Година спілкування «Бережіть хліб змалечку»

Про матеріал

Матеріал цієї години спілкування доречно використовувати для вшанування пам'яті загиблих у роки голодомору 1932-1933-го років. Учні визначають, яка ціна шматочка хліба, отримують цікаві відомості про історію виникнення хліборобства та хліба.

Перегляд файлу

Година спілкування

 

Тема: Бережи хліб змалечку (Напередодні днів пам'яті про жертви        

                                                     голодомору та політичних репресій)

Мета: розширювати знання дітей про історію виникнення хліба; розкрити  

           важливість та необхідність хліборобської праці; виховувати 

           бережливе ставлення до хліба, вміння його цінувати.

Оформлення дошки: плакат «Бережи хліб», прислів'я: «Хліб – усьому голова», «Сила від хліба, хліб – від землі», «Хліб – батько, вода – мати», зашифровані слова для гри «Поле чудес».

Епіграф заняття: З хлібом у нас зустрічають гостей,

                                 Хліб на весіллях цвіте в короваї.

                                 І кращих немає на світі вістей,

                                 Ніж – хліб уродився у рідному краї.

                                                                                    П. Воронько

Оформлення столу: на вишитому рушнику – ваза з колосками, пшенична хлібина з сіллю у сільничці, хлібець з висівками, булочки, дві скибки чорного хліба  масою 125г і 200г, поминальна свічка.

Хід заняття:

1. Сприймання та усвідомлення нових знань

Діти! Сьогодні наше виховне заняття присвячене Його Величності Хлібу. Прочитайте, якими словами величає хліб народ.

(Опрацювання змісту прислів’їв)

          Хліб супроводжує людину все життя: від народження до самої смерті, щодня. Прочитайте на дошці рядки з вірша П. Воронька.

(Опрацювання змісту вірша)

- У яких обрядах використовують хліб?                                                                                                   - Про які ще обряди чи події, пов’язані з хлібом ви ще знаєте?

          Зараз неможливо уявити життя без хліба. Але людство пам’ятає не один голодний рік. Тричі Україна переживала страшний голод. Найстрашнішими були 1932-1933 рр. За приблизними підрахунками від голоду у ці роки вмерло від 7 до 12 мільйонів жителів України. Запалимо на згадку про померлих поминальну свічку і вшануємо їх пам’ять хвилиною мовчання.

(Хвилина мовчання)

          Говорячи про хліб, як не згадати Велику Вітчизняну війну. У блокадному Ленінграді (зараз це місто Санкт-Петербург, друге за величиною місто Росії) хліб був найдорожчим скарбом. Добовий пайок службовцям становив 125 грамів чорного хліба, а робітникам – 200 грамів.

(Демонстрація заготовлених скибок хліба)

            Це був хліб, наполовину змішаний з папером, висівками, кукурудзою, пшоном. Як могла доросла людина наїстись таким шматочком хліба та ще й до знемоги працювати для перемоги цілих 900 днів і ночей, майже 3 роки?!

            А зараз з борошна виготовляють понад 800 видів хлібо-булочних виробів, здатних задовольнити найвишуканіший смак. Назвіть вироби з борошна.

(Учні називають найвідоміші вироби з борошна)

2. Поетична хвилинка     

            Хліб оспівують у піснях, звеличують у віршах. І ми теж хотіли б сьогодні  продекламувати вірші про хліб. Але написані власноруч. Проте ми ще початківці  у літературній справі. Отож, не судіть наші спроби надто суворо. 

(Свої власні вірші читають учні класу)

Хоменко Іван           З лану-до столу

                                        Ростити хліб людина вміє:

                                        Спочатку зерна в землю сіє.

                                        Дощик рясний те зерно поливає,

                        А колосочки ростуть – виростають.

                                        Вийдуть комбайни в поле косити.

                                        Потім потрібно зерно змолотити.

                                        Пекар усе доведе до путя:

                        Випече хліб. Ну, а хліб – це життя!

 

Хоменко Євген      Не лінуйся, а трудись!

                                         Хочеш гарний урожай, не лінуйся, а вставай!

                                         Хліб – усьому голова! Які ж мудрі ці слова.

                         Для діла треба роботящі руки, 

                                          Терпіння і знання науки.                                                                    

                                          Щоб хліб ростити, треба вчитись,

                                          Часу не гаяти і старанно трудитись.

 

Товстенко Богдан        Як з’являється хлібина ?

                                           Хліба достигають у золоті літа.

                                           Великі врожаї дають нам поля.

                                            Тут спіє колосся пшениці і жита –

                            Так щедро частує матуся-земля.

                                            Затихне гудіння на полі машин.

                                            Зерно з колосків потрапляє у млин.

                                             А пекар не спить – роботяща рука.

                                             Р-раз! Й в печі сидить паляниця м’яка.

                                             Хлібина рум'яниться і сміється.

                             Шкуринка у неї так смачно печеться.                                                                                                      

                                             І кажуть в народі такі ось слова:

            Що «Хліб – це життя, це – всьому голова».

              Діти! А кому ми завдячуємо золотим зерном у коморах? Білим пухким хлібом на столі? Кому ми повинні цілувати мозолисті натруджені руки, що не знають відпочинку ні вдень, ні вночі? Так, хліборобам. Дехто з наших маленьких поетів  хоче віддячити хліборобам своїми віршами. Пропонуємо їх до вашої уваги.

 

Чернітевич Анастасія           Роботящі руки

                                Дозріва колося пшениці і жита.

                                                 Золоте волосся у дівчини-літа.

          Хлібороб невтомний часу спать не має –

     Дивиться, як в полі хлібчик виростає.

                                                 Ну, а ти, дитино, хліб цінуй.

                                                 Хлібороба працю пошануй.

                                 Хлібчик на смітник не викидай,

                                                 Бережи сухар і коровай!

 

Староста Юрій                   Подяка за хліб

                                                 Ой, який цей хліб смачний:

                                                 І м’який, і запашний!

                                                 Пахне працею людей.

                                 Пахне він пекучим сонцем                                                                                                                           

                                 Та ще й жаром від печей.

                                 Спасибі всім трудівникам:

                                                 Трактористам, косарям,

                                                 Водіям і пекарям,

                      Сонцю ясному й землі за цей хліб на столі!

 

Зак Валерія                        Шануй хліб!

                                                 Мама хліб дала дитині.

                                                 Він смачний, пухкий, аж страх !

                                                 «Ти шануй його,– сказала,

                                                 Бо без нього жити – жах!

                                                 Хліб, дитино, – голова всього нашого життя.

                                                 Він – тяжка робота рук, що держалися за плуг.

                                                 Тож цінуй його,  шануй!

                                                 Й будеш жити – не сумуй!»

3. Гра «Поле чудес» Тема: «З історії виникнення хліба».

            Діти! А чи знаєте ви, що такі рідні слова  як «хліб», «пшениця» – не

 українські, а запозичені? Слово  «хліб» подарували нам готи – люди, що жили на межі Німеччини та Польщі. Ці та інші таємниці відкриє нам гра

«Поле чудес».

а) Відбір першої трійки гравців. Відгадування загадок.

 Ні чоловік, ні звір, а вуса має. (Ячмінь)

 Ноги на полі, середина надворі, голова на столі. (Злаки)

 Б’ють мене ціпами, ріжуть мене ножами,                                                                                          За те мене отак гублять, що всі мене дуже люблять. (Хліб)

б) Завдання першого туру.

            Пшеницю сіяли ще найдавніші люди. Слово  «пшениця» означає: товчене зерно, готове до вживання. А який народ дав рослині таку назву?

 

с л о в’ я н и

 

в) Відбір другої трійки гравців. Відгадування загадок.

 Де йшла сотня косарів – вийшло п’ять богатирів:

          Косять, в’яжуть, заодно, і молотять на зерно. (Комбайни)

 Не живий, а землю поре. (Плуг)

 Стукотить, гуркотить, як сто коней біжить.

          Перемеле золоте зеренце на пухке і біле борошенце. (Млин)

 

г) Завдання другого туру.

            Яка частина світу вважається прабатьківщиною пшениці?

А м е р и к а

 

д) Відбір третьої трійки гравців. Відгадування загадок.

 Із золотого – біле, із білого – рум’яний . (Борошно, хліб)

 Ходить в полі з краю в край,

          Ріже чорний коровай. (Трактор)

 Один – ллє, другий – п’є, третій – росте. (Дощ, земля, колосся)

е) Завдання третього туру.

            Ця рослина – родич пшениці. Його диких предків аж – 13. Але лише цю рослину вирощують люди.

 

ж и т о

 

є) Фінальна гра.

            Тут закрите слово – назва першого дерев’яного плуга.

 

с о х а

 

Вітання переможцю гри «Поле чудес».

4. Підсумок заняття

            Отже, діти, від сьогоднішнього дня перегляньте своє ставлення до хліба, до хліборобської праці. Бережіть цей найважливіший винахід людства. А закінчити я б хотіла напутніми словами, що лягли на папір, коли  готувалася  зустріч із вами:

 

Коренюк С. А.                       Золоті слова

                                 У вересні, як сонце ніжить ниви,

                                 Як плете сліпучих іскр він

                                 В ґрунт, вологий після крапель зливи,

                                 Хлібороб розсіює зерно.

                                 У земельці та мала зернина

                                 Відігрілась, соків напилась,

                                 І на осінь, як дрібна щетина,

                                 Над землею густо піднялась.

                                 Їй морозів лютих не боятись,

                                 Бо прикриється пухким сніжком,

                                 Щоб весною зелено буяти

                                 Молодим тоненьким колоском.

                                 Сонце обійме святу пшеничку,

                                 Приголубить ніжно, а між тим,

                                 Як дощик грибний проллє водичку,

                                 Стане колос ясно-золотим.

                                 В поле виїдуть тепер комбайни,

                                 Скосять, обмолотять урожай,

                                 Із зерна електромлин звичайний

                                 Борошна утне на коровай.

                                 Пекарі замісять біле тісто,

                                 Піч спече духмяний і смачний,

                                 І побачить тисячаголосе місто

                                 В магазинах хлібчик золотий.

                                 Запашну підсмажену шкорину

                                 Вріже дітям батькова рука.

                                 Скаже мати донечці чи сину:

                                «Пам’ятай, що хліб – усьому голова!»

                                Золоті слова промовить мати,

                                 Мудрі і прості, старі, як світ,

                                 Бо щоб добре жити, вдосталь мати,

                                 Діти! Перш за все цінуймо Хліб!

 

        Діти! Цінуйте хліб змалечку. І на все добре.

docx
Додано
21 січня
Переглядів
167
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку