Презентація "Правопис префіксів"

Про матеріал
Мовленнєвий матеріал презентації створений для повторення учнями правил написання префіксів роз -, без-, пре-, при-, прі -, з-, с-
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Правопис префіксів

Номер слайду 2

«Немає в житті рівних доріг, що ведуть прямісінько до високих здобутків і слави. Шлях до них тернистий, і тільки той зможе його здолати, хто бачить своє покликання, щастя і втіху у праці». М. Міщенко

Номер слайду 3

Вправа «Продовж речення»1. Буква з завжди пишеться у префіксах роз-, без-2. Префікс с пишемо перед літерами к, ф, п, т, х 3. Для більшої міри вияву ознаки вживаємо префікс пре-4. Для неповноти дії чи ознаки пишемо префікс при-5.Із значенням наближення, приєднання використовуємо префікс при-6. У словах прізвище, прізвисько, прірва пишемо префікс прі-

Номер слайду 4

Робота з текстом фахового змісту. Завдання: випишіть з тексту слова з префіксом при - . Поясніть правила вживання префікса. Слово «гарнір» зꞌявилося у тлумачному словнику В. Даля у 1863 році. Слово «гарнір» у перекладі з французької означає «прибирати», «прикрашати». В цьому і полягає одне із призначень гарніру: прикрасити, поліпшити страву. Гарніри підвищують цінність страв. Урізноманітнюють їх смак, дають можливість гарно оформити страву, тобто зробити її привабливою, апетитною і тим самим підвищити засвоєння їжі. Для приготування гарнірів використовують широкий вибір продуктів: крупи, бобові, макаронні вироби, картопля, інші овочі, гриби, плоди, ягоди. Особливо широко використовують гарніри з картоплі. Смакові властивості цього продукту роблять його майже універсальним гарніром. В залежності від смакових особливостей і від виду теплової обробки основного продукту картоплю варять, смажать, тушкують. Гарніри з овочів і фруктів подають припущеними, вареними, смаженими, тушкованими і запеченими. 

Номер слайду 5

Вправа «Складання речення»продукти, коктейль, вітамін, страва, приготування, рецепт

Номер слайду 6

Словничок фразеологізмів. Смакувати медом – робити щось приємне. Смакувати їжу святого Антонія – голодувати. Гадати на бобах – висловлювати безпідставні міркування. За сім верст кисіль їсти – дуже далеко. Сидіти на хлібові і воді – голодувати. Важити хліб-сіль – бути невдячним. Виробляти кренделя – йти з вихилясом. Виїденого яйця не варте – даремна справа. Даремно хліб їсть – байдикує, ледарюєЇсть чужий хліб – користується чужою працею. Як маслом по серцю – слухати приємні слова. Як гірка редька – надокучати. Як на дріжджах – швидко

Номер слайду 7

Словничок фразеологізмів Як сир в маслі катається – дуже добре. Тертий калач – людина з досвідом. Калачем не виманеш – нізащо Березова каша – покарання. Молочні ріки і кисільні береги – нездійсненне. Котись ковбасою – йти геть. Мало каші їв – немає сил. Багато солі з’їсти – мати досвід. Насипати солі – зробити щось неприємне. Підливати масла у вогонь – сприяти сварці

Номер слайду 8

Словничок фразеологізмів Каші просить – розірване взуття. З тобою і каші не звариш – не можна покластися. Не в своїй тарілці – почуватися ніяково. Вижимати соки- виснажити. Не солоно поївши – піти ні з чим. Перебиватися з хліба на квас – голодувати. Хлібом не корми – важлива справа

Номер слайду 9

Рубрика «Екологія слова»:говорімо правильно. Ваги, терези, цінник, оптовий, надлишок, маркетинг, піцерія, локшина, кулінарія, камбала, курятина, мережа, витрати, начинка, роздрібний, солодощі

Номер слайду 10

Рубрика «Екологія слова»:говорімо правильно. Ва́ги, терези́, ці́нник, опто́вий, надли́шок, ма́ркетинг, піце́рія, ло́кшина, куліна́рія, ка́мбала, ку́рятина, мере́жа, ви́трати, на́чинка, роздрібни́й, со́лодощі.

Номер слайду 11

Ключ вирішення тестів 1 В, 2 Б, 3 А, 4 В, 5 Б, 6 Б, 7 А, 8 В, 9 Б, 10 А

Номер слайду 12

Домашнє завдання. Опрацювати теоретичний матеріал параграфа 37, ст.111. Написати власне висловлення «Чим приваблива професія кухаря?»

pptx
Додано
18 лютого
Переглядів
168
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку