Завдання
для самостійного опрацювання
теоретичного матеріалу
з предмету " Устаткування ПГХ"
Урок № 71 Тема: Класифікація торгового холодильного обладнання.
Мета: Вивчити види та призначення торговельного холодильного обладнання.
Завдання №1. Вивчити види та призначення торговельного холодильного обладнання.
Методичні рекомендації
Для виконання завдань № 1 ознайомтесь з класифікацією торгового холодильного обладнання.
Холодильне обладнання класифікується за декількома критеріями.
Торгове холодильне обладнання розділяють на два види:
- холодильне устаткування для торгових залів продовольчих магазинів,
для складських і підсобних приміщень;
- спеціалізоване холодильне обладнання для приготування і відпуску
охолоджених напоїв (сокоохолоджувачі), замороження соків (гранітори), м’якого морозива (фрізери), харчового льоду (льодогенератори).
В залежності від призначення холодильне обладнання підрозділяється на
такі види:
- холодильні і морозильні прилавки;
- холодильні і морозильні вітрини
- холодильні і морозильні стелажі (регали, гірки);
- бонети (холодильні ванни);
- холодильні морозильні шафи;
- комбіновані вітрини (шафи, суміщені з бонетами);
- спеціальне обладнання (прилавки для зберігання морепродуктів на льоду);
- морозильні скрині;
- льодогенератори;
- охолоджуючі винні шафи;
- збірно - розбірні холодильні і морозильні камери.
В залежності від температурного режиму в середині охолоджувального
об’єму (експозиційна поверхня або закритий охолоджувальний об’єм) холодильне обладнання розділяють на дві групи:
- середньотемпературне (температура вище за 0 С) і низькотемпературне
(нижче за 0 С). У свою чергу середньо температурне обладнання має широкий діапазон температур (від +1 до +6) залежно від груп продовольчих товарів.
- низькотемпературне холодильне обладнання може різний діапазон температур:
- 4...-12 С,
- 18...-25 С.
Холодильне обладнання буває з вбудованим і виносним холодильним агрегатом. Холодильне обладнання з вбудованим холодильним агрегатом використовується в невеликих магазинах, які працюють за принципом «через прилавок». Установка такого обладнання в торговому залі не пов’язана з великим обсягом монтажних робіт – досить встановити його в необхідному місці і підключити до енергомережі. Холодильне обладнання з виносним агрегатом виставляються у супермаркетах і магазинах самообслуговування. У такому обладнанні, як правило, використовують динамічну систему охолодження, при якій повітря переміщується в робочому просторі шляхом примусової конвекції. На відміну від холодильного обладнання з вбудованим холодильним агрегатом у нього значно рівномірніше поле температур в середині охолоджувального об’єму (різниця 1...1,5).
В залежності від кліматичної зони торговельне обладнання виготовляють у звичайному і південному варіантах. Обладнання для районів з помірним кліматом розраховане на температуру навколишнього повітря 5-32 і відносної вологості на більше 40 % (при 40); комплектують потужнішими холодильниками машинами або агрегатами для охолодження торговельного обладнання.
Холодильне обладнання, що випускається за ціною можна розділити на три групи:
- економ клас;
- бізнес клас;
- клас люкс.
Обладнання класу економ має вбудований агрегат з механічною системою управління і автоматичним відтаюванням випарника. В оформленні використовують металеві листки, покриті емаллю, або ударо міцний пластик. Економ клас має електронний блок керування і випускається з вбудованим агрегатом та без нього з можливістю підключення до централізованої системи охолодження. Клас люкс характеризується найвищими технологічними рішеннями, підвищеною елегантністю, ергономічністю, зручністю в експлуатації. В оформленні використовуються сучасні високоякісні матеріали – нержавіюча сталь, елегантні гнуті стекла, обробка під дорогі метали, дерево цінних порід.
Холодильне устаткування для торгових залів, складських та підсобних приміщень.
Вітрина – призначена для демонстрації та короткострокового зберігання
харчових продуктів. Вітрини розділяють за:
1.Температурним діапазоном:
- низько температурні;
- середньо температурні;
- теплові вітрини.
2. Способом охолодження:
- статичний,
- динамічний.
3. Призначенням:
- гастрономічні;
- кондитерські;
- морозильні;
- риба на льоду;
- вітрини для м’якого морозива;
- з додатковими температурними режимами (комбіновані).
Бонети – холодильні вітрини, призначені для продажу і зберігання охолоджених і заморожених продуктів харчування.
Бонета – скриня – закрита холодильна вітрина оснащена розсувними
скляними стулками згори.
Острівні холодильні вітрини (бонети) – призначені для короткочасного
зберігання і демонстрації заздалегідь упакованих і заздалегідь заморожених продуктів.
Холодильні прилавки використовують для короткочасного зберігання,
демонстрації і продажу розфасованих і у пакованих охолоджених та заморожених продуктів перед їх продажем. Холодильні прилавки бувають двох типів:
- закритого типу(глухі), призначені для зберігання поточного запасу швидкопсувних продуктів на робочому місці продавця.
- з прозорими дверцятами, при значені для зберігання та демонстрації і продажу розфасованих швидкопсувних товарів
Холодильні шафи. класифікують за наступними ознаками:
Залежно від температури кипіння холодоагенту на:
- середньо температурні – для зберігання запасу заздалегідь охолоджених харчових продуктів у торговому залі магазину для робочих місць продавців;
- низькотемпературні для зберігання заздалегідь заморожених харчових продуктів;
- морозильні – для заморожування і тривалого зберігання харчових продуктів.
За місцем застосування:
- у зоні доступності покупців (торг зал, бар кафе);
- у зоні зберігання запасу товару (підсобні та складські приміщення, робоче місце продавця).
За способом охолодження:
- з природною циркуляцією охолодженого повітря;
- з примусовою циркуляцією охолодженого повітря.
За місцем розташування компресорно-холодильного агрегату:
- з верхнім агрегатом;
- з нижнім агрегатом.
За видом дверей:
- з глухими (непрозорими) металевими дверима (у зоні видимості покупців);
- зі скляними (прозорими) металевими дверима (у зоні видимості покупців);
- шафи-вітрини, які дозволяють здійснювати не тільки зберігання, але і
демонстрацію товарів.
За конструктивністю виконання:
- розсувні;
- ті, що розчиняються;
- ковзаючі скляні, що зачиняються.
За місцем установки холодильного агрегату:
- з вбудованим агрегатом;
- з окремо встановленим агрегатом.
За кількістю камер:
- однокамерні;
- двох і більше камерні.
Збірні холодильні камери призначені для короткочасного зберігання
швидкопсувних харчових продуктів на підприємствах торгівлі і ресторанного
господарства. Конструктивно збірні холодильні камери розрізняються за будовою елементів:
- камери щитового типу збирають з окремих щитів (стінних, підлогових стельових);
- камери блокового типу – складаються з готових блоків.
- камери панельного типу – мають стінні плоскі панелі, кутові і Т-подібні елементи для перегородок уніфікованої конструкції.
До спеціалізованого холодильного обладнання належать охолоджувачі
напоїв, гранітори, фрізери, льодогенератори.
Охолоджувачі напоїв – використовують для охолодження і підтримки
температури (5...10 С) заздалегідь охолоджених освітлених соків, безалкогольних та інших напоїв і їх продажу без дозування.Охолоджувачі напоїв в залежності від способу прогону напоїв розділяються на:
- активаторні – перемішування відбувається за рахунок встановлено на дні ємкості лопатевого вентилятора;
- фонтанні – перемішування відбувається зануреним в ємкість насосом.
Гранітори (міксери - охолоджувачі) призначені для приготування десерту з крижаної крихти з фруктовим наповнювачем.
Фрізери призначені для приготування м’якого морозива у присутності споживача за рахунок збивання та охолодження суміші до температури 4...8 С.
Льодогенератори призначені для виготовлення харчового льоду і класифікуються за видом виготовляємого льоду та принципом охолодження.
За принципом охолодження:
- повітряні,
- водяні.
Контрольні питання :
1. Для чого призначені холодильні:
2. Як поділяють холодильні вітрини за призначенням ?
3 . Як поділяють холодильні вітрини за температурою?