ЗВ’ЯЗНЕ МОВЛЕННЯ Практичне заняття з риторики. Виступ на зборах

Про матеріал
Мета: пояснивши різницю між заздалегідь підготовленим і ситуативним виступами на нарадах, повправляти учнів у складанні, проголошенні та критичному оцінюванні виступів; розвивати логічне мислення, уяву, удосконалювати навички роботи з підручником, відпрацьовувати орфоепічні навички, збагачувати та уточнювати словниковий запас.
Перегляд файлу

Уроки № 55, 56

ЗВЯЗНЕ МОВЛЕННЯ

Практичне заняття з риторики. Виступ на зборах

Мета:  пояснивши різницю між заздалегідь підготовленим і ситуативним виступами на нарадах, повправляти учнів у складанні, проголошенні та критичному оцінюванні виступів; розвивати логічне мислення, уяву, удосконалювати навички роботи з підручником, відпрацьовувати орфоепічні навички, збагачувати та уточнювати словниковий запас.

Обладнання:  підручник.

 

 

ХІД УРОКІВ

 

І.  Повідомлення мети і завдань уроків.

 

ІІ. Вивчення нового матеріалу.

 

  Пояснення вчителя.

 Сьогодні слово збори найчастіше виступає синонімом слова нарада. У процесі наради її учасники обмінюються поглядами, радяться і спільно доходять певних висновків.

 Читаючи доповідь або лекцію, промовець подає слухачам певну інформацію,  викладає  певні  думки  та  погляди.  Отже, промовець   «дає»,  а

слухачі «беруть». Натомість під час наради її учасники інформацією та думками обмінюються. Той, хто веде нараду, висловлюючи власні думки та погляди, забирає часу не більше, ніж інші її учасники.

 Останнім часом набули поширення так звані дискусії «за круглим столом». Троє або більше фахівців дискутують на задану тему в присутності слухачів. Учасники, як правило, заздалегідь знають, про що говоритимуть. Підготовлена таким чином дискусія, безперечно, має свої переваги, даючи можливість якнайкраще ознайомити присутніх з поглядами на проблему фахівців.

 На відміну від заздалегідь підготовленого «круглого стола» дискусії, що виникають у процесі нарад, є спонтанними, ситуативними. Тут передбачити висновки буває не просто – часто вони коригуються в процесі обговорення.

 Слід обов’язково навчатися виступати на нарадах як із заздалегідь підготовленою доповіддю чи промовою, так і з висловлюванням (пропозицією, реплікою, зауваженням) у процесі обговорення.

      (За І. Томаном)

 

 

 Робота з підручником.

 Виконання вправи 187 (усно).

 

ІІІ. Виконання вправ на закріплення вивченого.

 

 Робота з підручником.

 Виконання вправ 188, 189, 190.

 

 Пояснювальний диктант.

 Прокоментувати зміст кожного з речень. Який висловлені в них думки стосуються  проведення зборів? Підготувати усну розповідь про класні збори. Використати в ній кілька прислів’їв та афоризмів.

 

 Недовго думав, а добре сказав. Стільки гадок, як в решеті дірок. Хтось каже до ладу – вухо наставляй, хтось не до ладу – теж не затикай. Чиєсь одне слово губить діло. Мовив слово – будь йому паном. Як овечка: не мовить словечка. Багато говорить – голова заболить. Ні здумати, на згадати, ні в приказці сказати, що він говорив. Як говорити, як не дають рота розкрити. Вдача гаряча, а розум миші з’їли.

         (Нар. творч.)

 

 Мудрому досить. Багато не багатьма словами (сказати). У людини завжди на язику одне, а на думці інше. Сказане не повернеться.  Язик знищив

більше людей, ніж меч. Хто мовчить той, мабуть, погоджується. Слова відлітають, написане залишається.

   (Античні вирази)

 

С л о в н и к.

Афоризм – короткий влучний вислів, що набув поширення, став усталеним.

 

IV. Підведення підсумків уроків.

 

V. Домашнє завдання.

 Скласти план, дібрати матеріал та підготуватись до виступу на шкільному вечорі на одну з тем[1].

  • Проблема «батьки і діти» в житті шістнадцятирічних.
  • Яким я буду через двадцять років.
  • Які книжки я читаю «для душі».
  • У яких куточках земної кулі мені хотілось би побувати.
  • Яка з сучасних професій мене приваблює.

 


[1] Перевірка домашнього завдання (прослуховування виступів) відбудеться на наступному уроці розвитку зв’язного мовлення.

 

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
5.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
5.0
Всього відгуків: 1
Оцінки та відгуки
  1. Лисницкая Евгения
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
doc
Додано
23 березня 2020
Переглядів
722
Оцінка розробки
5.0 (1 відгук)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку