Як первісна людина господарювала

Про матеріал
1. Які були знаряддя праці та заняття первісних людей 2. Як зміна клімату вплинула на життя первісних людей 3. Чому і як розвивалось людське господарювання
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Як первісна людина господарювала

Номер слайду 2

Згадаймо. Що таке господарство? Які галузі господарства вам відомі? Які типи господарства існували протягом історії людства? Чим відрізняються привласнювальний, відтворювальний та товарний типи господарства?

Номер слайду 3

Чому камінь був основним матеріалом для знарядь праці первісних людей? Як вони їх виготовляли? Де їх використовували?

Номер слайду 4

Первіснадоба. Кам’янийвік. Добаметалівпалеолітмезолітнеолітенеолітбронзовий вікзалізний вік

Номер слайду 5

План 1. Які були знаряддя праці та заняття первісних людей2. Як зміна клімату вплинула на життя первісних людей3. Чому і як розвивалось людське господарювання

Номер слайду 6

Антропогенез -процес формування людини сучасного типу.

Номер слайду 7

1. Які були знаряддя праці та заняття первісних людей. Давні мешканці теперішньої Європи — пітекантропи — харчувались плодами, корінцями і пагонами рослин. Тому вони постійно пересувались у пошуках їжі. Іноді вживали м’ясо, полюючи на оленів, коней і антилоп. Вони не вміли добувати вогонь, але використовували його з природи для своїх потреб. Їхнє господарство було привласнювальним.

Номер слайду 8

Заняття перших людей. Археологічні знахідки свідчать, що первісні люди виготовляли знаряддя праці в основному з каменю. Тому цей період історії людства називають кам’яним віком.

Номер слайду 9

Заняття перших людей. Кроманьйонці були вправними мисливцями на великого звіра: печерного ведмедя, волохатого носорога і навіть мамонта. Вдале полювання на мамонтів забезпечувало людину не лише м’ясом. З його бивнів і кісток споруджували житло, виготовляли знаряддя праці, зброю, прикраси. Жир використовували для обігрівання й освітлення жител, зі шкір мамонта й інших тварин виготовляли одяг. Жиром обігрівали й освітлювали житла. Під час полювання використовували списометалки, пастки для птахів, вовків, лисиць та інших тварин. За допомогою гарпуна ловили рибу. Вперше на сліди цієї людини натрапили в печері Кро-Маньйон (Франція)

Номер слайду 10

Чому, на твою думку, кроманьйонці полювали успішніше за попередників?Знаряддя праці кроманьйонців були різноманітні: різці для роботи з кісткою, скребки для обробки шкіри, сокири, ножі, пилки, наконечники тощо. Вони носили штани, куртки, взуття, рукавиці зі шкір мамонта та інших тварин.

Номер слайду 11

Заняття перших людей. Отже, тривалий час первісні люди лише споживали те, що давала природа; займалися збиральництвом — використовували для їж і плоди диких рослин, їстівне коріння, гриби; полювали на диких тварин, рибалили. Тип господарства, при якому люди брали все необхідне для життя у природи, називається привласнювальним.

Номер слайду 12

Неандертальці пристосовувались до життя в умовах різкої зміни клімату — похолодання і наступу льодовика: не лише використовували, а й навчилися добувати вогонь, удосконалили способи полювання. Будували житло з кісток тварин і покривали його шкурами. Зі шкур виготовляли одяг. Льодовиковий період, льодовикова ера — тривалий етап в історії Землі, під час якого відбувалося значне зниження температури атмосфери на великих територіях. Назва походить від річки Неандерталь (Німеччина), у долині якої вперше було знайдено їхні рештки

Номер слайду 13

Чим зайняті зображені на ілюстраціях пітекантропи і неандертальці? Які знаряддя праці вони використовували?

Номер слайду 14

Австралопітек(«південна мавпа») – близько 4 млн. років тому«Людина вміла» (Homo Habilis) - близько 2,5 млн. років тому. Пітекантроп (Homo Erectus) – близько 1,7 млн. років тому4. Неандерталець ( знайдено вперше 1856 р. в долині річки Неандер, Німеччина). – 150-28 тис. років тому.5. Кроманьойнець (Homo sapiens) – перші рештки датуються більше 100 тис років тому. – перші рештки знайдено в місцевості Кро-Маньйон(Франція)

Номер слайду 15

Номер слайду 16

2. Як зміна клімату вплинула на життя первісних людей. Заповніть комірки у схемі, відтворюючи причиново-наслідкові зв'язки.

Номер слайду 17

Як змінилося життя людей?З кінцем льодовикового періоду пов’язують початок нової доби за археологічною періодизацією - мезоліту. На землях України ця доба тривала від 10 тис. років тому до 7 тис. років тому. Близько 10 тис. років тому завершився льодовиковий період, саме тоді в Європі встановився клімат, подібний до сучасного. Подібним до сучасного став і тваринний світ. Було винайдено лук і стріли. До спорядження мисливців узимку додалися лижі. Люди доби мезоліту користувалися також човнами. Дослідники вважають, що саме за тих часів було приручено собаку - незамінного помічника під час полювання.

Номер слайду 18

3. Чому і як розвивалось людське господарювання. Мисливці кам’яного віку нерідко приносили з полювання дитинчат тварин та поступово навчилися доглядати їх. Так виникло скотарство. Близько 8 тисяч років тому вперше були одомашнені кози та вівці, пізніше — свині й віслюки, верблюди, корови, коні. Скотарство забезпечувало людей м’ясом, молоком, шкірою та вовною. Із часом почали використовувати худобу для перевезення вантажів, оранки землі. Поступово виокремилися племена скотарів, які вели кочовий спосіб життя, постійно пересуваючись у пошуках нових пасовищ. Вони приручили коня, створили колісний транспорт та вдосконалили зброю. Тип господарства, при якому необхідні для життя засоби людина виробляла самостійно, називається відтворювальним. Неолітична революція — історичний період переходу в епоху неоліту від привласнюючого до відтворюючого типу господарства.

Номер слайду 19

Опиши малюнок. Який тип господарства зображено — привласнювальний чи відтворювальний? Обґрунтуй свою думку.

Номер слайду 20

Що таке ремесло?За неоліту в житті людей сталися й інші важливі зміни: люди навчилися свердлити й шліфувати камінь і деревину, з глини робити посуд, прясти й ткати, шити одяг з тканин. Виняткове значення мало винайдення глиняного посуду. Люди помітили, що вогка глина на вогні твердіє, не розмокає у воді. Вони ліпили посуд із вогкої глини й обпалювати його в печах. Щоб глиняні посудини мали круглу форму, їх виготовляли на гончарному крузі. У них зберігали зерно, воду, молоко..

Номер слайду 21

Горщики, виліплені руками та зроблені на гончарному крузіРоздивіться ілюстрації. Які горщики досконаліші за формою, які було робити легше й швидше? Чому тільки з винайденням гончарного круга стало можливим виготовляти тонкостінні, високі глечики, великі посудини?

Номер слайду 22

Виготовлення тканин. Копіткою працею було й виготовлення тканин. На дерев’яну раму вертикально натягували рівний ряд пряжі (ниток). Щоб нитки не сплутувалися, до їхніх кінців знизу прив’язували камінчики. Через ряд упоперек пропускали інші нитки — так ткали перші тканини.

Номер слайду 23

Перевір себе1 Як змінювались знаряддя первісних людей для полювання і рибальства?2. Коли і як люди почали обробляти землю? Що це змінило в їхньому житті?3. Коли людина почала приручати диких тварин і як це їй допомогло?4. Розкажи про перші ремесла в історії людства.5. Які ознаки привласнювального господарства? Наведи приклади.6. Які ознаки відтворювального господарства? Наведи приклади.

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
5.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
5.0
Всього відгуків: 2
Оцінки та відгуки
  1. Купенко Ігор Андрійович
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  2. Земляна Оксана
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
pptx
Додав(-ла)
Ткачук Дарина
До підручника
Всесвітня історія. Історія України 6 клас (Пометун О.І., Мороз П.В., Малієнко Ю.Б.)
Додано
7 вересня 2023
Переглядів
4482
Оцінка розробки
5.0 (2 відгука)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку