Диктанти з теми «Шкідливі звички — вороги здоров’я»

Про матеріал

Диктанти до складних орфографічних та пунктуаційних тем, що викликають особливі труднощі в учнів і потребують систематичного повторення. Особлива увага приділялась текстам із теми «Шкідливі звички – вороги здоров'я».

Перегляд файлу

Диктанти з теми

« Шкідливі звички — вороги здоров’я »

 

Отрута на кінчику цигарки

 

Куріння сьогодні набуло величезних масштабів. До сигарет тягнуться не лише хлопці, а й дівчата, згубна звичка поширюється не тільки серед міської, а й серед сільської молоді. Причому спостерігається явна тенденція залучення до нікотину в ранньому віці. З дитинства у людей формується тютюнова залежність, позбутися якої стає дедалі важче.  Необхідно знати, що куріння являє собою не тільки вид наркотичної пристрасті – воно є шкідливою психологічною установкою. Кинути курити – нелегкий процес, який вимагає твердого рішення й мобілізації всієї волі, переконання в правильності свого наміру.

Молодість — це період, коли людина живе, не думаючи про здоров'я . В компанії друзів вона запалює чергову цигарку без побоювань і, отримуючи «задоволення», не замислюється над тим, що через кілька років у неї розвинеться так званий бронхіт курця, що супроводжується кашлем і задишкою, пожовтіють і зіпсуються зуби, частими стануть застудні захворювання. А далі, з віком, куріння приносить ще серйозніші, невиліковні хвороби. Спеціалісти стверджують, що, затягуючись цигаркою, людина вводить у свій організм не лише нікотин, а цілий «букет» небезпечних отрут (синильної кислоти, аміаку, чадного газу), які призводять до дефіциту кисню в організмі.

Виявлені в тютюновому димі й ракоутворюючі хімічні речовини, як, наприклад, радіоактивний полоній, що накопичується не тільки в легенях, а й у шлунку, нирках та інших органах. Від усієї цієї напасті не допомагають ніякі хитрощі. Щоб курець не тримав у роті — папіросу чи трубку, цигарки прості чи з фільтром, організм одна­ково піддається атаці різноманітних отрут. Не дивно, що всі системи органів у курців швидко зношуються й хворіють.

Порівняно з некурцями любителі тютюну в тринадцять разів частіше страждають стенокардією, у дванадцять разів частіше інфарктом міокарда. У них від­носно частіше зустрічаються також виразкова хвороба шлунка й дванадцятипалої кишки, серцево-судинна недостатність, корональний атеросклероз, ішемічна хвороба серця.

Типова ознака злісних курців — постійний надривний кашель. Хронічний бронхіт з часом може перейти в пухлинний процес. Ризик захворіти на рак легень у курців у десять разів більший, ніж у тих людей, хто не має пристрасті до тютюну. До того ж, чим раніше людина потрапляє у залежність від нікотину, тим тугіше затягується фатальний зашморг, тим коротше життя. Людство це зрозуміло давно. Тому, не чекаючи тих неспростовних доказів, які наводить сучасна наука, давно почало боротьбу з курінням. Це боротьба складна. Однак вона необхідна, бо обіцяє вивільнити значні резерви здоров'я. (365 сл.)

 

Дія алкоголю на організм людини

Алкоголь — це зло, яке негативно впливає як на суспільство в цілому, розвиток його економіки, культури, так і  на кожну людину зокрема, і найперше на її здоров'я. Вживання спиртних напоїв ще нікого не зробило здоровим. В організмі нема жодного органа, на який алкоголь, що є універсальною отрутою, не впливав би згубно.

Потрапляючи в організм, алкоголь уже через 10—15 хвилин проникає через бар'єр тканини й поступає в кров. Лише 10 відсотків спирту виводиться з організму в незміненому вигляді, решта 90 відсотків вільно циркулюють, поки не завершиться процес повного розщеплення, вишукуючи в організмі вразливі мішені. У молодому, ще не сформованому організмі дитини їх більш ніж достатньо. Тому діти особливо чутливі до дії спиртного.

Особливо «жорстоко» б'є алкоголь по центральній нервовій системі, і найперше по головному мозку. Отрута пошкоджує стінки кровоносних судин і тим самим перешкоджає постачанню живильних речовин незміцнілому мозкові, що перебуває у стадії розвитку.

Діти, які звикли з раннього віку вживати вино, пиво та інші алкогольні напої, стають дратівливими, часто скаржаться на головний біль, неспокійно сплять, швидко втомлюються. І найстрашніше — у них розвивається нестримний потяг до спиртного.

Раннє вживання вина, горілки викликає хворобливі зміни в системі кровотворення, а це призводить до малокрів'я й значної затримки росту й розвитку. У дітей, котрі п'ють, спостерігаються серйозні захворювання внутрішніх органів, зокрема органів травлення: гастрити, виразкові хвороби й навіть недоброякісні пухлини.

Особливо сильно діє алкоголь на печінку. У дітей клітини печінки ще не такі досконалі, як у дорослих, і під натиском отрути швидко виходять із ладу. Важливі, незамінні функції печінкових клітин порушуються, а внаслідок систематичного зловживання алкоголем повністю руйнуються. І якщо в дорослого алкогольний цироз печінки розвивається протягом декількох років, то у дітей на це йде рік або навіть усього кілька місяців.

Алкоголь токсично діє на серцевий м'яз, примушує його працювати з більшим навантаженням. Це швид­ко виснажує серце й призводить до серцево-судинних захворювань. Внаслідок частого вживання спиртних напоїв подразнюються слизові оболонки верхніх дихальних шляхів. Постійне виділення через легені парів алкоголю пошкоджує органи дихання, через це виникають запальні процеси в носоглотці, гортані, бронхах, легенях, а звідси прямий шлях до пневмонії,   туберкульозу легень.

Етиловий спирт, який входить до складу всіх алкогольних напоїв, за своєю руйнівною дією не має конкурентів. Божевілля, злочинства, моральна деградація, численні хвороби — ось далеко не повний перелік фатальних наслідків, спричинених алкоголем.

Алкоголізм — страшна біда. Чи знайдеться на зем­лі хоча б одна мати, хоча б один батько, які бажали б своїй дитині цього лиха? Немає такої людини! Тому необхідно зробити все можливе, щоб уберегти дітей від пристрасті до спиртного, виховати в них нетерпимість до будь-якого виду алкогольних напоїв. (414 сл.)

«Біла смерть»

Серед шкідливих звичок, властивих людині, одна з найпоширеніших і найнебезпечніших за своїми наслідками – наркоманія.

Наркотики згубно впливають на будь-яку людину, але найжорстокішими вони є для підлітків. Саме хлопчаки й дівчатка найбільш вразливі, не захищені від страшної біди. Їм цікаве все незвідане, заборонене, все хочеть­ся самим спробувати, пережити. Вони мало думають і знають про наслідки своїх учинків і, самі того не підозрюючи, потрапляють у розставлені тенета дурману.

Руйнівна дія наркотиків на здоров'я людини та її психіку загальновідома.

Спочатку — швидке досягнення бажаного ефекту: стану легкості, невагомості. З'являється бажання стрибати, танцювати, можливі напади нестримного сміху.

Потім людина втрачає контакт з оточенням, стає дратівливою і злобною, у неї спостерігаються різкі емоційні коливання – то гнівливість, то підвищений настрій і веселість; на цьому фоні виникають нестримні фантазії й ілюзії. Усе це супроводжується розладом сприйняття, мислення та свідомості, зміною функцій деяких внутрішніх органів.

Через місяць—два настає жахливий період. Організм, привчений до штучних стимуляторів, не отримавши нової дози, починає бунтувати. Наркоманів мучить страшний головний біль, розлади шлунка, спазми кишечника, блювання, безсоння, почуття тривоги, приступи істерії...

Людина не знаходить собі місця й вже не володіє собою: у такі хвилини здійснюються будь-які злочини, аж до самогубств. Наркоманом володіє єдина думка: як завгодно дістати необхідний наркотик. Для цього потрібні великі гроші. А де їх узяти? Людина починає красти, шахраювати, сама торгувати наркотиками.

Хвороба, одинокість, повний розпад особистості, який від «білої отрути» настає у 15—20 разів швидше, ніж від алкоголю, - ось підсумок долі наркомана. І той, у кого пригнічена психіка, хто не має власної сили волі й кого оточення не може вирвати з цупких обіймів «білої смерті», може закінчити своє життя трагічно. (263сл.)

 

Три стадії наркоманії

Найпоширенішими видами наркотиків є гашиш, марихуана, кокаїн, опій, героїн, морфій, макова соломка та інші. Вживання того чи іншого наркотика має свої особливості. Однак розвиток будь-якої наркоманії неминуче проходить через три стадії.

У першій стадії, коли людина тільки починає приймати наркотик, адаптаційні механізми організму практично справляються з отримуваними дозами. З'являється облудне переконання, що вживання дурману не тільки приємне, а навіть корисне.

У другій стадії виникає синдром фізичної залежності, коли людина постійно відчуває необхідність прийому нової дози, організм дедалі сильніше вимагає додаткових ін'єкцій. Наркоман не може ні на чому зосередитися, все здається йому нестерпним, він стає дратівливим і без наркотиків уже не може обійтися.

У третій стадії остаточно виснажується організм, зникають життєві імпульси й потреби. Хворі шукають нових, міцніших наркотиків, їм важко перебувати в оточенні інших, вони вже за життя виключені з суспільства й часто, не маючи сил, знаходять вихід у самогубстві.

Навіть на ранніх стадіях звикання до наркотиків людині загрожує маса неприємностей. Через відсутність уваги й незалежної реакції наркомани часто потрапляють в автомобільні катастрофи.

Їм загрожують різні інфекції як унаслідок зниження імунітету, так і в результаті необережності під час введення препарату у вену: інколи велика група наркоманів колеться одним нестерильним шприцом.

Крім психічних розладів, у наркоманів загострюються й серцево-судинні захворювання, нерідко зі смертельними наслідками. Доведено також, що наркомани є основними жертвами страшної невиліковної хвороби — СНІДу (синдрому набутого імунодефіциту).

З наркоманією важко боротися. Її легше попередити ще на першій стадії, не допустивши пристрасті до наркотиків, усвідомивши всі наслідки цього страшного й часто непоправного зла. (245 сл.)

Що таке СНІД?

Диктант для учнів 4 класу

СНІД – заразна хвороба, смертельна для людини. Заразитись СНІДом можна через кров. Вірус СНІДу із зараженою кров’ю може проникнути в організм через пошкоджену шкіру чи слизову оболонку. Тому небезпечно гратися медичними голками, брудними бинтами і шприцами. Адже на них можуть бути крапельки зараженої крові.

Проте за звичайних умов не можна захворіти на СНІД. Можна спілкуватися з тими, кого вразив вірус СНІДу, давати їм свої книжки і навіть купатися з ними в одному басейні.

Кожна людина має знати всі засоби профілактики СНІДу і ретельно дотримуватися їх у повсякденному житі.

90  слів.

Що таке СНІД?

Диктант для учнів 5 класу

СНІД – особливо небезпечна хвороба, смертельна для людини. Щодня в світі СНІДом заражається до 5 тисяч чоловік. Перед цією хворобою виявилися беззахисними дорослі й діти, багаті й бідні, чоловіки й жінки, білі й чорні, люди різного віросповідання. Спричиняється специфічним вірусом, через що організм втрачає природну здатність протидіяти мікробам і знищувати злоякісні клітини.

 Вірус імунодефіциту людини (ВІЛ) уражає й поступово вбиває клітини крові – лімфоцити, які відповідають за захист людського організму від дії різноманітних мікробів і розвитку пухлин. Імунітет організму повільно, протягом багатьох місяців, років знижується, і це призводить до виникнення різних захворювань, передусім інфекційних, що уражають легені, органи травлення, шкіру, нервову систему тощо. Смерть настає саме від цих захворювань, а не від СНІДу.

100 слів.

Що ми знаємо про СНІД?

Диктант для учнів 6 класу

Світ охоплений епідемією нової інфекційної хвороби, що має назву  синдром набутого імунодефіциту (СНІД).

СНІД – особливо небезпечна хвороба, смертельна для людини. Щодня в світі СНІДом заражається до 5 тисяч чоловік. Перед цією хворобою виявилися беззахисними дорослі й діти, багаті й бідні, чоловіки й жінки, білі й чорні, люди

різного віросповідання. Спричиняється специфічним вірусом, через що організм втрачає природну здатність протидіяти мікробам і знищувати злоякісні клітини.

Вірус імунодефіциту людини (ВІЛ) уражає й поступово вбиває клітини крові – лімфоцити, які відповідають за захист людського організму від дії різноманітних мікробів і розвитку пухлин. Імунітет організму повільно, протягом багатьох місяців, років знижується, і це призводить до виникнення різних захворювань, передусім інфекційних, що уражають легені, органи травлення, шкіру, нервову систему тощо. Смерть настає саме від цих захворювань, а не від СНІДу.           110 слів.

