Однорідні й неоднорідні означення

Про матеріал
МЕТА:поглибити й систематизувати знання учнів про однорідні й неоднорідні означення; формувати вміння розрізняти їх у реченнях, доцільно використовувати у власному мовленні, правильно виділяти їх на письмі, виразно читати речення з однорідними й неоднорідними членами, розвивати спостережливість, кмітливість, образне й логічне мислення, творчу уяву; виховувати почуття прекрасного, любов до природи.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Практична робота Знайдіть однорідні члени речення 1. Це ранкова зоря, чи ще вечірня догоріти не встигла? 2.Справжній поет повинен мати своє обличчя , і почерк , і ходу. 3. Скільки душевної витонченості й такту , святості й доброти було в наших матерів.

Номер слайду 2

” Снігова куля”

Номер слайду 3

Однорідні й неоднорідні означення

Номер слайду 4

Пізнавальне завдання Берези милі, білокорі чекають райдугу свою. Понад дорогою над тином в огороді росте кілька високих розкішних плакучих верб.

Номер слайду 5

Однорідними означеннями слід вважати: Прикметниковий і дієприкметниковий зворот, який стоїть після означення: У просторому, залитому сонцем кабінеті було пишно , багряно від прапорів. Означення, якщо вони стоять після означуваного слова: Прийде пісня, мов дружна весна, шумовита , рвучка, голосна. Художні означення ( ? ) : Якісь солодкі, любі спогади та думки колисали його серце (М.Коцюбинський).

Номер слайду 6

Неоднорідні означення: Сполучення якісного і відносного прикметників , займенників і прикметників, дієприкметників: Одшуміли перші весняні грози. Настали теплі погожі дні.

Номер слайду 7

Гра “ Упіймай означення” І на злість недобрій, темній силі журавлі кричать на небосхилі. Сумними довгими ключами летять у вирій журавлі.

Номер слайду 8

Сонце дивилося з … неба. Сонячний промінь постукав у … вікно. І варіант ІІ варіант

Номер слайду 9

Диференційоване завдання * Вправа 273 ** Скласти речення за схемами : О, і О, і О О чи О , О чи О. О або О або О. *** Скласти міні – розповідь в художньому стилі з елементами опису, використавши однорідні й неоднорідні означення, на тему “ Найкраще місце на землі.

Номер слайду 10

Домашнє завдання Вивчити с.170. * Вправа 276 ** З художньої літератури виписати речення з однорідними й неоднорідними означеннями *** Твір – опис за картиною “ В обіймах снігу” О.Кульчицької , використовуючи однорідні й неоднорідні означення ( с.172)

ppt
Додано
20 січня 2019
Переглядів
4515
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку