Заняття факультативу "Світ кімнатних рослин" для учнів 8 класу "Причини виникнення захворювань рослин та методи боротьби. Комахи-шкідники"

Про матеріал

Заняття факультативу "Світ кімнатних рослин" для учнів 8 класу

Мета заняття: Ознайомити учнів із захворюваннями кімнатних рослин, вивчити причини виникнення захворювань та методи боротьби з ними, навчити учнів розпізнавати комах-шкідників, продовжити формувати екологічну свідомість учнів.

Форма заняття: семінар-практикум.

Матеріали та обладнання: презентації учнів, фото кімнатних рослин, кімнатні рослини, відео "Хвороби кімнатних рослин".

Епіграф заняття: Квіти - незмінні супутники нашого життя, наша радість, наша гордість, наші помічники.

Перегляд файлу

Онуфрійчук Олена Вікторівна,

вчитель біології, екології

Чернівецької ЗОШ № 38

 

Причини виникнення захворювань рослин та методи боротьби. Комахи-шкідники.

 

Заняття факультативу  "Світ кімнатних рослин" для учнів 8 класу

 

Мета заняття: Ознайомити учнів із захворюваннями кімнатних рослин, вивчити причини виникнення захворювань та методи боротьби з ними, навчити учнів розпізнавати комах-шкідників, продовжити формувати екологічну свідомість учнів.

Форма заняття: семінар-практикум.

Матеріали та обладнання: презентації учнів, фото кімнатних рослин, кімнатні рослини, відео "Хвороби кімнатних рослин".

Епіграф заняття: Квіти - незмінні супутники нашого життя, наша радість, наша гордість, наші помічники.

Хід заняття:

Учні обирають план семінару-практикуму з прикріпленим яблуком червоного, жовтого або зеленого кольору та об'єднуються в групи відповідно обраному кольору яблука.

C:\Users\Public\Pictures\фіалки.jpg                                   ПЛАН РОБОТИ

семінару-практикуму 

факультативу "Світ кімнатних рослин"

ТЕМА: Причини виникнення  захворювань рослин та

методи боротьби.  Комахи-шкідники.

ДАТА: 16 березня 2015 року.

 

Квіти - незмінні супутники нашого життя,

наша радість, наша гордість, наші помічники.

 

І. Теоретична частина

1.

Захворювання кімнатних рослин

Робота в групах

2.

Комахи-шкідники саду, городу

Робота з колекціями комах та підручником з біології для 8класу

3.

Комахи-шкідники кімнатних рослин

Перегляд презентації "Комахи-шкідники кімнатних рослин"

ІІ. Практична частина

1.

Хвороби кімнатних рослин

Перегляд відеофрагмента

2.

Визначення захворювання кімнатної рослини та способів  допомоги.

Практична робота

ІІІ. Підсумок роботи семінару-практикуму

1.

Що корисного взяли для себе

Обговорення-"вільний мікрофон"

2.

Практичні поради квітникарів

Рекомендації семінару-практикуму

 

Вчитель. Заняття факультативу були, зазвичай, теоретичні. Були і практичні. Сьогодні пропоную провести семінар-практикум, об'єднавши теорію і практику.

16 березня - середина першого місяця весни. З'явились перші весняня квіти - крокуси, підсніжники, первоцвіти, але буйства зелені, яка так милує око, ще немає. Отож, кімнатні квіти і надалі залишаються нашими супутниками, нашою радістю, нашою гордістю.

В І семестрі ми з вами навчилися поливати рослини, формувати крону, підживлювати, готувати грунт, розмножувати рослини. Але рослини, як і всі живі істоти, можуть хворіти. На сьогоднішньому занятті ми дізнаємося які є захворювання рослин та як з ними боротися.

 

Теоретична частина нашого семінару буде виглядати так: Кожна з груп одержала фото і опис вірусних, бактеріальних та грибкових захворювань рослин. Вам пропонується встановити відповідність фото та опису захворювання, і розповісти, яким чином можна допомогти хворій рослині.

 

 

Бактеріальні хвороби рослин

Як у людей, так і у рослин є не тільки вірусні, але і бактеріальні інфекції і вони різняться.

До бактеріальних відносяться: гнилі, бактеріальний рак, бактеріальне в'янення, бактеріальна плямистість.

 

Гниль

Якщо Ваш квіточку здолала гниль, ви це помітите по омертвілим і розм'якшеним тканинам. Особливо від цього страждають рослини, що мають м'ясисте стебло або листя. Бактерія починає розмножуватися при надлишковому поливі і надмірному підживленні рослини азотистими добривами.

 

Бактеріальне в'янення

При бактеріальному в'яненні рослина втрачає пружність стебел і листя, верхівки пагонів в'януть, а після гине і вся рослина. При в'яненні, викликаному бактеріями на зрізі пагона немає бурого кільця, яке буває при в'яненні від зараження грибками.

 

Бактеріальна плямистість

При плямистості, що викликана бактеріями, на листі можна побачити змертвілі ділянки у вигляді плям. Вони відрізняються від грибкової плямистості тим, що вони не мають чітко виражених границь. Ця хвороба особливо швидко поширюється у вологих теплих умовах.

 

Бактеріальний рак

Бактеріальний рак проявляється як нарости неправильної форми, схожі на пухлини, на пагонах і коренях. Це ненормальне розростання тканин рослини. Якщо вони поширяться по всій квітці, вона загине.

 

Лікування

Щоб бактеріальні інфекції не заражали квіти, потрібно особливо ретельно дотримуватися правил поливу і зволоження. Всі бактерії люблять надмірну вологість.

Бактерії живуть у грунті, тому його потрібно дезінфікувати при пересадці квітів. Горщик теж облити окропом.

Якщо квітка ще не занадто постраждала, то спробуйте її глибоко обрізати, потім обприскати і полити мідьовмісними препаратами або бордоською сумішшю. Всі інструменти обробіть спиртом.

 

 

Бактеріальна плямистість рослин    Бактеріальне в'янення рослин

 

 

 

Картинки по запросу Бактеріальна плямистість кімнатних рослин            http://img0.liveinternet.ru/images/attach/c/7/97/137/97137130_cJ3Kb6DvnDA.jpg

 

 

 

 

 

Причини появи вірусів

Умови, при яких рослини заражаються вірусами  для кожної рослини індивідуальні. Але основні причини – порушення в догляді за квіткою. Тобто, якщо Ви тіньолюбні квіти виставляєте під сонце, а ті, що вимагають помірного поливу, заливаєте – Ви послабляєте їх імунітет. І тут як у людей, рослина з ослабленим імунітетом легше уражається вірусами. Точно так само як в організмі людини, в організмі рослини вони розмножуються дуже стрімко.

Звідки вони беруться? Часто віруси заносять комахи-шкідники, які заводяться на квітах. Ті ж тріпси, попелиці, кімнатні мурахи на лапках переносять різні види інфекцій.

Грунт може бути заражений вірусами, тому після покупки грунту краще його прожарити над вогнем або хоча б полити марганцівкою. А спори різних грибків взагалі без труднощів переносяться через повітря.

Вірусні хвороби рослин

Я вже вище сказала, але повторюся – це найпідступніші хвороби кімнатних квітів. Їх важко виявити на початковій стадії, а ліків проти них НЕМАЄ!

Як виглядає рослина, що підхопила вірус? Втім, вірусних хвороб квітів не дуже багато і їх симптоми схожі. Головний симптом – зміни в структурі і забарвленні листя, а також різні плями, штришки, смуги і зигзаги на листі і квітах.

Мозаїчна хвороба

Одним з видів вірусної хвороби квітів є Мозаїчна хвороба. На листках з'являються цятки різних розмірів і форми – як мозаїка. А ще упереміш з плямами можна побачити різнобарвні дуги, рисочки, смужки, звивисті лінії, кільця. У цих місцях колір листа змінений. Та й структура листа може виглядати неприродно. З'являється курчавість і зморшкуватість поверхні.

Така мозаїчна розмальовка не дуже шкодить рослині, але виглядає квіточка при цьому неестетично. Найбільше страждають від цієї напасті пеларгонія, примула, кала, бегонія.

Жовтуха

А ось цей вірус більш небезпечний, ніж той, що викликає мозаїчні візерунки. Він дуже пригнічує рослину. Якщо квітка підхопила вірус Жовтяниці, то це можна визначити по тому, що рослина чахне, уповільнюється в рості. Візуально це видно по явно жовтому листю і квітам некрасивої форми із зміненим забарвленням пелюсток.

Жовтуха небезпечна тим, що вражає всю судинну систему квітки. Відмирають її клітини, тому що цей вірус викликає гіпертрофію ситоподібних трубок. Немає повноцінного обміну поживних речовин в організмі рослини. Листя рослини стає жорстким на дотик, ламким, оскільки в них накопичується надлишок крохмалю. Буває, що з'являються і плями, які схожі на мозаїчні.

Цей вірус дуже небезпечний, тому рослину краще знищити, щоб не заразилися сусідні квіти.

Курчавість листя

Коли у квітки від природи листя гофроване, махрове або кучеряве – це красиво. Але якщо раптом такими стає гладке листя, то це хвороба. Курчавість листя проявляється спочатку у вигляді дрібних цяток (1-2 мм). Вони висихають, а листя при цьому стає зморшкуватим (кучерявим). Квітки теж стають деформованими. Пізніше можуть з'явитися плями або лінії сіро-білого чи жовтуватого забарвлення. Найбільше страждають від цього вірусу пеларгонії, пуансеттії, примули.

Лікування

Якщо рослина ще не занадто уражена вірусом, можна обрізати уражені пагони і квітки. До речі, інструмент після цього потрібно обробити спиртом. Бажано пересадити, знезаразивши грунт. Але не факт, що це допоможе – віруси дуже підступні. А у випадку з жовтяницею, рослину взагалі практично неможливо вилікувати, оскільки ця хвороба вражає судинну систему рослини.

 

Мозаїчна хвороба рослин

 

Жовтуха рослин

 

Курчавість листя рослин

 

 

Грибки дуже небезпечні для кімнатних квітів. Вони широко поширені в природі, тому рослина може заразитися від квітів, що стоять поруч або з грунту (взятого в неперевіреному місці). До того ж грибкових інфекцій дуже багато, і вони практично не виліковуються.

Загальні симптоми грибкових хвороб: плями на стеблах і листках, загнивання частин рослини.

 

Іржа. Появу іржі на листі спричиняє іржаві гриби. Характерні симптоми хвороби – горбки коричневого або помаранчевого кольору на листі. Вони схожі на іржу. А на зворотному боці листа є пустули. Листя, що вкрито іржею, швидко опадає.

На початковій стадії хвороби допомагають фунгіциди. Також можна обробляти рослину бордоською сумішшю або мідьовмісними препаратами. Тільки обприскування потрібно проводити 2-3 рази через кожні 10 днів.

 

Чорна ніжка (коренева гниль)

Є грибки, які вражають не надземну, а підземну частину рослини та спричиняють кореневу гниль. Початок хвороби легко пропустити. Ви можете побачити її, коли починають загнивати і чорніти ділянки основи черешка або коренів, що уражені грибками. Найбільш схильні до цієї хвороби пеларгонії.

Причиною розповсюдження грибка є перезволоження грунту і брак світла. Щоб зупинити поширення хвороби можна спробувати обприскати рослину. Проведіть обприскування рослини колоїдною сіркою, бордоською рідиною або купроксатом. Також на початковій стадії допомагає полив розчином марганцівки.

 

Сіра гниль

Рослини, які неправильно поливають (надмірно зволожують), може здолати Сіра гниль. Просто це прекрасні умови для цього грибка. А ще якщо й сам квітка має м'ясисті пагони і листя, то Сіра гниль швидко поширюється. Тому страждають від неї в основному глоксинія, сенполія, бегонія, цикламен.

Хворобу можна помітити по сірому пухнастому нальоту на листочках і стеблинках. Пізніше ці частини рослини повністю відмирають. Спори сірої гнилі швидко поширюються на інші квіти. Так що краще уражену рослину викинути. Якщо плям з пушком ще небагато, обріжте уражену ділянку і обприскайте рослину розчином Фундазола, Бенлату або Топсина-М.

Для профілактики можна застосовувати розчин мідного купоросу. А головне, не перезволожуйте рослини і провітрюйте приміщення.

 

Гниль стебел

Частина стебла або крони рослини стає м'якою і загниває. Може бути уражена й підстава стебла. Викликає захворювання грибок зазвичай швидко поширюється і вбиває рослину. Як правило, при зараженні викидають рослину разом з горщиком і грунтом. У початковій стадії захворювання рослину можна спробувати врятувати, якщо видалити всі уражені тканини. У майбутньому намагайтеся не перезволожувати грунт, добре провітрюйте приміщення і не тримайте рослина при зниженій температурі.

Іржа листя     Коренева гниль або Чорна ніжка

 

Болезні кімнатних рослин і цветов          Болезні кімнатних рослин і цветов

 

Учні опрацьовують теоретичний матеріал і представники груп діляться набутими знаннями з присутніми.

 

Наступний етап роботи потребує швидкої орієнтації в вашому підручнику з біології. На столах знаходяться колекції комах-шкідників лісу, саду, городу. Роздивіться їх уважно і за допомогою підручника визначте систематичне положення цих істот.

Очікувані відповіді учнів:

Царство Тварини, тип Членистоногі, клас Комахи,

ряд Прямокрилі - вовчок (медведка);

ряд Напівтвердокрилі - клопи;

ряд Твердокрилі - жуки;

ряд Метелики - яблунева міль;

ряд Двокрилі - шведська мушка.

 

Вчитель: Як ви вважаєте, кімнатні рослини будуть уражатись комахами-шкідниками? ("Мозковий штурм") Якщо будуть, то якими?

Перегляд презентації "Комахи-шкідники кімнатних рослин": павутинний кліщ, попелиця, борошнистий червець, виноградний слоник, білокрилка, щитівка, трипси.

В п'ятницю в Контактах  розмістила відео "Хвороби кімнатних рослин" та "Рятуємо кімнатні рослини". Хто переглянув? Пропоную подивитись фрагмент ( 2   хвилини ).

Яких шкідників кімнатних рослин ви бачили на живих рослинах? (Обговорення)

 

Час застосувати одержані знання на практиці. Переходимо до практичної частини нашого семінару-практикуму. Визначте захворювання даної кімнатної рослини та порадьте спосіб швидкої допомого рослині. (Хлорофітум з щитківкою та хлорофітум з гниллю)

 

Підсумок семінару.

Обговорення: Що корисного взяли для себе з цього семінару?

Практичні поради квітникарів по догляду за кімнатними рослинами.

 

Практичні поради квітникарів:

1.Правильно доглядати за кімнатними рослинами:

а)поливати згідно потреб рослини;

б)освітлення повинно відповідати екологічній групі рослин;

в)відповідний температурний режим;

г)підживлювати 1 раз в тиждень;

д)не допускати протягів;

е)наявність дренажу в горшках.

2.Регулярно видаляти пил з поверхні листків рослин та відмерлі листки.

3.Своєчасно виявляти хвороби рослин та наявність комах-шкідників.

4.Надавати допомогу хворим рослинам ТЕРМІНОВО.

 

C:\Users\Public\Pictures\хлорофітум.jpg

 

 

Наше заняття завершено. До побачення!

 

1

 

docx
Додано
12 січня 2018
Переглядів
1568
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку