Диктанти "Бережи здоров'я змолоду"

Про матеріал
У збірнику вміщені тексти різних стилів і типів для написання вибіркових, тренувальних, вільних, контрольних диктантів у 9 класі, які пропагують здоровий спосіб життя. Тексти диктантів можуть бути використані вчителями різних дисциплін, класними керівниками.
Перегляд файлу

Диктанти

Тема:      «Бережи здоров’я змолоду»

Учитель – методист: Діденко Н. І.

№1.Спорт у нашому житті

У житті багатьох людей, особливо молодих, фізкультура і спорт посідають помітне місце. Спорт сприяє фізичному розви­ткові людини, поліпшує її здоров'я. Отож займатися ним варто було б і тим, хто не відчуває жодного потягу до нього. Особливо це стосується людей, робота яких пов'язана з однобічним або не­значним фізичним навантаженням.

Тільки той, кому близький спорт, може зрозуміти іншого, що розповідає, яке то хвилювання і радість — пливти, наприклад, на каное бурхливою, спіненою рікою, чи спускатися на лижах зі щойно повитої снігом крутої гори. Людина, далека від спор­ту, втрачає багато радісного і приємного. Адже почуття власної сили й фізичної повноцінності, радість від змагання й перемоги залишають незабутні враження.

Спорт виховує також колективізм, щиросердність, волю й дис­ципліну.

Завдяки спорту часто глибшим стає розуміння природи. Ви читали коли-небудь про японців, які в пору цвітіння дерев ви­ходили цілими сім'ями, щоб помилуватися красою розквітлих сакур? Але любов до природи може виявлятися набагато різно­манітніше: це і туризм, і садівництво та городництво, розведен­ня тварин тощо.

 (154 сл., за І. Томаном)

№2.Уміння спілкуватися

Уміння спілкуватися дуже важливе для вирішення будь-яких про­блем. Багато особистісних проблем виникає внаслідок непорозуміння між людьми. Володіючи мистецтвом спілкування, ми можемо краще зрозуміти інших людей, а їм, у свою чергу, буде легше зрозуміти нас. Важливо, що справжнє спілкування передбачає обмін не лише слова­ми, думками та інформацією, а й почуттями, емоціями, переживання­ми. Життя підлітків часто супроводжується сварками й зіткненнями між ними та батьками. Розв'язання багатьох конфліктів чи уникнення їх залежить від людини. Ось чому важливо вміти уникати конфліктів, які часто призводять до стресів або навіть серйозніших наслідків.

Кожна людина володіє різноманітними рисами, яких вона набуває у результаті виховання і самовиховання, їх сукупність називають ха­рактером, що проявляється у поведінці та вчинках. Якщо в людини поганий характер, вона постійно всім невдоволена, свариться, обра­жає оточуючих, прагне показати свою зверхність, створює конфліктні ситуації, які напружують і її саму, і тих, хто її оточує, шкодять здоров'ю. Саме тому  потрібно постійно контролювати свої емоції, ви­яви негативних рис і прагнути позбутися їх.

(154 слова)

№3.Гриби – це продукт харчування?

Гриби є продуктом харчування, багатим на білок, жири, вуглеводи, солі, вітаміни, мікроелементи та ароматичні речовини. Свіжі й перероблені гриби збагачують і урізноманітнюють наше меню.

Але необізнаність з видами грибів різних груп: їстівними, умовно їстівними, неїстівними – є причиною частих отруєнь, а іноді навіть смерті.

Останнім часом усе частіше грибні отруєння виникають від грибів їстівної групи, які зібрані у районах з високою промисловою забрудненістю, вздовж автомобільних та залізничних доріг, на смітниках та звалищах. Гриби, маючи просту будову, дуже легко накопичують токсичні речовини.

Слід пам’ятати, що гриби перетравлюються за допомогою особливих ферментів. Людям із захворюванням шлунково-кишкового тракту, а також людям похилого віку та дітям доцільно утримуватися від уживання грибів.

Не можна вживати гриби натще. Є їстівні гриби, що спричиняють отруєння при вживані їх разом з алкоголем.

Категорично не рекомендується вживати гриби без термічної обробки. При приготуванні грибних страв необхідно дотримуватися певних правил.

Щоб запобігти отруєнню грибами, краще їх придбати в продовольчих магазинах.

Смачного з грибами! 

                   (156 слів)                                                                   

№4.Куріння шкодить здоров’ю

Нікотин – алкалоїд, діючи на центральну нервову систему, викликає нікотинову залежність. Він змушує серце працювати швидше. Нікотин негативно впливає на кровопостачання серця.

Токсини, що отримує організм з тютюновим димом, пошкоджують клітини, спричиняючи їх мутацію. Оскільки із легень токсини, що містяться в сигаретному димі, потрапляють у кров і циркулюють разом із нею по всьому організму, то вони впливають на всі органи і можуть викликати рак шлунка, прямої кишки та інших органів. Тютюн старить організм, курці виглядають старшими від своїх ровесників. Куріння – це тяжка хвороба, яка, на щастя, виліковується, хоча й позбавитися від неї нелегко.

Оскільки нікотинова залежність подібна до наркотичної, відмова від куріння буде сприйматися організмом дуже тяжко. Ви повинні бути готові витримати неприємні відчуття. У вас може псуватися настрій, ви можете стати дратівливими, відчувати ознаки тривоги.

Життя – воно не у цигарці, не в пляшці пива. Воно ж цвіте, воно буяє! Та кожен сам шлях вибирає!

(144 сл.,за А. Семиновичем )

№5.Пташиний грип

Останнім часом на планеті поширилося багато вірусів, які загрожують здоров’ю та життю людей. Серед них є вірус грипу, який поширюють насамперед птахи, тож і називається він пташиним грипом.

      Найчастіше вірус уражає диких водоплаваючих птахів, качок, гусей, чапель, які можуть швидко розносити інфекцію. Він зберігається при низьких температурах і гине при високих. Людині пташиний грип передається від хворих птахів. Головними проявами цієї хвороби є висока температура, ускладнене дихання , кашель , біль у горлі та м’язах, запалення очей. Вона може викликати хвороби легень, серця й нирок, а в окремих випадках - смерть хворого.

      Щоб не заразитися пташиним грипом, необхідно уникати будь-яких контактів із птахами. Дітям не слід доглядати свійську птицю, гратися біля водойм зі стоячою водою. Пташине м’ясо треба варити не менше тридцяти хвилин після закипання, яйця - десять хвилин.

      Після повернення з вулиці та перед уживанням їжі слід ретельно мити руки з милом. Також треба користуватися тільки своїм столовим посудом, одягом, предметами гігієни.

      Дотримання правил гігієни – найголовніший спосіб уникнення пташиного грипу.   

 ( 160 слів )

№6.Перша домедична допомога при отруєнні блідою поганкою

Дикорослі гриби поділяються на їстівні та отруйні. Одні отруйні   гриби добре помітні, наприклад, мухомори, інші – дуже схожі на їстівні. Найбільш небезпечною серед грибів є бліда поганка. Вона має ніжку з потовщеним кінцем і залишками кільцевої плівки. У більшості випадків шапка в неї жовтувато-зелена або навіть біла. Вона настільки отруйна, що навіть шматочки шапки достатньо для отруєння декількох людей. Причому проти її отрути немає ефективних медичних засобів.

Перші симптоми отруєння блідою поганкою з’являються через 8-24 години. Специфічними ознаками цього отруєння є судома м’язів ніг, послаблення серцевої діяльності, нудота, блювання, запаморочення, сильна спрага, синюшність пальців і носа, іноді жовтяниця.

У разі отруєння блідою поганкою потерпілого треба негайно доставити до лікарні або викликати лікаря. Але до цього слід надати домедичну допомогу: декілька разів промити постраждалому шлунок ледь-ледь рожевим розчином перманганату калію, за допомогою клізми промити кишечник, напоїти не дуже солодким чаєм або злегка підсоленою водою (концентрація 0,9%), тобто фізіологічним розчином.

                                                                                 (156 слів)

№7.Вода – джерело життя

Без їжі людина може прожити більше місяця, та без води вона навряд чи проживе кілька днів. В аварійній ситуації наявність чи відсутність води, її якість відіграють вирішальну роль у збереженні життя та здоров`я потерпілих.

Найбезпечніша в медичному відношенні, і до того ж найсмачніша, джерельна вода. Пройшовши крізь товщу землі, вода очищається від шкідливих домішок та мікроорганізмів. Таку воду можна пити без усякого побоювання.

Воду з більшості проточних водойм зі шкідливим плином струмків, невеликих рівнинних лісових річок і гірських річок для вживання достатньо довести до кипіння. Більшість із них живляться за рахунок опадів чи ґрунтових вод, течуть вони серед лісу і тому забруднитися просто не встигають.

Інша річ – водойми зі слабкою течією чи зовсім не протічні: широкі рівнинні ріки, озера, ставки, болота. Тут вода застійна і крім того насичена різними хвороботворними мікроорганізмами.

Є безліч способів дезинфекції води. Найнадійніше використовувати спеціальні таблетки, що випускаються промисловістю для знезаражування води – пантоцид.

Бережіть здоров`я, носіть із собою запаси питної води й не пийте забрудненої.

(162 слова) 

№8.Прийди на допомогу

Приємно промчатися на ковзанах по дзеркальній поверхні криги, з’їхати на лижах з крутого берега. Приємно, але і небезпечно, якщо місце незнайоме і недосліджене. Адже крига, особливо на початку зими, ще не зміцніла, та навіть і на зміцнілій кризі бувають вимоїни та лунки. Все це може призвести до нещасних випадків.

Якщо з вашим товаришем трапилась біда і він провалився під кригу, негайно допоможіть йому. Подаючи допомогу, дотримуйтесь таких правил.

До місця пролому не підходьте, а наближайтеся лежачи, поповзом, інакше ви ризикуєте провалитися під кригу.

Якщо у вас під рукою виявиться дошка, жердина чи багор, штовхайте один з цих предметів поперед себе і подавайте потерпілому за три-п’ять метрів від провалу. Потім тягніть потерпілого на берег чи на міцну кригу.

Якщо ви провалились під кригу, негайно кличте на допомогу. Поки вона прийде, намагайтеся зберегти спокій, не борсайтесь у воді, постарайтесь обпертися грудьми об кригу і просуватися вперед, поки не досягнете берега чи безпечного місця.

                                                                           (155 слів)

№9.Обережно: отруєння

В останні роки особливої гостроти набула проблема отруєнь. За кількістю жертв вони перебільшують дорожньо-транспортні катастрофи.

Особливо непокоїть те, що часто нещасні випадки трапляються з молодими людьми.

Важке отруєння можуть спричинити препарати побутової хімії, отрутохімікати, інші токсичні речовини (пестициди) та помилкове вживання ліків чи самолікування.

Хімікати можуть впливати на здоров’я двома шляхами: зовнішнім та внутрішнім.

Зовнішній вплив може проявлятися у вигляді подразнювальних хвороб (свербіж, прищі тощо) або алергічної реакції шкіри, що викликає почервоніння, опухання та пухирі.

Дуже чутливі до хімікатів слизові оболонки очей, носа, рота і горла. Почервоніння очей можуть спричинятися попаданням у них бризок пестицидів або при протиранні очей рукавами чи руками, забрудненими хімікатами. Висип на шкірі і подразнення очей можуть мати серйозні наслідки, тому необхідно одразу звертатися до лікаря.

Вплив на внутрішні органи залежить від того, куди і в якій кількості потрапила отрута. Загальні симптоми отруєння пестицидами: сонливість, головний біль, запаморочення, надмірне потіння, порушення зору, блювота, біль у м’язах, біль у животі та судоми.

                                                                                (157 слів)

№10.Велетні

Серед лісу росли три старезні дуби-велетні. Поряд із ними стояла ошатна  хата. Жив у ній лісник. Кремезний, як ті дуби. Був надзвичайно сильним. Бувало, везуть односельці зерно підводою чи будівельний ліс гарбою. А як зламається колесо чи вскочить у вибоїну, гукають Миколу-лісника. Він підіпре плечем підводу чи гарбу, надіне колесо чи допоможе коням витягти вантаж. А бувало, водії міняють колесо легковика, то Микола замість домкрата легко піднімав автомобіль.

Мав таку силу, що й не знав їй межі. Хіба, скажімо, знаєш, скільки дерев у лісі чи води в річці?

Проходили роки, а йому наче й не було старості. Та якось блискавка вцілила в дуб і розсікла його. Засох старий велетень, а в лісника на чолі з'явились зморшки, у волоссі — перша сивина. Потім засох другий дуб — і постарів Микола. А коли засох і третій дуб, до лісника почали чіплятись різні хвороби. А незабаром він застудився і помер...

        Чи то воно так збіглося? Чи то дуби дають людині здоров'я й силу?..  

                  (160 сл., за В. Шахненко)                                                                                                                

№11.Значення йоду в організмі

Проблема нестачі йоду в організмі людини існує майже стільки, скільки й людство. Дефіцит цього елемента протягом тисячоліть був причиною тяжких хвороб: ендемічного зобу, кретинізму, погіршення  розумового розвитку й слуху. Хоча перші спроби розв’язати цю проблему датовано початком ХІХ ст., лише на початку ХХ ст.. виникла ідея профілактики й контролю за хворобою. А у 1981 році було доведено, що нестача йоду не тільки спричиняє появу зобу, але й становить загрозу для організму в цілому, негативно впливає на розвиток, причому мозок є органом, який найбільшою мірою підпадає під негативний  вплив  йододефіциту.

      Тоді ж було з’ясовано, що так звану «групу ризику», пов’язану з хворобами від нестачі йоду, становить один мільярд людей. 1990року під час Всесвітньої зустрічі на найвищому рівні під егідою ООН йодизацію солі було визначено як один із засобів боротьби з йододефіцитними захворюваннями.

      Вживання йодованої солі – найефективніший спосіб забезпечення організму необхідною кількістю йоду.  

 (148 слів)

 

docx
Додано
13 березня 2021
Переглядів
1423
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку