Гра-подорож "Сторінками казок Василя Сухомлинського"

Про матеріал
Розробка містить цікаві завдання , виконання яких допоможе узагальнити і розширити знання дітей про життя і творчість видатного українського педагога і письменника Василя Сухомлинського. Рекомендовано використовувати на уроках читання або у позаурочній діяльності при вивченні творів даного письменника.
Перегляд файлу

Уманський навчально-виховний комплекс                  «Загальноосвітня школа І-ІІІ ступенів № 7 -колегіум»                               Уманської міської ради                                               Черкаської області

 

 

 

Гра-подорож «Сторінками казок Василя Сухомлинського»

http://vremiadengi.com/ifls/small-image/120917-103108-9255.jpghttp://novyibuh-rvo.edukit.mk.ua/files2/images/image%D0%BA%D0%B0%D0%B7%D0%BA%D0%B0s.jpeg?size=11

 

 

 

 

 

                      Уклала вчитель початкових класів                                         Олійник Наталія Василівна

 

 

Умань 2019

 

Гра – подорож  «Сторінками казок Василя Сухомлинського»

Мета: узагальнити і розширити знання дітей про життя і творчість видатного українського педагога і письменника Василя Сухомлинського; формувати комунікативну, інформаційну, здоров’я збережувальну компетентність; виховувати в учнів вміння працювати у команді, взаємоповагу, доброзичливе ставлення до оточуючих .

 Можна  використовувати на уроках читання або у позаурочній діяльності при вивченні творів Василя Сухомлинського.

Учнів ділимо на дві-три команди. Гра проводиться у формі квесту. Рухаючись від станції до станції, діти виконують завдання. Перемагає команда, яка найшвидше і найправильніше виконала усі завдання.

Станція «Художники - ілюстратори»                                                                 Завдання . Прочитайте казку – оповідку,                                                         створіть ілюстрацію до казки-оповідки

Сонце і сонечко                                                                                                                  Восени заховалось Сонечко під корою дерева. Спить собі комашка, не страшні їй ні морози люті, ні вітри студені. Спить Сонечко, і сниться йому теплий сонячний день, легенька хмарка на блакитному небі, яскрава веселка.

Серед зими трапилась тепла сонячна днина. Тихо в лісі, вітру немає. Нагріло Сонце міцну кору. Жарко стало Сонечкові. Прокинулась комашка, солодко позіхнула, визирнула з-під кори. Хотіла вже було розправити крильця й полетіти, та Сонце застерегло:

 Не вилазь, Сонечку! Сховайся у свою теплу постіль. Рано тобі ще літати – загинеш. Мої промені теплі, та мороз підступний – уб’є тебе. Ще будуть і завірюхи, й вітри холодні, й морози тріскучі.

Сонечко послухалось доброго слова. Подихало свіжим повітрям і залізло знову в свою теплу постільку.

Метелик і квітка

Летів білий метелик над річкою. А хтось кинув у воду червону квітку. Пливе квітка. Побачив метелик червону квітку. сів на неї, сидить, крильцями водить. Квітка пливе й метелик пливе.

Летіла над водою ластівка, аж здивувалася: що це таке? Коли це метелик навчився плавати? Доторкнулась ластівка крилом до води. Сколихнулась вода, сколихнулася квітка, загойдався метелик. Весело йому річкою пливти.

 

 

 Станція «Чи уважний ти читач?»

Завдання: прочитайте уривок, визначить назву казки

  1.     Пішов раз Лев на полювання і зустрів Мишку. Хотів її з'їсти, вже й лапою притиснув. А мишка й каже йому:…. (Лев і Миша)
  2.     -Дивіться, діти: клен спить. І сниться йому все, що бачив од весни до осені. (Осінні сни клена)
  3.     Пливе квітка. Побачив метелик червону квітку. сів на неї, сидить, крильцями водить. Квітка пливе й метелик пливе. (Метелик і квітка)
  4.     Прокинулась комашка, солодко позіхнула, визирнула з-під кори. Хотіла вже було розправити крильця й полетіти… (Сонце і Сонечко)
  5.     Є на світі дивовижний птах — Стрепет. Він співає… чим, як ви думаєте, діти? Він співає крилом.(Співуча пір'їнка)
  6.     Виходить з лісу дід сивий, у сірому дощовику. Де пройде, там листя жовтіє й опадає на землю. Коли дід співає, його борода росте, розвівається за вітром….(Дід  Осінник)
  7.     – Так і неси цей шматок хліба до хати, поклади його поруч зі своїми книжками. Хай лежить він доти, доки ти виростеш і народяться у тебе діти. Заповідай тоді своїм дітям і внукам, що хліб – це святиня і знущатися над ним – великий гріх. (Хліб – то праця людська)
  8.     Пішли хлопці до яблуньки. Ідуть і мовчать. А як побачили, що вона зеленіє, то засоромились і потупились у землю. Бо кожен подумав: це ж тільки я не поливав, а товариш мій поливав. (Яблунька і літо)
  9.     Яблуко так і лежало на столі. Велике, рожеве, свіже, немовби щойно із дерева. Надворі мороз, хуртовина, а воно лежить на столі. Хто зайде до хати, гляне на яблуко й усміхнеться. (Шматочок літа)
  10.  Повертає соняшник голівку туди, де завтра зійде сонечко. Спить золота квітка й сниться їй ранкова зоря.(Квітка сонця)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Станція «Серце віддаю дітям»

Завдання: дайте відповіді на запитання

Коли народився Василь Сухомлинський?

  1. 28 вересня 1918        3. 15 січня 2000
  2. 17 квітня 1890         4. 06 червня 1978

Де минули дитинство і юність письменника?

1. м. Умань (Черкаської обл.)

2. с. Вишеньки (Київської обл..)

3. с. Василівці (Кіровоградської обл.)

4. м. Вінниця.

У якому закладі не навчався Василь?

1. Медичний технікум

2. Педагогічний інститут

3. Військова академія

4. Сільська школа

Ким став Василь Сухомлинський?

  1. Лікарем
  2. Політиком
  3. Учителем
  4. Директором школи

http://pilgriminfashion.files.wordpress.com/2013/08/vushivanka3.jpg?w=593              Знайди портрет письменника В.О.Сухомлинського

http://vremiadengi.com/ifls/small-image/120917-103108-9255.jpghttp://bukvoid.com.ua/img/Portret_Leonida_Glibova_2.jpghttp://zakarpattya.net.ua/resized/images/20110309102935.jpg

                                                                                                                            

 

 

 

 

Станція «Увійди у казку»

Завдання : назвіть казки. Які з них не належать перу Василя Сухомлинського?

http://ukrlit.vn.ua/textbook/3klas/3klas.files/image039.jpghttp://tvoyaskazka.ru/wp-content/uploads/2012/09/1642_Lis_Jurav.jpg 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

http://kotygoroshko.com.ua/_dr/4/471.jpg

 

 

 

 

 

http://novyibuh-rvo.edukit.mk.ua/files2/images/image%D0%BA%D0%B0%D0%B7%D0%BA%D0%B0s.jpeg?size=11http://skarbnu4ka.com/wp-content/uploads/2014/10/jablonij.jpghttp://biblioteka.ostriv.in.ua/images/publications/4/11714/1340116562.jpg

 

docx
Додано
26 березня 2019
Переглядів
1316
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку