Добірка матеріалів, що допоможуть реалізувати завдання 23 тижня навчання НУШ.

Відповідно до Модельної навчальної програми, учитель впродовж 23 тижня НУШ серед іншого має спрямувати свої зусилля на те, щоб викликати в учнів інтерес до професійної діяльності дорослих; систематизувати знання дітей про різні професії, відповідні трудові дії та вміння, знаряддя праці, матеріали, спеціальний одяг.

Як це зробити? Пропонуємо до вашої уваги добірку цікавих вправ і завдань, які стануть у пригоді під час вивчення теми 23 тижня НУШ «Професії».

Ким я хочу бути?

Давайте поговоримо з учнями про те, ким вони хочуть бути, коли виростуть. Запропонуємо школярам об’єднатися в групи, які представлятимуть певні професії. Для цього учні мають визначити, що особливого в певній професійній діяльності та пояснити, чому вона їм подобається. Нехай представники кожної групи розкажуть, чому вони зробили саме такий вибір, що їх зацікавило і якою може бути у майбутньому робота ветеринара, пілота, інженера або будь-яка інша.

Участь в обговоренні може взяти й улюблений мультиплікаційний персонаж, який покаже вчителя, лікаря, таксиста, будівельника, продавця, музиканта, кухаря, механіка на робочому місці.


Запам’ятаємо назви професій англійською!

Весело можна виконувати будь-яку роботу, наприклад, учити англійську. А пропоновані відео допоможуть маленьким школярам запам’ятати, як англійською називаються деякі професії.

Відеозагадки

Діти люблять загадки. А відгадку можна не тільки назвати, але й показати. Використайте ці відеоматеріали для того, щоб зробити урок ще цікавішим. 

Фантазуємо і малюємо!

Запропонуємо маленьким митцям намалювати представників тих професій, які їм найбільше подобаються.

А потім давайте разом пофантазуємо про те, якими можуть бути професії майбутнього. І намалюємо їх!


Інструменти та професії

Які інструменти потрібні лікарю, будівельнику, вчителю, водію? Герої улюбленого мультфільму допоможуть першачкам краще запам’ятати, де і як використовуються деякі інструменти. 


Чи бувають професії тільки для чоловіків або тільки для жінок?

У сучасному світі жінки і чоловіки можуть обирати будь-яку професію й працювати там, де їм більше подобається. Але так було не завжди. Пропоновані відеоматеріали допоможуть розказати про те, чому так важливо, щоб усі – і жінки, і чоловіки – могли займатися улюбленою справою.

 

У Бібліотеці «На Урок» є розробки колег, які можуть надихнути на роботу і неодмінно стануть у пригоді при проведенні уроків впродовж 23 тижня НУШ.

Тема: Ідея розтяжки «ПРОФЕСІЇ» 23 тиждень НУШ
Автор: Руденко Анна Сергіївна
Про матеріал: Розробка пропонує ідею розтяжки «ПРОФЕСІЇ». Макет кожної букви представлений у форматі pdf-файла. Роздрукуйте літери на аркушах формату А4 та розмістіть у класній кімнаті. Матеріали можна використовувати у ході профорієнтаційних заходів.


Тема: НУШ Цифровий кейс 23 тиждень «Професії»
Автор: Савченко Тетяна Володимирівна
Про матеріал: В основу «Цифрового кейсу», сконструйованого на основі щотижневого планування освітнього процесу з окресленням теми тижня, покладено Модельну навчальну програму для першого класу, розроблену учасниками проекту «Нова українська школа» під керівництвом Р. Шияна. Пропонована розробка містить матеріали, узяті авторкою  з мережі Інтернет та упорядковані: відео «Професії для дітей», відео «Загадки про види професій», відео «Професії», презентацію «У світі професій», презентацію«Календар професій», мультфільм «Мудрі казки тітоньки Сови. Ким бути».


Тема: Тиждень 23 «Професії». Презентація «Розшифруй назву професії»
Автор: Косенко Тетяна Володимирівна
Про матеріал: Пропонований матеріал допоможе вчителю урізноманітнити уроки на 23 тижні НУШ «Професії».


Тема: Тиждень 23 «Професії». Розфарбовка з завданням
Автор: Косенко Тетяна Володимирівна
Про матеріал: Ця розробка допоможе вчителю організувати групову або індивідуальну роботу на 23 тижні НУШ «Професії».


Тема: Розтяжка «Професії» 23 тиждень НУШ
Автор: Руденко Анна Сергіївна
Про матеріал: Пропонований матеріал містить макети кожної букви у файлі з розширенням jpg. Для зручного друку додано текстові документи в розмірах А4 і А5. Роздрукуйте та розмістіть у класній кімнаті.


Тема: Тиждень 23 «Професії». Презентація «Загадки про професії»
Автор: Косенко Тетяна Володимирівна
Про матеріал: Розробка допоможе ознайомити учнів із професіями художника, вихователя, вчителя, пілота, лікаря та ін. Презентацію можна використовувати і в 2-4 класах.


 

Тема: Гра-презентація «Відремонтуй слова» з ЛЕГО до тижня «Професії»
Автор: Козаченко Юлія Миколаївна
Про матеріал: Дуже корисний та повчальний матеріал. Гра «Відремонтуй слова» допоможе закріпити вивчені букви на уроках з української мови учням 1 - х та 2 - х класів. Дітям буде дуже цікаво відновлювати слова-професії.


 

Тема: НУШ. 1 клас. Тематичний день. Які циркові професії ви знаєте?
Автор: Лиштван Ольга Анатоліївна
Про матеріал: Мета: поглибити знання учнів про цирк та циркові професії; розвивати аудіативні вміння; підвести учнів до вміння самостійно робити висновки, аналізувати, встановлювати причинно-наслідкові зв’язки.


Тема: НУШ 23 тиждень «Професії». Емблеми учням для ігор «Моя майбутня професія»
Автор: Білинець Діана Михайлівна
Про матеріал: Емблеми учням для ігор та пантомім «Моя майбутня професія». На цьому тижні пропоную подарувати дітям емблемки, під час або після ігор, з ілюстрацією їхньої майбутньої професії. Потрібно роздрукувати і вирізати необхідну кількість.


 

Тема: НУШ. Ілюстрації до теми «Професії»
Автор: Тещинська Вікторія Миколаївна
Про матеріал: Дуже важливо в роботі вчителя, особливо вчителя початкових класів, використовувати наочність. Адже наочність – це один із компонентів цілісної системи навчання, який допоможе учням якісніше засвоїти матеріал та дозволить сформувати в учнів правильне уявлення про предмет, який вивчається. Джерело: інтернет-ресурси.

 


Додаткові матеріали, які стануть чудовим доповненням навчального процесу протягом попередніх тематичних тижнів НУШ, ви можете переглянути у таких статтях:

Підписуйтесь на нас у Telegram https://t.me/naurok
Дякуємо! Ми будемо тримати Вас в курсі!
Поширити у соціальних мережах
facebook viber telegram Twitter