркушів

 

Тобто за допомогою даного сервісу є можливість створювати оригінальні, авторські, креативні матеріали, які можна використовувати для організації роботи гуртківців.

Щоб розпочати роботу з даним сервісом потрібно обов’язково зареєструватися. З переваг – реєструвати гуртківців не потрібно. Діти отримують завдання просто за посиланням. Сервіс англомовний. На сайті можна знайти  покрокові інструкції з відео щодо створення кожного завдання. Навіть якщо англійська вам незрозуміла, то по простим коротким відео можна зрозуміти, як додається той чи інший елемент.

Наприклад, «як показано на рис.4» завдання з англійської мови, гуртківці натискають на мікрофон та прослуховують слово англійською мовою, наступне завдання провести лінію від слова до відповідного малюнка. В кінці, коли завдання буде виконане потрібно натиснути на слово «FINISH», потім система автоматично підрахує правильні відповіді і діти побачать свою оцінку.

«Рис. 4». Приклад роботи з інтерактивним аркушем

Всі інтерактивні елементи додаються одним способом – розтягніть мишкою на потрібному місці робочого матеріалу – прямокутник. А потім введіть команди, наприклад, щоб створити інтерактивний аркуш де є можливість прослухати аудіо, а потім з’єднати слово з картинкою. Спочатку потрібно знайти в мережі інтернет картинку та завантажити  її на сайт. Потім

виділіть мишкою той елемент, який повинен містити аудіо та введіть команду «playmp3:» з’явиться віконечко через яке ви зможете додати аудіо файл, який вам потрібен.  Наступний крок – виділіть мишкою спочатку той елемент звідки потрібно вести стрілочку та введіть команду і її порядковий номер «join:1». Наступний крок виділіть місце куди потрібно вести стрілочку та введіть команду і її порядковий номер «join:1».

Он-лайн сервіс Liveworksheets допомагає гуртківцям перевірити, закріпити набуті знання в ігровій формі, що сприяє формуванню їх пізнавального інтересу. Також на сайті доступна велика база завдань, розроблених педагогами з різних країн, які можна використовувати для роботи з гуртківцями.

Висновок: використання он-лайн сервісів дозволяє урізноманітнити дидактичні матеріали для мережевої навчальної діяльності з акцентом на інтерактивні форми. Цільове включення інформаційних технологій у навчальний процес сприяє постійному динамічному оновлення змісту, форм і методів навчання і виховання. Дозволяє педагогу вирішувати проблеми, пов’язані з розробкою та використанням навчальних програмних продуктів якісно нового рівня.

Отже, використання он-лайн сервісів є вимогою сьогодення, необхідним чинником реалізації дидактичних цілей і завдань відповідно до освітнього стандарту, дає можливість підвищити рівень індивідуалізації навчання.

 

docx
Додано
22 листопада 2023
Переглядів
171
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку