Виступ на тему: «Що таке креативність? Як її розвивати?»

Про матеріал
Об'єктом дослідження є креативна активність гуртківців шоу-театру «Імідж». Предмет дослідження: розвиток та формування творчої компетентності вихованців закладу в освітньому процесі. «Креативність - це просто створення зв'язків між речами. Коли творчих людей питають, як вони щось зробили, вони відчувають себе трохи винуватими, тому що вони не зробили нічого насправді, а просто помітили. Це стає їм зрозумілим з часом Вони змогли зв'язати різні шматочки свого досвіду і синтезувати щось нове. Це відбувається тому, що вони пережили й побачили більше, ніж інші, або тому, що вони більше про це міркують» Стів Джобс
Перегляд файлу

 

Комунальний позашкільний навчальний заклад

«Кіровоградський обласний центр дитячої та юнацької творчості»

 

Методичне об’єднання керівників театральних гуртків

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Виступ на тему:

 

«Що таке креативність? Як її розвивати?»

 

 

 

 

 

 

 

 

Підготувала: Круніч Юлія Олегівна,

керівник гуртка Народного художнього колективу

шоу-театру «Імідж»

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Кропивницький 2020 р.

 

 

 

 

Тема: «Що таке креативність? Як її розвивати?»

 

Об'єктом дослідження є креативна активність гуртківців шоу-театру «Імідж».

Предмет дослідження: розвиток та формування творчої компетентності вихованців закладу в освітньому процесі.

 

«Креативність - це просто створення зв'язків між речами. Коли творчих людей питають, як вони щось зробили, вони відчувають себе трохи винуватими, тому що вони не зробили нічого насправді, а просто помітили. Це стає їм зрозумілим з часом Вони змогли зв'язати різні шматочки свого досвіду і синтезувати щось нове. Це відбувається тому, що вони пережили й побачили більше, ніж інші, або тому, що вони більше про це міркують» Стів Джобс

Проблематика креативності та творчості активно піднімається у сучасних реаліях життя. Креативність - слово, яке сьогодні у всіх на вустах. Це пов’язано із новими викликами та задачами, які ставлять перед нами умови життя сучасної людини, які, відповідно, вимагають від неї здатності поєднувати думки, знання, можливості та цінності у різні способи, а отже досить високих показників креативності та нестандартності мислення, що дозволяє знайти вихід зі, здавалося б, безвихідних ситуацій. В умовах, що постійно змінюються, найкраще орієнтується, працює, приймає рішення людина творча, гнучка, креативна, комунікабельна, здатна до генерування і використання нового (нових ідей і задумів, нових підходів, нових рішень).

Творчість базується на розвинених мисленні та уяві, інтелекті та є їхнім особистісним дериватом (тобто особистісною похідною інтелекту й уяви). Суміжним поняттям творчості є креативність.

Креативність (лат. сreation - творення, створення) - поняття, що включає в себе минулі, супутні і наступні характеристики процесу, у результаті якого людина (група людей) створює щось, що не існувало раніше. Креативність розглядається, як правило, з трьох сторін: як процес творчості, як його продукт і як властивість особистості. Л.І. Шрагіна, М.І. Меєрович доповнюють - креативне середовище.

Цей термін тісно пов’язаний з теорією Д. Гілфорда, який виокремлював у ній оригінальність, швидкість, гнучкість. На креативність впливають ряд чинників, зокрема: індивідуальні риси; мотивація; зовнішнє середовище; стиль мислення; система; знання; культура; інтелект. У рамках креативності виокремлюють оригінальність, або здібність надавати незвичні відповіді; семантичну гнучкість, тобто уміння виявляти різні способи використання предмета; образну гнучкість, тобто здібність бачити нові властивості об’єкта; семантичну спонтанність, тобто легкість виникнення різноманітних ідей. Якщо вам здається, що креативність — це не про вас, почніть сприймати її як навичку, а не як вроджений талант. Адже креативними не народжуються, а стають.

 

Вправи для розвитку креативності, які допоможуть підготувати мозок і потренувати вашу креативність.

1. «Асоціації» За 5 хв. Напишіть максимальну кількість асоціації на будь який іменник. Або дайте відповідь «Який, або яка?» Наприклад: лимон - жовтий, кислий, зелений, гнилий, пахучий, фрукт, смачний, свіжий, гнилий, соковитий, іграшковий і т.д. Через деякий час поверніться до завдання і запишіть декілька нових асоціацій. В дану гру можна грати в компанї сімї чи друзів, по черзі називаючи асоціацію.

2. Віддалені асоціації. Цей тест пропонує вам три слова, між якими, здавалося б, немає жодного зв’язку. Наприклад: Падіння – Актор – Пил. Вам потрібно знайти четверте слово, яке б об’єднувало ці три слова. В наведеному вище випадку це слово – зірка (падаюча зірка, кінозірка та зоряний пил). Ви не зможете розв’язати це завдання, якщо будете намагатися відшукати схожі риси трьох об’єктів – адже між ними немає нічого спільного. Натомість, тут, як і у випадку із загадками, вам допоможе прозріння. Ось кілька таких тріад, які допоможуть вам протестувати власну креативність: Час – Волосся – Дорога Біль – Мисливець – Капуста

3. «Незвичне життя речей»: за хвилину напишіть максимальну кількість способів застосування олівця / свічки / бублика/ ложки/ дзеркала тощо.

4. «Цікаві речення» Напишіть 10-15 речень, використовуючи за основу наступні букви «КТСБ» або «АНРЧ» Наприклад: «Кошеня теребило стрічку бабусі» «Аня носила рожеві червички»

5. «Генератор маячні»: перерахуйте, що спільного, наприклад, у літака та ведмедя (щонайменше 10 пунктів!). Або у ноги та картини.

6. Виконайте звичну задачу у незвичний спосіб. Це може бути що завгодно: робити лівою рукою те, що зазвичай робите правою, піти на роботу іншим маршрутом, змінити налаштування інтерфейсу в смартфоні тощо.

7. Гнучкість мислення — це можливість дивитись на звичні речі під новим кутом зору. З роками це вдається все складніше, але саме ця навичка важлива для креативності. Перевірити, наскільки гнучким є ваше мислення, можна просто зараз — за допомогою тесту Струпа. Подивіться на малюнок і спробуйте називати справжні кольори слів, не звертаючи увагу на підписи.

8. Проблема зі свічкою. Цей тест вважається класичним завданням для оцінки здатності креативно вирішувати проблеми. Він був вигаданий психологом Карлом Данкером ще у 1945-му році. Людині, яка брала участь у тесті, коробка канцелярських кнопок, пачка сірників та свічка. Завдання полягало в тому, щоб прикріпити свічку до стіни таким чином, щоб при горінні віск не капав на стіл, який знаходиться під свічкою. Якщо раніше вам не доводилося вирішувати цю задачку, то пропонуємо також спробувати вирішити її самостійно.

9. Загадки. “Коробка без петель, ключа чи кришки, але при цьому приховує золотий скарб. Що це таке?” це загадка Більбо Бегінса у книзі “Хоббіт”. Загадки пропонують запитання, на яке, здається, немає відповіді, аж поки рішення раптом не виникає у вашій голові, як прозріння. Психологи використовують загадки для оцінки креативного потенціалу та конвергентного мислення. На відміну від тесту альтернативних способів використання, тут ви повинні прийти до єдино-правильного рішення.

Ось одна з таких загадок:

А. Що не може збільшити лупа в трикутнику?

Б. Цей маленький старий годинникар прагне перевірити вашу спостережливість і уважність. Він виставив у вітрині дев'ять чудових годинників і пропонує вам розставити їх у десять рядів по троє годинників у кожному. Ви будете просто молодцем, якщо впораєтесь менш ніж за п'ятнадцять хвилин!

В. Які питання (не більше 10) потрібно задати людині, що загадала число від 1 до 1000, щоб одержуючи на них тільки відповіді «так» і «ні» відгадати це число. Спробуйте знайти відповідь на це запитання самостійно.

10. Вправа «Трансформація» Інструкція: Вам необхідно намалювати малюнки до кожної пари кружечків. Вони не повинні повторюватися, художні здібності не мають значення. Проявіть свою оригінальність та винахідливість.

 

1

 

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
3.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
4.3
Всього відгуків: 1
Оцінки та відгуки
  1. Панасюк Ирина
    Загальна:
    4.3
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    3.0
    Відповідність темі
    5.0
docx
Додано
8 січня 2022
Переглядів
492
Оцінка розробки
4.3 (1 відгук)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку