Завдання для самостійного опрацювання теоретичного матеріалу

Про матеріал
В період карантину виникла проблема, як ознайомити учнів профтехучилищ, які проживають в різних населенних пунктах з основними положеннями уроків. Адже не кожен з них має можливість користуватися інтернет ресурсами. Тому ствоючи міні конспекти викладачі прагнуть подати ім для вивченні основні матеріали. Тема: Класифікація торгового холодильного обладнання. Мета: Вивчити види та призначення торговельного холодильного обладнання.
Перегляд файлу

Завдання

для самостійного опрацювання

теоретичного  матеріалу

з предмету  " Устаткування ПГХ"

Урок № 71            Тема: Класифікація торгового холодильного обладнання.

 

 Мета: Вивчити види та призначення торговельного холодильного обладнання.

Завдання №1. Вивчити види та призначення торговельного холодильного обладнання.

         Методичні рекомендації

Для виконання завдань № 1 ознайомтесь з класифікацією торгового холодильного обладнання.

           Холодильне обладнання класифікується за декількома критеріями.

Торгове холодильне обладнання розділяють на два види:

- холодильне устаткування для торгових залів продовольчих магазинів,

для складських і підсобних приміщень;

- спеціалізоване холодильне обладнання для приготування і відпуску

охолоджених напоїв (сокоохолоджувачі), замороження соків (гранітори), м’якого морозива (фрізери), харчового льоду (льодогенератори).

В залежності від призначення холодильне обладнання підрозділяється на

такі види:

- холодильні і морозильні прилавки;

- холодильні і морозильні вітрини

- холодильні і морозильні стелажі (регали, гірки);

- бонети (холодильні ванни);

- холодильні морозильні шафи;

- комбіновані вітрини (шафи, суміщені з бонетами);

- спеціальне обладнання (прилавки для зберігання морепродуктів на льоду);

- морозильні скрині;

- льодогенератори;

- охолоджуючі винні шафи;

- збірно - розбірні холодильні і морозильні камери.

В залежності від температурного режиму в середині охолоджувального

об’єму (експозиційна поверхня або закритий охолоджувальний об’єм) холодильне обладнання розділяють на дві групи:

- середньотемпературне (температура вище за 0 С) і низькотемпературне

(нижче за 0 С). У свою чергу середньо температурне обладнання має широкий діапазон температур (від +1 до +6) залежно від груп продовольчих товарів.

- низькотемпературне холодильне обладнання може різний діапазон температур:

- 4...-12 С,

- 18...-25 С.

Холодильне обладнання буває з вбудованим і виносним холодильним агрегатом. Холодильне обладнання з вбудованим холодильним агрегатом використовується в невеликих магазинах, які працюють за принципом «через прилавок». Установка такого обладнання в торговому залі не пов’язана з великим обсягом монтажних робіт – досить встановити його в необхідному місці і підключити до енергомережі. Холодильне обладнання з виносним агрегатом виставляються у супермаркетах і магазинах самообслуговування. У такому обладнанні, як правило, використовують динамічну систему охолодження, при якій повітря переміщується в робочому просторі шляхом примусової конвекції. На відміну від холодильного обладнання з вбудованим холодильним агрегатом у нього значно рівномірніше поле температур в середині охолоджувального об’єму (різниця 1...1,5).

В залежності  від кліматичної зони торговельне обладнання виготовляють у звичайному і південному варіантах. Обладнання для районів з помірним кліматом розраховане на температуру навколишнього повітря 5-32 і відносної вологості на більше 40 % (при 40); комплектують потужнішими холодильниками машинами або агрегатами для охолодження торговельного обладнання.

Холодильне обладнання, що випускається за ціною можна розділити на три групи:

- економ клас;

- бізнес клас;

- клас люкс.

Обладнання класу економ має вбудований агрегат з механічною системою управління і автоматичним відтаюванням випарника. В оформленні використовують металеві листки, покриті емаллю, або ударо міцний пластик. Економ клас має електронний блок керування і випускається з вбудованим агрегатом та без нього з можливістю підключення до централізованої системи охолодження. Клас люкс характеризується найвищими технологічними рішеннями, підвищеною елегантністю, ергономічністю, зручністю в експлуатації. В оформленні використовуються сучасні високоякісні матеріали – нержавіюча сталь, елегантні гнуті стекла, обробка під дорогі метали, дерево цінних порід.

Холодильне устаткування для торгових залів, складських та підсобних приміщень.

Вітрина  – призначена для демонстрації та короткострокового зберігання

харчових продуктів. Вітрини розділяють за:

1.Температурним діапазоном:

- низько температурні;

- середньо температурні;

-  теплові вітрини.

2. Способом охолодження:

- статичний,

- динамічний.

3. Призначенням:

- гастрономічні;

- кондитерські;

- морозильні;

- риба на льоду;

- вітрини для м’якого морозива;

- з додатковими температурними режимами (комбіновані).

Бонети – холодильні вітрини, призначені для продажу і зберігання охолоджених і заморожених продуктів харчування.

Бонета – скриня – закрита холодильна вітрина оснащена розсувними

скляними стулками згори.

Острівні холодильні вітрини (бонети) – призначені для короткочасного

зберігання і демонстрації заздалегідь упакованих і заздалегідь заморожених продуктів.

Холодильні прилавки використовують для короткочасного зберігання,

демонстрації і продажу розфасованих і у пакованих охолоджених та заморожених продуктів перед їх продажем. Холодильні прилавки бувають двох типів:

- закритого типу(глухі), призначені для зберігання поточного запасу швидкопсувних продуктів на робочому місці продавця.

- з прозорими дверцятами, при значені для зберігання та демонстрації і продажу розфасованих швидкопсувних товарів

Холодильні шафи. класифікують за наступними ознаками:

Залежно від температури кипіння холодоагенту  на:

- середньо температурні  – для зберігання запасу заздалегідь охолоджених харчових продуктів у торговому залі магазину для робочих місць продавців;

- низькотемпературні для зберігання заздалегідь заморожених харчових продуктів;

- морозильні  – для заморожування і тривалого зберігання харчових продуктів.

За місцем застосування:

- у зоні доступності покупців (торг зал, бар кафе);

- у зоні зберігання запасу товару (підсобні та складські приміщення, робоче місце продавця).

За способом охолодження:

- з природною циркуляцією охолодженого повітря;

- з примусовою циркуляцією охолодженого повітря.

За місцем розташування компресорно-холодильного агрегату:

- з верхнім агрегатом;

- з нижнім агрегатом.

За видом дверей:

- з глухими (непрозорими) металевими дверима (у зоні видимості покупців);

- зі скляними (прозорими) металевими дверима (у зоні видимості покупців);

- шафи-вітрини, які дозволяють здійснювати не тільки зберігання, але і

демонстрацію товарів.

За конструктивністю виконання:

- розсувні;

- ті, що розчиняються;

- ковзаючі скляні, що зачиняються.

За місцем установки холодильного агрегату:

- з вбудованим агрегатом;

- з окремо встановленим агрегатом.

За кількістю камер:

- однокамерні;

- двох і більше камерні.

Збірні холодильні камери призначені для короткочасного зберігання

швидкопсувних харчових продуктів на підприємствах торгівлі і ресторанного

господарства. Конструктивно збірні холодильні камери розрізняються за будовою елементів:

- камери щитового типу збирають з окремих щитів (стінних, підлогових стельових);

- камери блокового типу – складаються з готових блоків.

- камери панельного типу – мають стінні плоскі панелі, кутові і Т-подібні елементи для перегородок уніфікованої конструкції.

До спеціалізованого холодильного обладнання належать охолоджувачі

напоїв, гранітори, фрізери, льодогенератори.

Охолоджувачі напоїв – використовують для охолодження і підтримки

температури (5...10 С) заздалегідь охолоджених освітлених соків, безалкогольних та інших напоїв і їх продажу без дозування.Охолоджувачі напоїв в залежності від способу прогону напоїв розділяються на:

- активаторні  – перемішування відбувається за рахунок встановлено на дні ємкості лопатевого вентилятора;

- фонтанні – перемішування відбувається зануреним в ємкість насосом.

Гранітори (міксери - охолоджувачі) призначені для приготування десерту з крижаної крихти з фруктовим наповнювачем.

Фрізери призначені для приготування м’якого морозива у присутності споживача за рахунок збивання та охолодження суміші до температури 4...8 С.

Льодогенератори призначені для виготовлення харчового льоду і класифікуються за видом виготовляємого льоду та принципом охолодження.

За принципом охолодження:

- повітряні,

- водяні.

 

Контрольні питання :

 

1. Для чого призначені холодильні:

  • вітрини ?
  • прилавки ?
  • шафи ?
  • камери ?
  • фризери ?
  • льодогенератори ?
  • бонети ?
  • гранітори ?

 

2. Як поділяють холодильні вітрини за призначенням ?

 

3 . Як поділяють холодильні вітрини за температурою?

 

doc
До підручника
Технології (рівень стандарту, академічний) 11 клас (Коберник О.М., Терещук А.І. та інші)
Додано
29 травня 2020
Переглядів
1653
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку