Заняття на тему: «Крапковий розпис по дереву. Виконання декоративної прикраси для інтер'єру»

Про матеріал
Заняття на тему: «Крапковий розпис по дереву. Виконання декоративної прикраси для інтер'єру» допомагає розширити знання дітей про вид декоративного розпису та технологію його виконання.
Перегляд файлу

Крапковий розпис по дереву.

Виконання декоративної прикраси для інтер'єру

 

Розробка заняття

 

Бузу Юлія Сергіївна

керівник гуртка «Арт-студія»

комунального позашкільного навчального закладу

«Палац дитячої та юнацької творчості Центрально-Міського району»

 

м. Кривий Ріг Дніпропетровської області

 

Тема заняття:  «Крапковий розпис по дереву. Виконання декоративної прикраси для інтер'єру»

Мета: розширити знання про вид декоративного розпису та технологію його виконання.

Завдання:   -  ознайомити вихованців з особливостями крапкового розпису, дати початкові знання про прийоми розпису;

  •                   розвивати уяву, творче мислення, самостійність, дрібну моторику;
  •                   формувати увагу, наполегливість, зосередженість у роботі, вміння аналізувати, порівнювати й розпізнавати його різновиди;
  •                   вдосконалювати техніку роботи різними інструментами та використовувати практичні навички у повсякденному житті;
  •                   виховувати естетичний смак та інтерес до декоративно-вжиткового мистецтва.

Форма заняття: практичне заняття.

Вік вихованців: 8 -13 років

Обладнання: зразки робіт у техніці крапкового розпису, інформаційно-методичні картки поетапного виконання роботи, навчальні таблиці з зображенням окремих елементів крапкового розпису, акрилова художня фарба, акрилові контури для декоративно-прикладної творчості по склу або кераміці, пензель, серветки, шпажки, клей ПВА, олівець, ватні палички, шаблони.

Хід заняття

І.Організаційний момент

Привітання. Перевірка готовності до заняття.

ІІ. Повідомлення теми заняття: «Крапковий розпис по дереву. Виконання декоративної прикраси для інтер'єру»

ІІІ. Повідомлення нового матеріалу

Вважають, що саме крапка дала початок всьому сучасному живопису, розпису та декоративному мистецтву. Крапка це найпростіший штрих, який може залишити будь-яки паличка, стебло. Про давність цієї техніки говорить той факт, що схожі техніки зустрічаються у різних народів світу таких, як Індонезія, Індія, Таїланд та Китай. Наприклад, в давнину художники Персії, Індії, Африки та Таїланда використовували один і той самий прийом – набирали фарбу в соломинки та «накапували» малюнок. Народні ремесла також не обійшли стороною крапковий розпис, він є обовязковим елементом українських писанок-оберегів.

Сучасний інтерес до етнічного мистецтва та поява нових матеріалів для творчості відновили крапковий розпис у новому втіленні. Зараз його можна побачити на шкірі,  дереві, склі та картоні. В цій техніці декорують предмети інтерєру, аксесуари та посуд. Техніка крапковий розпис виглядає, як вишивка або карбування по металу.

Цією технікою можна оволодіти за кілька занять. Навіть якщо ви не вмієте малювати і не мали справу з рукоділлям, малювати крапками зможе кожен. За невеликий проміжок часу - у вас вийде чудова річ, яка прикрасить інтерєр, а також може стати прекрасним і незвичайним подарунком.

Для роботи в цій техніці використовуються контури, які підбираються відповідно до того, на якому матеріалі буде виконуватися робота (по склу, кераміці чи тканині). Контури є більш зручними у роботі так, як процес відбувається швидше та якісніше. Ними зручно наносити крапки різних розмірів.

 

Також для виконання розпису можна використовувати бюджетний інструмент нанесення фарби - це шпажка. Особливо в тому випадку, якщо необхідний вам колір знаходиться у баночці чи тюбику і за допомогою гострої сторони наносити крапки на поверхню.

 

 

ІV. Практична робота.

1. Починати оволодівати технікою краще з простої форми, тому я обрала плоский, маленький виріб – деревну підкову.

Для початку, щоб дерев’яна поверхня не вбирала в себе фарбу, поверхню необхідно  покрити клеєм ПВА розбавленим водою у співвідношенні 1:1.

2. Після того, як поверхня підсохла обираємо кольорову гаму у якій виконаємо роботу та покриваємо виріб художньою акриловою фарбою.

Для акрилової фарби потрібно невеликий проміжок часу для висихання, тому зачекавши 10-15 хв. можна приступати до наступного етапу роботи.

3. Після того, як фарба підсохла наносимо олівцем малюнок. Якщо при відтворенні малюнку у вас виникають труднощі можна скористатися шаблонами,  та обрати форму яка відповідає вашій уяві.

4. Далі залежно від кольору фону потрібно обрати кольорову гаму малюнку, який будемо наносити. Між фоном та малюнком повинен бути контраст. Це може бути контраст по тону або по кольору. Завдяки цьому малюнок буде більш виразним. Також слід звернути увагу на те, який елемент малюнку буде головний, а який другорядний, та в залежності від цього, робити акцент на певній частині виробу.

5. Обравши кольорову гаму можемо приступити до нанесення малюнку контуром. Щоб точка вийшла гарної, округлої форми, потрібно вірно наносити фарбу на поверхню. Це потрібно робити уривчасто, контур при цьому (або шпажку) тримаємо вертикально. Якщо ви працюєте зі шпажкою слід бути обережним і дотримуватись правил техніки безпеки, тримаючи її на відстані від очей.

6. Ставлячи крапки потрібно контролювати, щоб відстань між ними була рівномірною,  це свідчить про якість розпису. Руці необхідно задати ритм.

 

Якщо при виконанні розпису ви використовуєте контур для декоративно-прикладної творчості, тоді вам необхідно слідкувати за натиском на тюбик фарби. Крапки будуть однакового розміру, якщо натискати на нього рівномірно. Чим сильніше тиснемо, тим більша крапка, і навпаки чим слабкіше, тим менша. При використанні шпажки треба слідкувати за кількістю фарби на ній, а також за натиском на поверхню виробу.

7. Якщо ж ви припустилися помилки, це можна виправити за допомогою ватної палички або серветки  Також для того, щоб запобігти випадкових помилок необхідно час від часу протирати контур або шпажку, від сухої фарби або її надлишку.

8. Наступний навик розпису в цій техніці – намалювати ланцюжок де крапки поступово збільшуються.

крапки, як ви зрозуміли, можуть бути різного розміру. Для того, щоб урізноманітнити малюнок ви можете чергувати крапки, змінюючи їх розмір.

9. Поступово засвоївши техніку нанесення фарби, можна підключати фантазію та доповнювати ваш виріб більш різноманітними візерунками, формами та заокругленнями.

 

 

 

5. Підсумок проведеної роботи. Проведення виставки робіт.

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
5.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
5.0
Всього відгуків: 1
Оцінки та відгуки
  1. Лукащук Наталья
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
doc
Додано
14 квітня 2020
Переглядів
1146
Оцінка розробки
5.0 (1 відгук)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку