Звертання і вставні слова. Речення зі звертаннями та вставними словами

Про матеріал
З допомогою запропонованої презентації ви дізнаєтеся, що таке звертання та вставні слова; навчитеся розпізнавати їх в тексті, визначати місце в реченні; навчитеся характеризувати їх вид за будовою (поширені і непоширені); повторите й поглибите знання про розділові знаки при звертаннях та вставних словах; сформуєте вміння правильно розставляти розділові знаки; розвиватимете  творчі вміння складати речення зі звертаннями та використовувати їх в усному мовленні. 
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Звертання і вставні слова. Речення зі звертаннями та вставними словами

Номер слайду 2

Опрацювавши поданий матеріал, ви :дізнаєтеся, що таке звертання та вставні слова; навчитеся розпізнавати їх в тексті, визначати місце в реченні; навчитеся характеризувати їх вид за будовою (поширені і непоширені); повторите й поглибите знання про розділові знаки при звертаннях та вставних словах; сформуєте вміння правильно розставляти розділові знаки; розвиватимете  творчі вміння складати речення зі звертаннями та використовувати їх в усному мовленні. 

Номер слайду 3

На уроках української мови в попередніх класах ви вже знайомилися зі звертаннями та вставними словами. Поглибити і розширити ці знання ви можете з підручника для української мови у 8 кл. (Заболотний О. В.) та використовуючи текстовий файл, що є вкладенням до уроку. Нову та важливу інформацію занотуйте до зошитів

Номер слайду 4

Лінгвістичне дослідження. Запишіть речення. Визначте  звертання та підмети.  Замалюйте схеми. Зробіть відповідні висновки про вживання звертань та розділові знаки при них.1. Україно! Ти -  моя молитва,    Ти моя розпука вікова...2. Ти був , козаче, щедрим на дурниці,      І на красиві та пусті слова!3. Над чим ти думаєш , друже.4. Де ти, П 'ятнице мій. (З творчості В. Симоненка) Робимо висновки!Щоб не сплутати звертання з членами речення, пам'ятаймо:іменник у кличній формі - це завжди звертаннязвертання не замінюється займенниками він, вона, воно, вони, при ньому стоїть або можна поставити займенники 2 - ї особи ти, ви, твій, ваш у будь - якому відмінку( ці займенники до групи звертання  не входять)займенники ти, ви при звертанні є підметами або додатками. 

Номер слайду 5

 Дослідження - трансформація. Перебудуйте  речення так, щоб підмети стали звертаннями.1. Встає над нами сонце, як вставало,     Гудуть вітри в розгойданих  дротах.2.  Мріють крилами з туману лебеді рожеві,     Сиплють ночі у лимани зорі сургучеві.3.   Доцвітали конвалії в травах,      Голубої весни прапори.4.   І озвалися долини       Гомоном знайомим...5.  Пройдуть зливи, замовкнуть грози,    Задрімають вітри в ланах.                         ( З творчості В. Симоненка)

Номер слайду 6

Дослідіть, які форми звертань використовує у своїх поезіях Т. Г. Шевченко. Зверніть увагу на розділові знаки при них. Випишіть звертання. Охарактеризуйте за схемою: поширене – непоширене . Чи має при собі залежні слова : Так – поширене (Мамо, іде вже зима. )Ні – непоширене (Бажав би я, мій рідний краю, Щоб ти на волю здобувавсь.)1. Спасибі , дідусю, що ти заховав в голові столітній ту славу козачу: я її онукам тепер розказав.   2. Бандуристе, орле сизий!  Добре тобі , брате,  маєш крила, маєш силу, є коли літати.  3. Плавай, плавай , лебедоньку, по синьому морю, рости, рости , тополенько , все вгору та вгору.4. Катерино, серце моє, лишенько з тобою…5. Зоре моя вечірняя , зійди над горою, поговорим тихесенько в неволі з тобою.                                                          

Номер слайду 7

1. Прочитайте текст. 2. Доведіть його стильову належність.3. Доберіть заголовок у формі словосполучення. 4. Визначте вставні слова. Поміркуйте, яку роль вони відіграють у реченнях.5. Доберіть синоніми до виділених слів.6. Поясніть правопис слів зроду-віку, щось-таки. Наведіть власні приклади на подану орфограму. 7. Перекажіть текст, доповнюючи його власними міркуваннями про внутрішній світ людини та народження мудрості, щирості, ніжності. При переказуванні використовуйте вставні слова.

Номер слайду 8

Кажуть, що українець співає цілий рік і цілий вік. Так, мабуть, нам від Бога дано. Було заборонено слово, письмо, щепили до нашої культури те, що їй зроду-віку невластиве. Але нація збереглася, безперечно, завдяки тому півмільйонному пісенному вінку, котрим була заквітчана Україна, єдина держава у світі, що має таку багату пісенну спадщину. На щастя, добрі, щирі, талановиті люди не перевелися серед нас. Повірте, головне — це внутрішній світ людини, ось про нього і має писати література. Не описувати фізичні дії, а, можливо, душевні прояви, переживання, думки, навіть щось більше, але то вже, напевно, належить Богові. Отже, немає сірих непомітних людей, кожен має свою душу. У кожній душі — свій чутливий світ. А український живопис! На щастя, збереглися в ньому національні мотиви, що підносять його над буденністю життя. Здається, а що тут такого — небо звичайне, дерева звичайні, садок звичайний. А щось таки бере за душу, судомить м’язи, заставляє надовго зупинитися перед полотном. Отже, на такому трепетному і щемному почутті й виховується особистість. Дивна річ, що саме так народжується мудрість, щирість, ніжність — усе те, на чому стоїть сей світ 

Номер слайду 9

Творче завдання з прийомом самомоперевірки. Складіть чотири пари речень, щоб в одних слова кажуть, чуєте, виходить, здавалося були вставними, а в інших ці самі слова виступали в ролі членів речення. Зразок. Треба, виходить, іти на додаткове заняття з алгебри. — З класу виходить гарна дівчина.

Номер слайду 10

Для допитливих:https://www.youtube.com/watch?v=a-qg4-fv1 BUhttps://www.youtube.com/watch?v=o-f. JVVDOws8https://www.youtube.com/watch?v=LE_H5 Oyh. BVk

Номер слайду 11

Самостійне завдання: 1. Складіть та запишіть реєстр непоширених та поширених звертань, за допомогою яких до вас звертаються рідні та близькі, друзі. З 2-3 складіть речення.2. Складіть письмову розповідь (до 10 речень) про одного з видатних українців (актора, письменника, художника, громадського діяча тощо), використовуючи вставні слова та словосполучення

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
5.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
5.0
Всього відгуків: 1
Оцінки та відгуки
  1. Козак Світлана Олексіївна
    Дуже стильно і сучасно.
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
pptx
До підручника
Українська мова 8 клас (Ющук І.П.)
Додано
24 лютого 2020
Переглядів
18500
Оцінка розробки
5.0 (1 відгук)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку