Як правильно оформлювати реферат?

Про матеріал
Як правильно оформлювати реферат? Корисний роздатковий матеріал для студентів або учнів 10-11 класу.
Перегляд файлу

ЯК ПРАВИЛЬНО ОФОРМЛЯТИ РЕФЕРАТ?

 

Використовуйте шрифт Times New Roman.

Традиційно використовується кегль 14-й. Як правило, для навчальних робіт вибирається 14-й, але якщо обсяг реферату великий, є сенс вибрати кегль трохи менше. А ось більший - не можна, так як викладач відразу зрозуміє, що ви візуально роздмухуєте обсяг.

Міжрядковий інтервал - полуторний. Більший інтервал, знову ж, говорить про спробу змухлювати з об'ємом.

Орієнтація аркуша - книжкова. Альбомна іноді допускається при оформленні додатків (наприклад, широких таблиць).

Поля: 1,5 см для верхнього, 3 см для нижнього, 1,5 см для правого і 2,5 см для лівого (1 см - запас для підшивки аркушів). Збільшення полів іноді використовується студентами для збільшення числа листів, але ця практика може призвести до неприємностей, особливо якщо ви зовсім знахабніли і виставили в налаштуваннях 3 - 3 - 3 - 4.

Листи форма А4, щільність - стандартна для роздруківки принтером, колір білий.

Текст друкується тільки на одній стороні аркуша. Оборотна повинна залишитися чистою. До речі, поширена помилка серед новачків, часто пишуть з обох сторін, як в зошиті.

Нумерація (арабськими цифрами) проставляється з другого аркуша (з введення). 1-й листи (титульний), відповідно до Держстандарту, не нумеруються, але враховуються в підрахунку. Простіше кажучи, на першому аркуші внизу цифр немає, на аркуші з введення - вже ставиться «2». Додатки не нумеруються.

Титульний лист складається з наступних частин:

- Шапка з повним найменуванням навчального закладу (вузу, коледжу, школи і т. Д.), Назвою факультету і кафедри, а також і фразою «Міністерство освіти і науки України» (її при оформленні титульного аркуша реферату іноді виключають). Форматування - по центру.

Наш навчальний заклад називається: Відокремлений структурний підрозділ «Бердянський машинобудівний фаховий коледж Національного університету «Запорізька політехніка».

- Напис «РЕФЕРАТ» з назвою роботи і зазначенням дисципліни. Форматування по центру. Іноді назва вказується просто, без лапок, іноді вписується у формулу ... на тему «Ν» ... (те ж саме із зазначенням дисципліни; конкретні вимоги уточнюйте на кафедрі). Форматування по центру, розташування - приблизно посередині листа (або трохи вище).

- Дані про автора (ПІБ, курс, іноді група або відділення) та наукового керівника/викладача (ПІБ, посада, науковий ступінь). Цей блок розташовується на 7 - 9 інтервалів нижче попереднього. Зверніть увагу на те, що блок розташовується праворуч, але перші літери рядків розміщені в одну лінію - домогтися такого розташування можна, використовуючи клавішу Tab.

- Заключний блок з інформацією про місто, в якому знаходиться навчальний заклад, і рік написання роботи. Розташовується в самому низу аркуша, форматування по центру.

оформлення титульної сторінки
Основний кегль при оформленні титульного аркуша - 14, але слово «РЕФЕРАТ» і назву теми зазвичай набираються крупнішим.

 

 

 

ЯК ПИШЕТЬСЯ ЗМІСТ РЕФЕРАТУ?

Зміст пишеться відразу після титульного аркуша, зазвичай в рефераті розділи не мають підрозділів, як в інших роботах.

Приклад оформлення змісту
Посередині аркуша в першому рядку верхнім регістром пишеться слово ЗМІСТ і вже під ним перераховуються елементи роботи (вступ, назви розділів, висновки, список джерел, додатки).

 

 

ЯК ОФОРМЛЯЄТЬСЯ СПИСОК ВИКОРИСТАНОЇ ЛІТЕРАТУРИ?

 

Як правило, кількість джерел у рефераті невелика (10-20 джерел), вказуються в кінці роботи списком в алфавітному порядку або по ходу використання в написанні роботи (уточнюйте у вимогах кафедри). Іноземні джерела вказуються в останню чергу, продовжуючи загальну нумерацію.

Для кожного з елементів, крім додатків, вказується номер сторінки. Додатки не нумеруються, оскільки можуть являти собою не тільки листи, але і папки з матеріалами, диски і т. д.

 

У верхній частині аркуша пишеться: «ЗМІСТ» (без лапок, верхнім регістром). Далі йде інформація про елементи роботи з форматуванням по лівому краю, але сторінки вказуються навпаки, з форматуванням по праву.

 

  11. На початку роботу знаходиться вступ. Як правило, всі навчальні реферати містять цю частину, аналогічно курсові і дипломні.

 

   12. Основна частина реферату ділиться (за рідкісними винятками) на розділи. Іноді всередині розділів виділяються параграфи (або пункти).

 

  13. Розділи починаються з нового аркуша. Іноді з нового аркуша починаються і параграфи (цей момент уточніть в методичці).

 

Негласне правило: завершальна частина розділа повинна займати не менше чверті аркуша. У хитрих студентів, які роздмухують обсяг, кінці розділа «висять» кількома рядками на майже чистому аркуші, що викликає сильне роздратування у викладачів: вони відчувають, що їх, як би так висловитися ... вважають дурнями.

 

 14. Висновок також починається на окремому аркуші.

 

 15. Заголовки структурних елементів реферату (вступу, висновків, списку літератури, найменування розділів) оформляються одноманітно. Форматування - по центру. Зазвичай - верхнім регістром. Можливо додаткове використання Болда (жирного).

 

Не допускається оформлення назви одного елемента верхнім регістром, іншого - нижнім.

 

Виняток: Параграфи і пункти, якщо вони не починаються на окремих аркушах, можуть оформлятися нижнім регістром і болдом при оформленні назв глав верхнім регістром. У цьому випадку вони вважаються складовою частиною розділів. Цей нюанс краще уточнити у викладача.

 

   16. Назви розділів, параграфів, пунктів та інших елементів роботи пишеться без лапок.

 

  17. Увага! Після назв розділів, слів «Вступ», «Висновок», «Додаток» і фрази «Список літератури» крапка не ставиться! Не ставиться !!! Не ставиться !!! Дуже часта помилка. Доводить викладачів до істерики

 

   18. Список літератури оформляється на окремому аркуші. У рефератах число використаних матеріалів невелика, тому групи у списку літератури, як правило, не виділяються (втім, це залежить від вимог кафедри та наукового керівника). Але якщо в списку літератури є джерела, а не тільки наукові дослідження, виділення груп необхідно. Це актуально для істориків, юристів, філософів і ще кількох спеціальностей.

 

   19. Список літератури вибудовується за алфавітом. Роботи на іноземних мовах, якщо такі є, в навчальній роботі зазвичай йдуть після українськомовних.

 

  20. Оформлення списку використаної літератури - відповідно до Держстандарту, тобто згідно з правилами бібліографічного оформлення джерел.

 

Допускається два варіанти оформлення: з тире між областями бібліографічного опису і без нього. Число сторінок в роботі може опускатися.

 

Іноді в методичці вказується, що крім загального списку літератури на кожній сторінці необхідно робити виноски. А іноді посилання на літературу по тексту роблять у квадратних дужках з або без зазначення сторінки (так само необхідно уточнювати у викладача).

Приклад оформлення списку літератури
Приклад оформлення посилань на літературу

 

В кінці роботи вказуються додатки, при цьому кожен починається з нового аркуша, нумерація не проставляється.

Готову роботу прошивають і вкладають в теку з верхнім прозорим листом.(при очному навчанні)

 

docx
Додано
13 лютого
Переглядів
220
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку