Загроза знищення дельфінів – результат економічної діяльності людини.

Про матеріал
Стаття для написання робіт МАН, для роботи гуртка, як матеріал для позакласних заїодів
Перегляд файлу

Стаття учителя економіки Буриліної Інни Вячеславівни

 

Загроза знищення дельфінів – результат економічної діяльності  людини.

     При розгляді стану популяцій дельфінів виникає тривога за них, ареал яких скорочується у зв’язку з господарським освоєнням шельфу. У 1989-1990 рр. почастішали масові викидання на узбережжя мертвих дельфінів. Спалах смертності у лютому-квітні 1990 року призвів до значної втрати у чисельності популяцій цих тварин.

     Причини такої поведінки тварин до цього часу невідомі, але факти свідчать, що дельфін, навіть врятований і відбуксований за милю від берегу знову повертається до нього. Викидання дельфінів бувають подвійного характеру. По-перше, це – викидання поодиноких особин, у більшості своїй хворих, або серйозно травмованих, які б не вижили навіть при спеціальному догляді. По-друге  це -  масові викидання (від двох до кількох сотень особин). При цьому, мати та її маля тримаються як єдине ціле, і тому дитина обов’язково йде слідом за нею, навіть на берег.

     Різноманітність причин супідрядна з числом зареєстрованих викидань. Необхідно відмітити, що особливої уваги серед причин загибелі дельфінів заслуговують захворювання, які викликані бактеріями, вірусами і паразитами, а також виснаження та травми тварин.

     Прогресуюче антропогенне забруднення морів скидами відходів виробництва призводить до накопичення у тканинах тварин значної кількості хлорорганічних поллютантів. В дельфінах виявлено велику кількість ртуті й важких металів у зубах. Зареєстровані тепер випадки фатальних захворювань, як і раніше не були відомі науці. Зустріч з дельфіном, який не має пошкоджень стає скоріше виключенням, ніж правилом.

     Значних втрат поголів’ю дельфінів наносить промислове рибальство при добуванні «красної» риби. За даними Кримчоррибводу, у 133 випадках з 3450 перевірок сіток були виявлені спіймані дельфіни. Навесні 1992 року при затриманні турецьких браконьєрських суден було знайдено близько 200 виловлених на знищення дельфінів. Факти такого ґатунку, нажаль, непоодинокі. Реальна загроза повного зникнення цих морських ссавців Чорного і Азовського морів в останні роки поступово відводиться. Однак, у зачатковому стані знаходиться таке питання, як регуляція (у тому числі і правова) взаємовідносин між морськими ссавцями й рибальством, судноплавством, добуванням корисних копалин на шельфі та іншими сферами діяльності людини, що впливають на умови життя і стан тварин.

     Слід відмітити, що не має відомостей відносно накопичення у органах і тканинах дельфінів радіонуклідів, солей важких металів та інших хімічних походжень з відходів промисловості, що викидаються підприємствами у річки та моря. Також відсутні дані про патологічний стан дельфінів, на яких впливають забруднюючі моря нафтопродукти.

     Як видно з наведеного, причин, які викликають загибель дельфінів, чимало. Деякі у якійсь мірі зрозумілі, але значна кількість їх вимагає детального наукового дослідження.

     Якщо не зупинити процес популяційної деградації, то дельфіни можуть просто зникнути!

     Збереження природної гетерогенності та різноманітності складу фіто- та зооценозів є першочерговим питанням державної ваги. Основним завданням у вирішенні цієї проблеми є розробка і якнайшвидше впровадження системи захисту біологічної різноманітності рослинного й тваринного світу у природному середовищі.

     Глобальна (біосферна) екологія, що вивчає сучасний стан та зміни і негативні явища у природі, попереджає, що наша Планета тяжко хвора. Вона перетворилася на гігантський смітник. Захоплена технічною могутністю, протиставивши себе природі, людська цивілізація коштує дорого. Наступають пустелі, гинуть ліси – «легені планети». Кислі дощі стали характерними для багатьох країн. Порушується озоновий прошарок. Забруднюється повітря, води, ґрунти. Це забруднення досягло загрозливої   величини.

     У такій ситуації невідкладним завданням людського суспільства стає підтримання усіх рівнів організованої біосфери як глобальної системи. Збереження ландшафтів і усієї різноманітності екосистем є необхідною умовою збалансованого функціонування біосфери та виживання людства. Саме такої уваги потребує сьогодні й Північно-Західне Приазов’я.

     Природна ситуація на Азовському морі на сьогодні знаходиться на грані екологічного ризику і може перерости у катастрофічний стан. Це вимагає кардинальних і рішучих змін. Потерпає не тільки іхтіофауна, але, як було вже сказано, - і китоподібні.

 

 

docx
До підручника
Економіка (профільний рівень) 11 клас (Радіонова І. Ф., Радченко В. В.)
Додано
13 серпня 2019
Переглядів
426
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку