Виступ на семінарі хореографічного спрямування

Про матеріал
Виступ (доповідь) на семінарі хореографічного спрямування про аналіз роботи художнього керівника дитячого колективу, з досвіду її роботи.
Перегляд файлу

Виступ на семінарі хореографічного напрямку.

                                      Тема:

«Аналіз педагогічного досвіду Тихонової Ольги Яківни в організації роботи і творчої діяльності народно-художнього ансамблю танцю «Веселка».

 

Доброго дня, шановні колеги, я б хотіла розглянути і проаналізувати педагогічні напрацювання і досвід Тихонової Ольги Яківни, яка в далекому 1972 році в Ізмаїлі при Палаці піонерів (зараз Палац дітей та юнацтва ім.. А.Т. Іванової) будучи молодим хореографом створила танцювальний ансамбль "Веселка".

 Пізніше я сама була учасницею цього чудового колективу і могла бачити роботу художнього керівника зсередини. Тому зараз я би хотіла взяти до уваги досвід роботи Тихонової О. Я. в організації творчого життя ансамблю «Веселка». Вважаю, що «Радуга» є одним з найяскравіших колективів нашого міста і області, з сорокарічним досвідом творчої діяльності, який має свою історію, статути і традиції. Цей розділ своєї роботи я будую на методах спостереження, бесіди, і самоаналізу.

Перший випуск "Райдуги" - всього 16 чоловік. Колектив ріс і розвивався, отримав звання "Зразкового", потім - "Народного". Сьогодні в ансамблі - 8 груп, більше 150 дітей, два керівника (з підготовчими і молодшими групами займається випускниця колективу Ірина Полякова).

І ось минуло 40 років. Ансамбль розвивався, отримав звання "Народного", але як і раніше керує ним Ольга Яківна. А допомагає їй випускниця ансамблю Ірина Полякова. Вона займається з малюками. Адже в складі ансамблю вже 150 учасників, 8 груп. Ххореографіческій ансамбль "Веселка" Ізмаїльського Центру позашкільної роботи і дитячої творчості 7 квітня зазначив в Палаці культури ім. Т.Г.Шевченка своє сорокаріччя.

Завдяки тому, що протягом семи місяців в колективі було піднято репертуар, пошиті костюми, продуктивно простроено репетиційний процес, за місяць до ювілею, концерт з двох відділень був повністю готовий. І це було не випадково, так як художній керівник поставив собі завдання до ювілейного концерту кілька разів «обкатати» програму на глядача під час виїзних виступів.

Завершували цю велику роботу генеральні репетиції, Це були репетиції не тільки на майданчику, де базується колектив, а й на сцені Палацу культури ім. Т.Г.Шевченка, де повинен був проходити урочистий концерт. Такі прогони програми включали в себе спільну роботу і звукорежисера, і светорежіссёра, і працівників сцени. Виконавці ж ще раз репетирували зміну костюмів з номера на номер, уточнювали виходи і відходи зі сцени, правильність розміщенні на майданчику, ну і, звичайно ж відточували свою майстерність.

Результат кропіткої і ретельної роботи було досягнуто. На ювілейному вечорі ансамблю «Росинка» перед глядачами постала насичена за характером і змістом, багата і різноманітна програма. Де були і життєрадісні танці, і кадрилі, і ліричні хороводи і багато іншого, що не залишило глядачів байдужими.

"Веселка" - це візитка нашого міста, - зазначає зі сцени заступник міського голови Лариса Дзиковським, яка прийшла привітати колектив і вручити керівнику і співробітникам грамоти міського голови за багаторічну працю і величезний особистий внесок у розвиток культури Ізмаїла. Привітання від імені міського відділу освіти та почесні грамоти вручила головний спеціаліст міського відділу освіти Ізмаїла Наталя Корольова. Друзі "Райдуги" - Ізмаїльське вище професійне училище Київської державної академії водного транспорту ім. П. Сагайдачного - подарували колективу семиколірний прапор.

Прийшли привітати колектив і випускники різних років, починаючи з самого першого випуску. Вони дарували улюбленому керівникові квіти, подарунки, свою творчість. Випускниця "Райдуги" Оксана Швець, стала професійною танцівницею, радувала глядачів оригінальними номерами. Випускниці останніх років спільно з тими, хто покине колектив вже в цьому році, піднесли Ользі Тихонової подарунок-сюрприз: відновили улюблений танець "Плескач". Самим незвичайним подарунком від випускників стали "сорок метрів веселки" - два набори семи кольорових стрічок, розтягнутих маленькими "радужнятамі" в різні боки залу у вигляді райдужної доріжки.

Великому тригодинному концерті були представлені всі найкреативніші танці "Райдуги" - "Павич", "Карнавал масок", "Танго мрій", "Місія виконана" та інші. Кожен незмінно викликав грім оплесків, крики "Браво!", "Молодці!", А танцю "Яблучко" навіть завзято свистіли в такт. Свої музичні подарунки колективу піднесли маленькі ізмаїльські вокалістки Ксенія Дорошенко і Біляна Мітєва, акордеоніст Андрій доків.

На святкове, барвистий захід зібралося чимало людей: у залі для глядачів стояли в проходах і навіть юрмилися на балконах все ті, кому не байдужа творчість талановитого колективу.

Концерт вийшов по-справжньому святковим, динамічним, райдужним - справжній подарунок від ювілярів глядачам.

Всім успіхів, визнання з боку публіки і професіоналів в той час, колектив зобов'язаний художньому керівникові Ользі Яківні. Так як її спільні незвичайні організаторські та педагогічні здібності привели до великих досягнень.

За час її керівництва, завдяки вибудуваній роботи колективу, як репетиційних занять, так і концертно-творчої діяльності, виховуючи на кращих зразках народної хореографії, ансамбль досяг високої виконавської майстерності. Це говорить про те, що застосовні Ольгою Яківною методи роботи з колективом були педагогічно грамотні, що і дозволило ансамблю досягти високих результатів.

Хотілося б відзначити, що в процесі аналізу роботи я виявила ще одне невід'ємну умову: для плідної і прогресивної роботи колективу необхідна підтримка і розуміння з боку дирекції навчального закладу, при якому він існує.

Багато років минуло з того моменту, коли місто Ізмаїл знайшов в особі ансамблю «Веселка» додаткове вогнище культури і естетичного виховання, де зберігають, продовжуючи пропагувати, кращі традиції народного мистецтва.


docx
Додано
24 січня 2022
Переглядів
173
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку