Інформаційна година "Чарівна краса вишиванки"

Про матеріал
Розкрити уявлення дітей про національний одяг українців. Знайомити вихованців з одним із видів народно - декоративного мистецтва – вишивкою. Продовжувати знайомити дітей з українськими національними звичаями, традиціями і обрядами, використовуючи український фольклор – прислів’я, приказки. Виховувати шанобливе ставлення до українських національних обрядів, традицій, одягу
Перегляд файлу

Міністерство освіти і науки  України

Новгород - Сіверська державна гімназія імені. К. Д. Ушинського

 

 

 

 

 

 

Інформаційна година

 

 

«Чарівна краса вишиванки»

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

                                                                               З досвіду

 

                                                                                           роботи вихователя

 

                                                                                           Северинко Т.В.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 Інформаційна година «ЧАРІВНА КРАСА ВИШИВАНКИ»

Мета: Розкрити  уявлення дітей про національний одяг українців. Знайомити вихованців з одним із видів народно - декоративного мистецтва – вишивкою. Продовжувати знайомити дітей з українськими національними звичаями, традиціями і обрядами, використовуючи український фольклор – прислів’я, приказки. Виховувати шанобливе ставлення до українських національних обрядів, традицій, одягу.

Хід   інформаційної години:
 

  1. Вступне слово вихователя.

Послухайте загадку і дізнаєтесь про що ми сьогодні з вами будемо говорити.

                                                Є сорочка у моєї мами,

                   Вишита барвистими нитками.

 (Вишиванка)

     Сьогодні ми з вами будемо розширювати уявлення про національний український одяг, знайомитимемося  з одним із видів народно - декоративного мистецтва – вишивкою, з українськими  національними звичаями, традиціями і обрядами, використовуючи український фольклор – прислів’я, приказки, легенди. Привчатимемося шанувати українські національні обряи

  1. Основна частина.
  1. Словникова робота.

Вишивка  -  це вид народного декоративного мистецтва або орнаментальне або сюжетне зображення на певних предметах (тканині, шкірі, рушниках, одязі, наволочках та ін..),  яке виконане різними ручними або машинними швами.

Вишиванка - вишита сорочка, яскрава самобутня особливість національного одягу українців, підсумок плідної і багатовікової роботи не одного покоління, що примножили і зберегли орнаментальні традиції народу, використали характерну колірну гаму ниток і передали смислове значення за допомогою вишитих символів.

  1. Розповідь «З історії вишиванки»

Вихователь. Вишивку вживають в українському народному побуті на предметах одягу, на жіночих і чоловічих сорочках, на предметах домашнього вжитку (наліжники, обруси, наволочки, рушники, скатертини).

      Ще в 11 ст. на Русі існувала перша вишивальна школа, організована сестрою Володимира Мономаха Ганкою, де дівчата вчилися гаптувати золотом і сріблом. Про українські  вишиванки  згадують  іноземні  мандрівники 16-19 ст. .   Збереглися вишиванки з козацьких часів 17- 18 ст. Ми, нащадки козаків, а який же козак без вишиванки?
     До одягу 15 ст. входила вишита сорочка  із грубого саморобного полотна. Коротка, тунікоподібна, з прямокутною горловиною – це чоловіча вишиванка. Жіноча - довга, тунікоподібна, з плечовими вставками, з суцільнокроєними рукавами.

     Україна багата різноманітною вишивкою, всі рукодільниці  вкладають у свої вишивки теплоту своєї материнської любові, Вишивка відзначалася різноманітністю  геометричних  елементів (ромби, кола, хрести, хвилясті лінії води, горизонтальні знаки землі), зображенням тварин, птахів, рослин (верба, дуб, листя, плоди, квіти; голуби, змії, коні, журавлі, качки), людей із ромбоподібними тулубами, хрестоподібними головами. 
Учень 1. Вірш «Вишиванка»


Узор вручну , широка планка , 
легенький запах ковили, 
моя сорочка  -  вишиванка, 
вся ніби сплетена з трави. 
Дніпра потоки, степ , простори, 
по лівій й правій стороні. 
Червоно - чорні всі узори, 
мережив ряд на полотні.

Традицій пласт, легенди роду , 
духовний символ, оберіг, 
калини кущ, дівочу вроду, 
на полотні все хтось зберіг. 
Прості орнаменти , народні, 
тягучі як пісні з степів. 
Все актуально і сьогодні, 
хоча й прийшли з далеких днів.


Учень 2. Прислів'я, приказки:

Хата без рушників  -  що родина без дітей.

Тримай хату,  як у віночку і рушнички на кілочку.

В якій сорочці вінчатися, в такій і кінчатися.

 

3. Вихователь  «Символіка орнаменту вишиванки».

 Калина -  дерево нашого українського народу. Калина - символ духовного життя жінки: її дівоцтво, любов та краса, заміжжя, радість і горе.

Дуб - дерево сонячної чоловічої енергії та розвитку життя, символи сили і краси.

Виноград - символом родючості,  життєва  нива.

Мак -  краса та молодість жінки, захищає від усякого зла.

Ружа - символом краси і чистоти.

Хміль -  розвиток , молоде буяння та любов.

Зірки - уявлення Всесвіту, упорядковане і гармонійне, символізує нові паростки життя.

  1. Вишиванка в сучасності.

  Вихователь. Народна  вишивка - це мистецтво, яке постійно розвивається.  В наш час народна традиція не зникає, а набирає популярності і підсилюється сучасними формами одягу, новими узорами.  Бабусі казали: «Вишиваємо долю своїм дітям», тому кожна хата відрізняється власним баченням краси і долі. Вишите власними руками з любов’ю і добром, віщаючи щасливу долю. Тому сорочка - вишиванка сьогодні стала модною, її вдягають на свято і в будень, від малих дітей до людей поважного віку. Щороку в Києві проходить Парад вишиванок, в якому всі бажаючі приймають участь, одягаючи найцінніший одяг – вишиванку.

 

  1. ВИСТУПИ ДІТЕЙ

Учень 1. Перші вишивки на території слов’янських країн мали релігійний зміст і оберігали їх власників від зла. Сорочки оздоблювали візерунками на рукавах, комірах, подолі та всюди, де тіло було відкритим. Діткам при народженні дарували вишиту сорочу, аби та оберігала їх від злих духів.

 

 

 

Учень 2. Вишиванка – один з найдавніших українських атрибутів. Геродот стверджував, що вишивкою був прикрашений одяг скіфів, які довгий час проживали на території України. Археологи знайшли на Черкащині зображення чоловіків, одягнених у щось дуже схоже на український національний костюм.

 

 

  image?t=3&bid=812287126667&id=812287126667&plc=WEB&tkn=*eZieXU497rIgfY-1_KrXY8kElfk  

 

 

 

Учень 3. Сорочка вишивалась жіночими руками, а тому несла сильний емоційний заряд, символізувала добро, любов і вірність. Давнє замовляння  наших предків говорило: "Якою білою є сорочка на тілі, таким щоб і чоловік до жінки був". Саме тому дівчата повинні були вишити своєму нареченому вишиванку до весілля.

 

https://i.mycdn.me/image?id=848680370315&t=3&plc=WEB&tkn=*PqLV43CmsR5ROmPjLmpnBsPGyhU

 

 

     Учень 4. Чумаки довіряли прання своєї сорочки тільки одній єдиній дівчині. Іншим, чужим жінкам - не довіряли. Так чумак підтверджував  вірність своїй коханій.

 

10 цікавинок про українські вишиванки 1/1 image?t=3&bid=812287388811&id=812287388811&plc=WEB&tkn=*F58qwKSbB-2ebQB2x9Yw25EPTVY

 

 

 

 

 

 

 

Учень 5. Іван Франко  став першим модником, котрий поєднав вишиванку з буденним одягом. Він носив її під піджак  з сучасним вбранням. У такому вигляді письменник зображений на 20-гривневій купюрі.

 

10 цікавинок про українські вишиванки 2/2

 

 

Учень 6. Кожен регіон України має свою особливу вишиванку, яка відрізняється від інших технікою та орнаментом. Гуцульські сорочки розшивалися  геометричними фігурами та рослинними візерунками. На Слобожанщині білими нитками зображали зазвичай тільки геометричні орнаменти.

     Для нашої Чернігівської області характерний геометричний або рослинний  орнамент, виконаний дуже дрібними стібками, що нагадує бісерні вишивки. Використовувалися дуже тонкі нитки надзвичайно майстерно. Загальна виразність вишивки підсилюється  двома або більше типів шві (прозорі з гладдю). Дуже популярна  ажурна вишивка.

 

 

 

 

 Учень 7. Орнаменти, якими прикрашають вишиванки стали настільки популярними, що тепер ними оздоблюють не тільки сорочки! Останнім часом в українців з’явився новий тренд – автовишиванка. Автомобілісти прикрашають свої транспортні засоби спеціальними наліпками. Замовлення на автовишиванки  надходять не тільки з України і з інших країн:  Німеччини, Австралії, Нової Зеландії.

 

Учень 8. Як доглядати за вишиванкою. Вишиті вироби вимагають дбайливого догляду. Це продовжує  термін використання одягу і зберігає його неповторність і красу.

  • Для вишитого одягу рекомендується ручне прання. Вишиванку не можна кип'ятити, замочувати і викручувати, щоб уникнути пошкодження.
  • Речі,  які вишиті кольоровими  нитками можна прати із використанням м'якого прального порошку, мила чи мильної стружки.
  • Прати можна і в пральній машинці в режимі ручного або делікатного прання при температурі 30-40 ° у спеціальному мішечку для прання, вивернувши річ навиворіт.
  • Вироби з натуральних волокон потрібно ретельно полоскати, щоб після прання на тканині не залишалися миючі засоби, які призводять до старіння виробу.
  • Бережіть релікти для своїх нащадків!
  •                     

IV. ПІДСУМОК.  

        Одягнімо вишиванку і відчуємо,  як вона дає нам здоров’я і снаги, краси і ніжності. Сорочка - вишиванка -  це оберіг людини, що захищає  її  від усього злого.

        Мені хочеться вірити, що ви не забудете,  про що ми сьогодні  говорили і розкажете вдома своїм батькам, рідним, близьким, а згодом і своїм дітям.

Бережіть традиції свого народу! Бережіть себе і будьте щасливі!

 

 

 

 

 

 

 

 

Завантаження...
doc
Додано
6 лютого 2019
Переглядів
517
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку