«Дистанційне заняття — дискусійний клуб: «Просто будьмо позитивними!»

Про матеріал
Мої вітання! Ви зараз чимось знервовані, невдоволені? Або просто думаєте про краще життя? Тоді ця тема саме для нас з вами. Влаштовуйтеся зручніше і почитайте цю статтю. Включіть тиху музику, розкладіть улюблені фото-. Це також допоможе відкрити потенціал власного позитиву. Якщо цей експеримент зробите разом із рідними, друзями, знайомими, то ваші шанси відкрити себе значно збільшаться. І, наприкінці статті, запитання у якості творчого завдання. А ще в нас буде «фішка»: окрім можливості обрати 2 запитання із запропонованих, кожен з вас зможе придумати власні запитання по цій темі для себе та оточуючих. А ще написати власну коротку історію про перехід від стресу до позитиву. Отож, вирушаймо у світ позитивних думок та емоцій?
Перегляд файлу

Дистанційне заняття — дискусійний клуб

«Просто будьмо позитивними!»

Мої вітання! Ви зараз чимось знервовані, невдоволені? Або просто думаєте про краще життя? Тоді ця тема саме для нас з вами. Влаштовуйтеся зручніше і почитайте цю статтю. Включіть тиху музику, розкладіть улюблені фото-. Це також допоможе відкрити потенціал власного позитиву. Якщо цей експеримент зробите разом із рідними, друзями, знайомими, то ваші шанси відкрити себе значно збільшаться. І, наприкінці статті, запитання у якості творчого завдання. А ще в нас буде «фішка»: окрім можливості обрати 2 запитання із запропонованих, кожен з вас зможе придумати власні запитання по цій темі для себе та оточуючих. А ще написати власну коротку історію про перехід від стресу до позитиву. Отож, вирушаймо у світ позитивних думок та емоцій?

Після авторського вступу Леоніда Гапєєва пропоную вашій увазі цікавий контент.

***

Пропоную почитати і творчо дослідити цікаву статтю. (Одразу маленький сюрприз. Курсивом у тексті статті будуть додані авторські запитання педагога Леоніда Гапєєва для вашого креативного дослідження, застосування засад критичного мислення, спроби креативного сприйняття інформації)

Позитивність: 9 порад для зміни вашого негативного мислення

Євгеній Морі  https://suspilne.media/127872-afganska-vijna-nasi-30-dokumentalnij-serial-do-30-litta-nezaleznosti-ukraini/  19 липня 2020

Принципова відмінність впливу позитивних і негативних думок на мозок визначає подальше життя людини. Якщо ми віримо, що зможемо досягти успіху в роботі або особистих справах, то чарівним чином притягуємо до себе позитивний результат. Це дійсно так, чи людина з позитивним мисленням просто частіше помічає в житті хороше? Подивимось, які корисні звички та властивості мають позитивні люди й, може бути, спробуємо їх перейняти.

Що таке позитивне мислення?

Безсумнівно, більшість людей на землі хотіли б наповнити своє життя позитивною енергією. Однак погляд на речі з презумпцією оптимізму формально є здебільшого філософським рухом.

Позитивізм пов'язаний з тим, щоб сприймати кожну подію на благо і бачити світ очима переможця, тому вона тісно пов'язана з вірою і впевненістю в собі. Віра в те, що все обернеться добре не гарантує, що так все і буде, але наповнює нас переконаністю та внутрішньою силою для того, щоб не опускати руки при невдачах і робити нові спроби досягти бажаного.

В принципі, позитивність полягає в тому, щоб відкинути негатив, ізолювати відчуття себе як невдахи та перетворити будь-яку подію якщо не в радість, то у важливий життєвий урок, який робить нас сильнішими.

То чи варто залишатися наодинці із власними проблемами, або краще спробувати пошукати у житті позитив?

Як включити позитив у своє життя

Позитивність – це стан розуму. Не більше, аніж спосіб бачити речі під іншим кутом, і, отже, це явище може перетворити для себе в корисну звичку. Потрібно лише трохи практики й старання – позитивність не досягається відразу, але досягти її легше, ніж багато хто думає.

Якщо ви витратите кілька годин на аналіз своїх думок, то зрозумієте, що насправді в людському мисленні переважають негативні думки. Так працюють захисні реакції нашої психіки, які неможливо повністю відключити (і це було б небезпечно). Але багато людей під тиском негативного мислення схильні бути надмірно обережними та перебільшувати масштаби неприємностей. Зростає рівень стресу, який заважає людині візуалізувати успішний результат.

Головний ворог позитивності – страх

Одержимість страхом і очікуванням поганого робить нас невпевненими. Страх обмежує нас і віддаляє від бажаного. Однак, загалом є тільки два варіанти кінцевого результату: або станеться щось, що ми сприймемо як "погане" – або щось, що ми сприймемо як "добре". Імовірність десь 50 на 50. Так хіба не краще перетворити наші переживання в щось більш обнадійливе, позитивне і конструктивне?

Було доведено, що чоловіки та жінки з високим рівнем оптимізму в середньому живуть на 11-15% довше, ніж ті, для кого нехарактерно позитивне мислення. Оптимізм не означає ігнорування життєвих проблем. Але коли відбуваються негативні події, оптимістичні люди менш схильні звинувачувати себе і з більшою ймовірністю бачать перешкоду тимчасовою.

Позитивне мислення робить наш день краще, позбавляє від зайвого стресу. Ми можемо прокинутися вранці та подумати: "Сьогодні буде дощ – це значить, що будуть пробки, я спізнюся, у мене буде менше часу на роботу, через що начальник зробить мені догану. Одним словом, паршивий день". Або, що вимагає невеликих зусиль над собою, втім буде визначено більш позитивним: "Сьогодні похмуро, ну, це ж осінь, що з неї взяти? Треба вийти раніше, щоб уникнути пробок і встигнути закінчити роботу до вечора – все буде добре!". Дві альтернативи, але одна змушує вас йти на роботу засмученим і налаштованим на негатив, а інша змушує відчути позитивне мислення, протистояти проблемам і зосередитися на їх вирішенні.

Що бачу зараз у вікні, яка там погода і який зараз мій настрій? (кілька секунд додайте спостереження)

Як стати позитивною людиною

Все залежить від вас: на думку психіатрів, 50% нашого характеру визначається генетичними факторами, 10% – навколишнім середовищем, але є ще 40%, які залежать тільки від нас і нашого ставлення до життя. Саме над цими 40% ми й повинні працювати, щоб зберегти позитивне мислення. Саме ці 40% допоможуть нам бути щасливими та прожити довге насичене життя.

Щастя є здоров'я: позитивний настрій допомагає зняти стрес і, як наслідок, захищає ваше здоров'я. Згідно з дослідженням, проведеним в Університетському коледжі Лондона, підтримання позитивного ставлення пов'язано з наявністю сильної імунної системи й, отже, меншою кількістю нейроендокринних, запальних і серцево-судинних проблем.

Зміна ваших думок можлива: для щасливого життя потрібні позитивні думки та вміння мислити в оптимістичному ключі. Це те, чого може навчитися наш мозок. Міняйте свій образ мислення і покращуйте своє життя.

Шукайте світлу сторону: у всьому, що з нами відбувається, є як позитивні, так й негативні сторони. Фокус у тому, щоб шукати світлу сторону навіть у негативному. Навіть найгірша критика може бути конструктивною. Зосередьтеся на тому, щоб знайти щось хороше в неприємностях. Замість думок "за що мені все це?" – ви починаєте слідкувати за причинно-наслідковими зв'язками та починаєте думати як поліпшити ситуацію.

Може ми з вами на рівні підсвідомості насправді є доволі позитивними, але не завжди досліджуємо самі себе?

Все або нічого: так не буває. Не потрібно заглиблюватися в крайності – речі не діляться на "хороші" і "погані", між ними завжди знаходиться багато відтінків сірого. Тому замість того, щоб думати тільки про два можливих результати – складіть список інших варіантів, які можуть з вами статися. Це допоможе зрозуміти, що ситуація не така драматична й однозначна.

Не звинувачуйте себе в невдачах: саме їдка самокритика часто змушує нас зосередитися на негативних аспектах життя. Ви не відповідальні за всі помилки, всі провали та поганий настрій всіх людей на землі.

Не скаржтеся: постійні скарги підсилюють ланцюжок шкідливих думок. Ці думки руйнівні та діють негативно на здорову психіку.

Візуалізуйте досягнення: трохи фантазії нікому не зашкодить. Просто уявіть, що у вас все вийде – і це змусить вас перейнятися оптимізмом стосовно зусиль, які потрібно для цього докласти.

Живіть себе позитивними емоціями: дуже важко впоратися з неприємними думками, коли навколо вас суцільний негатив. Заохочуйте себе, робіть те, що вам подобається або те, що приносить вам задоволення, щастя. Дивіться смішні фільми, запрошуйте друзів на каву, гуляйте з дітьми – це прості, повсякденні речі, які роблять нас позитивними. Проблема у тому, що іноді вони ми настільки звикаємо до них, що перестаємо цінувати.

Оточіть себе позитивними людьми: як посмішка або позіхання – оптимізм і песимізм також заразні. Спробуйте оточити себе позитивними людьми. Це стосується й соціальних мереж: якщо ви підписані на "негативних" персонажів або блогерів, які щодня розв'язують ворожі баталії в коментарях, то задумайтеся, а чи так вам потрібна ця порція негативу? Може краще подивитися на YouTube наукову документалку? Користі точно буде більше.

Питання для творчого завдання.

(оберіть 2-3 із запропонованих питань на свій вибір, напишіть короткі відповіді-коментарі, або додайте 1-2 своїх запитання, найцікавіші спробуємо розмістити  на блозі, що має назву «На хвилі позитиву»)

1. Які фрази та думки найчастіше викликають у мене відчуття страху і стресу?

2. Що таке негатив і позитив у моєму розумінні на конкретному прикладі?

3. Який сьогодні в мене був настрій дня до- і після прочитання цього матеріалу?

4. Які асоціації у мене виникають, коли дивлюся на цю фотографію? Що ця жінка може відчувати у момент, показаний на фото-?

5. Який мій власний рецепт позитиву? Наскільки він легкий чи складний?

6. Які побажання позитиву оточуючим можу озвучити саме тут і зараз?

7. Як я можу намалювати власний страх чи відчуття стресу? Які кольори це будуть?

8. Що практично корисного буде сучасній людині, яка поступово навчиться жити на хвилі позитиву? Чи це реально?

9. Скільки часу потрібно, щоби перенастроїти свій настрій на позитив?

10. Які емоції та асоціації виникають під час споглядання різних кольорів тексту заняття?

11. _______.................._______________________ тут можна записати якусь думку стосовно позитиву у житті, або створити свій контурний малюнок, або придумати своє запитання по цій темі.

12. _______________________________________+ + + + + + +        ______________________ це простір для початку формування ваших думок, якщо хочете створити свою історію позитиву (це може бути реальна історія, або коротка казка, в яку ви, для початку, повірите самі*)))

Бажаю успіхів на хвилі дослідження ПОЗИТВУ! Спробуйте помріяти та пофантазувати трошки. І чекатиму відповідей, коментарів, цікавих думок. )))

Підготував Леонід Гапєєв,

Керівник гуртка «Школа успіху» ЦДЮТ № 5, м. Харків

 

doc
Додав(-ла)
гапєєв леонід
Додано
8 травня 2021
Переглядів
291
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку