Технологія дизайну предметів інтер'єру

Про матеріал
Дизайн інтер’єру є важливим фактором виявлення, а також формування у людей художніх поглядів і естетичних запитів.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Технологія дизайну предметів інтер'єру. Виконала : Іщенко Н. П.

Номер слайду 2

Історія дизайну У середині XX століття в професійному лексиконі для означення формоутворення в умовах індустріального виробництва використовувався поняття «індустріальний дизайн». Цим поняттям підкреслювався його нерозривний зв’язок з індустріальним виробництвом і конкретизувалась багатозначність терміну «дизайн». Треба сказати, що багато тогочасних часописів із питань техніки, під час розгляду питання про дизайн давали уточнення — індустріальний дизайн. Але поволі цей термін з розвитком проектно-художньої діяльності в галузі індустріального формоутворення почали називати одним словом — «дизайн». Частково це пояснювалось ще й тим, що суспільство вступило у фазу постіндустріального розвитку. Згодом дизайн увійшов практично в усі галузі діяльності людини, став основною рушійною силою естетизації предметного середовища. Дизайн застосовується під час створення будь-якого технічного промислового виробу, у будь-якій сфері людської життєдіяльності, де соціально-культурно обумовлено спілкування між людьми. Дизайн, як творчий процес, можна поділити на художній дизайн (створення речей із точки зору естетичного сприйняття) та технічну естетику — наука про дизайн, ураховуючи всі аспекти, і перш за все конструктивність (ранній етап становлення ди­зайну), функціональність (середній), комфортність виробництва, експлуатації, утилізації технічного виробу тощо (сучасне розуміння дизайну).

Номер слайду 3

Поняття про дизайн. Дизайн – це проектна діяльність, спрямована на створення цілісного гармонійного предметно-технічного середовища життєдіяльності людини. Дизайн інтер’єру є важливим фактором виявлення, а також формування у людей художніх поглядів і естетичних запитів.

Номер слайду 4

Інтер`єр – це внутрішній простір громадської, житлової чи промислової будівлі. 

Номер слайду 5

Вироби інтер’єрного призначення – побутова техніка, обладнання, пристрої, меблі, посуд, архітектурні та декоративні елементи, які заповнюють внутрішній простір будь-якого приміщення.

Номер слайду 6

Дизайн інтер'єру (інтер'єрний дизайн) — галузь дизайну, спрямована на інтер'єр приміщень з метою забезпечити зручність і естетично приємну взаємодію середовища з людьми. Інтер'єрний дизайн поєднує в собі художній та промисловий дизайн. 

Номер слайду 7

Дизайнер — це фахівець, що відповідає за функціональний і естетичний рівень предметів та компонентів, створюючи певне середовище. Тобто, метою дизайнерської діяльності є естетична організація предметного середовища.

Номер слайду 8

7 десятиліть історії: як змінювався дизайн інтер'єру 1950-і роки. У 50-ті роки весь світ відновлюється після жахливої ​​Другої світової війни. Людство вступає в еру споживацтва. В оформленні інтер'єрів панує модернізм; люди віддають перевагу відкритим і світлі житлові приміщення, в яких все влаштовано з максимальним комфортом. Основні риси дизайну інтер'єру 50-х років:• В архітектурі і дизайні править функціоналізм, проте він стає яскравішим і емоційніше;• В оформленні приміщень часто використовуються яскраві кольори, які символізують завершення страшного воєнного періоду;• Архітектори та дизайнери намагаються все частіше застосовувати сучасні матеріали і нові технології. Наприклад, в 50-і роки в інтер'єрах стали з'являтися предмети з пластика, металу, гуми і синтетичних тканин;• Особлива увага приділяється формам речей, що багато в чому пов'язано з розвитком концепції функціоналізму фахівцями різних країн. У цей час зароджується скандинавський модерн, який ми і сьогодні цінуємо за зручність, практичність і тривалий термін служби.

Номер слайду 9

1960-і роки На зміну десятиріччю відновлення прийшли яскраві і сміливі 60-і. Це час асоціюється з освоєнням космосу, хіпі, процвітанням і достатком. Основні риси дизайну інтер'єру 60-х років:• Колірна палітра інтер'єрів стала ще яскравіше, ніж в 50-і. Дизайнери навіть можуть використовувати кольори, які не дуже гармонійно поєднуються між собою!• Штучні матеріали також на піку популярності: рідкісний модний інтер'єр обходиться без пластикових меблів, ламінату і фанери;• У цей час в оформленні модно використовувати шпалери і текстиль з різними геометричними малюнками;• Особлива риса інтер'єру 60-х - місце для читання. Це заняття стало надзвичайно модним, тому в багатьох будинках з'явилися стелажі з книгами, м'які крісла і торшери поруч з ними; • 60-і - це, безумовно, історія про космос. Космічна тематика просочилася і в дизайн інтер'єрів, наприклад, за допомогою меблів нестандартної форми; • Стався телевізійний бум, тобто телебачення стало доступним практично кожному, і телевізор став центром вітальні, весь інтер'єр вибудовувався навколо нього;• Розквіт руху хіпі знайшов відображення і в оформленні інтер'єрів: молодь багато подорожувала і привозила з мандрів різні дивовижні речі і сувеніри, іноді з етнічним характером. Все це робило і без того яскравий інтер'єр ще більш строкатим і життєрадісним.

Номер слайду 10

1970-ті роки70-ті іноді називають «десятиліттям поганого смаку», і це можна пояснити тим, що в цей час одні тенденції і нововведення відверто суперечили іншим. Настрої в суспільстві також відрізнялися нестабільністю: з одного боку, рецесія в економіці, різні збройні конфлікти і стихійні лиха, з іншого - бажання жити, слухати музику в новому стереоформате, танцювати під диско ... Основні риси дизайну інтер'єру 70-х років:• Колірна палітра інтер'єрів в 70-х змінилася: на зміну жовтому, зеленому і блакитному прийшли пурпурний, фіолетовий і бірюзовий. Нові відтінки додавали оформлення богемності;• Меблі в актуальних інтер'єрах цього часу часто мала глянсову або поліровану поверхню;• Дуже модно в цей час було оббивати м'які меблі і узголів'я ліжка приємним на дотик матеріалом, наприклад, плюшем і оксамитом;• Жоден інтер'єр в 70-х не міг обійтися без килимів;• Спад в економіці підштовхував людей створювати декор для свого інтер'єру своїми руками. Предмети в дусі DIY (від англ. Do It Yourself - «зроби це сам») допомагали привнести в інтер'єр індивідуальність;• Ідеї руху хіпі почали давати плоди: люди стали більше прагнути до природи. В моду входить дерев'яне оздоблення, плетені меблі і велика кількість кімнатних рослин.

Номер слайду 11

1980-і роки 80-і асоціюються з духом свободи, навмисною театральністю, неоновими відтінками і гучними вечірками. Це час сміливих експериментів і несподіваних поєднань. Основні риси дизайну інтер'єру 80-х років:• В моду увійшло таке дизайнерське напрямок, як шебби шик. Засновницею його прийнято вважати англійку Рейчел Ешвел, яка скуповувала на розпродажах і блошиних ринках старі меблі, реставрувала і переробляла її в романтичному дусі;• 80-і - епоха розквіту різних авангардистських стилів і напрямків, наприклад, на піку популярності були роботи і концепції міланської групи дизайнерів «Мемфіс». Вони мали яскравий і іноді несподіваний характер. Твори «Мемфіс» - це асиметричні і диспропорційні лінії і розміри, різноманіття матеріалів і грайливі форми, оригінальність, алогічність, виразність, екзотичність, часом придуркуватих, завжди емоційність і виклик сприйняттю;• На противагу яскравим абстракцій популярністю користувалися спокійні пастельні тони;• Прагнення бути ближче до природи поступово оформилося в напрямок Country style, яке характеризується душевністю, відсутністю химерності, практичністю і використанням натуральних матеріалів.

Номер слайду 12

1990-ті роки90-і - час підбиття підсумків бурхливого, багатого на події сторіччя. В цей час дизайн інтер'єру вже став позбавлятися від зайвого і нарочито складного. Основні риси дизайну інтер'єру 90-х років:• У цей час зароджується мінімалізм: люди втомилися від буйства фарб, абстракцій і активної геометрії;• Особливо популярною в 90-і стає меблі з шкіряною оббивкою: вона вважається символом достатку і статусу;• Також дуже затребувана меблі з сосни, з неї робили стільці, столи, комоди і шафи. Громіздка дерев'яні меблі, іноді з різьбленням, прикрашала практично кожен будинок;• У 70-і жоден інтер'єр не обходився без килимів, в 80-і вони поступово перекочували на стіни і в 90-і там і залишалися;• В кінці 20 століття любили прикрашати інтер'єри живописом сучасних художників. Величезні полотна в вигадливих рамах займали майже всі стіни.

Номер слайду 13

2000-і роки. Прихід нового тисячоліття став символом прагнення до інтер'єру з індивідуальними, унікальними рисами. Розвиток техніки і технологій дозволило зробити побутові прилади більш досконалий і компактніше, що допомогло додати комфорту житлових і громадських просторів. Основні риси дизайну інтер'єру 2000-х років:• Так, розвиток технологій дозволило випускати зручні плоскі телевізори з великими екранами. Завдяки поширенню інтернету, люди змогли облаштовувати компактні кінотеатри у себе вдома;• Часті атаки терористів, війна в Іраку і нестабільні настрої в соціумі стали причиною того, що люди стали більше уваги приділяти безпеці своїх будинків;• Проте, на зміну непоказному інтер'єру 90-х прийшов більш життєрадісний і цікавий інтер'єр 2000-х. Люди стали використовувати складні кольору, незвичайну обробку і витончений декор. 2010-і роки Друге десятиліття 21 століття стало символом розквіту дизайну, соціальних медіа та самовираження. Інтер'єри в цей час тяжіють до еклектичності: в одному просторі можуть використовуватися як ультрамодні предмети і матеріали, так і відреставровані старі речі. Основні риси дизайну інтер'єру 2010-х років:• Дизайнери використовують найрізноманітніші кольори і відтінки для оформлення інтер'єру; в кожному сезоні оголошуються свої фаворити;• Розвиток технологій призводить до появи поняття «розумний будинок», яке позначає те, що власник може дистанційно контролювати всі пристрої в усьому будинку. Це піднімає комфорт людського житла на новий рівень;• Потреба в лаконічних інтер'єрах тільки посилилася, що призвело до популярності таких стилів, як скандинавський, мінімалізм і лофт.

pptx
Додано
6 лютого 2019
Переглядів
9256
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку