Заняття на тему:"Виготовлення підставки для пасхальних яєць".

Про матеріал
Для учнів 3-4 класів пропонується майстер-клас по виготовленню підставки для яєць з різноманітних матеріалів(диск,папір),до розробки додається бесіда про пользу та шкідливість пластику в наш час.
Перегляд файлу

Чернігівський обласний центр науково-технічної творчості учнівської молоді

 

 

 

Розробка заняття на тему:

"Виготовлення поробки із різноманітних матеріалів.Пасхальний сувенір.Виготовлення підставки для яєць".

IMG_20200321_214952.jpg

 

 

 

Чернігів,2020р.

Тема:"Пасхальний сувенір.Виготовлення підставки для яєць".

Мета:

  • навчити робити підставку для пасхальних яєць,використовуючи різноманітні матеріали(папір,картон,пластикові речі,зокрема стакан,диск;ознайомити дітей із властивостями пластику та використання його в житті людини,провести бесіду «Я за чисту планету»;
  • розвивати творче,креативне мислення,уяву,естетичний смак,фантазію,просторове мислення;
  • виховувати наполегливість,охайність,бережливе ставлення  до природи(екологічне виховання).

Обладнання:використаний диск CD,DVD,пластиковий стакан,кольоровий картон,папір,клей,ножиці,синельний дротик,двохсторонній скотч,використані пластикові форми з-під цукерок,шаблони.

Тип заняття:комбіноване(заняття засвоєння нового матеріалу та формування практичних умінь та навичок).

Хід заняття.

I.Вступна часина.

Організаційний момент.

Перевірка гуртківців та матеріалу до роботи.

Првідомлення теми заняття.

II.Актуалізація опрних знань.

1.Бесіда про християнські та державні свята .

Кожна пора року має свою неповторну красу. Багато хто вважає найкращою весну, бо все навколо оживає, буяє травами і квітами, сади і гаї наповнюються співом птахів. Хтось любить літо, бо воно манить нас покупатися й позагоряти на сонечку, скоштувати солодких полуниць і соковитих черешень, помилуватися красою золотого колосся. А кого не зачаровувала краса осіннього лісу або біла казка красуні – зими? Всі пори року прекрасні!

 - Яка ваша улюблена пора року,чому? Відповіді дітей.

 - Кожна пора року не тільки дарує нам розмаїття кольорів у природі, а ще тішить нас різними святами. Недарма в народі говорять: «Скільки днів, стільки й свят!».

Зима:День Святого Миколая,Новий рік ,Різдво, Свято Старого Нового року або Василя, Водохреща, Стрітення ,Масляна ,

_ Які свята, Весно, ти принесла із собою? Діти, свято Жінок пробуджує весну. Це свято - державне. В цей день вітають усіх жінок – мам, бабусь, сестричок, дівчаток!

 Далі всі християни очікують магію Великдня. - Воскресіння Христове – одне з найдавніших і найсвітліших християнських народних свят! Воно святкується урочисто. Дівчата писали найбарвистіші  писанки, а жінки пекли паски. Великодні обряди починалися ще з Чистого четверга.Усі будівлі повинні бути почищені й прибрані. У хатах вивішували святкові рушники. А в неділю писанки, крашанки і паски святять у церкві й підносять своїм рідним, знайомим. Чудо, чудо всіх чудес: Істинно Христос Воскрес!!! Діти - Воістину Воскрес!!!

- Любі дітки! Які чудові свята влітку! Перше державне свято, що відчиняє двері у літечко, це – «Міжнародний день захисту дітей». - Недаремно свято дітей відзначається 1 червня – це перший день веселого літа й шкільних канікул.

 «Трійця», і припадає це свято в основному на червень.

Свято «Івана Купала» - В цей день дорослі дівчата пускають віночки за водою, випробують свою долю. А увечері вся молодь стрибає через багаття.

 28 червня вся Україна відзначає державне свято «День Конституції».

 24 серпня ми, українці, святкуємо велике державне свято – «День незалежності України». Збирання врожаю-це осінь – гарна господиня, щедра.

В  жовтні люди зустрічали «Свято Покрови». До цього свята всі польові роботи мали бути закінчені, озимина – посіяна. Із Покрови починали гуляти весілля.

Наше заняття присвячене весняному святу.Відгадати загадку:

1.Писанку розмалювали,Паски добрі напекли,хату гарно всі прибрали.Якого свята чекаєм ми?(Великдень)

III.Викладення нового матеріалу.

-Бувають дряпані,бувають мальовані,бувають крапані,і навіть золоті..(крашанки)

Сьогодні ми зробимо з вами підставку для пасхальних крашанок.

Показ зразка.

IMG_20200321_214952.jpg

-Уважно роздивіться та скажіть з чого вона зроблена?Так,тут використаний папір,диск та пластиковий стаканчик для самого яєчка.

-В історії людства була кам’яна доба, бронзова, потім настала залізна доба. А яка зараз доба? Дати відповідь це питання нам допоможе перше завдання. (Дітям на столи викладаються літери, з яких потрібно викласти слово ПЛАСТИК). Пластик – це штучно створений матеріал.

Майже щодня ми викидаємо пластикові речі. Але багато чого з цього сміття може отримати нове застосування. Красиві і практичні речі можна створити майже з нічого.

Подивіться уважно навколо: що нас оточує? Лінійка – з пластику, ручка – пластмасова, планшет – теж з пластику, телевізор, телефон – з пластмаси. Ми живемо в будинках з пластиковими вікнами, їмо з пластикової посуди, купаємося в пластикових ваннах, тазах. Наш сучасний світ створений з пластику.

Наочність.

f74small940.jpegunnamed (7).jpg

Izgotovlenie-podstavok-iz-akrila-dlya-smartofonov.jpg

72713989_w640_h640_metalloplastikovye-okna.jpg

virobi-z-plastikovih-plyashok_0.jpg

 Пластик дуже зручний матеріал. З нього виготовляють корисні вироби, які є легкими, практичними, їх можна зварювати, склеювати, обточувати і навіть свердлити. І як після цього можна назвати наш час? Ну, звичайно, століттям пластику.

Продемонструвати властивості пластику.

На столі лежать різні речі з нього.Кожен по черзі може підійти та відповісти на де-які запитання стосовно властивостей того чи іншого предмета(одноразовий посуд:тарілка,виделка,стакан),телефон,ручка,кубики,пластикові пляшки.

 -Спробуйте його зігнути, який він? (гнучкий). Спробуйте розірвати. Який він? (міцний). А який цей матеріал на вагу? (легкий). А ще він недорогий.

 Небагато історії. Перший пластик з’явився в кінці 19-го століття в результаті пошуку замінників цінних природних матеріалів (дерева, металу, кістки, шкіри). З нього виготовляють багато різних виробів.

- Що роблять із пластику? (труби, посуд, вікна, пластик використовують у машинобудуванні). Деякі з них ви бачите на столі.

Перша пляшка важила 135 гр., а зараз 69 гр. Пластикова пляшка має великі переваги над скляною (великий об’єм, міцність). У пластикові пляшки фасують не лише напої, але й фарби, шампуні, порошки).

 Відбувалась акції по збиранню пластикових кришечок від пляшок, з яких потім виготовляються протези для людей з інвалідністю.

 А ще поліетиленові крихти використовують для виготовлення синтетичної нитки, коврової пряжі, утеплення для одягу.

 Але у пластика є одна дуже негативна властивість – він сильно забруднює навколишнє середовище.

 Пластикові предмети настільки увійшли в наш побут, що ми вже не замислюємось над тим, яка кількість побутових відходів щоденно потрапляє на звалище. Давайте порахуємо скільки пластикових пляшок ми з вами викидаємо.Кожна сімя  в тиждень викидає 20 упаковок з пластику (пляшки, упаковки тощо) за 1 рік – це 1000 упаковок. Приклад:в класі 33 учня. Отже за рік клас викидає 33000 пластикових упаковок.

Практично щодня ми викидаємо пластикові пляшки, пакети, одноразовий посуд, упаковки від продуктів, всілякі коробки, старі фломастери, пробки і так далі. Викидаючи сміття, люди порушують один з основних екологічних законів кругообігу речовин у природі.

 Щороку накопичується близько 10 млн. тонн сміття, близько 160 тис. гектарів землі в Україні зайнято під сміття. Мільйони тонн відходів отруюють землю, воду, повітря.

 Найбільш поширеним і найбільш небезпечним способом вирішення проблеми пластикових відходів є складання пластику на звалищах поряд з іншими видами сміття. Цей метод вважається найнебезпечнішим тому, що термін розкладання пластику становить кілька сотень років, а за цей час ґрунт і ґрунтові води заражаються отруйними речовинами, які виділяють пластик і поліетилен при розкладанні.

 -Чи знаєте ви, що багато видів сміття розкладаються дуже повільно?

 Папір розкладається в землі 1 місяць, бананова шкірка – 6 місяців, вовна – 1 рік, консервна банка – 100 років, а пластикова пляшка – від 500 до 1000 років.

Якщо стільки років пластикова пляшка буде перебувати в землі, то скоро трава на вулиці рости не буде.

При спалюванні пластик виділяє отруйний дим, який забруднює повітря.

Протягом останніх років вчені проводять різні дослідження, щоб з’ясувати, як впливає пластикова упаковка, посуд та інші вироби з пластику на наш з вами організм.

Відходи – це найголовніша проблема сучасності. Наша з вами задача зменшити їхню кількість. Нашою метою є життя без сміття та відходів, що здатні знищити не тільки красу та комфорт нашого існування, але й суттєво погіршити екологічний стан навколишнього середовища.

-Пластикові речі знайдуться в будь-якому будинку, найчастіше вони накопичуються як даремний непотріб. Але ніколи не пізно подарувати їм друге життя. Виявляється, зі звичайної пластикової тари можна зробити стільки корисних і цікавих речей. Не бійтеся фантазувати і придумувати власні вироби та втілювати в життя найсміливіші ідеї.

IV.Практична робота.

Для роботи знадобиться

IMG_20200324_144937.jpgДиск використаний,пластиковий одноразовий стаканчик,формочкиз-під цукерок,синельний дротик.

IMG_20200324_145548.jpgШаблони нарцисів,яєчка та кольоровий картон,або обкладинка з-під учнівського зошита з яскравим принтом,декоративний скотч,двосторонній скотч,кольоровий папір жовтого та зеленого кольорів.

Етапи виконання роботи.

1.Нагадати ТБ при виконанні роботи.

  • 11.jpgБеремо одноразовий стаканчик і відрізаємо верхню частину так,щоб знизу залишилось 4-5 см завдовжки.
  • 33.jpgНижню частину обклеюємо декоративним  скотчем,або іншою декоративною прикрасою на клеєвій основі.
  • 22.jpgНа диск приклеюємо пару смужечок двостороннього скотчу.
  • 44.jpgНа скотч приклеїти оздоблений стаканчик.
  • 55.jpgІз зеленого двостороннього паперу робимо травичку:відрізати смужку паперу шириною 7см,завдовжки-20см,зробити надрізи(не відрізаємо повність)по всій довжині листа.Зробити таких дві смужки.
  • 88.jpgВставити травичку в основу(стаканчик)
  • 66.jpgБеремо синельний дротик любого кольору,розрізаємо навпіл та з кожної половинки робимо фігурки на власний смак,згинаючи її в різні сторони.Зробити 4-5 фігурок та приклеїти за допомогою двостороннього скотчу до диска.
  • 77.jpg
  • 99.jpgБеремо пластикову формочку з-під цукерок та вирізаємо кружечки
  • 111.jpgРобимо надрізи по колу.
  • 112.jpgВирізаємо на жовтому аркуші паперу 2 деталі (шаблони)для нарцисів та зклеюємо між собою їх.
  •  

114.jpg115.jpg

Приклеїти до основи жовтої вирізану пластикову серцевинку з формочок з-під цукерок.

Див.малюнок нижче.

Квіточок нарцисів може бути від 1 до 3 шт.

 

 

116.jpg

117.jpgОбводимо та вирізаємо за допомогою шаблону яйце на кольоровому картоні ,або на обкладинці з-під звичайного зошита з кольровим принтом.

Створюємо композицію ,дивлячись на зразок.

Вирізати із тоненьких смужечок паперу листочки зелені для нарцисів.

IMG_20200321_215755.jpg

Робота виконана.

VI.Підведення підсумків.

-Сьогодні ми виконали роботу,в якій поєднали декілька різновидів матеріалу(пластик,папір,дротик).

-Шо ви запам'ятали про користь та шкоду від пластику.Як треба відноситися до нашого довкілля,до матінки-природи?

-Що корисного та цікавого ви дізналися на занятті?-

Ви тепер зможете прикрасити ваш святковий великодній стіл власною підставкою для крашанки.

Зараз ми зробимо виставку ваших робіт.

 

Література:

Інтернет-видання та власні наробки.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

img001 (4).jpg

 

 

 

 

 

 

 

 

 

docx
Додано
4 травня 2020
Переглядів
895
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку