Задачі з краєзнавчою інформацією для учнів 5-6 класів "Запрошуємо до Запоріжжя"

Про матеріал
Підвищення інтересу учнів до математики. Учні з великим інтересом розв`язують задачі, у яких йдеться про їхній рідний край, сприяння розвитку творчих та інтелектуальних здібностей учнів.
Перегляд файлу

Запрошуємо до Запоріжжя                                                            Задачі з краєзнавчою інформацією для учнів 5-6 класів

Вчитель математики   Галеміна Л.В., м. Кам`янка-Дніпровська Запорізької обл.

Мета: здійснити віртуальну подорож цим чудовим містом, розширити світогляд дітей, показати зв`язок математики з реальним життям.

 

1.Місто Запоріжжя

Запоріжжя – це місто, що було легендою ще задовго до того, як стало колискою козацтва. Це тут проходив славнозвісний «коридор» для торговців і мандрівників усіх народів. Представники різних культур обов’язково залишали слід, що відобразилося на ментальності місцевих мешканців. До речі, Запоріжжя і нині не втратило своєї ролі як транспортного хабу – сьогодні тут перетинаються транспортні коридори не тільки державного, а і європейського значення Тож, дістатися сюди буде простіше простого, та й в межах адміністративного центру пересування доступніше, ніж деінде.

Запоріжжя - місто давніх традицій і людського поступу до цивілізації, місто води і світла, затишку … Якщо Ви ще не були в Запоріжжі – відвідайте його обов’язково. Мандрівники, які вже відчули магію містично-реалістичної атмосфери міста на собі, повертаються сюди із задоволенням. Хтось прямує на Хортицю, а вже потім – до всіх інших туристичних принад, а хтось починає з вечірнього проспекту Соборності чи Дніпрогесу. Але в усіх випадках гості Запоріжжя здобувають одне: надзвичайної сили враження, які стають окрасою буденності в подальшому.

Завдання: Знайдіть рік заснування міста Запоріжжя , якщо це число на 771 більше, ніж найбільше тризначне число.

Відповідь: 1770 рік.

2. Національний заповідник «Хортиця»  – одна з найвизначніших пам’яток не лише Запоріжжя, але й всієї України – однозначно.

До складу заповідника входить сама Хортиця і острови та скелі на прилеглій до неї території. Загалом, тут нараховують багато історичних та археологічних пам’яток. У «Хортиці» завжди запропонують екскурсію за вподобаннями – можна відчути в собі дух вільного козацтва у Запорізькій Січі, а можна зібрати сотні й тисячі вражень від рослинності, водойм, скель та островів, які є складовою заповідника. На території острова збереглося й святилище, яке датують ІІ тисячоліттям до н.е.

Завдання: Щоб дізнатися скільки на Хортиці та прилеглій території нараховується історичних та археологічних пам`яток , розв`яжіть рівняння.

2*(y-4.425)=1.5*(y+15.1)

Відповідь: 63

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

3. Проспект Соборний

Картинки по запросу фото проспект соборный запорожье

 

 

Собóрний проспéкт — центральна магістраль міста Запоріжжя. Розпочинається від Привокзальної площі біля залізничного вокзалу Запоріжжя I і закінчується Запорізькою площею поблизу Дніпровської ГЕС. Пролягає вздовж чотирьох міських районів — Комунарського, Олександрівського, Вознесенівського та Дніпровського.  

Мешканцям міста є чим пишатися.   Житлові квартали «Соцміста» в районі греблі ДніпроГЕС та проспекту Металургів вважаються одним з найкращих прикладів містобудівного мистецтва СРСР довоєнного періоду. Проект цього архітектурного ансамблю в 1932 році отримав золоту медаль на виставці в Парижі. Соборний проспект претендує на звання «7 чудес Запоріжжя».

Якщо виконаєте це завдання ви дізнаєтесь довжину Соборного проспекту.

Завдання: Пішохід і велосипедист вирушили одночасно з двох кінців проспекту Соборного назустріч один одному і зустрілися через  1,2 год. Знайдіть довжину проспекту, якщо швидкість пішохода становить 3км/год, а швидкість велосипедиста- 6 км/год.

Відповідь: 10,8 км

 

 

 4. Дніпрогес Запоріжжя

Ця унікальна гідротехнічна споруда поряд з Хортицею є символом Запоріжжя. Дніпрогес - найстаріша гідроелектростанція на Дніпрі, в момент свого створення була найбільшою в Європі. Сьогодні вона хоч і поступається за потужністю багатьом світовим ГЕС, однак залишається знаковим спорудою для Запоріжжя, уособлюючи собою цілу епоху.

Відкрита в 1932 році гребля Дніпрогесу дозволила затопити дніпровські пороги і налагодити наскрізне судноплавство  головною водною артерією України. А енергія, що виробляється станцією, сприяла розвитку промислового комплексу Запоріжжя.

Найважчий період в історії Дніпрогесу припав на час Другої світової війни. Загарбники надавали особливого значення знищенню греблі: на стратегічній карті Гітлера Запоріжжя було обведено подвійним чорним кільцем, а сам фюрер у 1943 році навіть особисто відвідав місто. Протягом трьох років греблю двічі підривали, її руйнування згодом назвали другим Всесвітнім потопом. Станцію було відновлено ​​лише до 1950 року.

Сьогодні Дніпрогес, крім того що забезпечує регіон електроенергією, виконує роль моста, пов'язуючи правий і лівий береги Запоріжжя. З його греблі відкривається мальовничий вид на могутній Дніпро, Хортицю і прилеглі до неї острови і скелі. Ввечері та вночі ГЕС гарно підсвічена жовто-блакитними прожекторами.

Недалеко від станції знаходиться музей Дніпрогесу. У ньому працюють експозиції про будівництво та відновлення греблі, тут же можна побачити макет станції і діючі турбіни.

Картинки по запросу дніпрогес

Завдання: щоб дізнатися висоту греблі, знайдіть значення виразу

(28.7+51.3/3)*13-267.7*2

Відповідь: 60м

5. Площа Фестивальна

 

Картинки по запросу фото фестивальної площі запоріжжя

 

Фестивальна площа - центр і візитна картка Запоріжжя . Всі святкові концерти міста і мітинги проходять саме на цій площі.   Щороку на Фестивальній площі встановлюють парк атракціонів для найменших мешканців міста. У новорічні свята саме тут красується центральна ялинка області. На площі збудовано головний торговий комплекс міста, культурно-діловий центр, а також знаходиться відділення Головпоштамту і готель «Інтурист», в літній час тут відкривається безліч клубів, кафе і барів. Ще одним надбанням площі є парк. Це улюблене місце для прогулянок  жителів міста. Фестивальна площа - це центр культурного життя Запоріжжя, його головна визначна пам`ятка, яку повинен відвідати кожен турист. Площа Фестивальна –це найвища точка  міста Запоріжжя.

Завдання: Знайдіть невідомий член пропорції  58/у=2/3

Знайшовши невідоме, ми знайдем висоту найвищої точки Запоріжжя.

 

6. Дитячі розваги в Запоріжжі

Дитяча залізниця

https://etnoxata.com.ua/image/catalog/stat3/06_2016/22_06_16/z/08.jpg

Недалеко від центрального залізничного «дорослого» вокзалу проходить дитяча залізниця Запоріжжя. Вона  є найдовшою дитячою залізницею в Україні. За її маршрутом розташований довгий, близько 80 м, тунель, є окремі станції, на яких зупиняється поїзд. Рух на цій дорозі відбувається цілий рік, навіть взимку. На території дороги знаходяться тераріум, акваріум, невеликий зоокуточок, зимовий сад і навіть галявина казок.

 

Завдання: Знайдіть довжину дитячої залізниці ,  якщо вона становить 30% від 30.

Відповідь: 9 км

7. Стадіон «Славутич –Арена»

 «Славутич Арена» - це стадіон, який використовують для проведення футбольних матчів

img

«Славутич арена» - це 12000 місць,5058 місць під відкритим небом, розмір поля 105*68м.

Завдання: Знайдіть площу поля.

Відповідь: 7140м2

 

8. Мости Преображенського                               

Мости названі на честь розробника проекту інженера                                        Б. Н. Преображенського.

Через мости проходить залізниця та автомагістраль, що з'єднує Хортицький район із центром міста.

 Мости Преображенського в першу чергу будувалися як автомобільна та залізнична переправа через Дніпро і повинні були зєднати Кривий Ріг з Донбасом. На той час не існувало багато автомобілів, тому мости будувалися односмуговими.

Мости Преображенського

Завдання: Знайдіть висоту Преображенських мостів , якщо 1/3 цієї висоти   дорівнює 18м

Відповідь: 54 м

 

 

 

 

Список використаних джерел:

Вікіпедія

М.О.Фролов. Запоріжжя. Енциклопедія історії України

І.А.Пугачова.Запоріжжя.Енциклопедія сучасної України.

docx
Додано
20 січня 2019
Переглядів
849
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку