Добірка креативних ідей, якісних розробок та корисних мультфільмів, які допоможуть вам підготуватися до тридцять першого тижня НУШ.

Родина – це не просто слово. Це уособлення любові, радості, турботи і різних емоцій, які супроводжують нас протягом усього життя. Для того, щоб першачки краще розібралися з поняттями «сім’я» та «родина», розширили свої знання про родинні відносини та сформували правила поведінки, Модельна навчальна програма відводить відповідний тематичний тиждень. Тож ми дібрали для вас корисні та цікаві матеріали, які допоможуть якісно провести його.

Бесіда «Родина дає нам, а ми – родині»

Запитайте дітей, які асоціації викликають у них слова «родина» та «сім’я». Після цього поговоріть про їхнє значення у житті кожного з нас. Нехай учні спробують пояснити якомога детальніше:

  • Чому потрібно поважати і любити членів своєї сім’ї?
  • Навіщо родичі турбуються про нас, намагаючись завжди допомагати?
  • Чи потрібно радувати батьків та інших членів сім’ї? Як це можуть зробити першачки?
  • Чи варто дітям просити винагороду за допомогу своїм батькам чи іншим родичам?
  • Кількома словами опишіть, якою має бути ідеальна родина (наприклад, «велика», «щаслива», «весела», «дружня» тощо).

Також можна запропонувати дітям скласти і розповісти невеличкі розповіді про те, як вони зазвичай допомагають своїм батькам.

Приказки про родину

Попросіть дітей пригадати, що таке приказки та навіщо нам варто їх знати. Якщо хтось із учнів має улюблений повчальний вираз, то нехай озвучить його для однокласників. Після цього прочитайте дітям приказки про родину:

  • Батька з матір’ю поважати – горя не знати.
  • Братська любов міцніша за кам’яну стіну.
  • У сім’ї і каша густіша.
  • Вся сім’я разом, так і душа на місці.
  • Дерево тримається корінням, а людина сім’єю.
  • Дім зігріває не піч, а любов і згода.
  • За загальним столом їжа смачніша.
  • Сімейний горщик завжди кипить.
  • Материн гнів, як весняний сніг: рясно випаде, та скоро розтане.
  • Які мамка й татко, таке й дитятко.
  • Яблучко від яблуні недалеко відкотиться.
  • Син мій, а розум у нього свій.

Запитайте в дітей, яка приказка сподобалася їм найбільше. Нехай вони спробують пояснити, яка ідея об’єднує всі ці фрази. Крім того, кожна дитина може обрати один вираз, уявити його сюжет та зобразити на малюнку. Учні можуть зображувати будь-які ідеї.

Вправа «Відпочиваємо в сімейному колі»

Запропонуйте першачкам скласти й записати коротеньку розповідь (до 6 речень) про те, як вони полюбляють відпочивати разом із родиною. Діти повинні сказати, з ким із рідних та де вони проводять час, у які ігри грають та якою їжею смакують. Крім того, учні можуть указати, кого б іще вони хотіли бачити під час такого відпочинку.

Для того, щоб школярі мали цілісне уявлення про склад власної сім’ї, покажіть їм анімаційне відео з цікавими віршами.

Запитайте дітей, які моменти мультфільму не стосуються теми тижня.

Бесіда «Дружна родина»

Поясніть дітям, що мир та порозуміння в родині є запорукою щасливого життя. Усі її члени мають бути рівноправними, поважати один одного та прислухатися до порад своїх рідних. Також запитайте дітей, що таке сімейні обов’язки, та які завдання має виконувати кожен із членів родини.

Крім того, варто більш детально обговорити правила доброзичливих стосунків у родині. Для цього запропонуйте школярам твердження, які вони мають проаналізувати й оцінити словами  «так» чи «ні». Діти мають назвати правильну відповідь, аргументувавши свій вибір. Насамкінець можна створити «Пам’ятку дружньої родини».

Перелік тверджень:

  • Мама повинна прокидатися раніше за всіх і готувати сніданок (Ні, батькам варто допомагати одне одному, виконуючи такі обов’язки по черзі).
  • Обирати телепрограми для перегляду може лише тато (Ні, інтереси кожного члена родини однаково важливі).
  • Тато і мама мають спільно піклуватися про родину і допомагати одне одному (Так).
  • Діти не мають допомагати батькам, а лише гратися і їсти солодощі (Ні, допомога батькам – це не просто обов’язок, а й можливість зробити їхнє життя простішим і подякувати за турботу).
  • Дідусь та бабуся старші, тож їхня думка важливіша за слова батьків (Ні, важливість порад не визначається віком родичів).
  • Члени родини мають не сваритися, а допомагати одне одному (Так).
  • Діти мають навчатися, бо це потрібно їхнім батькам та іншим родичам (Ні, це потрібно насамперед самим дітям).
  • Усі члени родини мають зустрічатися лише на свята (Ні, це варто робити якомога частіше)
  • Усі члени сім’ї мають намагатися щиро любити й поважати своїх родичів (Так).

Вправа «Рахуємо звірят»

Розкажіть дітям, що у тварин теж є сім’ї. І більшість із них існують за принципами порозуміння і взаємодопомоги. Після цього попросіть учнів уважно подивитися на зображення і порахувати:

  1. Скільки листочків зображено на малюнку?
  2. Скільки там тварин і рослин (разом і окремо), не враховуючи траву?
  3. Які родини тварин зображені на малюнку та скільки членів у кожній із них?
  4. Скільки яблук та грибів не вистачає, щоб кожна з тварин поснідала (кожному з них вистачить по одному предмету, а отруйні гриби їсти заборонено)?

Також можна запропонувати дітям описати ситуацію, яка зображена на малюнку, а потім вказати назви тварин на ньому.

Тематичні відео та мультфільми

Пісня Наталії Май «Родина»

Увімкніть дітям веселу й позитивну пісню Наталії Май про родину та її значення у житті кожного з нас. Композиція включає слова подяки за добро і турботу найріднішим членам сім’ї – батькам. Після перегляду запропонуйте школярам вивчити текст пісні та колективно проспівати її. Крім того, композицію можна виконати під час проведення тематичних заходів до Дня сім’ї.

 

Дитяча пісня «У гості до бабусі»

Поясніть учням, що в дружній родині люди завжди поважають одне одного та намагаються частіше зустрічатися. Для наочності покажіть веселий музичний мультфільм про подорож родини котів до своєї бабусі в село. Він навчає нас любити навколишній світ, поважати інших і цінувати своїх родичів.

 

Мультфільм «Джефф»

Розкажіть першачкам, що родинні взаємини базуються насамперед на любові. І саме вона мотивує нас рухатися вперед, створювати щось нове і досягати успіху. Покажіть дітям мультфільм «Джефф», адже стрічка чудово це демонструє.

 

Мультфільм «Чи можу я залишитись?»

А цей мультфільм навчить дітей завжди сподіватися на краще, допомагати іншим та не шкодувати зусиль для того, щоб підтримати близьких. Це надзвичайно важливо, адже міцна родина тримається саме на таких цінностях.


Корисні матеріали до тридцять першого тижня НУШ із Бібліотеки «На Урок»

Тема: Ребуси на тему «Моя родина»
Автор: Руденко Анна Сергіївна
Про матеріал: Розробка включає добірку яскравих ребусів, які допоможуть учителю організувати продуктивну роботу під час вивчення теми «Моя родина». Матеріали можна заламінувати, що дозволить використовувати їх не лише на уроках, а й під час проведення виховного заходу чи на перерві.


Тема: Шаблони і приклади родовідних дерев. Модельний тиждень НУШ «Моя родина»
Автор: Руденко Анна Сергіївна
Про матеріал: Матеріал включає добірку кольорових і чорно-білих шаблонів для створення родинного дерева. Розробка допоможе вчителю організувати продуктивну роботу дітей та візуалізувати їхні знання про власну сім’ю. Частину матеріалів можна також використовувати для розмальовування.


Тема: Матеріали до тижня «Моя родина»
Автор: Руденко Анна Сергіївна
Про матеріал: Розробка складається з великої кількості візуальних матеріалів, які допоможуть унаочнити ознайомлення з проблемними питаннями теми. Так школярі зможуть розширити знання про те, хто може входити до складу родини, яку роботу варто виконувати всією сім’єю та які існують види активного відпочинку з рідними.


Тема: Пазли до тематичного тижня «Моя родина»
Автор: Руденко Анна Сергіївна
Про матеріал: Розробка включає значну кількість зображень, які можна легко роздрукувати і перетворити на цікаві пазли. Завдяки їм учитель зможе розказати школярам про різноманітні форми роботи і відпочинку для всіх членів родини. Крім того, діти продовжать розвивати власну увагу та пам’ять. Для зручності зображення варто заламінувати чи наклеїти на картон.


Тема: Конспект уроку з англійської мови у 1 класі НУШ на тему «Моя сім’я»
Автор: Орейда Надія Дмитрівна
Для соцмереж: Розробка допоможе вчителю провести цікаве та ефективне заняття з англійської мови, пов’язавши його з темою тижня. Конспект уроку включає роботу з підручником, перегляд інформативних відео та вивчення англомовних слів. Для більшої зручності можна скористатися тематичною презентацією до уроку.


Тема: Презентація до уроку з англійської мови у 1 класі НУШ на тему «Моя сім'я»
Автор: Орейда Надія Дмитрівна
Для соцмереж: Презентація стане чудовим доповненням до плану конспекту тематичного уроку з англійської мови. Розробка дозволить візуалізувати знання дітей і сконцентрувати їхню увагу на вивченні навчального матеріалу тематичного тижня.


Додаткові матеріали, які стануть чудовим доповненням навчального процесу впродовж тематичних тижнів НУШ, ви можете переглянути у таких статтях:

  1. «Я – школяр». 1 тиждень НУШ: додаткові матеріали та рекомендації
  2. «Мій/наш клас». 2 тиждень НУШ: додаткові матеріали та рекомендації
  3. «Мої друзі». 3 тиждень НУШ: додаткові матеріали та рекомендації
  4. «Моє довкілля». 4 тиждень НУШ: додаткові матеріали та рекомендації
  5. «Осінь». 5 тиждень НУШ: додаткові матеріали та рекомендації
  6. «Я і моя Батьківщина». 6 тиждень НУШ: додаткові матеріали та рекомендації
  7. «Ми – підприємливі (осінній доброчинний ярмарок)». 7 тиждень НУШ: додаткові матеріали та рекомендації
  8. «Техніка, яка допомагає». 8 тиждень НУШ: додаткові матеріали та рекомендації
  9. «Ігри». 9 тиждень НУШ: додаткові матеріали та рекомендації
  10. «Театр». 10 тиждень НУШ: додаткові матеріали та рекомендації
  11. «Мода». 11 тиждень НУШ: додаткові матеріали та рекомендації
  12. «Пригоди крапельки». 12 тиждень НУШ: додаткові матеріали та рекомендації
  13. «Зима». 13 тиждень НУШ: додаткові матеріали та рекомендації
  14. «Таємниці космосу». 14 тиждень НУШ: додаткові матеріали та рекомендації
  15. «Подорожуємо в часі». 15 тиждень НУШ: додаткові матеріали та рекомендації
  16. «Зимові свята». 16 тиждень НУШ: додаткові матеріали та рекомендації
  17. «Світ захоплень». 17 тиждень НУШ: додаткові матеріали та рекомендації
  18. «Я – мандрівник». 18 тиждень НУШ: додаткові матеріали та рекомендації
  19. «Ми – дослідники. Ми – винахідники». 19 тиждень НУШ: додаткові матеріали та рекомендації
  20. «Спорт». 20 тиждень НУШ: додаткові матеріали та рекомендації
  21. «Мої улюблені книжки». 21 тиждень НУШ: додаткові матеріали та рекомендації
  22. «Транспорт». 22 тиждень НУШ: додаткові матеріали та рекомендації
  23. «Професії». 23 тиждень НУШ: додаткові матеріали та рекомендації
  24. «Час. Як керувати часом». 24 тиждень НУШ: додаткові матеріали та рекомендації
  25. «Весна». 25 тиждень НУШ: додаткові матеріали та рекомендації
  26. «Весняні свята. Великдень». 26 тиждень НУШ: додаткові матеріали та рекомендації
  27. «Навіщо їсти». 27 тиждень НУШ: додаткові матеріали та рекомендації
  28. «Світ рослин». 28 тиждень НУШ: додаткові матеріали та рекомендації
  29. «Світ тварин». 29 тиждень НУШ: додаткові матеріали та рекомендації
  30. «Веселка». 30 тиждень НУШ: додаткові матеріали та рекомендації
Підписуйтесь на нас у Telegram https://t.me/naurok
Дякуємо! Ми будемо тримати Вас в курсі!
Поширити у соціальних мережах
facebook viber telegram Twitter