СНІД - рана людства

Диктант для учнів 7 класу

Світ охоплений епідемією нової інфекційної хвороби, що має назву  синдром набутого імунодефіциту (СНІД).

За даними ВООЗ, вже майже в 192 країнах світу зареєстровано випадки цієї хвороби.

СНІД – особливо небезпечна хвороба, смертельна для людини. Щодня і світі СНІДом заражається до 5 тисяч чоловік. Перед цією хворобою виявилися беззахисними дорослі і діти, багаті і бідні, чоловіки й жінки, білі й чорні, люди різного віросповідання. Спричиняється специфічним вірусом, через що організм втрачає природну здатність протидіяти мікробам і знищувати злоякісні клітини. Вірус імунодефіциту людини (ВІЛ) уражає і поступово вбиває клітини крові – лімфоцити, які відповідають за захист людського організму від дії різноманітних мікробів і розвитку пухлин. Імунітет організму повільно, протягом багатьох місяців, років знижується, і це призводить до виникнення різних захворювань, передусім інфекційних, що уражають легені, органи травлення, шкіру, нервову систему тощо. Смерть настає саме від цих захворювань, а не від СНІДу.

Практичне значення  в передачі СНІДу мають тільки ті речовини, в яких збудник міститься в достатній кількості: кров, сперма, піхвові виділення, жіноче молоко.                                                                                                     120 слів.

Дещо з біографії СНІДу

Диктант для учнів 8 класу

Світ охоплений епідемією нової інфекційної хвороби, що має назву  синдром набутого імунодефіциту (СНІД).

У генеалогії страшної хвороби віку багато загадкового. Є багато версій виникнення ВІЛ. Науковці й досі не дійшли згоди про походження  лиховісного ВІЛ (вірус імунодефіциту людини). Висуваються  різні гіпотези, зокрема й фантастичні. Мовляв, вірус занесли на Землю інопланетяни. Є більш обґрунтовані версії.

Почнемо з того, що існує два види вірусу. Вони ідентичні за структурою, але різняться за генетичним апаратом. Найбільшого поширення дістав ВІЛ – 1, тоді, як ВІЛ – 2, за свідченням відомого французького вірусолога й імунолога Люка Монтаньє, виявили чотири роки тому в африканців, що лікувалися від СНІДу у Франції та Португалії. За своїми ознаками він наближається до вірусів, виявлених на території Гвінеї, Гвінеї – Бісау, Сенегалу та інших країн континенту. Але попри це вчений не вважає, що вірус походить з Африки – на його думку, для цього бракує вагомих аргументів.

ВІЛ – вірус імунодефіциту людини.

СНІД – синдром набутого імунодефіциту – вірусне інфекційне захворювання, викликане ВІЛ- інфекцією. Підхопивши ВІЛ, людина протягом принаймні 10 років виглядає і почуває себе здоровою. Проте вона може ненавмисне розповсюджувати інфекцію. Якщо ВІЛ-інфікована людина не дотримується безпечної поведінки й не обстежується, то може ненавмисне інфікувати інших людей.

140 слів

ВІЛ – вірус імунодефіциту людини

Диктант для учнів 8 класу

 

ВІЛ – вірус імунодефіциту людини. Потрапляючи в людський організм, він руйнує захисну систему, що робить людину нездатною опиратися інфекціям. З ВІЛ – інфекцією можна прожити багато років, нічого про це не знаючи. Понад 10 років вірус може ніяк себе не проявляти. Проте, якщо ВІЛ – інфікована людина не дотримується безпечної поведінки й не обстежується, то може ненавмисне інфікувати інших людей. За виглядом людини ніколи не скажеш, чи є  вона ВІЛ-інфікованою чи ні.

Перші випадки захворювання на СНІД було діагностовано в 1981 році в США. Спочатку хвороба здавалася зовсім загадковою. У Франції, як тільки з’явилися перші повідомлення про таємничу хворобу, сформували групу вчених під керівництвом лікаря Люка Монтеньє для її вивчення. Протягом двох років, починаючи з 1981 року, було з’ясовано загальну картину хвороби, знайдено її збудника – вірус імунодефіциту людини (ВІЛ), розроблено методи, за допомогою яких знаходять вірус хвороби в організмі людини, встановлено, як діє вірус в організмі. Вперше ВІЛ був ідентифікований в 1983 р. французькими вченими на чолі з Монтеньє в Пастерівському інституті в Парижі. У той же час про факт відкриття вірусу, котрий спричинює СНІД, повідомили американські вчені з Національного Інституту Здоров’я, на чолі з Робертом Галло.

Успіхи у вивченні ВІЛ та СНІДу дійсно великі, але невідомого у дослідженні цієї проблеми ще багато.

140слів.

СНІД та як вберегтися від нього

Диктанти для учнів 9 – 11-х  класів

 

СНІД – це заразна смертельно небезпечна хвороба, проти якої, на жаль, ще не знайдено ефективних засобів лікування. Вірус СНІДу спроможний уразити будь-кого, незалежно від віку, статі, національності, кольору шкіри, віросповідання. Вірус-збудник потрапляє до організму здорової людини лише трьома шляхами: при статевому контакті з партнером, який хворий на СНІД або ж є вірусоносієм; при переливання крові, що містить вірус СНІДу, чи при використанні шприців та голок, забруднених такою кров’ю; нарешті, під час вагітності або пологів від інфікованої жінки до дитини.

Надзвичайно високий ризик зараження мають так звані „Шприцеві наркомани”. Найчастіше вони вживають наркотик в умовах, які виключають стерильність. За таких умов крапелька чужої крові, що залишається у шприці чи в голці, може легко попасти в організм іншої людини.

СНІД передається також статевим шляхом. Тому до інтимних стосунків не слід ставитися легковажно. Презерватив - це найпростіший і досить надійний засіб захисту.

Не передається СНІД при рукостисканні та обіймах, через посуд, воду, повітря, постільну та натільну білизну, монети та паперові гроші, іграшки, книжки, зошити тощо. Тому звичайні повсякденні зв’язки з особами, інфікованими вірусом СНІДу, позбавлені будь-якого ризику.                      

150 слів.

Як виявляється та передається ВІЛ-СНІД

Диктант для учнів 9 -11-х  класів

 

Як ми вже визначилися, СНІД – це синдром набутого імунодефіциту, тобто хвороба, викликана вірусом. Віруси є збудниками багатьох хвороб, наприклад, грипу, Гермесу, навіть деяких видів раку. ВІЛ, як і інші віруси, дуже малий мікроорганізм, який неможливо побачити  за допомогою звичайного мікроскопу. Для своєї життєдіяльності вірус повинен проникнути в живу клітину. У випадку ВІЛ – це імунна клітина   людини.

Віруси, в тому числі й ВІЛ, виявляються за допомогою спеціальних методів дослідження крові. Коли вірус з’являється в організмі, імунна система починає виробляти в імунних клітинах антитіла, які борються з вірусом. Наявність антитіл у крові   людини свідчить про те, що в її організм потрапила інфекція: наприклад, коли аналіз крові показує наявність антитіл до ВІЛ, це означає, що людина інфікована ВІЛ. Але слід знати, що з моменту проникнення ВІЛ-інфекції в організм проходить певний час, так зване „вікно”, протягом якого організм продукує достатню кількість антитіл, щоб їх вже можна було виявити в крові. У випадку ВІЛ, - це як правило, від 2 до 12 тижнів, іноді довше. Отже, якщо аналіз на виявлення антитіл до ВІЛ зроблений в період „вікна”, він буде негативним, оскільки антитіла ще не створились у крові в достатній кількості. Тому людям, що проходять тестування на ВІЛ, рекомендують при наявності негативного результату повторити аналіз через 3 місяці.

Носії ВІЛ протягом тривалого часу можуть виглядати й почувати себе здоровими, хоча відразу після інфікування спостерігаються простудні симптоми. Потім настає прихований період, коли вірус себе не проявляє. Він може тривати  роками. Весь цей час ВІЛ – інфікована людина почуває себе добре і, не підозрюючи, що в неї ВІЛ-інфекція, може заражати інших. Та з часом імунна система все більш ослаблюється, а вірус сильнішає. Проходять роки, людина захворює на СНІД і вмирає. Дуже часто основна причина смертності є навіть не СНІД, а інші інфекції, з якими ослаблений ВІЛ- інфекцією організм не може боротися.

 

1

 

doc
Додано
31 липня 2018
Переглядів
2573
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку