Знак у системі комунікації

Про матеріал
Знаки у системі комунікації. Що зашифровано у знаках, як їх розпізнати. Символи. Класифікація
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Знак у системі комунікації 5 клас STEM

Номер слайду 2

Що ж таке знак?Знак – це предмет, позначка, зображення, як і вказують на щось, підтверджують або означають щось.2

Номер слайду 3

Класифікація знаків3

Номер слайду 4

Для чого людині знаки?У своєму побуті людина послуговується різним знакам, які забезпечують її життєдіяльність (стрілка годинника, колір на календарі, жест регулювальника, умовні позначення на виробах тощо). Мова як провідний комунікаційний засіб теж є знаковою системою, яка охоплює вербальні (словесні) знаки. Суттєвою особливістю є те, що людське мовлення супроводжується системою знаків (не словесними), які свідчать про відмінність усного та письмового мовлення. Специфіка знакових (комунікаційних) систем обумовлена їх цільовим призначенням (яка інформація подається і кому вона призначена), комунікативними засобами (мова), каналами передавання та сприймання інформації (візуальний, аудитивний, тактильний), способами обміну інформацією (природні та штучні). Знакові системи розрізняють за цільовим призначенням , технікою актуалізації. Всі використані у процесі комунікації знакові системи поділяють на природні і штучні. 4

Номер слайду 5

До природних систем, відносять системи, комунікативними засобами в яких є елементи природної мови – слова, вислови, жести, міміка, рухи тіла. Такі системи мають національну специфіку, вони багагатофункціональні, соціально диференційовані, мають високий ступінь варіативності, динаміку розвитку. Характерною їх ознакою є широкий комунікативний діапазон (деякі мови містять мільйони лексичних одиниць, функціонують у різних сферах спілкування). Штучні знакові системи використовують сконструйовані або взяті з різних галузей знань символи, формули, ноти, графіки, знаки на позначення зв’язків і відношень між елементами. Вони створені й орієнтовані на забезпечення певної комунікації на міжнародному рівні, тому позбавлені національної специфіки.

Номер слайду 6

семіотика6 Семіóтика, або семіолóгія (від грец. σημειωτικός — такий, що має ознаки від грец. σημεῖον — знак, ознака, грец. σῆμα — знак) — наука, яка досліджує способи передачі інформації, властивості знаків та знакових систем в людському суспільстві (головним чином природні та штучні мови, а також деякі явища культури, системи міфів, ритуалів), природі (комунікація у тваринному світі) або в самій людині (зорове та слухове сприйняття тощо). Іншими словами, семіотика — це теорія знаків та знакових систем. Основи цієї науки були закладені ще представниками античної та середньовічної філософської думки. Основні принципи семіотики у XIX ст. сформулював американський філософ Чарльз Сандерс Пірс. У XX ст. семіотика набула лінгвістичного ухилу під впливом ідей лінгвістів Фердинанда де Соссюра та Луї Єльмслева, та філософського ухилу під впливом ідей американського філософа Чарльза Морріса.

Номер слайду 7

Яка інформація міститься на знаках?7

Номер слайду 8

Символи8 Умовне позначення якогось предмета, поняття або явища; розпізнавальний знак. Художній образ, який умовно відбиває думку, ідею, почуття тощо. Умовне позначення величини, поняття тощо.

Номер слайду 9

Символи україни9

Номер слайду 10

Що зашифроване у гербі україни?10 Герб (пол. herb від нім. Erbe — спадщина) — емблема, усталений відповідно до законів геральдики відмітний символічний знак (зображення), що належить державі, населеному пункту, дворянському роду або окремій особі тощо. Герб зображають на прапорах, хоругвах, монетах, печатках, документах тощо.

Номер слайду 11

вишиванка11 Вишиванка – це національна святиня, яка символізує і несе в собі духовне багатство, високу мудрість і традиційний зв’язок багатьох поколінь, що не переривається віками. Це – символ здоров’я і краси, щасливої долі і родинної пам’яті, любові і вірності. Вишиванка – ще й оберіг людини від усього лихого.

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
5.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
5.0
Всього відгуків: 1
Оцінки та відгуки
  1. Бондаренко Олеся Олександрівна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
pptx
Додано
16 березня 2023
Переглядів
1981
Оцінка розробки
5.0 (1 відгук)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку