«Вміння вчитися» як одна із ключових компетентностей на уроках української мови та літератури

Про матеріал
У презентації вміщено матеріал на тему: " «Вміння вчитися» як одна із ключових компетентностей на уроках української мови та літератури"
Зміст слайдів
Номер слайду 1

«Вміння вчитися» як одна із ключових компетентностей на уроках української мови та літератури

Номер слайду 2

У своїй практиці використовую ряд активних методів навчання, прийомів та різноманітних вправ, які спрямовані на формування компетентності «вміння вчитися» « Ключ» - завдання, виконуючи яке дитина може оцінити рівень своїх знань з певної теми, побачити прогалини, визначити зону найближчих дій. Наприклад. Виберіть із дужок потрібну букву відповідно до правил чергування у-в;і-й і запишіть у дві колонки слова:1) з буквами у,і; 2) –в,й. Схід(і,й)захід;степ(і,й)море;знання(і,й)уміння;села(і,й)міста;сон(у,в)руку;знищений(у,в)щент;він(і,й)шов;спитай(у,в)мами;трапилось(у,в)перше;сиджу(у,в)дома;стану(у,в)чителем;рано(у,в)став;досить(у,в)порядкований;ощадливість(і,й)бережливість;дощ(у,в)щух;з′єднані(у,в)спілку. З других букв записаних слів прочитаєте початок афоризму англійського богослова 17 ст. Томаса Фуллера «………………………………..,той нічого не навчиться»(хто ні про що не питає).

Номер слайду 3

Іменники поставте в родовому відмінку однини й запишіть у дві колонки: 1) із закінченням – а;я 2) –у;ю. Скарб,Ніжин,ерудит, ліс, обсяг, Вашингтон(місто),Ізмаїл(місто), вітер, аґрус, Вашингтон(штат), дуб, Дністер, інститут, Дон, Дунай, інвестор, листопад(місяць), інстинкт, листопад(опадання листя), ящик, йорж, аміак. З перших букв записаних іменників прочитаєте вислів М. Коцюбинського «Не відділяй слова від діла».

Номер слайду 4

Використовую мнемонічні підказки для деяких правил з української мови. Мнемоніка (грец. τα μνημονιχα — мистецтво запам'ятовування) (мнемотехніка) —сукупність прийомів і способів, що полегшують запам'ятовування і збільшують обсягпам'яті шляхом утворення штучних асоціацій. Дзвінкі приголосні звуки

Номер слайду 5

Найбільше учням подобається сенкан (сенкен або синквейн). Це міні-стратегія, яка підсумовує інформацію, висловлює складні ідеї, відчуття й уявлення в декількох словах. Приклади сенканів. Мова. Складна, синтаксична. Утворює, з'єднує, конструює. Душа менталітету кожної нації. Рідна. Речення. Предикативне, модальне. Складається, надає, зв'язує. Синтаксична одиниця вираження думки. Соковите.

Номер слайду 6

Найефективніше формування «вміння вчитися» відбувається міжпредметним шляхом, адже вміння формуються синхронно у межах усіх навчальних предметів, встановлення міжпредметних зв’язків розвиває уміння отримані знання застосовувати в різних ситуаціях. Тому ефективним є проведення бінарних уроків: українська література- історія, українська мова – математика, українська література- музичне мистецтво … На інтегрованих уроках особливу увагу приділяю елементам творчого пошуку. Пропоную вашій увазі деякі теми уроків з інтеграціями, які застосовую у практиці: Урок з української літератури в 7 класі . Тема. Людська доброта і жорстокість, милосердя та справжня турбота про природу в оповіданні Є. Гуцала “Сім’я дикої качки”. Інтеграція. Біологія, Екологія рідного краю. Учні виконували випереджальне домашнє завдання щодо свійських і домашніх пташок. Даний урок виховує любов до природи, бажання берегти й любити рідну землю, естетичні смаки й почуття.

Номер слайду 7

Урок з української мови 6 клас Тема. Правопис числівників.Інтеграція : Математика. На уроці пропоную завдання, задачі з числівниками, які треба записати словами. Даний етап уроку розвиває інтелектуальні й творчі здібності учнів, мислення та мовлення школярів, їхню увагу, пам'ять, спостережливість, кмітливість. Урок з української літератури 8 клас. Тема. Українські історичні пісні. Пісні про звитяжну боротьбу козаків із турецько-татарськими нападниками. Інтеграція: Історія України. Мистецтво. Учні виконували випереджальне домашнє завдання щодо періоду в історії «Боротьба козаків із турецько –татарськими нападниками». Даний етап підвищує якість знань з мистецтва, розвиває творче мислення, узагальнює і й систематизує знання з історії України. Урок з української літератури 9 клас. Тема. Т. Шевченко «Іван Підкова». Учні робили повідомлення про боротьбу козаків із загарбниками. Розказували про історичну постать – Івана Сірка. Даний етап уроку узагальнює й систематизує знання з історії України.

Номер слайду 8

ДЯКУЮ ЗА УВАГУ !Щоб вивчити щось швидко і добре, треба це «щось» бачити, чути і відчувати. Томас Стоквел

pptx
Додано
7 січня
Переглядів
214
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку