Вставні речення, розділові знаки при них

Про матеріал
Мета: поглибити знання про вставні конструкції, зокрема про вставні речення ; правильно розставляти розділові знаки та інтонувати речення зі вставними конструкціями; виховувати любов до рідної мови.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Мова – то предків надбання Вставні речення, розділові знаки при них.

Номер слайду 2

“ Просвітницька хвилинка” Люди говорять різними мовами. Їх нараховується приблизно 6 тисяч. 21 лютого відзначається Міжнародний День рідної мови . Це відносно молоде свято - до календарів всього світу воно ввійшло тільки в 1999 році. І в Україні воно також лише почало писати свою історію, хоча сама проблема української мови на українських землях нараховує кілька століть.

Номер слайду 3

Де і коли народилася традиція святкувати Міжнародний день рідної мови? Історія свята, на жаль, має дуже трагічне начало. Святкуємо ми цей день з присмаком гіркоти. 21 лютого 1952року у Бангладеші влада жорстоко придушила демонстрацію протесту проти урядової заборони на використання в країні бенгальської мови.

Номер слайду 4

Відтоді цей день у Бангладеші став днем полеглих за рідну мову. Минуло багато років . Аж у жовтні 1999 року на Тридцятій сесії Генеральної конференції ЮНЕСКО було запроваджено Міжнародний День рідної мови, а починаючи з 21 лютого 2000 року , цей день відзначають і в нас.

Номер слайду 5

Нині українська мова утверджується не лише як державний атрибут , а повертається в річище плекання рідної культури .

Номер слайду 6

РОБОТА З ТЕКСТОМ Завітати у Чернятин , скажімо , у вихідний день – значить побувати на святі кольорів. Таких вишнево – бордових вишиванок і своєрідних спідниць – ” обгорток” ( жінки обгортають їх навколо стану) не побачите ніде, тільки в цьому селі.

Номер слайду 7

Проблемна ситуація * Вихователь ( виховання є тільки одним із засобів виховання), поставлений віч - на – віч з вихованцем, у самому собі має всю можливість успіхів виховання. * Митька Чубатий – так звали вантажника, що стояв поруч – глянув на неї.

Номер слайду 8

* Містять у собі додаткові повідомлення , побіжні зауваження до основної думки *З’являються не заплановано * Є переважно реченнями * Вимовляють швидко , виділяють невеликими паузами. * Виражають ставлення мовця до висловленої ним думки * Не виступають членами речення, але мають з ним змістовний зв’язок Вставлені конструкції Вставні конструкції

Номер слайду 9

Якась гостра цікавість притягала її увагу до тої людини , яка, їй здавалось, навіть диха сьогодні інакше , ніж завжди. На валах – здавалося, що то мушкетні постріли, - тріскався закутий у кригу гострокіл.

Номер слайду 10

Розподільний диктант 1. А Ярема – страшно глянуть – по три , по чотири так і кладе. 2. І , здавалося, щастя, чарівне , як казка, літає над землею райдужним крилом. 3. Єсть у мене щирий батько ( рідного немає ) – дасть він мені раду з вами. 4. Вона кинулась до порога і побачила , нарешті, свого дорогого Андрія.

Номер слайду 11

Рідний край У всіх людей одна, мабуть, святиня. Куди не глянь, де не спитай. Рідніше, безумовно, їм своя пустиня, Аніж земний в пустині рай. Їм красить, безперечно, все їх рідний край. Нема (ви знаєте) без кореня рослини, А нас, людей, нема без Батьківщини.

Номер слайду 12

1) Може то птахи приносять на своїх крилах весну? 2) Зоре моя вечірняя зійди над горою. 3) Не було здається хати біля якої не кущувала б калина. 4) Прощай моя люба прощай моя мила. 5) Стелися барвінку буду поливати.

Номер слайду 13

СПРОБУЙ ЗАПЛУТАТИ! Може ще й не весна, а тільки відлига? Лелека може помститися людям за зруйноване гніздо.

Номер слайду 14

Диктант - тест А) Напевне, це й справді не жінка, а саме літо йде собі за городами , лісами, співаючи, нахиляється до суничників і грибовищ, підіймає руки до плодючого дерева. Б) Тепер, щоправда, довкола було досить голо і сумно. В) Там батько, плачучи з дітьми ( а ми малі були і голі), не витерпів лихої долі , умер на панщині. Г) Я , по правді, сказавши, й тепер трохи дивуюсь , що мені так легко пишеться до Вас.

Номер слайду 15

Домашнє завдання Параграф 26. Вправа 340. * Написати коротко про своє місто, використовуючи вставні та вставлені конструкції

ppt
Додано
20 січня 2019
Переглядів
2788
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку