"Життєвий і творчий шлях Ліни Костенко. Особливості індивідуального стилю.«Страшні слова, коли вони мовчать - ліричні роздуми про значення слова в житті людини"

Про матеріал
Метою уроку є ознайомлення одинадцятикласників із життєвим і творчим шляхом Ліни Костенко та особливостями її індивідуального стилю; опрацювати ідейно- художні особливості поезії «Страшні слова, коли вони мовчать»; розвивати навички аналізу поетичних текстів; виховувати любов до поезії , повагу до української культури ,мистецтва і митців
Перегляд файлу

Тема:  Життєвий і творчий шлях Ліни Костенко. Особливості індивідуального стилю (філософічність, історизм мислення, інтелектуалізм, публіцистичність). «Страшні слова, коли вони мовчать - ліричні роздуми про значення слова в житті людини

Мета:  ознайомити одинадцятикласників із життєвим і творчим шляхом Ліни Костенко та  особливостями її індивідуального стилю; опрацювати ідейно- художні особливості поезії «Страшні слова, коли вони мовчать»; розвивати навички аналізу поетичних текстів; виховувати любов до поезії , повагу до української культури ,мистецтва і митців

Тип уроку: вивчення нового матеріалу

Унаочнення: портрет Ліни Костенко,мультимедійна презентація, діаграма

Методи та прийоми: «Мікрофон», «Незакінчене речення», коментоване читання, групова робота учнів, учнівські доповіді,метод аналізу

Форми роботи: групова,індивідуальна

                                                                             Людина нібито не літає…

                               А крила має. Крила має…

                  Ліна Костенко

 Перебіг  уроку

І Організаційний момент

Привітання.

Розминка «У мене гарний настрій, тому що…»

Перевірка підготовки учнів до уроку.

ІІ Актуалізація опорних знань і вмінь учнів

Метод «Мікрофон»

- На попередніх уроках ми з вами ознайомилися з новим поколінням митців – поетами – «шістдесятниками»  .

  1. Хто ж такі  шістдесятники?
  2. Чому це покоління   виникло саме в 60 - роках? Що стало приводом?
  3. У  чому заслуга шістдесятників перед майбутніми поколіннями?
  4. Хто з письменників вам найбільш запам’ятався? Чим?

ІІІ . Мотивація навчальної діяльності.  Оголошення теми,мети уроку

Робота з епіграфом уроку.

  • Як ви розумієте слова  епіграфа?

Своєрідними людськими крилами в людини Ліна Костенко вважала щирість, чесність, поетичність, ці риси притаманні й самій поетесі. Прочитавши її твори, людина може надихнутися на рух уперед, на покращення свого життя та пошук у ньому свого місця «під сонцем». Саме це може зробити людину по-справжньому щасливою.

У сьомому класі ви мали можливість ознайомитися з творчістю поетеси , що належить до покоління «шістдесятників» -  Ліни Костенко, але її поезія не має меж. Тому, на сьогоднішньому уроці, ми з вами пригадаємо все, що колись вивчали й зануримося глибше в неповторний світ,створений Ліною Костенко. 

ІІІ Сприйняття та засвоєння учнями навчального матеріалу

  1. Життєвий шлях Ліни Костенко.

Слово вчителя.

Письменниця була з тих людей, які не любили розповідати про себе, впускала інших в своє життя та душу тільки через «слово», через свої вірші. Вона довгий час була не публічною особою, але зрештою погодилася дати інтерв’ю для книги Івана Дзюби «Є поети для епох». Ось що вона сама каже з цього приводу : «З мене вибили інтерв’ю і навіть я відчула інтерес. Бачите, який несподіваний жанр? Я вже ніколи не зібралася б сама написати спогади чи мемуари. А тут у такій формі «питання-відповідь», динамічно… Мені не скучно. Крім того, я знаю багато такого, що, може, треба і поділитися. Мабуть, такі речі треба розповідати».

Треба вказати на той факт, що це інтерв’ю стало «родзинкою» для книги Івана Дзюби, так як прихильники творчості Ліни Василівни мали змогу дізнатися донині невідомі факти з її життя, про дитинство й молодість письменниці, а також про покоління «шістдесятників», з якого вона вийшла.

Попереднього уроку ви об єдналися у 2 групи : «Біографи» та «Літературознавці». Удома мали підготувати повідомлення відповідно до заданої тематики. Послухаймо 1 групу, яка підготувала повідомлення  про життєвий шлях Ліни Костенко.

Повідомлення 1 групи «Біографи»

1 учень.

Ліна Костенко народилася 19 березня 1930 року в містечку Ржищеві, що розташоване за 80 кілометрів униз по Дніпру від Києва. У цьому містечку прожила вона всього шість років, але воно назавжди залишилося в пам’яті.  Про це свідчать рядки з поезії «Я виросла у Київській Венеції»,у якій  з особливою  теплотою й ніжністю поетеса описує своє дитинство й життя на Трухановому острові.

Коли майбутній письменниці було 11 років, до їхнього спокійного життя увірвалася війна. Про війну, страх і жахіття війни  зазначає поетеса у творі «Мій перший вірш написаний в окопі» . Своїй дочці, Оксані Пахльовській , на запитання «Чи справді вірш був написаний в окопі?»,  Ліна відповідала так  : «Це був навіть не окоп і не бліндаж, а вузька й довга щілина. Гухне снаряд – гойднеться торбинка, посиплеться земляна стіна. А мені ж нудно. Сидиш між дорослими, хтось плаче, хтось молиться, хтось дрімає. Ані іграшки, ані зошита, ані книжки. Темно. Намацала якусь галузочку і вожу нею по стіні, пишу. Намагаюсь – прописними літерами. Що вже я там писала і чи був то вірш, не пам’ятаю. «Снаряд упав – осипалась стіна». Разом із віршем» .

2 учень.

Після того, як війна закінчилася, було заарештовано її батька, тоді ще маленькою вона не розуміла через що так сталося, але пізніше письменниця підніме тему репресій у деяких своїх віршах.

Школу Ліна Костенко закінчила із золотою медаллю, після цього подала документи на навчання до Київського університету, на філософський факультет, але на жаль її не прийняли. І вже через рік вступила до Чернівецького університету, але й тут було все не так, як вона планувала  . Через брак коштів їй прийшлося повернутися додому, тому що мати сама не змогла навчати дочку. Уже в Києві Ліна Василівна почала відвідувати літературну студію й згодом стала  студенткою Московського літературного інституту, звідки й почався новий етап її життя. Тут вона зустріла свого першого чоловіка Єжи-Яна Пахльовського, але  закон СРСР забороняв шлюби з чужинцями , визнавав їх недійсними. У  1954 року шлюби дозволили і вони одружилися . У  подружжя  народилась донька Оксана. Але згодом пара розлучилася.

З 1961р. до 1977 р. тривав тяжкий період творчості Ліни Костенко. Вона писала, але не публікувалась. У цей час познайомилася з Василем Цвіркуновим, закохалася й удруге вийшла заміж. Разом вони прожили більше 20 років . Від другого шлюбу в Ліни Василівни є син Василь,який працює програмістом.

2.Творчий шлях письменниці.

- Дякуємо біографам. Тепер нам цікаво буде дізнатися про творчий шлях письменниці, з чого почався її творчий шлях. Надаємо слово вам, літературознавці!

(Повідомлення 2 групи «Літературознавці»)

3 учень.

Ліна Василівна рано почала читати і ще дитиною стала писати вірші. Ось як вона згадувала про перші спроби у листі Максимові  Рильському:

 «Вірші почалися давно, ще як було мені років 5. Мугикала тихенько про

все на світі і страшенно соромилась. У найкоротший час було оспівано все. А як навчилася писати, була моїй бабусі ще гірша морока. «Що мені лялька, – бубоніла я кожного ранку.– Ось якби мені паперу-бумаги!»

Закінчивши інститут і повернувшись до Києва, Ліна Костенко видає дві поетичні збірки – “Проміння землі” та “Вітрила”. Пізніше вийшла збірка «Мандрівки серця».

Ліна Василівна була однією з перших у числі молодих українських поетів, що виступили на межі 1950—1960-х років, так званих «шістдесятників». Їхня незалежна поведінка, гострі вислови дуже турбувала тогочасну владу й тому   з 1972 року  по Україні прокотилась лавина арештів. У 70-х роках почав діяти

“чорний список”, що складався з імен письменників, яких не можна було

згадувати, а їх твори – друкувати. Першим у тому списку стояло ім’я Ліни Костенко.

Після повернення з «тиші» в 1979 році Ліна  Василівна написала перший український історичний роман «Маруся Чурай».

У 2011 році,  у видавництві Івана Малковича «А-ба-ба-га-ла-ма-га» ,побачив світ роман «Записки українського самашедшего», який практично зразу став українським бестселером, за пів місяця був проданий тираж у 10 тисяч книг.

Учень 4.

Слід відзначити також і нагороди поетеси. 

За книжку "Інкрустації", видану італійською мовою, Ліні Костенко 1994 р. присуджено премію Франческа Петрарки, якою Консорціум венеціанських видавців відзначає твори видатних письменників сучасності. У 1998 р. у Торонто Світовий конгрес українців нагородив Л. Костенко найвищою своєю відзнакою — медаллю Святого Володимира. У 1999 р. був написаний історичний роман у віршах "Берестечко" і окремою брошурою видана лекція "Гуманітарна аура нації, або Дефект головного дзеркала", прочитана 1 вересня 1999р. в національному університеті "Києво-Могилян-ська академія". У 2000р. Ліна Костенко стала першим лауреатом Міжнародної літературно-мистецької премії ім. Олени Теліги.

- Завдяки повідомленням ви мали можливість ознайомитися з життєвим і творчим шляхом Ліни Василівни. Зрозуміли, наскільки це творча й обдарована особистість, недарма ж про неї В.Пахаренко казав саме так:  «Вона «...найвидатніша, найавторитетніша сучасна українська поетеса, майстер слова світового рівня. Її цілком заслужено іменують живим сумлінням, «цитаделлю духу» української літератури, нації» .

3.Особливості індивідуального стилю Ліни Костенко.Робота з діаграмою

- Письменники мають  індивідуальний стиль, який вирізняє їх з-поміж інших, і Ліна Костенко не виняток. Пропоную  опрацювати діаграму й визначити особливостями стилю поетеси.

(Опрацювання діаграми)

 

3.Художній аналіз вірша  «Страшні слова,коли вони мовчать».

Бесіда.

З давніх-давен люди складали приказки та прислів’я про слово. Бо  до слів треба ставитися дбайливо, не кидати їх на вітер, тобто не випускати даремно. Адже слова — це музика нашої душі.

  • Згадайте які приказки,прислів’я вам відомі?

(Слово — не горобець, вилетить — не піймаєш. Удар забувається, а. слово пам’ятається . Умій сказати, умій і змовчати.)

І ось сьогодні ми познайомимося і проаналізуємо поезію Ліни Костенко «Страшні слова,коли вони мовчать»

- Як ви розумієте назву цього твору?

Первинне ознайомлення з текстом вірша. Декламування поезії заздалегідь підготовленим учнем.

Питання перед читанням: Який настрій, думки, переживання викликає у вас цей поетичний твір? (Учні відповідають на запитання після первинного ознайомлення з текстом вірша)

Оформлення паспорта поетичного твору. Учні працюють у парі

Назва: «Страшні слова,коли вони мовчать»

Автор :Ліна Костенко

Дата написання: 1977 рік, Збірка: «Над берегами вічної ріки».

Літературний рід: лірика.

Жанр твору : ліричний вірш.

Провідний мотив: Роздуми поетеси про значення слова в житті людини, про сутність поезії

Ідея: показати силу слова

Вид лірики: філософська

Віршовий розмір : п’ятистопний ямб+пірихій

Римування:перехресне

Художні засоби: епітети (страшні слова, безсмертний дотик); метафори ( слова мовчать, причаїлись); антитеза (краса й повторність, асфальти й спориші)

Підсумок. Які почуття, роздуми, викликала у вас поезія? (вторинне читання поезії)

  1. Творче індивідуальне  завдання.

У 2020 році Ліна Костенко відзначатиме свій 90-річний ювілей. Напишіть на чистому аркуші паперу  листа до письменниці, висловіть свої побажання чи, можливо, запитайте в неї про те, що вас цікавить.

IV. Підбиття підсумків уроку.

Рефлексія. «Незакінчене речення»

На сьогоднішньому уроці ми поринули в глибокий світ творчості видатної української поетеси – Ліни Костенко. І тепер зробімо висновок про те, якою ж особистістю постала перед нами поетеса. Продовжіть, будь ласка, речення

На сьогоднішньому уроці я дізнався (дізналася)…

Життя Ліни Костенко може бути прикладом для…

Найбільше мене вразило…

Оцінювання

Ваші повідомлення, відповіді заслуговують нагороди, тому по дзвінку підійдіть до мене для виставлення оцінок.

V Домашнє завдання.

Для всіх (обов’язкове) : прочитати роман Ліни Костенко «Маруся Чурай»

Групове завдання : підготувати інформаційні проєкти на тему:

1.«Історична основа твору. Історія написання роману «Маруся Чурай»,

2. «Композиція та сюжет роману»,

3. «Образи твору»

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Список використаної літератури:

  1. https://www.ukrlib.com.ua/bio/printit.php?tid=1619
  2. https://vislovi.in.ua/prykazky-ta-prysliv-ya-pro-slovo/
  3. https://uk.wikipedia.org/wiki/%D0%9A%D0%BE%D1%81%D1%82%D0%B5%D0%BD%D0%BA%D0%BE_%D0%9B%D1%96%D0%BD%D0%B0_%D0%92%D0%B0%D1%81%D0%B8%D0%BB%D1%96%D0%B2%D0%BD%D0%B0
  4. https://dovidka.biz.ua/strashni-slova-koli-voni-movchat-analiz/

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

docx
До підручника
Українська література 11 клас (Міщенко О.І.)
Додано
22 травня 2020
Переглядів
1190
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку