«Немає в житті рівних доріг, що ведуть прямісінько до високих здобутків і слави. Шлях до них тернистий, і тільки той зможе його здолати, хто бачить своє покликання, щастя і втіху у праці». М. Міщенко
Номер слайду 3
Вправа «Продовж речення»1. Буква з завжди пишеться у префіксах роз-, без-2. Префікс с пишемо перед літерами к, ф, п, т, х 3. Для більшої міри вияву ознаки вживаємо префікс пре-4. Для неповноти дії чи ознаки пишемо префікс при-5.Із значенням наближення, приєднання використовуємо префікс при-6. У словах прізвище, прізвисько, прірва пишемо префікс прі-
Номер слайду 4
Робота з текстом фахового змісту. Завдання: випишіть з тексту слова з префіксом при - . Поясніть правила вживання префікса. Слово «гарнір» зꞌявилося у тлумачному словнику В. Даля у 1863 році. Слово «гарнір» у перекладі з французької означає «прибирати», «прикрашати». В цьому і полягає одне із призначень гарніру: прикрасити, поліпшити страву. Гарніри підвищують цінність страв. Урізноманітнюють їх смак, дають можливість гарно оформити страву, тобто зробити її привабливою, апетитною і тим самим підвищити засвоєння їжі. Для приготування гарнірів використовують широкий вибір продуктів: крупи, бобові, макаронні вироби, картопля, інші овочі, гриби, плоди, ягоди. Особливо широко використовують гарніри з картоплі. Смакові властивості цього продукту роблять його майже універсальним гарніром. В залежності від смакових особливостей і від виду теплової обробки основного продукту картоплю варять, смажать, тушкують. Гарніри з овочів і фруктів подають припущеними, вареними, смаженими, тушкованими і запеченими.
Словничок фразеологізмів. Смакувати медом – робити щось приємне. Смакувати їжу святого Антонія – голодувати. Гадати на бобах – висловлювати безпідставні міркування. За сім верст кисіль їсти – дуже далеко. Сидіти на хлібові і воді – голодувати. Важити хліб-сіль – бути невдячним. Виробляти кренделя – йти з вихилясом. Виїденого яйця не варте – даремна справа. Даремно хліб їсть – байдикує, ледарюєЇсть чужий хліб – користується чужою працею. Як маслом по серцю – слухати приємні слова. Як гірка редька – надокучати. Як на дріжджах – швидко
Номер слайду 7
Словничок фразеологізмів Як сир в маслі катається – дуже добре. Тертий калач – людина з досвідом. Калачем не виманеш – нізащо Березова каша – покарання. Молочні ріки і кисільні береги – нездійсненне. Котись ковбасою – йти геть. Мало каші їв – немає сил. Багато солі з’їсти – мати досвід. Насипати солі – зробити щось неприємне. Підливати масла у вогонь – сприяти сварці
Номер слайду 8
Словничок фразеологізмів Каші просить – розірване взуття. З тобою і каші не звариш – не можна покластися. Не в своїй тарілці – почуватися ніяково. Вижимати соки- виснажити. Не солоно поївши – піти ні з чим. Перебиватися з хліба на квас – голодувати. Хлібом не корми – важлива справа