Інструменти та матеріали для гуртка "Бісероплетіння"

Про матеріал
В данній презентації розктиро поняття: "бісероплетіння", "бісер", "бісерна рубка", "стеклярус", "намистини", "стрази", "лелітки", "волосінь", "дріт", "фурнітура" та інше.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Матеріали та інструменти для заняття гуртка «Бісероплетіння»Керівник гуртка «Дивосвіт»: Скубак А. А.

Номер слайду 2

Що таке «бісероплетіння»?Бісероплетіння – різновид декоративно-ужиткового мистецтва з використанням перлів — природного чи штучного походження. Має тисячолітню історію. Використовувалося майстрами у Стародавньому Єгипті, в Південній Америці, Південій Африці, Індії.

Номер слайду 3

Для виготовлення виробів із бісеру застосовують різноманітні матеріали – бісер, намистинки, стеклярус, стрази, лелітки. Але найголовніший з них бісер.

Номер слайду 4

Бісер. Бісер – дрібні круглі або багатогранні кульки із скла, металу, пластмаси, кістки із наскрізними отворами для нанизування. Бісер може бути прозорим, блискучим і матовим, з перламутровим покриттям і без нього, скляний з напиленням у отворі, гладкофарбований.

Номер слайду 5

Прозорий бісер отримують із кольорового скла. Такий бісер виграє на сонці. Незвично виглядає прозорий бісер із напиленням у отворі якого-небудь відтінку. Такий бісер здається подвійним, а виріб з нього виглядає об’ємним.

Номер слайду 6

Перламутровий бісер отримують шляхом нанесення на зовнішню поверхню бісеру перламутрового шару. При неякісному нанесенні перламутр витирається, а під ним залишається матовий бісер того ж відтінку.

Номер слайду 7

Матовий бісер отримують з непрозорого скла або з кераміки. Він здається більш важким, ніж інші види бісеру, бо не пропускає сонячні промені, але добре підкреслює форму виробу.

Номер слайду 8

 Рублений бісер або бісерна рубка уявляє собою короткі трубочки, іноді грановані. Довжина рубленого бісеру дорівнює його діаметру. Бісер може бути прозорим, блискучим і матовим, з перламутровим покриттям і без нього, скляний з напиленням у отворі, гладкофарбований. Бісерна рубка

Номер слайду 9

Стеклярус. Стеклярус – скляні трубочки довжиною 5-10 мм, грановані або циліндричні. Він буває, як і бісер, матовий, прозорий, із напиленням у отворі, перламутровий. Краще за все використовувати гранований стеклярус або бісерну рубку, оскільки світло, відбиваючись від граней, утворює ефект блискучої веселки, що надає виробам з них особливої краси.

Номер слайду 10

Намистинки. Намистинки – кульки різних розмірів частіше правильної круглої форми з наскрізними отворами. Вони використовуються як для виготовлення виробів, так і для їх оздоблення. Намистинки можуть бути і іншої форми: краплевидні, витягнуті у формі зернівки, бочковидні. Поверхня намистинок буває гладкою та гранованою, блискучою та матовою. Їх виготовляють із скла, пластмаси, каміння.

Номер слайду 11

Стрази. Стрази – імітація дорогоцінного каміння, виготовляються із скла, до складу якого входить свинець. Названі на ім’я французького ювеліра Страза, який винайшов сучасну форму виробу у середині XVIII ст. Стрази мають металічні пристосування для кріплення або отвори. Існують пластмасові стрази, але вони не такі яскраві та блискучі, як скляні.

Номер слайду 12

Лелітки. Лелітки – маленькі плоскі блискучі кружечки або пластинки різної форми для оздоблення одягу і предметів побуту. Вони мають отвори для кріплення і можуть бути виготовлені із металу, скла, слюди, синтетичних матеріалів.

Номер слайду 13

Нитки для бісероплетіння. Нитки з натуральних волокон зручні, не ковзають, але недостатньо міцні. Використовуючи натуральні нитки, необхідно перед початком роботи їх пропустити крізь розплавлений віск. Це продовжить строк служби ниток і надасть їм пружності.

Номер слайду 14

Нитки із синтетичних волокон не гниють, довго зберігають свою міцність, красиві, але не пружні. При багаторазовому пронизуванні через бісер з жорсткими отворами вони розкручуються та розпушуються. Крім того, деякі синтетичні нитки не витримують високої температури – вони втрачають цілісність при відпарюванні виробу. Такі нитки не можна використовувати у вишиванні бісером.

Номер слайду 15

Волосінь. Волосінь – міцна, прозора, але занадто пружна. Виріб утворюється жорстким та твердим.

Номер слайду 16

Дріт. Дріт використовують при виготовленні квіточок, іграшок та інших сувенірів. Дріт слід підбирати гнучкий, м’який. Він повинен бути достатньо тонким, щоб можна було продіти крізь намистинку не менш ніж два рази, і у той же час достатньо товстим, щоб витримувати вагу бісеру, не прогинаючись.

Номер слайду 17

Фурнітура Для виготовлення виробів з бісеру потрібна фурнітура.

Номер слайду 18

Види фурнітури. Застібки

Номер слайду 19

Ковпачки

Номер слайду 20

Швензи

Номер слайду 21

Основа для брошки Основа для обруча

Номер слайду 22

Голки Голки повинні бути тонкими, щоб вільно проходили через отвори бісеру, намистинок. Якщо отвори дуже вузькі, тоді потрібно використати звичайний лак для нігтів або клей ПВА (БФ): ними змазати кінчики ниток. Після висихання кінці стають твердими і ними можна працювати як голками. Але з часом цю процедуру потрібно повторювати.

Номер слайду 23

НожиціДля роботи потрібно двоє ножиць: для нарізання дроту і для інших робіт.

Номер слайду 24

Рамка. Для виготовлення виробів у техніці ткання бісером потрібна рамка. Це пристрій нескладної будови, що має вигляд прямокутника завширшки 10-15 см і завдовжки 40-150 см з дерев’яними «порогами» на обох краях висотою до 5 см 

Номер слайду 25

Дякую за увагу!

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
5.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
5.0
Всього відгуків: 2
Оцінки та відгуки
  1. Демченко Виктория
    Дякую! Досить добре і гарно створена презентація для ознайомлення з матеріалами та інструментами початківців у гуртку з бісероплетіння.
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  2. Жгута Наталія
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
pptx
Додано
8 травня 2020
Переглядів
5233
Оцінка розробки
5.0 (2 відгука)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку