Брошура "Бібліотерапія".

Про матеріал
Це черговий матеріал з циклу: "Арт-терапія". Матеріал призначений для практичних психологів, вчителів середньої та старшої школи, учнів, батьків, класних керівників, соціальних педагогів. Матеріал містить корисну інформацію про бібіліотерапію, як один з методів арт-терапії. Це набір психотехнік, пов’язаних з лікувально-корекційним застосуванням читання книг, для вирішення психологічних проблем, а також, самопідтримки та відновлення людини. Сьогодні важливо володіти засобами самопідтримки власного фізичного і психічного здоров’я, емоційної рівноваги, методами самовідновлення. Особливо, коли ці методи, ще й такі приємні. Матеріал подано у вигляді ілюстрованої брошури з ДОДАТКОМ, що дає можливість не тільки переглядати інформацію у електронній формі, а й – можливість роздрукувати матеріал на папері і використовувати як роздатковий матеріал на уроці, виховній годині, батьківських зборах, педагогічних заходах.
Перегляд файлу

 Гарна книга подібна айсбергу, сім восьмих якого приховано під водою.

Ернест Хемінгуей

Рекомендаційний список. Лікувальне читання.

Які книги допоможуть одужати?

Найбільш корисна складова читання - емоційна переробка. Людина переживає свої трагічні ситуації заново, оцінюючи їх з боку і формуючи адекватне до них ставлення, зіставляючи життєвий досвід із моментами з життя інших людей. Правильні книги - це справжня школа життя, вони допомагають краще пізнати себе.

Читання книг - своєрідне тренування мозку. При надходженні нової інформації формуються нові зв’язки між частинами мозку, що відповідають за короткочасну й довгострокову пам’ять. Важливо, що при читанні задіюється система, що дає нам емоції і задоволення. Після прочитання хорошої книги зростає загальна психічна активність, що особливо важлива для людей, які знаходяться у пригніченому стані.

 

Гумористична література

Особливості: знімає тривожність, навчає техніці безконфліктного спілкування.

Рекомендовано: підліткам у перехідному віці, підвищує настрій хворим у післяопераційний період

«Тореадори з Васюківки»  В.Нестайко, «За двома зайцями» М.Старицький, «Мисливські усмішки» О.Вишня, «Гуморески» П. Глазового, «Пригоди бравого вояка Швейка» Я.Гашек

Філософська і духовна література

Особливості: дає уявлення про цілісність світу й місце людини в ньому. Рекомендовано: при гострих стресах, хронічних депресіях.

Аристотель «Етика», Г.Сковорода «Байки Харківськи», А.Моруа «Мистецтво жити», О.Хайям «Рубаї», А.Шопенгауер «Афоризми життєвої мудрості», Р.Бах «Ілюзії».

Казки і фольклорна література

Особливості: у легкій формі навчає правилам спілкування, спостережливості.

Рекомендовано: при гіперактивності дітей і хронічному непослуху важких підлітків.

А. де Сент Екзюпері «Маленький принц», Л.Керролл «Аліса у країні чудес», Г.Х. Андерсен «Казки», Д. Роулінг «Серія книг про Гаррі Поттера», Є.Шварц «Казка про втрачений час», М. Метерлінк «Синій птах».

Поезія

Особливості: чіткий ритм нормалізує процеси, що протікають в організмі. Вірші налаштовують на позитив, вселяють віру у свої сили.

Рекомендовано: при депресіях, використовується в логопедичних заняттях, при відновленні після інсульту.

В.Шекспір «Сонети», Д.Байрон «Дон Жуан», В.Вордсворт та С.Т.Колрідж «Ліричні балади», Д.Мілтон «Втрачений рай», Лі Бо «Вибрані вірші».

Класична література

Особливості: розмірений темп оповідання дає відчуття впевненості, стабільності, спокою. Чужі помилки змушують замислитися про свої.

Рекомендовано: універсальний засіб при стресах, неврозах, нав’язливих станах.

Ш.Бронте «Джейн Ейр», Г.Маркес «Сто років самотності»,  М.Булгаков «Майстер і Маргарита», О.Дюма «Граф Монте-Крісто»,Ч.Діккенс «Повість про два міста».

 

Детективи і пригоди:

Особливості: тренують уважність, логіку, спостережливість, закручені сюжети добре відволікають від сумних думок і проблем.

Рекомендовано: при нав’язливих станах, психозах.

А.Крісті «Десять негренят» Т.Устінов «Будинок фантом у придане», Д.Браун «Ангели та демони»,  А.К.Дойль «Пригоди Шерлока Холмса», А.Крісті 38 книжок «Збірка оповідань про Еркюля Пуаро».

Наукова фантастика, фентезі

Особливості: розширюють межі можливого, дуже загострюючи ситуації і вчинки, дає можливість пацієнту прийняти без страху свої думки й бажання, і допускати їх наявність в інших.

Рекомендовано: при фобіях, страхах, особливо рекомендується людям, що живуть у «футлярі» і за суворим розкладом.

Д.Толкієн «Хоббіти», К.Льюіс «Хроніки Нарнії», М.Фрай «Лабіринти Ехо», С. Кінг «Темна вежа», О. Грін «Та, що біжить по хвилях», Д. Сімонс «Гіперіон», К.Робінсон «Марс».

Корисніші за все ті книги, які найбільше змушують нас мислити.             (Т. Паркер)

За яким принципом підбирається література? Слід розібратися в переживаннях людини, рекомендувати або схожу за настроєм книгу, або протилежну, у залежності від того, чого потребує людина в цей момент. Персонажі, які переживають ті ж почуття і долають схожі ситуації, можуть показати, як вийти зі стану дискомфорту. А книга, підібрана за принципом протилежності, допомагає людині не зациклюватися на проблемі й звернути увагу на іншу сторону життя, поставити нові цілі. Добре впливає на дорослих і дітей - казкотерапія, дозволяючи зануритися у вигаданий чарівний світ, адже надлишок буденної реальності пригнічує людину.

Психотерапевти рекомендують прочитувати 25 сторінок на день: це збільшує швидкість роботи мозку й покращує психологічне самопочуття.

 

                            Додаток 1.

 

БІБЛІОТЕРАПІЯ

 

 

 

 

 

Матеріал підготувала:

практичний психолог Твердохліб М.Ю.

doc
Пов’язані теми
Психологія, Інші матеріали
Додано
24 січня 2023
Переглядів
249
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку